Itt a tavasz, megjelentek a drótférgek!

Hír

A talajok hőmérséklete március közepére már megközelítette a 10 °C-ot. Ez a hőmérséklet már elegendő a drótférgek aktivizálódásához.

Március 14-én már találtunk drótférgeket a talaj felső rétegében a Kisalföldön!

drotfereg-2024.jpg
Drótférgek, 2024.03.14., Pápa

A drótférgek kártétele erősen időjárás és csapadékfüggő. Az, hogy 2023-ban nem volt nem volt akkora drótféreg kártétel az inkább a 2022 évi aszályos nyár következménye volt.

A tavalyi év viszont kedvezett a pattanóbogarak szaporodásának. A csapadékos nyár, a zöldítések, a nyári csapadék hatására kizöldült és zölden hagyott tarlók ideális körülményeket nyújtottak a pattanóbogaraknak a tojásaik lerakásához. A tavaly nyáron lerakott petékből kifejlődő drótférgek idén már károsítanak. Ráadásul megjelent a Dunántúlon egy új pattanóbogár faj, amely rövid életciklusú, két év alatt kifejlődik, ellentétben az eddigi többéves fejlődési ciklusú fajokkal*. Ez a faj szinte a semmiből tűnhet fel, lerakja a tojásait, következő évben károsít majd a harmadik évben kifejlődik a következő nemzedék.

Hogyan tudunk meggyőződni a drótféreg fertőzésről? Ha évelő pillangós, gyeptörés után tervezünk tavaszi kultúrát vetni nagy valószínűséggel a terület fertőzött. Ugyancsak veszélyeztetett lehet a kalászos után vagy zöldítés után vetni kívánt növény. 

A kukorica és napraforgó vetéséig még van néhány hét. Mivel a drótférgek már aktívak a talajban, egyszerű módszerekkel elő lehet csalni őket. A legegyszerűbb módszer csírázó burgonya leásása. A burgonya vonzza a talajlakókat. Beásás után 7-10 nappal már látható, hogy a drótférgek rátaláltak-e a csalétekre. Ha találunk benne drótférget feltétlenül tervezzünk be talajfertőtlenítést a tervezett kukorica/napraforgó alá! A talajfertőtlenítés utólag már nem semmivel nem pótolható. Ha elmarad a védekezés tőszámhiány vagy akár a teljes kipusztulás és újra vetés lehet a következménye. Vizsgálataink alapján 5.000 tő hiánya a kukoricában 1 t/ha terméscsökkenést okoz!

Védekezési lehetőség. Ha a terület drótférgekkel fertőzött a terület tervezzünk mindenképpen talajfertőtlenítést! A Force 1.5G 8-10 kg/ha dózisa megbízható védelmet nyújt drótférgek ellen bármilyen körülmény között. A Force 1.5G hatóanyaga a teflutrin az egyetlen gázhatású piretroid, megvédi a csírázó növényt és a hosszú tartamhatásával segíti a kikelt növényt amíg az ki nem nő a kártevő „foga alól” A kijuttatásnál feltétlenül használjunk diffúzort, ne csak a barázda aljába, hanem a barázda falára is jusson granulátum, ez védi a később a föld alatti szárrészt.

drotfereg-1956.jpg
A drótféreg probléma nem újdonság a mezőgazdaság számára...

*NÖVÉNYVÉDELMI TUDOMÁNYOS NAPOK 2024   Gazdaságilag jelentős pattanóbogár fajok elterjedése és az Agriotes  sordidus Illiger első megjelenése Magyarországon (Dr Nagy Antal, Horváth András, Szanyi Kálmán)