Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.05.19.

Hír

FIGYELEM! SÁRGAROZSDA VESZÉLYHELYZET! OLVASSA EL A RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT AZ ŐSZI BÚZA KÓROKOZÓHELYZETÉNÉL
A KALÁSZHÁNYÁST ELÉRŐ ŐSZI BÚZÁK FUZÁRIUM FERTŐZÖTTSÉGI KOCKÁZATA RENDKÍVÜL NAGY

Az elmúlt egy héten az egész országban jelentős mennyiségű eső hullott megszüntetve az Alföldön kezdődő aszályt. A Dunántúl déli részén sok helyen 60-90 mm, de az ország nagy részén 40-60 mm hullott. Az északkeleti területeken, illetve az Alföld középső részén volt ennél kevesebb 20-40 mm. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadéktérkép - 2023.05.19.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban jelentős mennyiségű csapadék már nem várható. Néhány mm hullhat még pénteken-szombaton, utána szárazabb időjárás következik. A talajok hőmérséklete a jövő hét elején 18-20 °C körül lesz, ami robbanásszerű fejlődést fog eredményezni a napraforgó és kukorica, illetve az őszi növények számára is. A talajok felső rétegének (0-20 cm) újra telítetté vált. Kivétel az északkeleti határszél, illetve néhány kisebb alföldi terület képez. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az aszályjelzés mindkét növénycsoport esetében megszűnt. (Forrás: met.hu)

120 órás csapadéktérkép - 2023.05.19.
Talajhőmérséklet térkép - 2023.05.19.
Talajnedvesség térkép - 2023.05.19.
Kalászos, repce aszályszint térkép - 2023.05.19.
Nyári növény aszályszint térkép - 2023.05.19.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

 • Az őszi káposztarepce állományok elvirágoztak. Lehetőség már nincs az esetleges gyomosodás megakadályozására.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

 • Az őszi kalászos gabonák kalászhányás vagy virágzás eleje (BBCH 51-61) fenológiai állapotban van. Már nincs lehetőség gyomirtás elvégzésére.

Napraforgó gyomhelyzet

 • A napraforgó vetése a vége felé jár. Az 1 hónappal ezelőtt elvetett állományok szikleveles-4 leveles vannak. Az esők előtt elvégzett preemergens kezelések idén szép képet mutatnak, gyomkelés nem tapasztalható. Sok helyen a késői kitavaszodás miatt rossz minőségű és gyomos (tyúkhúr, veronikafélék, árvakelésű gabona) magágyakkal lehet találkozni. Ezen táblák posztemergens gyomirtása is nehézkes lesz.
 • Nem magágyelőkészített területeken a hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek. (pl: vadkender, fehér libatop, parlagfű, madár-porcsinkeserűfű), de az egyszikű gyomok kelése is megindult, ahol esőt kapott a terület.
 • A fenyércirok még a hűvös időjárás miatt nem kel.
 • A napraforgó vetése után 3-7 nap áll rendelkezésre a preemergens gyomirtások elvégzésére. Magról kelő egyszikű- és kétszikű gyomok esetén a Gardoprim Plus Gold 4 liter/ha dózisban, a kezelés után két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadékkal kiváló hatékonyságú lehet. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy terbutilazin tartalmú készítmény ugyanazon a táblán csak 3 évente alkalmazható. Ha az adott táblán az elmúlt 2 évben terbutilazin tartalmú gyomirtószert használtunk, úgy abban az esetben a Syngenta termékei közül a Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha vagy a napraforgóban újonnan engedélyt kapott Boxer 5 l/ha dózisban használható. Ezen készítmények kiváló hatékonyságúak a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles fajok, muhar félék) és jó hatékonysággal irtják néhány, magról kelő napraforgó gyomunkat is (libatop-, laboda-, disznóparéj fajok). Mindkét készítmény szabadon kombinálható a piacon lévő egyéb napraforgó preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában feltüntetett instrukciók alapján.
 • Ha mezei acat is van a területen, akkor ezek az alapgyomirtó szerek keverhetőek Medallon Premium 3-4 l/ha dózisával. Ebben az esetben a kezelést a vetést követő 3 napon belül elvégezni. A csirát legalább 3 cm talajréteg takarja.
 • Számos helyen a gyomok fejlettsége már olyan, hogy a posztemergens kezeléseket el kell végezni. A 2-4, vagy sok esetben 6 leveles gyomok ellen szükség van a minél hamarabbi kezelésekre. CL napraforgóban a Listego 1,2 l/ha dózisban, CLP napraforgóban a Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol plus 0,5 l/ha dózisban, míg az SU napraforgóban Fluence 45 g/ha + Trend 0,1 % dózisban kell használni. A kijuttatás önmagában történjen, nem javasoljuk biostimulátorral, speciális egyszikű irtóval történő együttes kijuttatását.

