Alkalmazástechnika gyakorlati tapasztalatai

Hír

A több mint 18 évnyi Magyarországi kutató munka, kísérletezés során nagyon sok szakmai kihívással találkoztam. A Syngenta, mint vezető növényvédő szer gyártó és forgalmazó cég mind a világon, mind Magyarországon elkötelezett abban, hogy a legjobb tudása szerint a felhasználók igényeit maximálisan kielégítse. Mikor egy új termék a Syngenta laboratóriumaiból kikerül, még messze áll attól, hogy teljes biztonsággal, felelősségteljesen javasolhassuk a honi felhasználók számára. Sok hasonlóság lehet egy-egy ország között, de mégis egy sajátos időjárás, kártevő-, kórokozó helyzet, gyomdiverzitás, termesztési szokás miatt át kell értékelni a hazai felhasználást. Ezért a magyarországi technológia fejlesztési vizsgálatok fő célja, hogy a Syngenta növényvédő szer ajánlatait az itteni adottságoknak és felhasználási sajátosságoknak megfelelően dolgozzuk ki. A munkát többnyire egy saját fejlesztési stáb végzi, de egy-egy témán intézményekkel, egyetemekkel, szakspecialistákkal közösen is dolgozunk. Egy szezonban, ha csak a fő szántóföldi kultúrákat nézzük, több mint 300 kísérletet végzünk, ami évente kb. 8-10 ezer kísérleti parcellát jelent. A technológiák hatékonysági és szelektivitási vizsgálata után a kísérlet céljától függően betakarítjuk, mennyiségi, illetve minőségi vizsgálatot végzünk. Ez is éves szinten több ezer mintát és több tízezer kísérleti adatot jelent. Az adatok statisztikai feldolgozását, rendszerezését és tárolását egy központi adatbázis rendszer segíti, amely arra ad lehetőséget, hogy a világon a Syngenta összes kutatója, termékfelelőse megtalálja a kísérleti eredményeinket és ezáltal minél hatékonyabban tudja azokat a további fejlesztésekre felhasználni.

A növényvédő szerek helyes kijuttatása egy összetett feladata a gazdálkodóknak. A termelőknek, növényorvosoknak több fontos dolgot kell figyelembe venniük ahhoz, hogy a permetezés megbízhatóan működjön, a permetező feltöltésétől, a helyes beállítások megválasztásával, a kiürült növényvédő szer göngyöleg felelős ártalmatlanításáig. A változó időjárási tényezők miatt a legmegfelelőbb permetezési időszak kiválasztása egyre nagyobb feladatot jelent a termelőknek azért, hogy a termékeket a leghatékonyabban tudják használni úgy, hogy közben óvják a környezetet.

Érzékeltetve az alkalmazástechnika fontosságát a 100 % hatékonyságot alapnak tekintve, 50 % a termék tudása,  21 % az időzítés, 19 % a permetező beállítás és 10 % a fúvóka választás.

Kijuttatás hatékonyság

Időzítés témakörében az időjáráshoz való alkalmazkodást emelném ki. Az utóbbi évtizedben  a legmeghatározóbb probléma, hogy mikor permetezzünk. Egy áprilisi hónapot megnézve összesen 4 olyan nap lenne, ami teljes mértékben megfelel az optimális permetezésnek. Két tényező, amire hatványozottan figyelnünk kell: a hőmérséklet és a szél.  A hőmérsékletnél nem hiába szabály a 25 °C fok. E felett a hatóanyagnak csak a 80 %-át tudjuk visszamérni a növényről és ez a további hőmérséklet emelkedéssel tovább romlik, pl. 30 °C foknál már csak 30 % hatóanyag jut a növényre, a többi elpárolog, mielőtt a célfelületre érne. Emellett több ausztrál kutatás is bizonyította: a páratartalom figyelembe vétele is fontos.  25 °C foknál 45 % alatti páratartalom  jelentősen rontja a permetlé célfelületre jutását. Ajánlott a késő esti, kora reggeli permetezés.

