Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.05.12.

Hír

FIGYELEM! SÁRGAROZSDA VESZÉLYHELYZET! OLVASSA EL A RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT AZ ŐSZI BÚZA KÓROKOZÓHELYZETÉNÉL
A NEDVES TALAJOK KEDVEZNEK A DRÓTFÉREG KÁRTÉTELNEK A TALAJFERTŐTLENÍTÉSBEN NEM RÉSZESÍTETT TALAJOKON

Az elmúlt egy héten a Dunántúl déli részén hullott 10-20 mm, a határszélen azt meghaladó mennyiségű csapadék. Az ország nagy részén – néhány lokális esőtől eltekintve – a mennyiség 0-5 mm között maradt. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadék térkép - 2023.05.12.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az egész országban jelentős mennyiségű csapadék várható. A déli és nyugati részeken 40-50 mm vagy akár ennél is több eső valószínű, északon, északkeleten 20-30 mm. A talajok hőmérséklete a jövő hét elején 14-16 °C körül lesz, napraforgó és kukorica vetésének optimális. A talajok felső rétegének (0-20 cm) nedvesség tartalma csökkent az elmúlt héten 30-50 %-ra, kisebb régiókban, ahol lokális esők voltak 60-80 % körül alakult. Ez változik az előttünk álló időszakban. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az őszi vetésű növényeknél a déli országrészben enyhe aszály van, néhol már tünetekkel, a nyári növényeknél az Alföldön nagy szükség van a csapadékra (Forrás: met.hu)

120 órás csapadék térkép - 2023.05.12.
Talajhőmérséklet térkép - 2023.05.12.
Talajnedvesség térkép - 2023.05.12.
Kalászos, repce aszályszint térkép - 2023.05.12.
Nyári növények aszályszint térkép - 2023.05.12.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • Az őszi káposztarepce állományok rendre virágba borultak. A virágzás elején sokfelé érkezett erősebb fagy, melyek tünetei látszottak a repce állományokban. Ezek a termékenyülésben is nagyban szerepet játszanak. A gyomirtott, vagy sűrű állományok gyommentesek, viszont ezek hiányában a T2-es gyomok már fejlettek. A ritkább állományokban a melegigényes egynyári gyomok megjelentek, pl. parlagfű, vadkender, fehér libatop. Védekezni ellenük nem tudunk.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Az őszi kalászos gabonák kalászhányás vagy virágzás eleje (BBCH 51-61) fenológiai állapotban van. A hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek ritkább vagy tavaszi kalászosokban. A szőnyeggyomok már elvirágoztak.  A T1-es gyomok magérlelés, a T2-es gyomok virágzás állapotában vannak. Tömegesen hajt a mezei acat is. A napraforgó árvakelés is megjelent már a melegebb talajokon.
  • Kozmetikai kezelések még zajlanak a kalászosokban. A tavaszi gabonák gyomirtása még zajlik
  • A Dunántúlon, az esők hatására erőteljesen megindult a napraforgó árvakelés, parlagfű, T4-es egyszikűek csírázása, ritkább, nem kellő mértékben bokrosodott állományokban, ahol besüt a sorok közé a nap, ott gondot is jelenthet ez a késői gyomhullám.

Napraforgó gyomhelyzet

  • A napraforgó vetése a vége felé jár. Az 1 hónappal ezelőtt elvetett állományok szikleveles-4 leveles vannak. Az esők előtt elvégzett preemergens kezelések idén szép képet mutatnak, gyomkelés nem tapasztalható. Sok helyen a késői kitavaszodás miatt rossz minőségű és gyomos (tyúkhúr, veronikafélék, árvakelésű gabona) magágyakkal lehet találkozni. Ezen táblák posztemergens gyomirtása is nehézkes fog lenni.
  • Nem magágyelőkészített területeken a hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek. (pl: vadkender, fehér libatop, parlagfű, madár-porcsinkeserűfű), de az egyszikű gyomok kelése is megindult, ahol esőt kapott a terület.
  • A fenyércirok még a hűvös időjárás miatt nem kel.
  • A napraforgó vetése után 3-7 nap áll rendelkezésre a preemergens gyomirtások elvégzésére. Magról kelő egyszikű- és kétszikű gyomok esetén a Gardoprim Plus Gold 4 liter/ha dózisban, a kezelés után két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadékkal kiváló hatékonyságú lehet. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy terbutilazin tartalmú készítmény ugyanazon a táblán csak 3 évente alkalmazható. Ha az adott táblán az elmúlt 2 évben terbutilazin tartalmú gyomirtószert használtunk, úgy abban az esetben a Syngenta termékei közül a Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha vagy a napraforgóban újonnan engedélyt kapott Boxer 5 l/ha dózisban használható. Ezen készítmények kiváló hatékonyságúak a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles fajok, muhar félék) és jó hatékonysággal irtják néhány, magról kelő napraforgó gyomunkat is (libatop-, laboda-, disznóparéj fajok). Mindkét készítmény szabadon kombinálható a piacon lévő egyéb napraforgó preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában feltüntetett instrukciók alapján.
  • Ha mezei acat is van a területen, akkor ezek az alapgyomirtó szerek keverhetőek Medallon Premium 3-4 l/ha dózisával. Ebben az esetben a kezelést a vetést követő 3 napon belül elvégezni. A csirát legalább 3 cm talajréteg takarja.

