Egyszikű, kétszikű, nagyszerű – Axial One a kalászosok gyomirtó szere

Hír

Évről-évre egyre nagyobb figyelmet igényel a kalászosok gyomirtása.  A jól bevált gyomirtási technológiák sikerességét a változó gyomflóra befolyásolja. A jól megszokott hagyományos búza gyomok - mint a pipacs, szarkaláb, ebszékfű (lásd 1-3 fotó) - mellett látványos az egyszikű gyomnövények tömeges megjelenése, szinte egyik-évről a másikra, korábban nem látott mértékű nagy széltippan, vadzab, tarackbúza vagy ecsetpázsit fertőzés tapasztalható egyes táblákon. (lásd 4. fotó) 

Hagyományos gyomnövények kalászosban:pipacs, szarkaláb, ebszékfű
Hagyományos gyomnövények kalászosban: pipacs, szarkaláb, ebszékfű (1-3. fotó)

 

Erős nagy széltippan fertőzés
Felszaporodó egyszikűek kalászosban: erős nagy szél tippan fertőzés (4. fotó)

A változó gyomflórának számos oka van, melyek közül a legjelentősebbek:

- szokatlan, szélsőséges időjárási körülmények: enyhébb időszakok télen, a folyamatosan csírázó gyomok megerősödnek a tavaszi gyomirtás idejére (lásd 5-6. fotó), csökkenő fagyos napok száma, az évelők túlélőképlete megerősödik, erőteljesebb mezei acat kihajtás tavasszal (lásd. 7-8. fotó), egyenetlen csapadékeloszlások a vegetációs idő folyamán, vontatott, elhúzódó kelés, szárazabb évjáratokban a gyors felmelegedést hozó időszakok, szokatlan csírázási ütem, és a gyors felmelegedést mutató, rövid tavaszokon kevesebb figyelem, idő marad a kalászosok gyomirtására

Enyhe tél: korai gyomosodás búzában (5-6. fotó)
Enyhe tél: korai gyomosodás búzában (5-6. fotó)
Erős mezei acat fertőzés (7-8. fotó)
Erős mezei acat fertőzés (7-8. fotó)

- változó talajművelési rendszerek, csökkent-, forgatás nélküli-, sekély- talajművelés terjedése
- ellenőrizetlen külföldi vetőmag használattal megnő az egyszikűek felszaporodásának kockácata
- változó termesztéstechnológia, korábbi, szeptemberi vetésidő, kisebb vetőmagmennyiség, hibrid kalászosok elterjedése

A változó gyomflórában eredményes gyomirtáshoz feltétlen szükséges a megfelelő, széles spektrumú, megbízható hatékonyságú, szelektív gyomirtószer kiválasztása. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha ismerjük a területünket, a táblánk gyomviszonyait és a hatékony készítményt. A felszaporodó egyszikűek már viszonylag alacsony számú előfordulásukkal is jelentős terméskiesést okozhatnak (pl. héla zab 5 db/m2), ezért védekezni szükséges ellenük.

A Syngenta kalászos gyomirtószere, az Axial One segítséget nyújt ebben.

A készítmény kettős hatóanyagtartalmú, a jól ismert floraszulam mellett tartalmaz egy olyan hatóanyagot, a pinoxadent, ami kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a kalászosok egyszikű gyomnövényei ellen. A kezelés időpontjában különböző fejlettségű gyomnövényeket kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.
A pinoxaden a zsírsavak szintézisét gátolja, a floraszulam pedig az aminosavak szintézisét. A pinoxaden-t a növények a hajtáson, levélen keresztül veszik fel, gyorsan leállítja a sejtosztódást és a növények növekedését. A floraszulam gyökéren és a hajtásokon, leveleken keresztül is felszívódik és a xilémben illetve a floémben szállítódik az osztódó szövetekbe.

