Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.03.31.

Hír

Az elmúlt egy héten érdemi csapadék érkezett az ország nagy részén. Egy délnyugat-északkeleti tengely mentén a lehullott csapadék mennyisége elérte a 20-40 mm-t. Északnyugaton, illetve délen-délkeleten volt ennél kevesebb, 10-20 mm csapadék. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadéktérkép - 20230331

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az egész ország területén várható csapadék, azonban szélsőséges eloszlásban. Az ország középső területein néhány mm, a Dunántúlon 5-10 mm, míg a keleti határ mentén és északkeleten 10-20 mm közötti mennyiség várható. A talajok hőmérséklete ma még 8-10 °C körül van, de a jövő héten a lehűlés miatt 4-6 °C-ra fog csökkenni. A napraforgó és kukorica vetések még nem időszerűek ilyen talaj hőmérsékletnél. A talajok felső rétegének száradása megállt, újra 80-100 % körül van, miközben a mélyebb rétegek telítettsége közel van a 100 %-hoz. Kivétel az északnyugati országrész, ahol a felső 20 cm telítettsége 50 % alatt van, ahol enyhe-közepes aszály jelei mutatkoznak, bár a területe zsugorodott a múlt héthez képest (Forrás: met.hu).

120 órás csapadékösszeg - 20230331
Talajhőmérséklet - 20230331
Talajnedvesség - 20230331
Aszályszint - 20230331

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • A szárbaindult állományokban viszonylag kevés gyom található. Alapvetően az őszi gyomirtások a csapadéknak köszönhetően jól sikerültek. Ahol van gyom, ott az ebszikfű, sebforrasztó zsombor, tarsóka szárbaindult állapotban vannak, míg a szőnyeggyomok virágoznak. Az első csoportba tartozó gyomok ellen időszerű a védekezés, míg a szőnyeggyomok ellen nincs megoldás ebben az állapotban már.  

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Őszi búza bokrosodás vége, szárbaindulás kezdete (BBCH 28-31) fenológiai állapotban van. Az elmúlt napokban tapasztalt télies, tél végi időjárás nem befolyásolta jelentős mértékben a gyomnövények fejlődését, nem torpantak meg látványosan. Az országot járva számos helyen láthatunk virágzó szőnyeggyomokat, pásztortáskát, magszárba induló pipacsokat, 5-6 levélörvös ragadós galajt. Az ősszel, vagy az enyhe január folyamán csírázott egyszikűek már nagyon fejlettek, most van utolsó lehetőség kellő hatékonyságot elérő beavatkozásokra ellenük. A tavasszal csírázó egyszikűek kelése vontatott, lassan fejlődnek, ami az alacsony, visszahűlő talajhőmérsékletnek és az ország egyes részein a márciusi csapadékhiánynak köszönhető.  Már találkozni lehet mezei acattal is.
  • Az egyszikű gyomok közül a kezeletlen területeken jelentős egyedszámban fordulnak elő a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje. Ezek a gyomok bokrosodás vége stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés pont aktuális. Ahol vegyes gyomfertőzés van, akár egy- és kétszikűek együtt vagy több egyszikű gyomfaj, akkor az Avoxa Peak technológiai csomag használata jelent megoldást. Az Avoxa két hatóanyaga egyedülálló teljesítményt biztosít az egyszikű gyomok ellen, míg a Peak teszi teljessé a kétszikűirtó hatékonyságot. A csomagot 10-11 ha-on lehet felhasználni, a magasabb dózis a fejlettebb gyomok ellen, illetve az ecsetpázsit, olaszperje vagy a rozsnok fajok ellen javasolható. Önálló Avoxát is lehet vásárolni, amelyet a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére vagy a megkésett kezelésekre javaslunk. Dózisa gyomoktól és fejlettségtől függően 1,5-1,8 l/ha, adjuváns nem szükséges. A kultúrnövény 2. nóduszos állapotáig használható. Az Avoxa és az Avoxa Peak őszi búzában, durumbúzában, tritikáléban és rozsban engedélyezett.
  • Ha csak kétszikű gyomok vannak jelen az állományokban, akkor az 5 ha-os területre, bokrosodás végéig alkalmazható, széles hatásspektrumú Peak Turbo alkalmazását javasoljuk.  

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa szárbaindulás-1. nóduszos állapotban vannak (BBCH 30-31). A lisztharmat fertőzöttség 5-10 % körül alakul. Hálózatos levélfoltosság sok állományban jelen van, egyesekben erősebb fertőzési nyomással (mélyebb fekvésű táblák). Hétvégére újabb csapadékhullám érkezhet lehűlés kíséretében, ami az említett betegségek közül inkább a barna levélfoltosság kórokozójának kedvezhet. Várhatóan szeles, hűvösebb napok jönnek újból, ez a hálózatos levélfoltosság kórokozójának nem igazán kedvező, mivel kedveli a tartós levélfelületi vízborítottságot és meleg, párás időjárást. A barna levélfoltosság terjedhet, de fungicides beavatkozást ritkán kényszerít ki ez a kórokozó. Elsősorban a lisztharmatra és a hálózatos levélfoltosságra érzékeny fajták gombaölőszeres védelme indokolt. A fungicides védekezéseket szárbaindulás kezdetén célszerű elvégezni hosszú hatástartamú és széles spektrumú termékekkel, mint az Amistar Era (0.8+0.5 l/ha) termékkombináció vagy az Elatus Era (0.75-1.0 l/ha). Fejlettebb állományokban időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,4-0,6 l/ha dózisban javasoljuk  