Kukorica gyomhelyzete

  • A kukorica eltérő dinamizmussal fejlődik az ország különböző részeiben. A csapadékhiányos, és lassabban felmelegedő talajokból vontatottan, egyenetlenül kel, és a fejlődése is lassú, fázik. A csapadékkal jobban ellátott, és melegebb táblákból erőteljesebben kirobbant, látni már igazán szép, 4-5 leveles állományokat is. Az ülepedett magágyban tömeges a hidegtűrőbb kétszikűek jelenléte, mint a fehér libatop, parlagfű, szerbtövis fajok és a vadkender, amelyek már akár 6-8 leveles stádiumban is vannak. Az esők hatására megindultak a talaj felső részéből csírázó, aprómagvú egyszikűek. A melegigényesebb gyomok közül a csattanó maszlag is már 2-4-6 leveles állapotban, készen a posztemergens gyomirtásokra. A nagyobb esők hatására újabb és újabb gyomkelési hullámok várhatóak. Ilyen elhúzódó gyomkelés, vontatott fejlődés, heterogén állományok esetében nagyon jó szolgálatot tesz a megbízható tartamhatás.
  • A preemergens vagy korai posztemergens kezelésekre 3 készítményt tudunk javasolni. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisban a magról kelő egy-és kétszikű gyomok ellen javasolható. Szélesebb spektrumú a Lumax, amelyet preemergensen 5,0 l/ha, míg korai posztemergensen 4,5 l/ha dózisban ajánljuk. Utóbbi esetben Fix-Pro nedvesítő szert javaslunk használni egyementben.  Terbutilazin-mentes megoldás a Camix Pro-ban található Camix, amelyet preemergensen 3,0 l/ha dózisban célszerű kijuttatni. Korai posztemergensen 3,0 l/ha Camix + 20 g/ha Peak + 0,1 l/ha Fix-Pro az ajánlott dózis a kukorica 1-3 leveles állapotában az egyszikű gyomok szintén 1-3 leveles állapota ellen, de mindenféleképpen a gyökérváltásuk előtt.
  • Figyeljük az időjárás előrejelzést, ha 10 mm-t meghaladó esőt igérnek, induljunk az alapkezelésekkel, a kukorica fejlettségétől függetlenül. A fejlettebb állományokban, ahol a kétszikűek 2-4 leveles állapot körül vannak és az egyszikűek zöme is kikelt, ott már eljött a posztemergens kezelések ideje is. Az idei évben különösen felértékelődi a megbízható tartamhatással.
  • Sok helyen szükség lesz kétmenetes megoldásokra. Az Elumis Bang kiválóan alkalmas erre a célra. A csomagban lévő Banvel 0,5-0,6 l/ha dózisban hatékonyan irtja a hidegtűrőbb és fejlettebb libatopot, szerbtövist, parlagfüvet, majd később az Elumis 1,7-2,0 l/ha dózisával a később kelő, melegigényes gyomok (fenyércirok, selyemmályva, muhar vagy köles fajok) ellen is hatékonyan lehet védekezni. A Fix-Pro használata javasolt. 
  • Hasonlóan lehet használni a Calaris Professional 3.0 kereskedelmi ajánlatunkat is. A Calaris Pro 1,5-2,3 l/ha dózisával egy tisztító kezeléssel tudjuk alkalmazni főleg a kétszikű gyomok ellen, de a már kikelt egyszikűek ellen hatékony. A készítménynek tartamhatása is van a kétszikű gyomok ellen. Később, főleg a fenyércirok ellen használható a Milagro 040 SC a gyomok fejlettségétől függően 1,25-1,5 l/ha dózisban. De egymenetben is kijuttatható!

