Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.04.08.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7-8 napban az országban jelentős mennyiségű eső esett (20-50 mm), csak a délkeleti és északnyugati határszélen volt ennél kevesebb. Ennek köszönhetően enyhült a szárazság, de a talajok mélyebb rétege még mindig eső után áhítozik. (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban még 10-20 mm csapadék várható. A nagyobb mennyiség az északi-északkeleti országrészben várható. Sajnos délkeletre most is kevesebb eső várható (forrás: met.hu). A páratartalom a csapadéknak köszönhetően 50-90 % között lesz a következő napokban. A reggeli 70-90 %-os értékek kora délután 50-60 %-ra csökkennek, majd vasárnaptól 40-50 % körül várhatóak. A párolgás enyhén gyorsul a melegedő időnek köszönhetően, ami napi 1-3 mm lesz, így összesen a 8-12 mm-t is elérheti a következő 5 napban.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben még 10-13 °C környékén van (északon-északkeleten hidegebb, délen és a Dunántúlon melegebb). A jövő hét elején a lehűlésnek és a csapadéknak köszönhetően alacsonyabb értékekkel (7-9 °C) találkozhatunk. A hét végére az erősebb felmelegedésnek köszönhetően elérheti a talajok hőmérséklete a 12-18 °C fokot, északkeleten hűvösebb, délen és a Dunántúlon melegebb értékekkel (forrás: met.hu). Amint a talaj nedvességtartalma és hőmérséklete engedi (a jövő hét második fele), célszerű a vetéseket megkezdeni vagy folytatni.

 

 

 

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák bokrosodás végi vagy szárbaindulás eleji stádiumban vannak (BBCH 28-30).
  • Őszi búzák bokrosodás közepi vagy végi stádiumban vannak (BBCH 25-29). Az aszály miatti korlátozott tápanyagfelvételi zavarok mindenfelé megfigyelhetőek.
  • Gyomhelyzet
    • Kalászosokban az egyszikű gyomok (széltippan, rozsnok fajok) ahol megjelentek, ott az ellenük való optimális védekezés végén járnak fejlettségben, vagy már túl is jutottak azon. A kalászosok gyomosodását szintén a mikroklimatikus jellemzők határozták meg, egyes helyeken egyáltálan eddig nem indult meg gyomosodás, míg a tápanyaggal ellátott talajokon, némi csapadékkal vegyítve erős gyomosodás figyelhető meg főként a korai tavasszal virágzó, vagy a klasszikus gabona gyomok tekintetében. Az eső és a melegedő időjárás következtében a napraforgó árvakelésére ritkább vagy gyengébben fejlett állományokban számítani lehet a közeljövőben. Az évelő gyomok (mezei acat) kalászosban is megjelentek.
    • A szédítő vadóc, szinonim nevén konkolyperje (Lolium temulentum) egy egyszikű gyomnövény, amely a perjefélék közé tartozik. Az egész világon elterjedt, de közös szerencsénkre Magyarországon napjainkban még ritkaságnak számít. Ellenálló fajról van szó, nehéz ellene megbízható gyomirtási technológiát választani, de kártétele nem áll meg a gyomosító hatásával, hanem ennél sokkal súlyosabb gondot okozhat a jelenléte. Szimbiózisban él a gyomnövénnyel egy gomba, amely erősen mérgező toxinokat termel és embert, állatot egyaránt veszélyeztet, bódító hatásánál fogva. Ha a lisztbe kerül fejfájást, hányást, szédülést, érzékzavarokat okoz, felületesen szemlélve részegséghez hasonló erős rosszullétet, ami akár halállal is végződhet. A Szentírásban is megjelenik: Jób 31,40; Mt 13,25-40. Az ókorban a szerencsétlenség jelképévé vált a súlyos károkat, termésvesztést, és emberi életet fenyegető veszélyessége miatt.
    • A nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, vadzab és a rozsnok fajok ellen ezen gyomnövények szárbaindulásáig javasoljuk az Avoxa+Peak csomagunkat őszi búzában, tritikáléban és rozsban. Javasolt dózis: Avoxa 1,5 l/ha + Peak 75 WG 20 g/ha. Nedvesítő szer nem szükséges. Őszi árpában, őszi búzában, tritikáléban, roszban a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, vadzab és az olaszperje ellen az Axial One 0,75-1,3 l/ha dózisban javasoljuk. Nedvesítő szer nem javasolt.
    • Kétszikű gyomok ellen a kalászos gabonák bokrosodásának végéig javasoljuk a Peak Turbo alkalmazását. Dózisa Peak 20 g/ha + Banvel 480 S 0,2 l/ha. Nedvesítő szer nem szükséges.