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében bokrosodás vége-szárbaindulás eleje (BBCH 28-30) fenológiában vannak, de lehet találkozni 1 nóduszos állományokkal is. Hétvégén csapadék várható lehűléssel, majd szeles napok jöhetnek. Várhatóan a légmozgás miatt nem fog tartósan megmaradni a vízborítottság az állományokban, ami a lisztharmatnak elegendő lenne a terjedéshez, azonban lassú, de gyorsuló ütemű terjedése várható. Az erősen fertőzött állományok védelme indokolt.. Felmelegedés egyelőre várat magára, így jelentősebb terjedésével a kórokozónak nem kell számolni. Rozsdabetegségek (levélrozsda) helyenként észlelhetők, de védekezést jelenleg nem indokol a mennyisége. A jelenlegi időjárás a szeptóriás levélfoltosságnak kedvez, amely a hűvösebb, csapadékosabb, párásabb mikroklímát kedveli. Ahol ezen betegség már jelen van nagyobb fertőzöttséggel érzékenyebb fajtákon indokolt a védekezés. A fungicides védekezésekre érdemes felkészülni és fertőzési nyomás függvényében 1-3 nóduszos állapotban elvégezni. Ajánlatunk az Amistar Era 0.8+0.4-0.5 l/ha vagy Amistar Prime 0.8+0.6 l/ha. Utóbbi triazolmentes megoldás, hűvösebb időben is hatékony, elsősorban erősebb lisztharmattal fertőzött területekre. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 SC vagy regulátorral, pl. Moddus Evo keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
  • Fejlettebb állományokban időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,2-0,3 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók repcében

  • A repce fejlettsége az szármegnyúlás-zöldbimbós stádiumában vannak (BBCH 31-51), bár a fejlődésük a hűvösebb időnek köszönhetően lelassult. A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója meglehetősen nedvességigényes, a napokban hullott nagyobb mennyiségű eső, párásabb ködösebb időjárás lehetővé teszik a betegség számottevő terjedését, de mivel alacsony az induló fertőzöttség (2-3%), ezért komolyabb gond egyelőre nem várható. A kórokozó piknídiumai, ivartalan termőtestei megtalálhatóak, melyekből később szeles és csapadékos időjárás hatására rengeteg konídium indul útjára, hogy új fertőzéseket indítson. Aktuális a fejlettebb állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését. Ahol ez a kezelés elvégzésre került, ott jelentős fóma fertőzésre nem kell számítani.
  • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-t. A Magnello dózisa 0,8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0,3-0,5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete. Rovarölő szerekkel (pl. Karate Zeon 5 CS) keverhető.

Állati kártevők repcében

  • A lehűléssel és az erős széllel a rovarok elrejtőztek. Szárormányos mindenhol van, de rejtetten a bimbókban. Több üzem déli megyékben már 3-4 szer védekezett repcében szárormányos ellen, már aggódnak, hogy az acetamipridet hányszor lehet egy szezonban használni. Amíg nincs virágzó növényegyed, addig a Karate Zeon 5 CS javasolható 0,15 l/ha dózisban. Előnye, hogy hideg időben is hatékony, nem felszívódó, de törekedjünk a megfelelő lémennyiséggel történő kijuttatásra. Regulátorokkal keverhető, pl. Magnello és Toprex. Ha megjelennek az első virágok, akkor a Monospel 0,2 l/ha dózisban használható. Bór tartalmú levéltrágyával is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • Lehűlt az idő, az éjjeli fagy és az erős szél miatt a rovarok elrejtőztek, nem nőtt a számuk. Ugyanakkor a hét közepére melegedett az idő, újból megjelentek a rovarok. Levéltetű szárnyas alakot is találtunk Csongrádban Makó mellett. Egyelőre csak néhány helyen tapasztalható a vetésfehérítő betelepedése, tojásrakás még nem figyelhető meg. Levéltetű fertőzés még tapasztalható. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Gombaölő szerekkel és regulátorral keverhető.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce gyomok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft

Hálózatos levélfoltosság tünetei őszi árpán - 20230331
Hálózatos levélfoltosság tünetei őszi árpán
Őszi árpa Csongrád - 20230331
Őszi árpa, Csongrád
Erős veronika fertőzés - 20230331
Erős veronika fertőzés
Fómás levélfoltosság idősebb tünetei piknídiumokkal - 20230331
Fómás levélfoltosság idősebb tünetei piknídiumokkal
Pipitér - 20230331
Pipitér
Repce bimbó ormányossal, fénybogárral - 20230331
Repce bimbó ormányossal, fénybogárral
Vetésfehérítő bogár őszi árpán - 20230331
Vetésfehérítő bogár őszi árpán
chevron_left
chevron_right