Másik időjárási probléma a szél. Elsodródásról beszélünk, ha a permetcseppek szél vagy termikus áramlás hatására nem a célfelületre jutnak. Az elsodródás szempontjából kritikus cseppméret a 150 mikron alatti. A modern légbeszívásos fúvókáknál ez az arány 10 % alatt van, még egy hagyományosnál ez 34 % is lehet 3 bar nyomáson. Permetezés nem ajánlott 5 m/s felett. Már 3,25 m/s felett 90 % elsodródás csökkentő fúvókát kell használni. Ajánlott erősebb szélben lassabban menni és kisebb nyomást alkalmazni, ezzel jelentősen csökkenthető az elsodródás veszély.

Szélsebesség/ajánlott elsodródás csökkentés:

  • 1 m/s alatt: 50 %
  • 1-2 m/s nincs szükség elsodródás gátlásra, a környezeti feltételek optimálisak a permetezéshez.
  • 2-2,5 m/s: 50 %
  • 2,5-3,25 m/s: 75 %
  • 3,25 m/s felett: 90 %

A következőkben térjünk át a permetező beállítására. A modern gépek megjelenésével, értem ez alatt a hidas traktorokat a haladási sebesség ugrásszerűen megnőtt a 6-8 km/h-ról a 12-16 km/h-ra. A sebesség növelésével a kockázat is nő. Ez egyrészt turbulens hatások felerősödése a keret mögött, valamint a permetlé függönyre ható áramlatok erőssége miatt kialakuló elsodródás. Kalászos növények esetén az egyszikűek elleni védekezésnél 12 km/h sebességet ne lépjük túl. Több vizsgálatban is látszik, hogy a turbulenciák fellépése, valamint az állományba való behatoló képesség miatt a hatékonyság jelentősen elmaradhat. Másik tényező, ami megfigyelhető egyes gépeknél, hogy a keret stabilitása, kompenzációja nem tudja lekövetni a gépet ilyen sebességnél. Áttérve a keret témakörére, egyik legfontosabb tudnivaló, hogy 50 cm magasan kell járatni a keretet a célfelülettől. Sajnos a szórókeret stabilitásából adódó problémák és kezelhetőség szempontjából sokan 80-120 cm méterre emelik a keretet a célfelülettől. Szándékosan használom a célfelület szót, egy kalászvédelemnél a kalász a permetezendő felület, így a kalásztól számolom az 50 cm-t. Ezzel szemben az egyszikűek elleni védekezésben a gyom magasságát veszem alapul (50 cm keret osztású fúvókáknál). Újabb Horsch gépeken 25 cm osztás is kérhető és így akár 25 cm-re lehet járatni a kezelendő felülettől. Ilyen precíz, nagyon közeli permetezéshez már ultrahangos célfelület követés szükséges. A keret emelésével nő a szélkitettség, elsodródás veszélye. Vizsgálataink kimutatták, hogy 10 cm keret emelés az optimálistól (50 cm) kétszeres szél kitettséget jelent. 

Elsodródás relatív mértéke különböző keretmagasságoknál

Érzékeltetve, mit is jelent ez, egy 2020-ban végzett vizsgálatunkban 50 és 100 cm tavolságra végeztünk alkalmazástechnikai kísérletet. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy közel 40 % hatóanyag el sem jutott a permetezendő felületre a magas keret állitásnál.

Elsodródás mértéke különböző keretmagasságoknál

A világ különböző országaiban nagyon eltérő lémennyiségeket használnak. Ennek szélsőséges szántóföldi viszonylatai 50 l/ha -1000 l/ha. Magyarországon földrajzi és klimatikus, technológiai viszonyait figyelembe véve elmondható, hogy az egyszikűek elleni védekezében  150 -250 l/ha a javasolt.

