Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.04.29.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország minden részére érkezett több-kevesebb mennyiségű csapadék. Legnagyobb mennyiségben az ország középső részére (Duna vonala), valamint a nyugati és dél-nyugati országrészbe. Kevesebb mennyiség a Kis-Alföldre érkezett. (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban jelentősebb csapadék várható az ország dél-keleti részén (26-39 mm), valamint az ország középső (22 mm) és észak-nyugati részén (22-27 mm). Kevesebb mennyiség érkezhet az észak-keleti, dél-nyugati és nyugati területekre. (forrás: met.hu). A páratartalom az időszak nagy részében 80-95 % körül alakul, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben 10-13 °C jelenleg, a nyugati országrészben alacsonyabb, majd a jövő hét végéhez közeledve lassan felmelegedve eléri majd a 14-18 °C-ot, amely értékek a talajban rendelkezésre álló nedvesség mellett optimális feltételeket biztosítanak a kapásnövények (kukorica, napraforgó) csírázásához, keléséhez, valamint a már kikelt állományok fejlődéséhez.(forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák 3 nóduszos-zászlóslevél kiterülése stádiumban vannak (BBCH 33-39).
  • Őszi búzák szárbaindulás – 3 nóduszos stádiumban vannak (BBCH 30-33), helyenként a zászlóslevél már látszik (BBCH 37). A csapadéknak és a melegebb időnek köszönhetően az ország nagy részén erőteljes fejlődésnek indultak az állományok.
  • Gyomhelyzet
    • Az egyszikűek nagyon fejlettek, az ország déli részén már bugahányás elején tartanak, a tavasszal csírázó kétszikűek egy része már virágzás körüli időszakban, a mezei acat is magszárba indult, a csapadék és a talajok felmelegedésének hatására megindult a napraforgó árvakelés is
    • A napraforgó árvakelés komoly gondot jelenthet a következő napokban, elsősorban azokon a területeken, ahol a kalászos természetes gyomelnyomó képessége nem tud érvényesülni maradéktalanul. Az aszály által sújtott területeken gyengén bokrosodott állományokba besüt a nap a sorok közé, így a melegigényes T4-es gyomok is tömegesen tudnak csírázni (pl. parlagfű). A hagyományos magról kelő kalászos tavaszi csírázású kétszikű gyomnövények ellen viszonylag könnyedén tudunk védekezni pl. Peak gyomirtó szerrel. A napraforgó árvakelés azonban megfontolt figyelmet igényel. A klasszikus egy hatóanyagtartalmú, szulfonil-urea készítmények (pl. tribenuron-metil, proszulfuron) nem nyújtanak megfelelő védelmet, főként akkor nem, ha Express-rezisztens napraforgó árvakelésről van szó. A hasadt mag is nagyfokú ellenállóságot, sőt keresztrezisztenciát mutat, így ellenük csak hatóanyagkombinációval tudunk védekezni. Ilyen esetben javasoljuk a hormon tartalmú készítmények tankkeverékben való kijuttatását.
    • A Syngenta figyelemreméltó kalászos gyomirtási rendszerrel rendelkezik, minden problémára van megoldásunk. A nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, vadzab és a rozsnok fajok ellen ezen gyomnövények szárbaindulásáig javasoljuk az Avoxa+Peak csomagunkat őszi búzában, tritikáléban és rozsban. Javasolt dózis: Avoxa 1,5 l/ha + Peak 75 WG 20 g/ha. Nedvesítő szer nem szükséges. Őszi árpában, őszi búzában, tritikáléban, rozsban a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, vadzab és az olaszperje ellen az Axial One 0,75-1,3 l/ha dózisban javasoljuk. Nedvesítő szerre nincs szükség.