Kukorica gyomhelyzete

 • A kikelt kukoricák fejlődése megfelelő, ütemes, az elmúlt időszakban hullott nagy mennyiségű eső, majd felmelegedés után gyors megnyúlás várható. A gyomnövények egyes országrészekben szokatlanul nagy egyedszámban csíráznak, nem csak egy bizonyos talajrétegből, hanem a vízzel feltelítődött, különböző rétegekből is. Több kelési hullám, nagy egyedszámú kelés várható mind egyszikűekből, mind kétszikűekből. Ilyen esetben szükség lehet többszöri, több menetes gyomirtásra. A nehezen megközelíthető, vízborított táblákon csúszhatnak a posztemergens kezelések. Ilyen esetben amint rátudunk menni a területre végezzük el a gyomirtást, akár megkésett kezelésként is, de nagyon fontos a szerválasztás. A legfontosabb szempont: 1. legyen szuperszelektív a készítményünk, a kukorica fejlettségétől függetlenül bármikor kijuttatható legyen a fitotoxicitás veszélye nélkül 2. a hatása gyors legyen, a lehető leghamarabb szabadítsuk ki a kukoricát a gyomok alól, 1-2 nap is nagyon sokat számíthat a kezdeti fejlődésben, termésben.
 • A preemergens vagy korai posztemergens kezelésekre 3 készítményt tudunk javasolni. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisban a magról kelő egy-és kétszikű gyomok ellen javasolható. Szélesebb spektrumú a Lumax, amelyet preemergensen 5,0 l/ha, míg korai posztemergensen 4,5 l/ha dózisban ajánljuk. Utóbbi esetben Fix-Pro nedvesítő szert javaslunk használni egyementben.  Terbutilazin-mentes megoldás a Camix Pro-ban található Camix, amelyet preemergensen 3,0 l/ha dózisban célszerű kijuttatni. Korai posztemergensen 3,0 l/ha Camix + 20 g/ha Peak + 0,1 l/ha Fix-Pro az ajánlott dózis a kukorica 1-3 leveles állapotában az egyszikű gyomok szintén 1-3 leveles állapota ellen, de mindenféleképpen a gyökérváltásuk előtt.
 • Sok helyen szükség lesz kétmenetes megoldásokra. Az Elumis Bang kiválóan alkalmas erre a célra. A csomagban lévő Banvel 0,5-0,6 l/ha dózisban hatékonyan irtja a hidegtűrőbb és fejlettebb libatopot, szerbtövist, parlagfüvet, majd később az Elumis 1,7-2,0 l/ha dózisával a később kelő, melegigényes gyomok (fenyércirok, selyemmályva, muhar vagy köles fajok) ellen is hatékonyan lehet védekezni. A Fix-Pro használata javasolt. 
 • Hasonlóan lehet használni a Calaris Professional 3.0 kereskedelmi ajánlatunkat is. A Calaris Pro 1,5-2,3 l/ha dózisával egy tisztító kezeléssel tudjuk alkalmazni főleg a kétszikű gyomok ellen, de a már kikelt egyszikűek ellen hatékony. A készítménynek tartamhatása is van a kétszikű gyomok ellen. Később, főleg a fenyércirok ellen használható a Milagro 040 SC a gyomok fejlettségétől függően 1,25-1,5 l/ha dózisban. De egymenetben is kijuttatható!

Kórokozók az őszi árpában

 • A jelenlegi csapadékos és hűvös időjárás még kedvező a barna levélfoltosságnak, a következő időszakban további lassú terjedése várható. A hálózatos levélfoltosság a korábban fungicides védelemben nem vagy már későn részesített állományokban erőteljesebb nyomással van jelen, ezáltal jelentős fotoszintetizáló felületet veszítenek a növények, ami a későbbi terméshozamra is negatív hatással lesz. A következő napokban már felmelegedést jósolnak, így a barna levélfoltosság visszább szorulhat, a hálózatos levélfoltosság pedig gyorsuló ütemben terjedhet.
 • A szemlézett állományok jelentős része teljes virágzásban van. A korábban fungicides védelemben részesített állományok általános egészségi állapota jónak mondható, a felső levélemeletek egészségesek.
Barna levélfoltosság őszi árpán
Barna levélfoltosság őszi árpán

Kórokozók őszi búzában

 • Az őszi búza állományok többségében kalászhányás-virágzás eleje (BBCH 51-61) fenológiában vannak
 • Figyelem!
 • Az országban erőteljes fertőzési nyomással jelen van őszi búzában a sárgarozsda. 8-10 naponta kinevel egy uredonemzedéket. Az okozott termésveszteség kórtani nyomás, vetett fajta fogékonyságának függvénye, de általánosan kijelenthetjük, hogy fungicides védekezés hiányában vagy megkésett védekezés esetében a 40-50 de esetenként 80-(100) %-ot is elérheti. Érdemes komolyan venni!
 • Őszi búzában a lisztharmat leginkább a fogékony és dúsabb állományokban terjed erősebben, bár sok helyen kazmotéciumai is jelen vannak már. A szeptóriás levélfoltosság kevésbé intenzíven terjed, szemben a sárgaroszdával, utóbbinak kedvezőbbek a hőmérsékleti feltételek. A következő napok várható felmelegedése még sárgarozsda esetében indíthat egy újabb hullámot, de tartós magasabb hőmérsékletek terjedését visszább fogják venni. Már most helyenként teleutotelepes tünetei vannak. Fahéjbarna levélfoltosság tünetei is jelen vannak sok állományban, a melegedéssel ezek erősödhetnek tovább.
 • A kalászoló, virágzás eleji állományokban a fuzárium fertőzés veszélye rendkívüli. Alig néhány órás nedvességborítás is beindítja a kórokozó behatolását a növénybe. A védekezést nem lehet halogatni
 • Jelenleg a legfontosabb a sárgarozsda jelenlétére, terjedésére helyezni a hangsúlyt, mellette a fuzárium a fő ellenség. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 1,0 + 0,5 l/ha vagy az Elatus Era 1,0 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. A felső dózisok használata a csíkos tünetek jelenlétekor, illetve a fuzárium jelentős kockázata miatt indokolt. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
 • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
Sárgarozsda zászlóslevélen
Sárgarozsda zászlóslevélen

