Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.06.03.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban elsősorban a déli országrészben volt jelentősebb csapadék (10-30 mm). Ezenkívül a Mátra előterében érte el a lehullott csapadék mennyisége a 10 mm-t. Csütörtökön az Észak-Dunántúlon esett jelentősebb eső (5-20 mm). Az északkeleti országrészben tovább folytatódik az aszály. (forrás: idokep.hu).

A következő 5 napban a középső, a nyugati határszélen és az északkeleti megyékben várható 10-20 mm csapadék, amely enyhítheti az aszályt. Elsősorban a szombati napon várható a csapadék  (forrás: met.hu). A páratartalom a nappali órákban 30-40 % lesz, az éjszakai órákban – ahol csapadék hullott - 80-90 %, de északkeleten csak 60-70 % lehet. A csapadékos területeken a reggeli harmatképződés jelentős lesz, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének. A párolgás – a magasabb nappali hőmérsékletek miatt - napi 4-5 mm is lesz, 5 nap alatt akár 15-25 mm körül lesz, ami sok helyen a talajok további száradását fogja jelenti. Szerencsére a napi maximum hőmérsékletek csak 30 °C környékén fognak tetőzni a következő napokban  (forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák tejes érésben-viaszérés elején vannak, az érési folyamatok felgyorsultak (BBCH 75-81).
  • Őszi búzák teljes virágzás-virágzás vége stádiumban vannak (BBCH 65-69).

Gyomhelyzet

  • A kalászosokban az állományok fölé növő rozsnokot, nagy széltippant, szarkalábat és nádat látni. Ebben a fenológiai stádiumban már nem lehet gyomírtani.

Kórokozók az őszi árpában

  • Az őszi árpa állományok tejesérés vége-viaszérés kezdete fenológiai állapotban vannak. Növénykórtani szempontból a dúsabb, nehezebben felszáradó állományokban van jelen a lisztharmat és hálózatos levélfoltosság, érzékeny fajtákon jelentős hiperszenzitív reakció is társul a lisztharmat mellé. A lisztharmat a kevésbé dús állományokban visszaszorulóban van, köszönhetően az elmúlt időszak aszályos időjárásának, itt már megjelentek a kórokozó kazmotéciumai is (a kórokozó befejezi életciklusát). A felsőbb levélszintek általánosan egészségesek, a korábbi lombvédelmi kezeléseknek tart a hatása, a mostani időjárás jelenleg nem teszi lehetővé a kórokozók számottevő mértékű terjedését, az időszakos lehulló néhány mm csapadék és napsütés a lisztharmat számára biztosít egyedül megfelelő körülményeket. Az őszi árpa állományoknál beindult az érés folyamata, a korábban védekezésben részesült állományokban már számottevő betegség kártétellel nem kell számolni.
  • A korábban fungicides állománypermetezésben részesített állományok általánosan jó egészségi állapotban vannak, ezekben betakarításig már kórokozók elleni védelemre nincs szükség. Sok helyen megfigyelhető az alsó levélszintek leszáradása, egyrészt a beköszöntött meleg időjárás miatt, másrészt a növények tenyészideje is a végéhez közeledik, fungicides állományvédelemmel az őszi árpák esetében már nem kell számolni.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok teljes virágzás - virágzás vége, helyenként tejesérés kezdete fenológiában vannak. A termelők a kalászvédelmi kezeléseket elvégezték a kalászfuzáriózis kórokozóival szemben. Levélbetegségek tekintetében a dúsabb állományokban lisztharmat jelenléte tapasztalható, de a felsőbb levélszintekre nem terjed, kazmotéciumai megjelentek (ezekből az aszkospórák indítják majd az őszi fertőzéseket az új vetésekben), a mostani száraz, aszályos, meleg időjárás nem kedvez a kórokozó terjedésének. A szeptóriás levélfoltosság a dúsabb állományokban megtalálható, de a csapadékmentes időjárás (tartósabb vízborítottság hiánya) neki sem kedvező. A kórokozók terjedése általánosan lelassult vagy megállt. A következő napokban nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, így a terjedésük sem fog várhatóan nagyobb mértékben növekedni, a korábban fungicides állományvédelemben részesített állományokban jelentős kártétellel nem kell már számolni.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából a zászlóslevél védelmére kiváló megoldás portfóliónk vezérterméke az Elatus Era. SDHI és triazol csoportba tartozó hatóanyagokat tartalmaz, kiváló hatékonysággal rendelkezik az őszi búza összes levélbetegségével szemben, hosszú hatástartama a később fertőző kalászfuzáriózis ellen is preventív védelmet biztosít (a később esedékes kalászvédelmi kezelés elvégzése emellett ugyanakkor indokolt!). Javasolt dózisa levélbetegségekkel szemben 0.75-1.0 l/ha. Ajánlott permetlé mennyiség: 250-300 l/ha. A felső dózis használata markánsabb zöldítő, termésnövelő és beltartalmi minőségjavító hatást biztosít. Másik javaslatunk az Amistar Eratermékkombináció 0.8 l/ha Amistar 250 SC + 0.5 l/ha Era 300 EC dózisban. Továbbá olcsóbb, de magas tebukonazol tartalma miatt megbízható megoldás a Magnello1.0 l/ha dózisban. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • Egyre erősebb a levéltetvek betelepedése. Vetésfehérítő lárvák és a poloskák is okozhatnak gondot, ahol erős a fertőzésük védekezzünk ellenük.
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható. Levéltetvek ellen speciálisan az Afinto 140 g/ha dózisú alkalmazását javasoljuk. Lémennyiség 250-300 l/ha legyen.

