Védjük a kártevőktől az értékes vetőmagot, és a fiatal fejlődő növényt

Hír
Force - Tilos az átrágás

20 éves a talajfertőtlenítés etalonja!

A tavaszi vetésű kultúrákban pár növény elvesztése is már komoly terméscsökkenést jelenthet 
A talajfertőtlenítés mint technológiai elem jelentősége évről évre növekszik. A kezeletlenül maradt táblákban, ha nem éppen a kukoricabogár, akkor más kártevők például drótférgek károsíthatják a növény fejlődése szempontjából létfontosságú gyökérzetet. A kritikus időszak az első 30-40 nap a vetéstől számítva. A hatékony talajfertőtlenítő választás, a kártevő nyomásnak megfelelő dózis változás befolyásolja a korai időszakot. A neonikotinoid csávázás eltűnésével, ez maradt a leghatékonyabb megoldás a talajlakók ellen.  
A mostani gazdasági helyzetben sokan gondolkodnak a dózisok csökkentésében. De az ökológiai környezet változása kedvező a kártevők felszaporodásának, ezért érdemes a területre kijuttatott dózis megválasztásakor ellenőrizni a kártevők jelenlétét. Ha monokultúráról, vagy például pillangós előveteményről beszélünk nem lehet kérdés, hogy nem csökkenthetjük a kijutatott dózist.

Kukoricabogár kártétele

A kukoricabogár ellen a legjobb megoldás a Force 1,5G 
Erre a sok év tapasztalata alapján 7,8* millió tonna megmentett termés a bizonyítékunk (*a Syngenta kísérletek átlagában 1,6 t/ha termést tudtunk megmenteni). A kukorica elővetemény esetén mindig számolnunk kell a kukoricabogár lárvakártétellel is. Az előző évi időjárási tényezők nem befolyásolták számottevő módon a kukoricabogár imágók rajzását, az aszálytól sújtott területeken is sok imágó volt megfigyelhető, így a peterakás vélhetően zavartalanul megtörtént. A lárvák keléséig uralkodó talajkörülmények nem befolyásolják az életképességet. 
Ilyen körülmények között kockázatos a dózisok csökkentése. Kísérleteink szerint a Force 1,5G dózisának 14-15 kg/ha-ról 10-12 kg/ha-ra történő csökkentése a termésveszteség mértéke erősebb fertőzésnél akár 0,8-1,7 t/ha-ral is növekedhet. (3. ábra)

A drótféreg kártétel tavaszi kultúrákban szintén csökkenthető a Force 1,5G-vel
Valamennyi kultúrnövényünk tápnövényül szolgálhat a pattanóbogaraknak. Lárvája a drótféreg, sok gazdanövényes kártevő révén a tavasszal vetett csírázó növények gyökerét, hipokotilját megrágva a növény fejlődését gátolja, szélsőséges esetben a csíra pusztulása is bekövetkezhet. Ezek a rovarok több éven keresztül a talajban fejlődnek lárvaként. Ez idő alatt a talajnedvesség létfontosságú a lárvák életben maradása szempontjából.

Az idei év csapadékosabb időjárása miatt az ország jelentős részén a talajok felső rétegének nedvessége megfelelő a kártevő számára. Amennyiben a kártevők jelenléte a 2-3 db/m2 mennyiséget eléri, akkor már védekezni szükséges ellene talajfertőtlenítő készítményekkel. 
Napraforgóban a csávázás gyakran elegendő egy alacsony-közepes drótféreg fertőzés ellen. A mostani körülmények között, ahol nagyobb egyedszámú kártevő várható, kombinálni kell a Force 1,5G talajfertőtlenítő 7-8 kg/ha dózisával. Ahol nincs csávázva a mag, ott az engedélyezett nagyobb dózist lesz megfelelő, ami 10 kg/ha. Az 1-2 éves – nagyobb kárt okozó – egyedeket nem befolyásolja a száraz talaj, több hónapot is képesek táplálkozás nélkül átvészelni. 

Drótféreg kártétele

Vizsgálataink szerint a kukorica érzékenyebb a drótféreg fertőzésre, mint a napraforgó. A károsított kukorica növényke könnyen elpusztul, akár már közepes fertőzés esetén jelentős tőhiányok alakulhatnak ki. Hektáronként 10000 hiányzó tő már 2 t/ha termésveszteséget okoz. Napraforgónál 1000 növény hiánya 30-50 kg/ha termésveszteséget okoz, de a napraforgó ezt képes kompenzálni. Azonban, ha 15-20 ezer növény, az 100-700 kg/ha-ral csökkenti a termést.

A Force 1,5G 20 éves van a magyar piacon, változatlan minőséggel és hatékonysággal. Használják továbbra is a talajlakó kártevők elleni védekezéshez!