Avoxa és az Avoxa Peak termékcsalád - Új dimenzió a kalászosok gyomirtásában

Hír

Mindig is voltak a kalászosoknak egyszikű gyomnövényei, de az utóbbi években robbanásszerűen felszaporodtak. Termést vesznek el és jelentősen növelhetik a gyomirtás költségeit.Melyek ezek a problémás egyszikűek? Mi a felszoporodásuk oka? Mit tehetünk ellenük?Nézzük ezeket szép sorban!

Néhány évvel ezelőtt, ha a kalászosok egyszikű gyomnövényeiről beszéltünk, elsősorban a nagy széltippanra gondoltunk. Az ország nyugati vidékein, illetve egyéb, de jól körülhatárolható, lokális foltokban adott feladatot a gazdáknak, akik megtanultak ellene védekezni, együtt élni vele. Ott, ahol figyeltek rá, megfelelő technológiával, jó időzítéssel egész jól vissza lehetett szorítani. Aztán valami megváltozott. Egyre több, kifejezetten jó kultúrállapotú, korábban nem fertőzött területen jelent meg egyszikű, szinte egyik évről a másikra, hatalmas egyedszámmal, egész táblákat lefertőzve. Már korántsem csak a nagy széltippanról beszélünk, hanem igen hosszú azon egyszikű fajok listája, amelyek fejtörést, megoldandó feladatot jelentenek kalászosban. Nézzük, melyek ezek a fajok! (a táblázatban feltüntettük a javasolt elsődleges védekezési időpontot)

latin névmagyar névelsődleges védekezési időpont
Elymus repenstarackbúzatavasz
Alopecurus myosuroidesparlagi ecsetpázsitősz vagy tavasz
Alopecurus pratensisréti ecsetpázsittavasz
Anthoxanthum pueliiszálkás borjúpázsitősz
Apera spica-ventinagy széltippanősz vagy tavasz
Avena fatuahéla zabtavasz
Avena sterilis subsp. ludovicianamagas zabtavasz
Bromus arvensismezei rozsnoktavasz
Bromus benekeniierdei rozsnoktavasz
Bromus commutatusbókoló rozssnoktavasz
Bromus japonicusparlagi rozsnoktavasz
Bromus mollispuha rozsnoktavasz
Bromus squarrosusberzedt rozsnoktavasz
Bromus secalinusgabona rozsnoktavasz
Bromus sterilismeddő rozsnoktavasz
Bromus tectorumfedél rozsnoktavasz
Hordeum murinumegér árpatavasz
Lolium multiflorumolasz perjeősz, tavasz
Lolium perenneangolperjetavasz
Lolium temulentumszédítő vadóctavasz
Poa annuaegynyári perjeősz
Poa pratensisréti perjetavasz
Poa trivialissovány perjetavasz
Vulpia myurosvékony egércsenkeszősz

Az egyszikűek felszaporodását fokozó tényezők:

  • csökkent művelésszámú, illetve forgatás nélüli technológia terjedése
  • hibridizáció, alacsony tőszám, korai vetésidő, gyengébb kezdeti gyomelnyomó képesség
  • hektikus időjárás, enyhe telek, az első fagyok eltolódása. Nagyon gyorsan, könnyedén alkalmazkodnak a gyomnövények a megváltozott időjárási körülményekhez, akár életformájuk „megváltoztatásával”. Előfordul, hogy korábban ősszel csírázó gyomfajok zömében a tél folyamán, vagy kora tavasszal csíráznak, vontatottan
  • gyomirtás szempontjából nem megfelelő vetésforgó, őszi búza-őszi káposztarepce váltogatása
  • egyoldalú, programszerű, korábban jól működő, de a megváltozott körülményeket nem követő technológa, szerhasználat
  • tavaszi munkacsúcs, időjárási szélsőségek miatt megcsúszott kezelések
  • külföldről, esetenként ellenőrizetlenül beáramló, akár megváltozott érzékenységű gyommagvakat behurcoló vetőmag
  • kombájntisztítás elmaradása, szolgáltatás
  • előfordul, hogy nem ismerjük fel az egyszikű fajokat, így nem ismerjük az ellenük jó megoldást nyújtó készítményt. Nem minden faj ellen hatékony az egyszikűirtó készítmények zöme
  • csökkent érzékenység, majd rezisztencia megjelenése