Lémennyiség ajánlás:

  • Preemergens kezelés 250 l/ha. Sokan itt hibáznak, hogy lecsökkentik ezt a mennyiséget, pedig a rögös, egyenetlen talaj miatt szükséges a mennyiség. Vizsgálatainkban is bebizonyosodott ez a tény, több ilyen kísérletet végeztünk Magyarországon, Angliában, Németországban egy projekt keretében.
  • Őszi/tavaszi korai posztemergens kezelés 150-200 l/ha: kicsi a felület, még csekély a párolgás, így elegendő ez a viszonylag alacsonyabb lémennyiség.
  • Posztemergens gyomirtás 250 l/ha, nagy felület, akár már záródott állomány, elsodrás csökkentő fúvóka használatánál. Szélsőséges esetben maximum 300 l/ha.
Légbeszívásos fúvókák működéi elve.
Légbeszívásos fúvókák működéi elve

A harmadik témakör a fúvókák/szórófejek. A piacon nagyon sokféle gyártó kínál különböző szórófejeket, ezek közül kell kiválasztani esetünkben a gyomirtáshoz és időjárási körülményhez a legmegfelelőbbet. Gyakorlat szempontjából két nagy típust különböztetünk meg, a normál keresztréses lapos sugarú szórófejeket és ezeken belül a légbeszívásos fúvókák. Új korszakot nyitottak ezen típusok.
Működésüket tekintve egy oldalsó nyiláson venturi elven levegőt szívnak be az előkeverő kamrába és ott a folyadékárammal keveredve, a kilépőnyiláson a permetlé cseppek már légzárványokat tartalmaznak. Az elvet megértve ezek a cseppek levegő zárványokat tartalmaznak, a levélre érve szétrobbannak, megsokszorozva az eredeti csepp nagyságát.

A legtöbb esetben még mindig 1 -1 fúvókával szerelik vagy használják évközben a gépeket. Mint az előzőekben taglalom, lehetőség van revolver szerű fúvóka tartót felszerelni és 2-3 fúvóka típussal felszerelni a gépeket. Szerencsére a hidas traktorok megjelenésével a nagygazdaságokban már ez a típusú megközelítés tapasztalható.

Ha a hagyományos TeeJet XR fúvókáról beszélünk, ideális körülmények és beállítások mellett tökéletes munkát lehet vele végezni. Ez azt jelenti szélmentes időben, megfelelő keretmagassággal és természetesen optimális gyom fejlettségnél. Pár kritikus tulajdonságát megemlítenék: 1-1000 mikronig bocsájtja ki a cseppeket, legkisebb cseppek 10 cm belül megállnak, elvesztik energiájukat és a cseppek nagy részének sebessége felére csökken.  A kialakításából egy másik negatív tulajdonsága is van ez, az eltömődésre való hajlam. 

Lecher IDAT legújabb generációs fúvóka
Lecher IDAT legújabb generációs fúvóka

Ennek jó alternatívája lehet a TeeJet TTJ60 dupla lapos sugarú fúvóka, amikor ősszel vagy kora tavasszal végzünk gyomirtást és szükség van a nagyobb behatoló képességre. Ez két egymástól 60 fokban álló permetlé függönyt bocsát ki, azaz 30 fokban előre, 30 fokban háta permetez, ezzel sokkal jobb a behatoló képessége az állományba. Erre például akkor van szükség, ha már az állományunk fejlettebb. Anyagát tekintve is sokkal ellenállóbb, élettartama sokkal hosszabb. Cseppméret tartománya egységesebb. Kevésbé hajlamos eltömődésre a kialakítása miatt.

Légbeszívásos kategóriában 3 típust említenék meg. Az XR fúvóka légbeszívásos változata TeeJet AIXR, amely egyréses légbeszívásos fúvóka közepes cseppmérettel, ebben a kategóriában.  Ezzel csökkenthetjük a szélérzékenységet, akár 2-2,5m/s szélben is permetezhetünk 3 bar nyomásig. Választhatunk dupla réses légbeszivásos fúvókát melynek két jelentős képviselője van TeeJet AITTJ60, ami megegyezik szögeiben (szimmetrikus) a TTTJ60 fúvókával, viszont légbeszívásos. A legújabb innováció a Lechler cégtől érkezett IDTA néven, ez egy légbeszívásos aszimmetrikus szórásképű fúvóka. Szórásképe előre fele 30 fok és hátra 50 fok ezzel is segítve a haladásból eredő aszimmetrikus csepp beesést. Kerámia kivitelben készül, legellenállóbb a vegyszerekkel szemben, így biztosítva a leghosszabb élettartamot. Kiemelném, hogy ezen fúvókák az optimális nyomás tartománya 4-8 bar. 

