Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.05.25.

Hír

FIGYELEM! SÁRGAROZSDA VESZÉLYHELYZET! OLVASSA EL A RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT AZ ŐSZI BÚZA KÓROKOZÓHELYZETÉNÉL
A KALÁSZHÁNYÁST ELÉRŐ ŐSZI BÚZÁK FUZÁRIUM FERTŐZÖTTSÉGI KOCKÁZATA RENDKÍVÜL NAGY

Az elmúlt egy héten elsősorban az Alföldön volt jelentősebb mennyiségű csapadék. Ennek mennyisége 10-30 mm volt, de a Bükk előterében keddi napon 40-60 mm is hullott. A Dunántúlon nem volt jelentős csapadék. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadéktérkép - 2023.05.25.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban kisebb mennyiségű csapadék  várható elsősorban a hét közepén. Ennek mennyisége 5-10 mm lehet, a Mecsekben és a Dunántúlészakkeleti részén lehet ennél több. A talajok hőmérséklete a jövő hét elején 19-21 °C körül lesz, ami robbanásszerű fejlődést fog eredményezni a napraforgó és kukorica illetve az őszi növények számára is. A talajok felső rétegének (0-20 cm) telitettsége az Alföld nagy részén 80-100 mm, a Dunántúlon és Szatmárban 60-80 %. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az aszályjelzés mindkét növénycsoport esetében nincs. (Forrás: met.hu)

120 órás csapadékösszeg - 2023.05.25.
Talajhőmérséklet - 2023.05.25.
Talajnedvesség - 2023.05.25.
Kalászos, repce aszályhelyzet térkép - 2023.05.25.
Nyári növények aszályhelyzet térkép - 2023.05.25.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

 • Az őszi káposztarepce állományok elvirágoztak. Lehetőség már nincs az esetleges gyomosodás megakadályozására.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

 • Az őszi kalászos gabonák kalászhányás vagy virágzás eleje (BBCH 51-65) fenológiai állapotban van. Már nincs lehetőség gyomirtás elvégzésére.

Napraforgó gyomhelyzet

 • A napraforgó vetése a véget ért. Az állományok döntően 2-6 leveles vannak. Az esők előtt elvégzett preemergens kezelések idén szép képet mutatnak, gyomkelés nem tapasztalható. Sok helyen a késői kitavaszodás miatt rossz minőségű és gyomos (tyúkhúr, veronikafélék, árvakelésű gabona) magágyakkal lehet találkozni. Ezen táblák posztemergens gyomirtása is nehézkes fog lenni.
 • A preemergens gyomirtások már csak a későn vetett állományokban lehetséges
 • Sok helyen a gyomok fejlettsége már olyan, hogy a posztemergens kezeléseket el kell végezni. A 2-4, vagy sok esetben 6 leveles gyomok ellen szükség van a minél hamarabbi kezelésekre. CL napraforgóban a Listego 1,2 l/ha dózisban, CLP napraforgóban a Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol plus 0,5 l/ha dózisban, míg az SU napraforgóban Fluence 45 g/ha + Trend 0,1 % dózisban kell használni. A kijuttatás önmagában történjen, nem javasoljuk biostimulátorral, speciális egyszikű irtóval történő együttes kijuttatását.