Az egyszikűek káros hatásai:

  • a kalászos zavartalan fejlődésének, bokrosodás akadályozása
  • betegségellenállóság, télállóság csökken
  • termésveszteség (egyes fajok már közepes fertőzésnél is jelentős, akár 25 %-os termésveszteséget okozhatnak)

Mit tehetünk, hogy ne az egyszikűek vigyék el a termést?

Hogy ne fertőzzük le a jó kultúrállapotú területeinket, ne veszítsék értéküket és ne növekedjen évről-évre a gyomirtás költsége a kontrollálhatatlanná váló egyszikű fertőzés miatt?
A legfontosabb, hogy figyeljünk a területünkre, igyekezzünk táblaszinten ismerni a gyomflórát. Ismerjük fel a problémát időben, amennyiben egyszikű gyomfaj megjelenik a területen, vagy egyszikűvel eleve fertőzött a területünk, akkor legyen ez a gyomirtási program fókusza, ehhez válasszuk a lehető leghatékonyabb technológiát. Nagyon fontos az időzítés, hogy a kezelés a hatékonyság szempontjából (még a tavaszi munkacsúcsok idején is) az optimális időpontban történjen. Be kell vallani, az egyszikűeket korai fejlettségben szinte lehetetlen nagy biztonsággal faji szinten meghatározni, még gyombiológus szakemberekkel is előfordul, hogy fejtörést okoz. Ezért segíthet az, ha olyan technológiát választunk, ami gondolkodás nélkül használható, minden egyszikű faj ellen megoldást nyújt.

A Syngenta új kalászos gyomirtó szere, az Avoxa igazi egyszikűtudós. Két olyan hatóanyag nagy dózisú gyári kombinációja ez a termék, amelyek önmagunkban is komoly egyszikűirtó hatással rendelkeznek: az egyik összetevője a pinoxaden, ami a jól ismert Axial One egyszikűirtó hatóanyaga, a másik pedig a pyroxszulám, ami egy piacon lévő nagy presztízsű versenytárs készítmény fűfélékért felelős hatóanyaga.

Mindkét hatóanyag figyelemreméltó hatással rendelkezik egyszikűek ellen, ráadásul ebbe az új készítményben az eddig használatosnál magasabb hatóanyagmennyiségben jelennek meg. Már csak ezek alapján is elképzelhetjük az új termék kiemelkedő gyomirtóhatását. Továbbá az eddigi hazai vizsgálataink alapján valószínűsíthető, hogy egy valódi szinergizmust sikerül tettenérni a két hatóanyag esetében, egymás munkáját kiválóan erősítik. Ennek köszönhető, hogy tavasszal a tábla szélén állva nem kell gondolkodnunk, milyen egyszikűek vannak a területünkön, minden jelentős kalászos egyszikű gyomnövény ellen kiváló megoldást jelent. Spektrumába tartozik, csak a legfontosabbakat említve: rozsnok félék, nagy széltippan, vadzab félék, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, tarackbúza is. (Itt jegyzem meg, hogy a terjedőben lévő vékony egércsenkesz, illetve az egynyári perje ellen kifejezetten ősszel szükséges védekezni, ezeket a fajokat nem tudjuk tavasszal kellő mértékben kontrollálni.)