Kórokozók repcében

 • A repce a legtöbb helyen becőnövekedés időszakában van, a fungicides védekezéseket, aki akarta elvégezte fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegség tünetei még nem észlelhetők, de nem jelenti azt, hogy a sok csapadékos nap alatt a fertőzések nem következtek be, tünetei éréshez haladva, illetve tarlón felvételezhetők jobban. A korábbi évek szárazabb, csapadékmentesebb tavaszainak időjárásától eltérően most a repce tovább van kitéve a kórokozók támadásainak, pl.: szklerotínia fertőzés esélyét minden csapadékhullás növeli.
 • A kórtani nyomás nem változott jelentősen negatív irányban egy hét elteltével őszi káposztarepcében. A fómás levélfoltosság kórokozója érdemi terjedést nem tudott produkálni, száralapi fertőzésre utaló tüneteket jelenleg nem találni, fehérpenészes rothadás tüneteinek megjelenéséhez még várni kell. A fómás betegség kórokozója a várható felmelegedéssel még inkább visszaszorulhat, 20 Celsius fok felett már nem kedvező számára a hőmérséklet. Fungicides védelem már nem indokolt, egyrész a fogékony időszak eltelt, amikor védekezni kellett, másrészt az engedélyokiratok sem teszik lehetővé a kezelést.

Állati kártevők repcében

 • A repce védelemben most van az utolsó forduló. Ha eddig sikerült megvédeni akkor kár lenne az utolsó kártvőt a repcebecő ormányost hagyni kárt okozni. A Karate Zeon 5 CS becőképződésig (BBCH 75) használható repcében. Használjuk ki a mikrokapszulázott piretroid előnyét! A Monospel BBCH 67 stádiumig használható, virágzás után repcében csak a Karate Zeon-t használjuk.

Állati kártevők kalászosokban

 • A vetésfehérítő lárvák kikeltek, kérdés mennyit mosott le az eső. Levéltetvek jelenléte is nőhet a párás időjárás miatt.
 • Ha a kalászos virágzik akkor használjuk a Monospelt-t amely nem jelölésköteles méhekre, AÖP beporzóvédelmi programban is használható. A Karate Zeon mint mikrokapszulázott piretroid jó UV állóságú és a csapadékálló készítmény, bitos hatékonysággal a kalászsok legfontosabb kártevői ellen. Gombaölő szerekkel (pl. Elatus Era, Amistar Era, Magnello), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgóban

 • A napraforgóban figyelni kell a levéltetvek betelepdésére. Előrejelzésükre sárga tál vagy ragadós sárga lap alkalmas. Ha már betelepültek és a levelek fonákján és rejtett helyeken is jelen vannak a Judo a megoldás. Felszívódó, gázhatású, az összesodródott leveleken levő levéltetveket is pusztítja.
 • Sároshátú bogár kártétel is volt Tolna megyében, napraforgó pusztult ki.
 • Az ország déli részén már jelentős barkókártétel is volt kelő állományban.
 • Nagyon komoly galambkártételt is lehet tapasztalni
 • Sok helyen kellett újravetni a napraforgót
 • Napraforgóban több készítményünk is rendelkezésre áll. Judo erős levéltetű fertőzés esetén. Karate Zeon 5 CS előrejelzésre alapozva a levéltetvek, poloskák betelepedésekor. Monospel levéltetvek, poloskák ellen, ha méhekre nem jelölésköteles készítménnyel akarunk védekezni, pl. az AÖP program vállalás miatt.

Állati kártevők kukoricában

 • A kukoricabarkó egyedei mindenhol megjelentek és érési táplálkozást folytatnak. Kártételük egyelőre nem jelentős.
 • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész fold alatti szárrész védett legyen.
 • A déli országrész néhány pontján már találkozni 1-1 egyed gyapottok bagolylepke imágóval, amelyek az áttelelt populációkból származnak, de kártételt kukoricában nem okoznak. Azonban a megjelenésük rendkívül korai és egy kedvező időjárás esetén nagy egyedszámú gradáció várható.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

 • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját. AÖP programokban használható! Elegendő 1 alkalommal 2,0 l/ha dózisban használni!
 • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.