100 KG műtrágya helyett 50 g Vixeran? IGEN

100 KG műtrágya helyett 50 g Vixeran? IGEN

chevron_left
chevron_right

A VIXERAN® egy bizonyítottan hatékony, baktériumokon alapuló technológia, amely lehetővé teszi, hogy a növény közvetlenül a légkörből hasznosítson nitrogént. Ez javítja a nitrogén felhasználásának hatékonyságát a gazdaságában – függetlenül attól, hogy a növénytermesztése organikus vagy hagyományos.

A növény fejlődésében rejlő potenciál kiaknázása

Számos olyan helyzet van, amikor nem lehetséges kielégíteni a növény nitrogénigényét. Például a trágyázással hozzáadott nitrogén jelentős része az elpárolgás vagy a kimosódás révén elveszhet a növény számára.

Ebben a csúcsigény szakaszban alkalmazva a VIXERAN® megbízható és állandó nitrogénforrást biztosít a növény számára.

Mi a VIXERAN®?

A VIXERAN® egy Azotobacter salinestris nevű baktériumon alapul, és állománykezelésként kerül alkalmazásra. Alkalmazása után az baktérium elszaporodik a leveleken és a gyökereken keresztül, egész szezonon át támogatva a termesztett növényeket.

Vixeran - Kívül & Belül

Kívül & Belül

Azotobacter salinestris törzs CECT 9690 egy szabadon élő nitrogénfixáló baktérium, amely a növényen belül vagy a talajban képes megtelepedni. Ez a baktérium folyamatosan képes rögzíteni a légköri nitrogént, ami előnyös hatással van a növényre és a gyökérzónájára, azaz a rizoszférára.

 

Vixeran - Véd & körbevesz

Véd & körbevesz

A baktérium cisztákat hoz létre a túlélés érdekében, növelve a kompatibilitását növényvédő szerekkel. Védő biofilmet képez, amely segít a növény és a baktérium kolonizációjában, védelmet nyújtva a környezeti stressz és kórokozók ellen.

Vixeran - Fent & lent

Fent & lent

A baktérium kolonizálja a növény leveleit és gyökérrendszerét, így az egész növényt érintő kolonizáció átfogó előnyöket nyújt.

Nitrogén források és a nitrogénciklus

Nitrogén források és a nitrogénciklus
chevron_left
chevron_right

A növények nitrogénellátása több forrásból is biztosítható. A talaj természetes képessége a nitrogén szolgáltatására korlátozott, és a növények számára nem elegendő. A hiány pótlására szervestrágya és műtrágyák állnak rendelkezésre, bár a kijuttatott nitrogén jelentős része nem hasznosul ki. A legnagyobb veszteségek a kimosódás és a denitrifikáció révén történnek, amelyek mértéke több tényezőtől függ. A pillangós növények termesztése a talaj nitrogéntartalmának természetes módon történő növelésének egyik módja, mivel a gyökérgumóikban élő baktériumok képesek a levegő nitrogénjét megkötni. Ezenfelül, a szabadon élő nitrogénmegkötő baktériumok, mint az Azotobacter salinestris, szintén hozzájárulhatnak a növények nitrogénellátásához, akár szimbiózisban élve a növényekkel, akár a talajban szabadon. Az Azotobacter salinestris CECT 9690 törzs a növényekkel együttműködve javítja a nitrogénellátást, és védett a külső behatásokkal szemben. VIXERAN néven szilárd formulációban kerül kereskedelmi forgalomba.

Használata +1 pontot ér az Agro-Ökológiai Programban (AÖP)

Kísérleti eredmények

Vixeran hatása az őszi búza termésére - Szarvas 2023

Vixeran hatása az őszi búza termésére - Szarvas 2023

Vixeranos őszi búza parcella zöldebb képet mutat a kezelést követően, mint a kezeletlen parcellák NVDI felmérés során Szarvas 2023

Vixeranos őszi búza parcella zöldebb képet mutat a kezelést követően, mint a kezeletlen parcellák NVDI felmérés során - Szarvas 2023

A kijuttatás optimális időpontja amikor a növény N igény megnő. Az első fejtrágya mennyiségét nem kell csökkenteni. Annyit érdemes kiadni, amennyit a talajvizsgálatra alapozott szaktanácsadás előír. A második fejtrágya esetén van lehetőség a kijuttatott nitrogén műtrágya mennyiségének csökkentésére. Ez kalászosoknál tavasszal bokrosodás közepe-szárbaindulás kezdete közé esik. Ebben az időszakban a leggyakrabban használt növényvédő szerekkel keverhető. Pl. Axial One, AvoxaPeak, Avoxa, PeakTurbo, Moddus Evo, Amistar Era, Amistar Prime, Elatus Era, Karate Zeon 5 CS, Judo, Monospel, Quantis. Nitrosollal is kijuttatható egymenetben, de ügyelni kell a koncentrációra, tehát 1:1 vagy 1:2 arányban kell keverni vízzel a nitrosol-t. Javasolt lémennyiség gyomirtó esetében 200 l/ha, gomba- vagy rovarölőszer, biostimulánsok illetve szárszilárdítók esetében 300 l/ha legyen. A kijuttatás idején a hőmérséklet min 10 oC és a reggeli vagy esti órákban történjen a kezelés.

Kukorica terméseredmény Vixeran 2023
Vixeran kísérlet
Kukorica terméseredmény Vixeran 2023
Vixeran hatása a csemegekukorica termésére és minőségére Hajdúböszörmény 2023
chevron_left
chevron_right

A Vixeran használatának pozitív hatása van a talajra. Ezek közé lehet sorolni a talaj porozításának növelését, a térfogatsűrűség csökkentését, így a levegő és a víz visszatartását és cseréjét. A növekvő porozítás javítja a gyökerek növekedési képességét. Javul a hidraulikus vezetőképesség és javul a vízháztartás. Az erózió által okozott szén- és nitrogén veszteség csökken és a talaj szervesanyag tartalmának növekedése javítja a vízvisszatartást.

A Vixeran magas sótartalom mellett is szaporodik

A Vixeran magas sótartalom mellett is szaporodik

A Vixeran 5-9 pH-jú permetlében is életképes marad

A Vixeran 5-9 pH-jú permetlében is életképes marad

Gyarkan Ismételt Kérdések

Segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot területi képviselőjével!