A gyomok növekedése a kijuttatás után rövid idővel leáll, 2-3 hét után a szállító szövetek összeomlásának következtében a teljes elhalás bekövetkezik.  lasd. 9. fotó

Az Axial One hatóanyag hatására pusztuló egyszikűek (9. kép)
A pinoxaden hatóanyag hatására pusztuló egyszikűek (9. fotó)

A pinoxaden mikrobiális úton bomlik, jelentős tartamhatása talajon keresztül nincs. A floraszulám szintén nem befolyásolja az utónövény választást, mivel nincs perzisztens hatása.

A gyomirtó szer a két különböző hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően széles gyomirtási spektrummal rendelkezik, egy menetben kijuttatva nyújt megoldást mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomnövények ellen. Hatékony a kalászosok legfontosabb gyomnövényei ellen, gyomirtási spektrumába tartozik többek között a nagy széltippan, vadzab, parlagi ecsetpázsit, galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, ebszékfű, repcsényretek, vadrepce, repce árvakelés, tyúkhúr, emellett mellékhatással rendelkezik a mezei acat ellen, a kezelés időpontjában tőlevélrózsás acat nem megy magszárba, a búza kalászszintje alatt marad és magot nem érlel.

Axial One kétszikűek elleni hatása Hort vs. kezeletlen kontroll
Axial One kétszikűek elleni hatása Hort vs. kezeletlen kontroll (10-11. fotó)

A felszaporodófélben lévő, egyre nagyobb területen gondot okozó nagy széltippan ellen a széles körben használt, más készítményekhez mérve kiemelkedő gyomirtóhatással bír a pinoxaden hatóanyag lásd. 12-13-fotó. Az ősszel és tavasszal is csírázó, a kezelés időpontjában különböző fejlettségű széltippanokat kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

Axial One gyomirtó hatása, Tapsony, Somogy megye, 2010. (10. fotó)
Axial One gyomirtó hatása, Tapsony, Somogy megye, 2010. (12. fotó)
Standard kokurens készítmény részleges hatása fejlett nagy széltippan ellen, Tapsony, Somogy megye, 2010. (11. kép)
Standard konkurens készítmény részleges hatása fejlett nagy széltippan ellen, Tapsony, Somogy megye, 2010. (13. fotó)
Axial One hatása hélazab ellen Békés megye
Axial One hatása hélazab ellen Békés megye  (14. fotó)

A modern formuláció a két hatóanyag mellett a megtapadás biztosítása, illetve a gyors és hatékony felszívódás érdekében beépített nedvesítőszert és a kultúrnövény védelme érdekében széfenert is tartalmaz. Kiváló szelektivitásának köszönhetően rugalmasan használható a kalászosok gyomirtására, fitotoxikus problémákat még szárbaszökkenés után sem okoz, a kalászosok bokrosodásának kezdetétől a zászlóslevél kiterüléséig lehet kijuttatni.

A készítmény állománykezelésre alkalmas, a gyomnövények megjelenésétől függően kijuttatható ősszel, illetve tavasszal is.

A készítmény folyékony formulációjú, javasolt dózisa 0,75 - 1,3 l/ha. A magasabb dózist későbbi kijuttatáskor, fejlettebb gyomnövények esetében ajánljuk. 
Valamennyi engedélyezett kultúrában a készítményt egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal lehet felhasználni.

Utóvetemény korlátozás nincs, bármely kultúra vethető az Axial One használata után.

Zab kivételével bármely kalászos gabonában biztonsággal használható, még árpában is, fitotoxicitás veszélye nélkül.

Az Axial One előnyös tulajdonságai:

  • megoldás a változó gyomflórára, kiemelkedő hatékonyság a felszaporodó egyszikűekre
  • széles gyomirtási spektrum az egy- és kétszikű gyomnövények ellen
  • könnyen kezelhető, beépített nedvesítőszert tartalmaz
  • gyorsan felszívódik és jól szállítódik a gyomnövényekben
  • időjárástól független felhasználhatóság
  • nem jelent károsodási veszélyt a kultúrnövényre, még bokrosodás utáni időpontban sem
  • nincs utóvetemény korlátozás
  • árpában is felhasználható.

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.