Kukorica gyomhelyzete

 • A kukoricák vetése befejeződött, már csak a későbbi ütemezésű vetőmagnak termesztett illetve csemegekukoricák vetése van hátra.
 • Kukorica: szépen fejlődnek az állományok, mind a hőmérséklet, mind a csapadékmennyiség kiváló körülményeket biztosít a zavartalan, kiegyensúlyozott növekedéshez. Egyenletes a gyökér és lomb fejlődése is, semmi nem sürgeti a kukoricát a generatív fázis irányába. Ez a zavartalan fejlődés a kukorica korai életszakaszában nagyon sokat jelent a termésbiztonság megalapozásában. További segítséget jelent a kultúrnövénynek, ha ezt az érzékeny időszakot gyommentesen töltheti. Segíthetünk a kukoricának, ha olyan készítményt választunk a gyomirtásra, ami a lehető leghamarabb elpusztítja a gyomnövényeket, szelektív és tartamhatással is rendelkezik.
 • A korai posztemergens kezelésekre 3 készítményt tudunk javasolni. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisban a magról kelő egy-és kétszikű gyomok ellen javasolható. Szélesebb spektrumú a Lumax, amelyet korai posztemergensen 4,5 l/ha dózisban ajánljuk. Utóbbi esetben Fix-Pro nedvesítő szert javaslunk használni egyementben.  Terbutilazin-mentes megoldás a Camix Pro. Korai posztemergensen 3,0 l/ha Camix + 20 g/ha Peak + 0,1 l/ha Fix-Pro az ajánlott dózis a kukorica 1-3 leveles állapotában az egyszikű gyomok szintén 1-3 leveles állapota ellen, de mindenféleképpen a gyökérváltásuk előtt.
 • Sok helyen szükség lesz kétmenetes megoldásokra. Az Elumis Bang kiválóan alkalmas erre a célra. A csomagban lévő Banvel 0,5-0,6 l/ha dózisban hatékonyan irtja a hidegtűrőbb és fejlettebb libatopot, szerbtövist, parlagfüvet, majd később az Elumis 1,7-2,0 l/ha dózisával a később kelő, melegigényes gyomok (fenyércirok, selyemmályva, muhar vagy köles fajok) ellen is hatékonyan lehet védekezni. A Fix-Pro használata javasolt. 
 • Hasonlóan lehet használni a Calaris Professional 3.0 kereskedelmi ajánlatunkat is. A Calaris Pro 1,5-2,3 l/ha dózisával egy tisztító kezeléssel tudjuk alkalmazni főleg a kétszikű gyomok ellen, de a már kikelt egyszikűek ellen hatékony. A készítménynek tartamhatása is van a kétszikű gyomok ellen. Később, főleg a fenyércirok ellen használható a Milagro 040 SC a gyomok fejlettségétől függően 1,25-1,5 l/ha dózisban. De egymenetben is kijuttatható!

Kórokozók az őszi árpában

 • A hálózatos levélfoltosság a korábban fungicides védelemben nem vagy már későn részesített állományokban erőteljesebb nyomással van jelen, ezáltal jelentős fotoszintetizáló felületet veszítenek a növények, ami a későbbi terméshozamra is negatív hatással lesz. Az állandósuló melegebb nappali hőmérsékleteknek köszönhetően a barna levélfoltosság terjedése lelassult, számottevően már nem fog terjedni
 • A szemlézett állományok jelentős része teljes virágzásban van. A korábban fungicides védelemben részesített állományok általános egészségi állapota jónak mondható, a felső levélemeletek egészségesek. Fungicidek alkalmazása már a várakozási idők betartása miatt nem lehetséges.

Kórokozók őszi búzában

 • Az őszi búza állományok többségében kalászhányás-virágzás eleje (BBCH 51-61) fenológiában vannak.
 • Figyelem!
 • Az országban erőteljes fertőzési nyomással jelen van őszi búzában a sárgarozsda. 8-10 naponta kinevel egy uredonemzedéket. Az okozott termésveszteség kórtani nyomás, vetett fajta fogékonyságának függvénye, de általánosan kijelenthetjük, hogy fungicides védekezés hiányában vagy megkésett védekezés esetében a 40-50 de esetenként 80-(100) %-ot is elérheti. Érdemes komolyan venni!
 • Őszi búzában a lisztharmat leginkább a fogékony és dúsabb állományokban terjed erősebben, bár sok helyen kazmotéciumai is jelen vannak már. A szeptóriás levélfoltosság kevésbé intenzíven terjed, szemben a sárgarozsdával, utóbbinak kedvezőbbek a hőmérsékleti feltételek. A következő napok várható felmelegedése még sárgarozsda esetében indíthat egy újabb hullámot, de tartós magasabb hőmérsékletek terjedését visszább fogják venni. Már most helyenként teleutotelepes tünetei vannak.
 • Jelenleg a legfontosabb a sárgarozsda jelenlétére, terjedésére helyezni a hangsúlyt, mellette a fuzárium a fő ellenség. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 1,0 + 0,5 l/ha vagy az Elatus Era 1,0 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. A felső dózisok használata a csíkos tünetek jelenlétekor, illetve a fuzárium jelentős kockázata miatt indokolt. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
 • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.

