You are here

Calaris Pro

Utolsó módosítás:
2017.05.24.

Gyomirtó szer

Növényvédő szer

Munkaegészségügyi várakozási idő: 
0 nap
Kiszerelés: 
4,6 l
Hatóanyagtartalom: 
Hatóanyag család:
triketonok
triazinok
Formuláció: 
SC (Vizes szuszpenzió koncentrátum)
Környezetvédelmi veszélyesség besorolás: 
Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Méhveszélyesség nem jelölésköteles.

Forgalmi kategória: II.

Szelektív gyomirtó szer takarmány-, vetőmag- és csemege kukoricában.

A Calaris Pro a Callisto termékcsalád tagja. Mindkét hatóanyagát mind levélen, mind gyökéren keresztül felveszi a gyomnövény, ami azt jelenti, hogy a később csírázó kétszikű gyomnövények ellen tartamhatással is rendelkezik. A mezotrion HPPD típusú vegyület, a karotinoid szintézist gátolja, míg a terbutilazin a fotoszintézis gátlásán keresztül fejti ki a hatását. A szer két olyan élettani folyamatot gátol, mely egymás nélkül nem tud működni – az eredmény gyors hatás, mely kezdetben sárgulás formájában, majd a gyomnövények elszáradásában, elhalásában jelentkezik. A Calaris Pro kiváló megoldás az olyan nehezen irtható gyomfajok ellen mint a selyemmályva, parlagfű, csattanó maszlag.

HATÁSSPEKTRUM ÉS DÓZIS
Gyomnövény Kultúra Dózis,
kijuttatási időpont
Utóvetemény É.V.I.
Érzékeny gyomok
Selyemmályva
Disznóparéj fajok
Parlagfű
Terebélyes laboda
Vadkender
Libatop fajok
Mezei acat
Csattanó maszlag
Gyakori gombvirág
Fekete csucsor
Vadrepce
Ragadós galaj
Napraforgó árvakelés
Varjúmák
Egynyári szélfű
Keserűfű fajok
Szerbtövis fajok
Szulákkeserűfű
Pirók ujjasmuhar
Kakaslábfű
Mérsékelten érzékeny gyomok
Kölesfajok
Muharfélék
kukorica
(takarmány,
csemege,
vetőmag)
A készítményt a kukorica kelése után posztemergensen kell kijuttatni 1,8-2,3 l/ha adagban. A kijuttatási időpont megválasztásakor a gyomnövények fejlettsége az irányadó. A magasabb dózist (2,3 l/ha) nagyobb egyszikű nyomás esetén javasoljuk. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-6 leveles állapotukban, az egyszikű gyomnövények – kakaslábfű é s ujjasmuhar – 3-5 leveles fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. Azokon a területeken, ahol fenyércirok, köles gyomfajok is előfordulnak, Milagro Extra 6 OD-val tankkombinációban javasoljuk kijuttatni, Milagro Extra 6 OD 0,75 l/ha + Calaris Pro 1,8-2 l/ha adagokban. Erős muhar fertőzés esetén 2 menetes technológiát ajánlunk, ahol az első kezelés Dual Gold 1,6 l/ha (preemergensen) majd posztemergensen Calaris Pro 1,8-2 l/ha. A készítményhez minden esetben nedvesítőszer – Fix Pro koncentrátum 0,1 l/ha – hozzáadása szükséges. A Calaris Pro kijuttatásával azonos évben vethető őszi kalászos, őszi káposztarepce, az utóbbi vetése előtt mélyszántást kell végezni. A Calaris P ro kijuttatását követő év tavaszán, amennyiben a talaj pH értéke 6-nál alacsonyabb, nem vethető cukorrépa, pillangós növények, burgonya valamint levélzöldségek. Előírás szerinti felhasználás esetén korlátozás nincs.

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!

Engedélyokirat érvényessége: 
2017.07.31.

Csemegekukorica

Takarmánykukorica

Vetőmagtermesztés

Különleges S-mondatok

  • SP 1 A növényvédő szerrel vagy annak csomagolóeszközével ne szennyezze a vizeket! (A berendezést vagy annak részeit ne tisztítsa felszíni vizek közelében! Kerülje a gazdaságban vagy az utakon lévő vízelvezetőkön keresztül való szennyeződést!)Spe 2 A tal

Egyéni védőfelszerelés

  • Előkészítőknek: védőkesztyű, Kijuttatóknak: védőkesztyű, védőruha, védőlábbeli (zárt, túlnyomásos gépkabinban nem szükséges)

Egyéb környezetvédelmi elõírások

Az ivóvízbázisok belső védőterületén felhasználni tilos, külső védőterületen és a hidrogeológiai védőövezeten belül külön engedélyezéstől függően használható. A készítmény nem alkalmazható fokozottan érzékeny felszín alatti vízvédelmi területen.

  • Syngenta, Anglia: 00/44/1484/538 444 vagy Syngenta Kft., Magyarország: 06/1/488 2288 Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06 80 201 199

    • Az ún. „kettős réses, vagy kettős lapossugarú” szórófejek alkalmazásával a permetléfedettség és ezáltal a biológiai hatás is javítható, (pl. Turbo Twin Jet).
    • permetezésre 200–300 l/ha vízmennyiséget használjunk. Erős gyomosodás esetén, ha a gyomok egymást is árnyékolják, a magasabb permetlémennyiség használatát javasoljuk.
    • Egyszikű gyomfertőzés esetén a permetléhez 3-4 kg/ha ammónium-nitrát vagy bármilyen nitrogén tartalmú lombtrágya hozzáadása szükséges.