Avoxa

Új, hiánypótló készítmény a kalászosok tavaszi gyomirtására. Őszi búzában, rozsban és tritikáléban használható, de durumbúzában is szelektív. Nem válogat, bármilyen egyszikű van a területünkön, kiváló hatást nyújt ellene, beleértve a rendkívül nehezen kontrollálható rozsnok féléket is. Vékony egércsenkesz ellen tavasszal a legjobb hatékonyságot nyújtja, de nem tökéletes a hatékonyság. Egynyári perje ellen tavasszal nem tudunk eredményesen védekezni.

Az Avoxa engedélye szerint rugalmas dózissal rendelkezik (1,35-1,8 l/ha), ami lehetővé teszi, hogy a területünk gyomflórájához, azok fejlettségéhez, illetve a választiott kijuttatási időponthoz igazítsuk.

Kijuttatható tavaszi posztemergensen, a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől egészen két nóduszos állapotig.

Javasolt technológia: Az Avoxa 1,5 l/ha-os dózisa Peak 20 g/ha-os dózisával tankkombinációban széles spektrummal, a kalászosok egy – és kétszikű gyomnövényei ellen is megoldást nyújt. Árpa és zab kivételével  minden kalászos kultúrában felhasználható. Nincs utóveteménykorlátozás, ezáltal a vetésforgó szabadon tervezhető.

A készítmény általában jól keverhető más készítményekkel (Amistar Era, Elatus Era, Moddus Evo). Stresszes állapotban lévő állományban viszont csak nem EC formulációjú készítményekkel keverhető (pl. Amistar, Karate Zeon 5 CS, Monospel*). Nitrosollal TILOS a keverés! Biostimulátor tartalmú készítménnyel (pl. Quantis) nem javasoljuk az egymenetben történő kijuttatást. A két kezelés között 5-7 napnak kell eltelnie és a gyomirtás legyen először.

Figyeljünk oda az egyszikűekre! Őrizzük meg a szántóterületeink jó kultúrállapotát és használjunk olyan készítményt, ami valóban megbízható hatást ad egyszikűek ellen, nem csak leszorítja kalász szint alá a gyomnövényeket, hanem el is pusztítja azokat. Így nincs magprodukció, tisztulnak a területeink, nem adunk esélyt a rezisztencia kialakulására.

*Monospel azonos a Klartan 24 EW nevű készítménnyel           

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.  

Rendkívül erős rozsnok fertőzés kalászosban - 2019., Tura
Rendkívül erős rozsnok fertőzés kalászosban

Tura, 2019.

A rozsnok gyakran a táblaszélről kúszik be a művelt területre
A rozsnok gyakran a táblaszélről kúszik be a művelt területre
Avoxa 1,5 l/ha markáns hatása parlagi ecsetpázsit ellen 2021. Vas megye
Avoxa 1,5 l/ha markáns hatása parlagi ecsetpázsit ellen

 Vas megye, 2021. 

Tavaszi nagy széltippan fertőzés kalászosban Somogy megye 2019.
Tavaszi nagy széltippan fertőzés kalászosban

Somogy megye, 2019.

Avoxa 1,5 l/ha markáns hatása parlagi ecsetpázsit ellen 2021. Vas megye
Avoxa 1,5 l/ha markáns hatása parlagi ecsetpázsit ellen

Vas megye, 2021.

Kezeletlen kontroll Tura 2021.
Kezeletlen kontroll

 Tura, 2021. 

Avoxa 1,8 l/ha Tura 2021.
Avoxa 1,8 l/ha

Tura, 2021.

Avoxa 1,8 l/ha hatása rozsnok fajon Tura 2021.
Avoxa 1,8 l/ha hatása rozsnok fajon

Tura, 2021.

kezeletlen Böhönye 2021.
Kezeletlen terület

Böhönye, 2021.

Avoxa 1,5 l/ha+Peak 20 g/ha Böhönye Somogy 2021.
Avoxa 1,5 l/ha+Peak 20 g/ha

Böhönye, Somogy megye, 2021.

chevron_left
chevron_right