Kórokozók az őszi árpában

  • A napokban újabb csapadék érkezhet az előrejelzések szerint. A barna levélfoltosság jelen van a szemlézett állományokban, azonban terjedése eléggé korlátozottá vált a felmelegedés beköszöntével, az alsó levélszintekre korlátozódik. A hálózatos levélfoltosság a felsőbb leveleken is megjelent, terjedését a későbbi időszak újabb csapadékhullámai és magasabb nappali hőmérsékletek segíthetik. A kórokozó egyes, korábban nem kezelt állományokban már kolonizálja a felsőbb levélemeleteket, a későbbi időjárás alakulása meghatározó lesz a terjedés gyorsaságában és mértékében.
  • A szemlézett állományok jelentős része kalászhányás folyamatában van. A korábban fungicides védelemben részesített állományok általános egészségi állapota jónak mondható, a felsőbb levélemeletek egészségesek. Lokálisan nagyobb csapadék és a melegedő időjárás előrevetítheti egy újabb fungicides védekezés alkalmazását, főleg azokban az állományokban, amelyekben nem vagy késve védekeztek, illetve nem megfelelő szerrel kezeltek. Amennyiben szükséges, újabb védekezést célszerű beiktatni a később vetett, esetlegesen még nem kalászhányásban lévő állományokban. Az Elatus Era 1,0 l/ha megfelelő választás (sörárpások ne alkalmazzák második kezelésre a fehérjetartalom várható megemelkedése miatt), vagy Amistar Era 0,8+0,5 l/ha dózisa. E készítmények betakarításig már védelmet tudnak biztosítani az állományoknak, mindkettő kalászhányás végégi juttatható ki. Biostimulátorokkal (Quantis), rovarölő szerekkel (Karate Zeon 5 CS, Monospel, Judo) keverhetők.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében 3. nóduszos-kalászhányás eleje (BBCH 33-51) fenológiában vannak.
  • Figyelem!
  • Az ország több körzetében erőteljes fertőzési nyomással megjelent őszi búzában a sárgarozsda. Az atípusos forma egyre kevesebb helyen van jelen már, leginkább a csíkos tünetek dominálnak, ekkor a kórokozó rohamléptekben képes terjedni. 8-10 naponta kinevel egy uredonemzedéket. Az okozott termésveszteség kórtani nyomás, vetett fajta fogékonyságának függvénye, de általánosan kijelenthetjük, hogy fungicides védekezés hiányában vagy megkésett védekezés esetében a 40-50, de esetenként 80-(100) %-ot is elérheti. Érdemes komolyan venni!
  • A hét második felében újabb csapadék érkezik az előrejelzések szerint. Lisztharmatnak leginkább a szár alsó részén található, fogékonyabb fajtákon azonban a kórokozó erőteljesen terjed a felsőbb levélszintekre is, általánosan a dúsabb, fejlettebb állományok adnak nagyobb teret a kórokozó terjedésének. A szeptóriás levélfoltosságnak a hőmérséklet kedvező ugyan, de az erőteljes légmozgás miatt nem tud az állományokban tartós levélfelületi vízborítottság kialakulni. Most leginkább a sárgarozsdára kell figyelni, számára minden adott a gyors terjedéshez (időszakos kisebb esők, enyhe légmozgás)
  • Jelenleg a legfontosabb a sárgarozsda jelenlétére, terjedésére helyezni a hangsúlyt. Védekezni az atípusos megjelenési formánál tudunk a leghatékonyabban, ebből van jelenleg több az országban, így most kell cselekedni. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 0,8-1,20+0,5 l/ha vagy az Elatus Era 0,8-1,0 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. A felső dózisok használata a csíkos tünetek jelenlétekor már feltétlenül indokolt. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.

Kórokozók repcében

  • A repce a legtöbb helyen virágzás végén van, a fungicides védekezéseket aki akarta elvégezte fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegséget nagymértékben segíti a virágzás időszaka alatt hulló csapadék, az aszkospórák ekkor lökődnek ki az apotéciumokból és fertőzik a szárközepi részét a repcének, védekezés hiányában a termésveszteség súlyos lehet. A korábbi évek szárazabb, csapadékmentesebb tavaszainak időjárásától eltérően most a repce tovább van kitéve a kórokozók támadásainak, pl.: szklerotínia fertőzés esélyét minden csapadékhullás növeli. A fungicides védelemben nem részesített állományok a virágszirmok kezdődő hullásával egyre nagyobb veszélyben lehetnek, a levelekre hulló virágszirmok bomlása kedvező "táptalajt" teremt a fehérpenészes rothadás aszkospóráinak csírázásához.
  • Amistar Sun termékünk 1.0 l/ha dózisban a betegségekkel szemben hatékony védelmet nyújt, termésnövelő hatású, teljes virágzásig (BBCH 61-65) lehet kijuttatni. Rovarölő szerekkel, pl.: Monospel biostimulátorokkal (pl. Quantis) keverhető, kijuttatható akár nappal is. Karate Zeon 5 CS esetében óvjuk a beporzó szervezeteket, kijuttatásuk méhkímélő technológiával, az esti órákban történjen!

