A felgyorsult klímaváltozás kihívást jelent a napraforgó hibrideknek, de a Syngenta felveszi a harcot

Hír
A felgyorsult klímaváltozás kihívást jelent a napraforgó hibrideknek, de a Syngenta felveszi a harcot

Az időjárás, mint az inga kileng, egyre jobban kileng, amelyet egyre nehezebb lekövetni. De közben a piaci viszonyok, mint az árak, a kereset-kínálat is kiszámíthatatlanná vált. Egyre inkább szerencsejátékká válik a gazdaságos növénytermesztés, azon belül még a klimatikus viszonyokra toleránsabb napraforgó termesztése is.

A földeket azonban be kell vetni, ez ősi íratlan szabály, de mivel és milyen körítéssel, azaz milyen költséggel, hogy még megérje? Nos ez az amiből megélhetnek újra a jósok? 

A megélhetőségüket, a bizonytalanságot képesek a jól megválasztott, térséghez igazított generatív vagy vegetatívabb jellegű Syngenta hibridek csökkenteni. A napraforgó előnyét talán jól érzékelteti a régi mondás, miszerint ahol egy kecske még jóllakik, ott egy tehén még éhen döglik. Az erős és mélyrehatoló gyökérzet, szemben az egyszikűekre jellemző bojtos, sűrű, felső talajréteget jól hasznosító, de kevésbé mélyrenyúló gyökérzetű kukoricával, kétségtelenül előnyt jelent. Aki vizet talál az nyer.

A víz kulcstényező, akár túl sok, akár túl kevés van belőle.

A napraforgó nem szereti ha kiszorul a levegő a gyökérzónájából, ha fulladozik a gyökérzete. A  pangó víz kedvez a talajban, az ott évekig várakozó oospórákból kirajzó rajzó spórákkal gyökéren fertőző napraforgó peronoszpóra fertőzésnek. Ennek elejét vehetjük a felesleges vizek minimalizálásával és a 4 éves vetésforgó betartása mellett, az M9-es kóddal jelölt hibridek vetésével. Az utóbbi években érkezett Syngenta hibridek mind M9-es ellenállósággal bírnak. Amikor viszont hiány van a vízből, kellenek az erős gyökerű hibridek, a vízbányászok, mint a linolsavas Sureli, vagy a magas olajsavas Subeo és az NX22316.

A közgazdasági tényezőkön, a magas nitrogén műtrágya költségeken is segítenek az új hibridjeink, mivel mélyre hatoló gyökérzetük révén elérik, nem csak a vizet, hanem az elővetemények nitrogén hagyatékát. Akár eljöhet az az idő, amikor ezeket a hibrideket nitrát mentesítő növényként is bevethetjük. De már most is, ha megmérjük legalább 0-60-(90) cm-ig mennyi nitrit, nitrát van a talajban, kiderülhet nem is kívánnak tavaszi nitrogén alkalmazást. A starterek alkalmazása sem jelent feltétlen előnyt számukra, de ezt egyértelműen eldönteni csak a talajvizsgálati adatok alapján lehetséges.

Az NX22316 hibridünk a magasolajasavas Express(R)-toleráns lehetőségek körét bővíti, csatlakozik a múlt évben még csak NX12298 kóddal rendelhető, mára nevet kapott Subeo HTS-hez. Komoly dilemmát jelent számunkra is, ha választani kellene kettőjük közül

Az új hibridek elhelyezését egyszerűbbé téve, beillesztjük a már korábban felvázolt rendszerünkbe a jól ismert  hibridjeink mellé (1. táblázat). A SY Corsica hibridünkről lejjebb írunk.

1. táblázat A hibridjeink besorolása igényességük, gyökérzetük és növekedési jellegük alapján.

Generatív

Kiegyensúlyozott

Vegetatív

SY Excellio, SY FergusSY Barilio, SY BacardiSY Experto, SY Michigan

SY Corsica AR

Subeo és NX22316

A talajra, tápanyagra igényesebb linolsavas hibridünk, SY Corsica más előnyös tulajdonságainak köszönhetően nem csak egy új hibrid, hanem egy új gyomirtási lehetőség első hibridje is egyben. Az A.I.R gént hordozó hibridek első fecskéje a SY Corsica, egyedülállóan gyomirthatók imazamox vagy tribenuron-metil herbicidekkel egyaránt. Eddig, ha valamikor a tél folyamán választottunk egy herbicid toleráns hibridet, egyben döntést is hoztunk, a leendő gyomflóra biztos tudása nélkül, mivel gyomirthatjuk majd a táblát. Ez a korszak véget ért, azoknak akik a SY Corsica hibridünket választják. Várd meg a gyomkelést, s csak akkor válassz hozzá herbicidet!

További zsebre menő előnye, hogy nem kell tartani attól, ami sajnos minden évben megesik, hogy a nem megfelelő gyomirtószer miatt károsodik az állomány. De még az elővetemény, sajnos száraz évjáratban lassabban bomló, herbicidje sem csökkenti a termést. Ugyanakkor a SY Corsica rendelkezik a SY Bacardi terméspotenciáljával, mivel tulajdonságaiban hozzá áll legközelebb.

Persze hiába minden előnyös tulajdonság, ha nem hozza termésben azt, amire az adott térség képes, azaz nem használja ki a tábla terméspotenciálját. A legkiterjedtebb kísérleti hálózattal, szinte minden fontos régióban jelenlévő független NÉBIH bír, így hasznos információt nyújtanak az általuk mért termés eredmények.A NEBIH 2023-as posztregisztrációs kísérletében a középérésű SU kezelt csoportban erős versengés alakult ki a Syngenta hibridek között. A rendkívül száraz és forró 2022-es évben a Subeo (NX12298) egy hajszálnyival első lett, 50 kg/ha-al megelőzte a korábbi években vezető Surelit. A vizesebb 2023-ban az új NX22316 20 kg/ha-al kerülte el a Surelit. Erre mondjuk a szakmában, hogy nem volt szignifikáns különbség a hibridek között.

Így kétely nélkül mondhatjuk bármelyiket válasszuk, a különbség nem a hibrideken múlik.

Közben figyelünk a más országokban ténykedő kollégáinkra és meglepődve látjuk Olaszországban néhány hibridet egy szuper olaj kategóriába soroltak ott. Utána jártunk mennyi alapja lehet itthon és örömmel tapasztaltuk érdemes erre is odafigyelni. Miért mondhatjuk ezt?

Az idei év üzemi kísérletek mintáit a területi képviselőink küldték be a Mezőtúri laboratóriumunkba, ahol a vizsgálat egy mágneses rezonancián alapuló eszközzel történt. Az eredmények több mint biztatóak (2. táblázat)

2. táblázat A 2023. évi üzemi kísérletek laborba érkezett mintáinak olaj eredményei.
HibridÁtl. olaj%Max. olaj%Helyek száma
SY BARILIO50,253,813
SURELI50,253,210
SUBEO49,151,910

A számok magukért beszélnek és indokolttá teszik hazánkban is egy a magas termés mellett magas olajra fókuszáló csoport kiemelését. 
A korábbi években már többszörösen igazolást nyert, hogy a napraforgó termésében jelentős tényező a betárolt téli csapadék. E tekintetben már jól állunk, így borítékolhatunk egy magasabb napraforgó termésátlagot a 2024. évi szezonban. A hibrideket a Syngenta biztosítja!

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.