You are here

Force 1,5 G

Utolsó módosítás:
2022.03.10.

Rovarölő szer

Növényvédő szer

Munkaegészségügyi várakozási idő: 
0 nap
Kiszerelés: 
0,5 kg
20 kg
Hatóanyagtartalom: 
Hatóanyag család:
piretroidok
Formuláció: 
GR (granulátum)
Környezeti besorolás: 
Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Méhveszélyesség: nem jelölésköteles.

Forgalmi kategória: III.

Piretroid típusú rovarölő talajfertőtlenítő granulátum.

HATÁSSPEKTRUM ÉS DÓZIS
KultúraKártevőDózis, kijuttatási időpontÉ.V.I.
kukorica
(takarmány, vetőmag, csemege)
talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajorok)7–10 kg/ha adagban, sorkezelés formájábanElőírás szerinti felhasználás esetén korlátozás nincs.
kukoricabogár12–15 kg/ha adagban, sorkezelés formájában
burgonya, cukorrépa, napraforgó, paprika, paradicsom, káposztafélék (brokkoli, bimbóskel, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, karalábé) /magról vetett, szabadföldi/, gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, cékla), levélzöldségek (spenót, sóska, saláta), zöldbab, borsó, kabakosok (görögdinnye, sárgadinnye, uborka, tök), hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma)talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajorok)7–10 kg/ha adagban, sorkezelés formájában
almatermésűek (körte, birs, naspolya), csonthéjasok (kajszibarack, őszibarack, meggy, nektarin, szilva, cseresznye), szőlőtalajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajorok)7,5–10 g/m2 adagban, sorkezelés formájában
csemete-, mag-, dugvány- és oltványiskola talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajorok)15–20 kg/ha adagban, sorkezelés formájában
bogyós gyümölcsűek (szamóca, feketeszeder, hamvas szeder, szedermálna, málna, fürtös áfonya, nagytermésű tőzegáfonya, ribiszke, köszméte, fekete bodza, josta, csipkebogyó)talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajorok)7,5–10 g/m2 adagban, sorkezelés formájában

Megjegyzések:

 • Szántóföldi kultúrákban a készítményt sorkezelés formájában – megfelelő kijuttató eszközzel – a vetéssel egy menetben kell alkalmazni.
 • Zöldségfélékben vetéssel, ültetéssel egy menetben sorkezeléssel, megfelelő kijuttató eszközzel kell alkalmazni. Ültetvények esetében telepítéskor a készítményt a telepítendő növény gyökérzónájába kell elhelyezni, szőlő esetében 40-60 cm, gyümölcsfélék (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsűek) esetében 20-40 cm, csemete-, mag-, dugvány- és oltvány iskola estében 10-15 cm mélységben. Házi kerti felhasználás esetén a szert az ültető gödörbe, a telepítendő növény gyökérzónájába kell elhelyezni.
 • Drótféreg fertőzés esetén a magasabb dózis használata javasolt. Erős fertőzés esetén – ha a drótférgek száma négyzetméterenként 4-8 egyed, vagy ennél több – a talajfertőtlenítés nem elegendő, vetésváltásra van szükség. Ilyen esetben a drótféreg kártételére kevésbé érzékeny, egynyári hüvelyeseket, vagy keresztesvirágú olajos növényeket ajánlatos vetni.
 • A kezelés során biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét!

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!

Almatermésűek

Bimbóskel

Borsó

Brokkoli

Burgonya

Cékla

Csemegekukorica

Csemete-, mag-, dugvány- és oltványiskola

Cseresznye

Csipkebogyó

Címke és csomagolás osztályozása (CLP)

 • SGH09

  SGH09

Figyelmeztetés

Különleges S-mondatok

 • SP1 A növényvédő szerrel vagy annak csomagolóeszközével ne szennyezze a vizeket! (A berendezést vagy annak részeit ne tisztítsa felszíni vizek közelében! Kerülje a gazdaságban vagy az utakon lévő vízelvezetőkön keresztül való szennyeződést!)

Figyelmeztető mondatok (H-mondat)

 • H410 Nagyon mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz.

Óvintézkedésre vonatkozó mondatok (P-mondatok)

 • P102 Gyermekektől elzárva tartandó.
 • P270 A termék használata közben tilos enni, inni vagy dohányozni.
 • P391 A kiömlött anyagot össze kell gyűjteni.
 • P501 A tartalom/edény elhelyezése hulladékként: veszélyes hulladéklerakóba szállítás szükséges.
Egyéni védőfelszerelés
 • Előkészítőknek és kijuttatóknak: védőruha, védőszemüveg vagy permetező arcvédő, védőkesztyű vagy védőlábbeli

Egyéb környezetvédelmi előírások

A növényvédő szer nem használható a vizek, vízfolyások, illetve az ásványi nyersanyag külszíni kitermelése során létrejött tavak környezetében mért 5 m-es biztonsági távolságon belül!

 • Syngenta, Anglia: 00/44/1484/538 444 vagy Syngenta Kft., Magyarország: 06/1/488 2288

  Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06 80 201 199

  • Kukoricában a készítményt sorkezelés formájában – megfelelő granulátumszóróval – a vetéssel egy menetben kell használni úgy, hogy a granulátum közvetlen a mag mellé kerüljön. Biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét.
  • A kukoricabogár lárvái ellen az egyik leghatékonyabb készítmény, Amerikában a kártevő ellen a legszélesebb körben használt talajfertőtlenítő szer. A kukoricabogár mellett az egyéb talajlakó kártevők – pajorok, drótférgek – ellen is hatékony.
  • Drótférgek ellen a magasabb dózis – 10 kg/ha – kijuttatása ajánlott.
  • A Force 1,5 granulátummal végzett talajfertőtlenítés után a szulfonilurea hatóanyagú gyomirtó szerek – pl. Milagro - a fitotoxicitás veszélye nélkül használhatók.