Repce

  • A repce fejlettsége a 80 %-os végleges nagyságú becő-érés kezdete stádiumában van (BBCH 78-80).

Gyomok

  • Jelenleg nincs olyan lehetőség, amellyel be lehetne avatkozni az esetleges gyomosodási folyamatokba.

Kórokozók

  • A jelenlegi napok meleg, kevés csapadékkal tarkított, alacsony relatív páratartalmú időjárása nem kedvező a repce kórokozói számára. Virágzás kezdetén sok helyen kaptak csapadékot az állományok, ekkor jó eséllyel tudott fertőzni a szklerotíniás és alternáriás betegség kórokozója, de ezek tünetei jelenleg még nem észlelhetők az állományokban. Az alternáriás betegségnek vagy repce-becőrontónak a mostani napok alacsony páratartalma kedvezőtlen. Helyenként megtalálhatók a fómás levélfoltosság tünetei a nem rezisztens állományokban.
  • Az állományok nagy részében a becők elérték végleges méretüket. Azokban az állományokban, ahol korábban végeztek fungicides kezelést számottevő egészségkárosodás várhatóan már nem fog fellépni. Nagyobb veszélyben a korábban nem kezelt állományok lehetnek, ezekben nagyobb mértékben léphet fel és terjedhet a fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség. A forgalomban lévő fungicidek engedélyokiratai már nem engedik a mostani fenológiában történő kijuttatást, így akik korábban nem kezeltek most már betakarításig a hibridek betegségek elleni ellenállóságában, valamint a kórokozóknak kedvezőtlenebb időjárásban bízhatnak.

Állati kártevők repcében

  • Repcekártevők ellen már nehéz védekezni, a lárvák a becőben károsítanak, nem lehet ellenük már hatásosan kezelni.
  • Virágzás után használjuk a Karate Zeon 5 CS-t, amely becőképződésig használható és az élelmezésegészségügyi várakozási ideje is rövidebb, 35 nap.

Napraforgó

  • Napraforgó nagyon gyorsan fejlődik, egyre inkább a szármegnyúlás stádiumában vannak (BBCH 18-30)

Gyomok

  • A napraforgó állapotát tekintve szintén nagy szórás mutatkozik az ország különböző részein, sajnos az aszály az, ami kivétel nélkül minden területen jellemző. A posztemergens kezelésének a végén vagyunk. Az alapgyomirtások korrekciójára szükség lehet számos területen. A korán elvetett állományokban a magról kelő gyomok a klasszikus posztemergens készítményekre való érzékeny fenológián túl vannak. A fenyércirok zömmel 20-30 cm nagyságú, idejében van a szelektív egyszikűírtóval történő kezelésre.
  • A javasolható készítmények (függően a gyomirtási típustól) elsősorban az egyszikű gyomok 1-3 leveles állapota ellen (Listego Clearfieldben®, Listego Pro Clearfield® Plusban) kell időzíteni, míg a kétszikű gyomok 2-4 leveles állapota a cél (előző készítmények és a Fluence SU-ban). Csak önmagukban menjenek ki, illetve a szükséges hatásfokozót használjuk (Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol Plus 0,5 l/ha illetve Fluence 50 SG 45 g/ha + Trend 0,1 %). Ne keverjük őket speciális egyszikű irtóval. A javasolt lémennyiség 200-250 l/ha. 25 °C felett ne kezeljünk. Elsodródásra figyelni kell, célszerű légbeszívásos fúvókákat alkalmazni.

Kártevők

  • Napraforgó nagyot nőtt, a kezdeti levéltetű tüneteket kezdi kinőni.
  • Levéltetvek ellen a Judo 1,25 l/ha dózisú alkalmazását javasoljuk nagy, legalább 300 l/ha lémennyiséggel.
  • Lehet Monospelt is használni levéltetvek ellen, ha valaki óvatos, mert akác virágzik a táblája mellett használjon Monospelt!

Kukorica

  • A kukorica nagyon gyorsan fejlődik a melegnek köszönhetően, sok helyen lehet látni már 6-10 leveles állományokat is, de számos helyen az aszály miatt a fejlődés lelassult.