Kórokozók repcében

 • A repce a legtöbb helyen becőnövekedés-becőnövekedés vége időszakában van, a fungicides védekezéseket, aki akarta elvégezte fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegség tünetei még nem észlelhetők, de nem jelenti azt, hogy a sok csapadékos nap alatt a fertőzések nem következtek be, tünetei éréshez haladva, illetve tarlón felvételezhetők jobban. A korábbi évek szárazabb, csapadékmentesebb tavaszainak időjárásától eltérően most a repce tovább van kitéve a kórokozók támadásainak, pl.: szklerotínia fertőzés esélyét minden csapadékhullás növeli.
 • A kórtani nyomás nem változott jelentősen negatív irányban egy hét elteltével őszi káposztarepcében. A fómás levélfoltosság kórokozója érdemi terjedést nem tudott produkálni, száralapi fertőzésre utaló tüneteket jelenleg nem találni, fehérpenészes rothadás tüneteinek megjelenéséhez még várni kell. A fómás betegség kórokozója a várható felmelegedéssel még inkább visszaszorulhat, 20 Celsius fok felett már nem kedvező számára a hőmérséklet. Fungicides védelem már nem indokolt, egyrész a fogékony időszak eltelt, amikor védekezni kellett, másrészt az engedélyokiratok sem teszik lehetővé a kezelést.

Állati kártevők repcében

 • Most már csak becőormányos és gubacsszúnyog okozhat meglepetést. A repce védelemben most van az utolsó forduló. A Karate Zeon 5 CS becőképződésig (BBCH 75) használható repcében. Használjuk ki a mikrokapszulázott piretroid előnyét! A Monospel BBCH 67 stádiumig (virágzás 2. fele) használható.

Állati kártevők kalászosokban

 • A vetésfehérítő lárvák már károsítanak, levéltetvek betelepedése folyamatos.
 • Ha a kalászos virágzik akkor használjuk a Monospel-t amely nem jelölésköteles méhekre, AÖK beporzóvédelmi programban is használható. A Monospel akár virágzás után is felhasználható, legkésőbbi kijuttatási ideje szemképződés BBCH 70. A Karate Zeon mint mikrokapszulázott piretroid jó UV állóságú és a csapadékálló készítmény, biztos hatékonysággal a kalászosokban levéltetvek, poloskák, szipoly ellen. A Karate Zeon virágzás végéig BBCH 69 használható kalászosokban, virágzás alatt csak méhkímélő technológiával.  A Karate Zeon mint mikrokapszulázott piretroid jó UV állóságú és a csapadékálló készítmény, biztos hatékonysággal a kalászsok legfontosabb kártevői ellen. Gombaölő szerekkel (pl. Elatus Era, Amistar Era, Magnello), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgóban

 • A napraforgóban továbbra is figyelni kell a levéltetvek betelepedésére. Előrejelzésükre sárga tál vagy ragadós sárga lap alkalmas. Ha már betelepültek és a levelek fonákján és rejtett helyeken is jelen vannak a Judo a megoldás. Felszívódó, gázhatású, az összesodródott leveleken levő tetveket is pusztítja.
 • Nagyon komoly galambkártételt is lehet tapasztalni
 • Sok helyen kellett újravetni a napraforgót.
 • Napraforgóban több készítményünk is rendelkezésre áll. Judo erős levéltetű fertőzés esetén. Karate Zeon 5 CS előrejelzésre alapozva a levéltetvek, poloskák betelepedésekor. Monospel levéltetvek, poloskák ellen, ha méhekre nem jelölésköteles készítménnyel akarunk védekezni, pl. az AÖP program vállalás miatt.

Állati kártevők kukoricában

 • A kukoricabarkó egyedei mindenhol megjelentek és érési táplálkozást folytatnak. Kártételük egyelőre nem jelentős.
 • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész fold alatti szárrész védett legyen.
 • A déli országrész néhány pontján már találkozni 1-1 egyed gyapottok bagolylepke imágóval, amelyek az áttelelt populációkból származnak, de kártételt kukoricában nem okoznak. Azonban a megjelenésük rendkívül korai és egy kedvező időjárás esetén nagy egyedszámú gradáció várható.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

 • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját. AÖP programokban használható! Elegendő 1 alkalommal 2,0 l/ha dózisban használni!
 • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Erős galaj fertőzés
Erős galaj fertőzés - Ozora
Avoxa Peak galaj ellen meggyőző hatás
Avoxa Peak galaj ellen meggyőző hatás - Ozora
levéltetű szárnyas alak
Levéltetű szárnyas alak
kakaslábfű kukoricában
Kakaslábfű kukoricában
intenzíven sporuláló sárgarozsda őszi búzán
Intenzíven sporuláló sárgarozsda őszi búzán
extrém olaszperje fertőzés kalászosban
Extrém olaszperje fertőzés kalászosban
a sovány perje nehezen irtható
A sovány perje nehezen irtható
a selyemmályva mindig több hullámban kel
a selyemmályva mindig több hullámban kel
a rozsnok rövid idő alatt átveszi a hatalmat a kalászosban
A rozsnok rövid idő alatt átveszi a hatalmat a kalászosban
chevron_left
chevron_right