Kórokozók az őszi árpában

  • Az őszi árpa állományok nagy részében a termelők elvégezték az első fungicides lombvédelmet, ennek megfelelően ezen állományokban az induló fertőzések nem terjedtek tovább a felsőbb, újabb levélszintekre. A fejletlenebb, később vetett állományok esetében még mindig aktuális a lombvédelmi kezelés elvégzése, ezzel a később fejlődő levélszintek zavartalan asszimilációs tevékenységét támogathatjuk meg jelentősen, valamint egyes fungicidek másodlagos hatásként jelentős termésnövelő hatást is biztosítanak a kezelt állományoknak. Az időjárás előrejelzés szerint várható csapadék még a következő napokban, ez továbbra is kedvező feltételeket teremt a kórokozók szaporodásához és terjedéséhez, így amikor lehetőség adódik rá érdemes elvégezni a fungicides védekezést.
  • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel egyes őszi árpa táblákban levéltetvek, vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható. Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok nagy része túl van az első fungicides lombvédelmi kezelésen. A végső terméshozam szempontjából már meghatározó levélszintek kialakultak. 2 nóduszos állapotban már megtalálható a 3. levélszint, amely asszimiláló tevékenysége által 10%-ban hozzájárul a végső terméshozamhoz, 3 nóduszos állapotban megtalálható már a 2. levélszint, ez 25%-ban felelős a végső terméshozam alakulásában, legnagyobb mértékben a majd kifejlődő zászlóslevél asszimilációs tevékenysége veszi ki a részét a várható terméshozam mennyiségéből. A még nem kezelt, fogékonyabb állományokban jellemző a lisztharmat intenzívebb terjedése, valamint a szeptóriás levélfoltosság tüneteivel is egyre gyakrabban lehet találkozni a dúsabb állományokban. A közeljövőben várható újabb csapadékos napokra tekintettel érdemes elvégezni a fungicides lombvédelmi kezelést.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából szárbaindulást követő állapotban javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • Vetésfehérítő bogár imágó 2-3 db/m2 található a Dunántúli területeken. A lárvakelés egyre intenzívebb és ez a soron következő időszakban várhatóan még tovább fog erősödni. Érdemes folyamatosan figyelni a gabona állományokat és szükség esetén mielőbb inszekticides kezeléssel elejét venni a további károsításoknak.
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Repce

  • A repce fejlettsége virágzás kezdete-20 %-os virágzás (BBCH 60-62) stádiumában vannak.
  • Gyomok
    • Jelenleg a T1-es gyomok (tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka, árvacsalán fajok és veronika félék) virágzás állapotában vannak, a T2-es gyomok (pipacs, szarkaláb, galaj) tőlevélrózsás vagy intenzív növekedési fázisban. Ahol ősszel a gabona árvakelés elleni védekezések jól sikerültek, ott ettől mentes állományok jobban viselték az aszályt, ahol tavasszal védekeztek a gabona árvakelés ellen ott a gyomkonkurencia okozta vízelvonás a repcére is rányomta a bélyegét. Ahol ez a munkafázis elmaradt, ott a kalászos árvakelése szinte teljesen el is uralkodott a repce felett. Az évelő gyomnövények (mezei acat) megjelenése is számos helyen tapasztalható, ami annak köszönhető, hogy a kedvezőtlen vízhiányos időszak az ő fejlődésüket kevésbé befolyásolja, hiszen föld alatti raktározó szerveikből tudnak energiát mozgósítani.
  • Kórokozók
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója kifejezetten nedvességigényes, tartós levélfelületi vízborítottságot kedvel. Ellentétben a korábban érkezett csapadékkal a kórokozó számottevő terjedése nem tapasztalható a nem rezisztens állományokban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nappali légmozgás és melegebb időjárás hatására tartósan nem tudott megmaradni a nedvesség a lombozaton. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban újabb csapadék érkezhet, amely a fómás levélfoltosság- és szárrák mellett, már a szklerotínia aszkospórás eredetű fertőzésének is kedvező lehet. Érdemes elvégezni a fungicides védekezést, kombinálva kártevők elleni rovarölő készítménnyel, ügyelve a hasznos beporzó szervezetek épségére!
    • Általánosan elkezdődött a virágzás az őszi káposztarepce állományokban. Ilyenkor fontos a preventív módon végzett fungicides védekezés (pl.: szklerotíniás betegség, alternáriás betegség ellen). Ajánljuk az Amistar SUN termékünket 0.8-1.0 l/ha dózisban. Két hatóanyaga által kiváló védelmet biztosít a repce legfőbb betegségeivel szemben, valamint jelentős termésnövelő hatása is van. A felső dózis használata hosszabb hatástartamot (4-5 hét) és markánsabb termésnövelő hatást nyújt. Ajánlott permetlémennyiség: 250-400 l/ha fejlettség függvényében. Kombinálható rovarölő szerekkel is, pl: Monospel 0.2 l/ha vagy Karate Zeon 0.15 l/ha. Utóbbi virágzó repcében kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel-es kezelést nappal, virágzó állományban is elvégezhetjük, méhekre nem jelölésköteles termék.
  • Állati kártevők repcében
    • Repce táblákra már egyre nagyobb számban települ be a repce becőormányos is, jelenleg 1-2 db/növény a számuk.
    • Repcefénybogár még jelen van a táblákon, de virágzásban már nem kártevője a repcének, fontos táplálékához a pollenhez, kártétel nélkül hozzájut.
    • Figyeljenek a repcében a méhekre, most már csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl: Monospel 0.2 l/ha) vagy méhekre mérsékelten kockázatos szerrel, de csak méhkímélő technológiával szabad védekezni. (pl: Karate Zeon 5 CS 0.15-0.2 l/ha).
    • Figyeljünk a virágzó gyomokra is, a méheket ezek is vonzzák!