Gyomok

  • Az idei tavaszon nehéz gyomirtási kihívások elé állította a természet a gazdákat. A rendkívüli aszály kíméletlen volt minden kultúrához, valamint kihatással volt a gyomnövények kelési ütemére, megjelenési sorrendjére, fejlődési dinamizmusára, sőt herbicid érzékenységére is. Komoly fejtörést okozott a precíz időzítés, előfordult, hogy egymenetes technológiával nem is tudtunk az elvárásoknak megfelelő hatékonyságot elérni. Fel kell készülnünk, hogy a jövőben sajnos hasonló, ha nem is ilyen extrém, de a megszokottól eltérő időjárási viszonyok alakíthatják a gyomirtási technológiák megválasztását is. Felértékelődik a széles spektrum, a markáns levélen keresztüli hatékonyság, a több hatóanyag kombinációja, a tartamhatás megléte és a szelektivitás kérdésköre.
  • Az egyszikűek rendkívül gyorsan eljutottak a gyökérváltás stádiumába, amikor megváltozik a gyomirtó szer érzékenységük. Idén különösen fontos volt a csapadék figyelése és a pontos időzítés. A kétszikű gyomnövények is rendkívül talpraesetten alkalmazkodnak a légköri aszályhoz, forró napokhoz, erős UV sugárzáshoz, megvastagodott epidermisz, viaszos, vagy lisztes bevonat, zárt légcserenyílások, erőteljes szőrözöttség is szerepel a tarsolyukban, amivel a nemkívánatos környezeti adottságokat túl tudják élni. Mindezen képességük kiváló segítség számukra abban is, hogy a gyomirtó szerek megszokott hatékonyságát kicselezzék. Ha nem tud kellő mértékben megtapadni majd felszívódni a permetlé csepp a gyomnövény kommandós levélfelszínén, akkor csökkent hatékonyságra kell számítanunk. Rendkívül sokat tehetünk ilyen esetben alkalmazástechnikai elemekkel azért, hogy a hatóanyag valóban elérje a célfelszínt, megtapadjon és fel is szívódjon. A nedvesítő szerek, adalékanyagok fontosak, sőt bizonyos esetekben legalább olyan fontosak, mint az aktív növényvédő szer hatóanyag. Tartsuk be a javasolt permetlé mennyiséget (250 l/ha), megfelelő méretű és kiváló állapotú szórófejjel permetezzünk, ügyeljünk az 50 cm-es keretmagasságra a gyomnövény felszínétől számolva, és különös figyelemmel ügyeljünk a permetlé készítéshez felhasznált víz minőségére, mind a víz pH-ja, mind a keménysége jelentősen befolyásolhatja a hatékonyságot. 3-4 kg/ha ammónium-nitrát permetlé keverésével sokat tehetünk több fontos pontosan is beavatkozva a kívánt hatékonyság eléréséhez.
  • Csapadék után további utókelésre, vontatott csírázásra számíthatunk a kukorica sorzáródásáig. Nagy jelentősége van a valódi, teljes tenyészidőszakra kiterjedő tartamhatásnak, amire a Lumax 4,5 l/ha +FixPro 0,1 l/ha nedvesítő szer maradéktalanul képes, kiváló szelektivitással párosulva.
  • A fejlettlenebb állományokban használhatjuk még az Elumis BangMilagro Plus csomagokat. A fejlettebb állományokban (7-8 levél) már csak a Calaris Pro használata javasolt. Azt, hogy mely terméket válasszuk, a területünk gyomflórája alapján döntsük el. Magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen Calaris Pro, ha van fenyércirok, akkor Calaris Professional csomag, ha évelő és/vagy magról kelő egyszikűek mellett mezi acat is van a területen, akkor Elumis Bang-et javaslunk. Nem sikerült alapkezelések felülkezelésére Milagro Plus csomagot javasoljuk.

Kártevők

  • A meleg és a csapadék hatására a kukoricák gyorsan kinőttek a barkók foga alól.
  • A héten megtörtént a kukoricabogár lárvakelése
  • A kukoricamoly első nemzedéke lepkéinek megjelenéséhez is megvan a megfelelő hőösszeg. Baján június elején 11 darabot fogtak a csapdák már.
  • Május 24 óta fogunk gyapottok bagolylepkéket a csapdáinkkal, Hajdúszoboszló környékén erősödő rajzást észleltünk gyapottok bagolylepkénél egy hét alatt 120 lepkét fogott a csapda. Berettyóújfaluban is 80 imágó repült a csapdába egy hét alatt. Dél-Magyarországon Szalánta (Baranya), Baja (Bács), Székkutas (Csongrád), Nyársapát (Pest) szintén megindult a rajzás, amely minden esetben áttelelő egyedeket jelez.
  • Figyeljük a kukoricákat a kukoricamoly rajzás elkezdődött, ha erős a rajzás és sok lerakott petét találunk érdemes védekezni az Ampligo vagy Voliam készítményünkkel.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

® Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
® Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
A Listego azonos a 6300/2241-1/2020. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar® 40 SL gyomirtó permetezőszerrel.
A Listego Plus azonos a 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar Plus gyomirtó permetezőszerrel.
Az Eucarol Plus azonos a 04.2/407-1/2012. MgSzH számon engedélyezett Microbio permetezési segédanyaggal permetezőszerrel.
A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.