Szántóföldi vetőmagok

A Syngenta szántóföldi üzletága Magyarországra, mint Európa meghatározó mezőgazdasági országára különös figyelemmel tekint, s ennek megfelelően hazánkban széleskörű tevékenységet folytat. Nemesít, szántóföldi kísérleteket végez, vetőmagot állít elő és dolgoz fel, valamint kereskedik immár közel két évtizede.
 

A szántóföldi üzletág termékkörei:

  • kukorica
  • olajos növények (napraforgó, őszi káposztarepce)
  • cirok
  • cukorrépa

A Syngenta a szántóföldi növényfajok közül kukorica, napraforgó, cukorrépa, cirok és az őszi káposztarepce vetőmagjait kínálja elsődlegesen. Hibridnapraforgó vetőmagok és a cukorrépa forgalmazásában piacvezető, kukorica esetében a 3. helyet foglalja el hazánkban, míg a repce tekintetében egyre jelentősebb szerepet tölt be. Fajtái a legújabb eljárásokat alkalmazva kiváló minőséggel kerülnek a magyar piacra, elsősorban egyedülállóan széles hazai kutatási-fejlesztési tevékenysége és szintén honi vetőmag-szaporításai és vetőmag-feldolgozása révén.

 

Szántóföldi vetőmagokHibridkukorica vetőmag területén a cég nemesítési irányai a termőképesség fokozása mellett a termésstabilitás megőrzésére irányulnak Magyarországon, amelyet Karcagon üzemeltetett kukorica tenyészkertünk és országos, 50 ezer parcellás szűrőkísérleti programunk hivatott biztosítani. A cél a magyar ökológiai és termőhelyi viszonyok közé való hibridek, fajták kiválasztása a legkülönbözőbb termelői és végfelhasználói igények kielégítése érdekében. 

 

Dinamikusan megújuló kukorica fajtaválasztékunkon belül nagy hangsúlyt fektetünk a SYNPLUS kukorica hibridekre, amelyek az új Syngenta nemesítési generáció tagjai. Csak azok a termékek kaphatják meg ezt a minősítést, amelyek több évben is kiemelkedően teljesítettek. A Syngenta kukorica vetőmagok feldolgozása a cég mezőtúri, Európa egyik legmodernebb üzemében folyik, kiváló és folyamatosan emelkedő vetőmagminőséggel.

 

A napraforgó piacon évek óta a Syngenta hibrideket vetik a legnagyobb területen, kiemelkedő termésüknek, termésstabilitásuknak és olajtartalmuknak köszönhetően. Csúcstermékeink megtartása mellett hibridajánlatunk a napraforgó vetőmagoknál is bővül a hagyományos linolsavas, magas olajsav-tartalmú, valamint imidazolinon-rezisztens Clearfield hibridek piacán.

 

A világon a Syngenta rendelkezik a legszélesebb napraforgó génkészlettel, melyek kombinációja lehetővé teszi a genetikai fejlesztéseink felgyorsítását és erősíti a napraforgó vetőmagok terén a nemesítési tevékenységünk hosszú távú versenyképességét.

 

A Syngenta repcenemesítésében, kutatásában még fontos a fajtanemesítés, ahol a cél magas termőképességű, s mindinkább magas olaj és olajsavtartalmú fajták kifejlesztése. Fő kutatásaink és fejlesztéseink azonban a hibridek nemesítésére irányulnak, ahol a Syngenta egy önállóan kifejlesztett hibridnemesítő programot, a SafecrossTM-et működteti és finanszírozza. Ez alapvetően más, mint az előző hibridizációs rendszerek, hiszen a Safecross hibridek esetében a termesztésbe teljes egészében hibrid kerül. Ebből a rendszerből kikerülő hibridjeink termőképességben, alkalmazkodóképességben, stressz-toleranciában, télállóságban és minőségi paramétereikben (alacsonyabb glükozinolát tartalom) a legversenyképesebb anyagok közé sorolandók.

 

Cukorrépa esetében a Syngenta széleskörű nagyüzemi adaptációs vizsgálatokat folytat annak érdekében, hogy a helyi igényeket legjobban kielégítő Hilleshög cukorrépafajtákkal lássa el a piacot. A cukorrépatermesztők körében közismert a Hilleshög cukorrépa vetőmag kiemelkedően jó minősége, egységes drazsémérete, amely a jó és pontos helyrevetést biztosítja. Szántóföldi körülmények között ez párosul a jó kelési eréllyel, ami kedvező tőállományt biztosít a betakarításig és segíti fajtáink genetikai potenciáljának maximális kihasználását.

 

A termelés-gazdaságosság, a hatékonyság alapja a hektáronkénti egységnyi terméshozam és annak stabilitása, kiszámíthatósága, tervezhetősége. Ennek eléréséhez járul hozzá vetőmag oldalról a Syngenta szántóföldi üzletága termékeivel, szolgáltatásaival és munkatársai szakértelmével. 

E stratégia sikerének kulcsa az erős kutatás-fejlesztési tevékenység, amely az új termékek és technológiák rendszeres megjelenését biztosítja.

További információkért kérjük, látogassa meg a Syngenta szántóföldi vetőmag üzletágának weboldalát!