Napraforgó

  • Gyomok
    • Napraforgó kelése egyre több helyen megindult. Már a bolygatott területeken is elindult a hidegebb tűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
    • A Syngenta ezen gyomok ellen javasolja a preemergens gyomirtás elvégzését a vetést követő 3 napon belül. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa hatékonyan képes meggátolni a fenti gyomok csírázását. Ha erősebb egyszikű (kakaslábfű, muhar fajok) fertőzés várható, akkor javasoljuk a fenti készítmény kiegészítését Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha dózisával. Ha a talaj megfelelő nedvesség tartalmú, akkor általában már 10-20 mm csapadék kiváltja a csírázásgátló hatást. Ha a talaj teljesen száraz, akkor a megfelelő hatékonysághoz akár 30-40 mm eső is szükséges.Tekintse meg videónkat, ahol Dr. Nagy Viktor fejlesztő mérnök mondja el a felhasználási javaslatunkat.
  • Kártevők
    • Napraforgóban a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen. Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl mocskospajor ellen.

Kukorica

  • Gyomok
    • Egyre gyakrabban lehet találkozni kelő állományokkal. Már a bolygatott területeken is elindult a hidegebb tűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
  • Kártevők
    • Figyeljenek a termelők, ahol még magas tarlóval vágták a kukoricát vagy még kint a kukoricaszár, zúzzák le! Itt telel a kukoricamoly "téli hernyója", belőlük lesz az első nemzedék júniusban.
    • A déli országrészben megjelentek a kukoricabarkó imágói, de mivel még nincs jelentős kelés, ezért kártételre nem kell számítani. A már kelőfélben lévő állományokat érdemes rendszeresen szemlézni.
    • Kukoricában a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen. Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl.: mocskospajor ellen.

Talajlakó kártevők

  • A jövő hét második felében a talajhőmérséklet el fogja érni sok helyen a 16-18 °C-ot. A drótférgek nemcsak a hőmérsékletre, hanem a talaj nedvességtartalomra is érzékenyek ezért megjelenésük csapadék hatására történhet meg. Ezek a feltételek most fennállnak. Ellenük vetéssel egymenetben védekezni kukoricában Force 1,5 G 7-10 kg/ha vagy Force Evo 16 kg/ha, míg napraforgóban Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisával szükséges.
  • A talajfertőtlenítő szerek alkalmazásánál minden esetben tartsa be a felhasználásra vonatkozó előírásokat. A termék használatakor a csomagolóanyag kinyitása előtt törje szét az esetleges csomókat a zárt zacskó finom rázásával/masszírozásával, de ne rázza fel erősen felhasználás előtt közvetlenül. Viselni kell az előírt védőfelszereléseket: védőruha, gumikesztyű, védőszemüveg, por elleni álarc (P3 álarc) a felhasználás teljes folyamata során (a termék szállítása, kibontása, a tartályok feltöltése, kijuttatás, a berendezés tisztítása). Alkalmazzon tisztavizes kézmosó tartályt a kesztyű leöblítésére, kézmosásra, valamint a fülke és a kormánykerék szennyeződésének elkerülésére. A vetés befejezése után vegye le a védőruházatot és mosakodjon meg.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.