Állati kártevők repcében

  • Repcében indul az utolsó rovarok elleni védekezés, a cél a repce becőormányos elleni védelem. Ha eddig sikerült megvédeni kár lenne most veszni hagyni. A repcék már virágoznak. Ahol a védekezés kimaradt sok a jókirágott bimbó. Most méhkímélő készítményként a Monospelt lehet csak kijuttatni 0,2 l/ha dózisban. Gombaölő szerekkel, pl. Amistar Sun, bór tartalmú levéltrágyával vagy biostimulátorral (pl. Quantis) is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • A felmelegedéssel megindult a levéltetvek (Macrosiphum, Schizapis fajok, stb.) betelepedése is, már nem csak szárnyas alakok, hanem utódok, kisebb kolóniák is találhatók. Gabonákban vetésfehérítő imágók- pete-lárva egyaránt van. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Monospel a méhekre nem jelölésköteles piretroid, az AÖP beporzóvédő programban is használható. Gombaölő szerekkel (pl. Elatus EraAmistar Era, Magnello), regulátorral (pl. Moddus Evo), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgóban

  • Napraforgóban nagyon korán indul a levéltetű betelepedés, 4 leveles állományokban már van összesodródott levél és komoly fertőzés Békésben. A Judo alkalmazása 1,25 l/ha dózisban segíti megelőzni vagy megállítani a fertőzést.
  • A csapadék hatására átnedvesedett talaj vonzó a drótférgek számukra. Várják a táplálékot a most elvetett kukorica/napraforgó formájában. Aki még nem vetett mindenképpen gondolkodjon talajfertőtlenítésben, anélkül nagy a veszélye a drótféreg kártételnek. Javasolt készítmény a Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisban.
  • Sároshátú bogár kártétel is volt Tolna megyében, napraforgó pusztult ki.
  • Az ország déli részén már jelentős barkókártétel is volt kelő állományban.
  • Nagyon komoly galambkártételt is lehet tapasztalni.

Állati kártevők kukoricában

  • Mi is találtunk már lárvát a vetésre előkészített talajban. Ha olyan helyre tervezünk kukoricát vetni, ahol előző években is volt drótféreg kártétel, feltétlenül juttassunk ki Force 1,5 G-t vetéssel egymenetben.
  • Főként a zöldítés utáni táblák, gyeptörések, herefélék, többéves lucerna utáni vetések veszélyeztetettek, de ott is óvatosnak kell lenni, ahol ha az előző években kalászos gabona volt a területen. A hőmérséklet a nedves talajban már kedvező a kártevők számára (15-17 °C), így már a néhány cm-es mélységben, a gyökérzónában vannak. Erős fertőzés esetén főleg kukoricában nagy károkat képes okozni.
  • A kukoricabarkó egyedei mindenhol megjelentek és érési táplálkozást folytatnak. Kártételük egyelőre nem jelentős.
  • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész fold alatti szárrész védett legyen.
  • A déli országrész néhány pontján már találkozni 1-1 egyed gyapottok bagolylepke imágóval, amelyek az áttelelt populációkból származnak, de kártételt kukoricában nem okoznak. Azonban a megjelenésük rendkívül korai és egy kedvező időjárás esetén nagy egyedszámú gradáció várható.

Állati kártevők borsóban

  • Borsókban levétetű fertőzés indul. Javaslat Judo virágzás előtt, ha a borsó már virágzik akkor Afinto 140 g/ha dózisban használható, amely méhekre nem jelölésköteles. Nedvesítő szer használata javasolt.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

  • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját. AÖP programokban használható!
  • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

A déli országrészben már kezelni kell az évelő fenyércirkot
A déli országrészben már kezelni kell az évelő fenyércirkot
A repce levelekre lehulló virágszirmai optimális közeget biztosítanak a szklerotínia fertőzéséhez
a repce levelekre lehulló virágszirmai optimális közeget biztosítanak a szklerotínia fertőzéséhez
A sárgarozsda erősen terjed
A sárgarozsda erősen terjed
Drótféreg
Drótféreg
Erős egyszikű fertőzés kalászosban
Erős egyszikű fertőzés kalászosban
Kétszikűek
Kétszikűek
Szilva levéltetű napraforgón
Szilva levéltetű napraforgón
Lema peték búzán
Lema peték búzán
chevron_left
chevron_right