Ma talán a legelterjedtebb fúvóka típus a TeeJet AI, egyréses légbeszívásos fúvóka. A legdurvább cseppet képzik az összes fúvóka közül, csak preemergens kijuttatásra ajánlanám az egyszikűek elleni védekezésnél.

Fúvókák élettartamára kitérve, nem mindegy milyen anyagból készül a fúvóka kilépő nyílása. A gyártók előszeretettel használják a műanyagot, amivel olcsón tudják tartani az előállítási költséget, ez nagyságrendileg 200 munkaórát bír, de nagyban függ a használt szerek tulajdonságaitól és a felhasznált víztől. Sok esetben csatornából, kútból vett víz esetén erősen homokos lehet, ami megnöveli a kopás intenzitását. A drágább típusok kerámiából készülnek, ezek élettartama akár 1000 munkaóra is lehet. Permetezőgép felülvizsgálatoknál a leggyakrabban előforduló hiba a fúvóka kopása! Évente célszerű átvizsgálnia őket. A térfogatárama a táblázati értéktől legfeljebb +/-10%-kal térhet el, az egy kereten lévő fúvókáknál viszont a középértéktől csak +/-5% eltérés engedélyezett. A keresztirányú szórásegyenletességre vonatkozóan a megadott nyomástartományban és az ahhoz tartozó szórási magasságban legfeljebb 7% lehet a variációs koefficiens. Egy egyszerű számolással, ha a gépem 10 %-kal ad ki többet,  akkor 1 milló Ft vegyszerköltségnél 100.000 Ft veszteség ér és a környezet terhelésről még nem is beszéltünk. 

Összefoglaló ajánlás milyen fúvókát mikor használjunk:

Összefoglaló ajánlás milyen fúvókát mikor használjunk:


 

Fúvóka ajánlás a főbb tulajdonságok alapján
Fúvóka ajánlás a főbb tulajdonságok alapján
Nagy széltippan vs. Őszi búza fejlettsége korai posztemergens fejlettségben, szemléltetve milyen nehéz feladat kelőfélben lévő egyszikűt lepermetezni
Nagy széltippan vs. őszi búza fejlettsége korai posztemergens fejlettségben, szemléltetve milyen nehéz feladat kelőfélben lévő egyszikűt lepermetezni

Utolsó témakörként érintsük a termékeket, ami  a 100 % biológia hatékonyságból az 50 %-ot adják.
Termékfejlesztési osztályon dolgozva elmondhatom, hogy egy jó formuláció 5-30 % hatékonyságbeli különbséget is tud okozni. Cégünknél a forgalomba hozatalt több évnyi formuláció tesztelés előzi meg, hogy a lehető legjobb tulajdonságokkal rendelkező terméket tudjuk piacra hozni. Több szempontot kell figyelembe vennünk, például a hatóanyagok kompatibilitást, oldatban tarthatóságát, elegyíthetőséget, víz keménységet, fényre való bomlását, termék mikroplasztik tartalmának minimalizálását vagy újabb esetekben már teljes elkerülését. Gyomirtó szer formuláció olyan beépített anyagokat tartalmaz, amely csökkenti az extrém alacsony cseppek arányát. Minden esetben tartsák be a gyártói javaslatot, amennyiben nedvesítő szer van a termékhez, amely nagyban segíti a termék megtapadását a gyomnövényeken.

Keverési sorrend különböző formulációjú termékek esetén: 

Keverési sorrend különböző formulációjú termékek esetén:

A Syngenta elkötelezett a legújabb alkalmazástechnikai kutatás iránt, hogy minél több értékes tanácsot adhassunk Önnek, hogy a lehető legjobbat hozza ki a termékeinkből.

Máté Endre
Növényvédő szer fejlesztési vezető- Duna régió 
(HUN, SLO, CRO,BIH)