Kórokozók az őszi árpában

  • A napokban érkezett csapadék hatására főként a dúsabb állományokban figyelhető meg a kórokozók terjedése, mivel ezekben számukra kedvezőbb mikroklíma tud kialakulni. Jellemző ugyanakkor a szeles időjárás is, emiatt a gyengébben bokrosodó állományok hamar fel tudnak száradni, tartós levélfelületi vízborítottság nem tud kialakulni, a kórokozók terjedésének ez gátat szab. Ezekben az állományokban a kevésbé nedvességkedvelő lisztharmat sem talál túlzottan kedvező körülményeket. Sok helyen elkezdték a termelők az első fungicides védekezéseket végrehajtani a szárbaindulás fenológiájában lévő állományokban. Ez fontos, mivel az árpát gyors vegetatív növekedés jellemzi, gyorsan fejleszt új levélszinteket és később fungicidet lejuttatni az alsóbb fertőzött levélszintekre lehetetlen, idejében kell blokkolni a kezdeti fertőzéseket. Szélcsendesebb időszakban a kórokozók terjedése várhatóan növekedni fog.
  • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat.

Kórokozók őszi búzában

  • Az érkezett csapadék hatására főként a dúsabb, jól bokrosodott állományok esetében figyelhető meg a lisztharmat terjedése. A gyengébben bokrosodott állományokat könnyebben átfújja a szél, ezáltal tartós nedvesség nem tud a leveleken kialakulni, így kórtani szempontból egészségesebbek is. A következő napokban újabb csapadékhullám érkezhet, ez segíteni fogja a kórokozók terjedését. Nektrotróf kórokozók, pl.: szeptóriás levélfoltosság még nem észlelhető a szemlézett táblákban, azonban ez nem jelenti azt, hogy egy dúsabb állományban még nem történt meg korábbi csapadék hatására a fertőzés. A kórokozó elég hosszú inkubációs idővel rendelkezik, egy korábbi fertőzés tünetei hamarosan láthatóvá válnak, valamint az esetleges újabb csapadékos napok kellően hosszú ideig biztosíthatják a levelek vízborítottságát. A várható hőmérséklet e kórokozó számára is kedvező lesz. Érdemes rendszeresen szemlézni és ahol szükséges hamarosan elvégezni a funigicides védekezést.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából szárbaindulást követően állapotban javasoljuk kijuttatni azAmistar Prime vagyAmistar Eratermékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás.

Kórokozók őszi búzában

  • Az ország déli felében megjelentek a vetésfehérítő bogarak is, de még védekezni nem szükséges ellenük.

Repce

  • A repce fejlettsége a szármegnyúlás-zöldbimbós (BBCH 39-55) stádiumában vannak (északon-északkeleten fejletlenebb, délen és a Dunántúlon fejlettebb). A repcék a csapadék hatására intenzív fejlődésbe kezdtek. A bimbók szinte mindenhol megjelentek
  • A súlyos aszály utáni égi áldás jótékony hatásai ugyan erre a hétre még látványosan nem mutatkoztak meg a repce állományokon, annyit viszont el lehet mondani, hogy sok helyen az országban a 24. órában érkezett meg a megmentő csapadék. Sok helyen sajnos a kiművelés mellett kell dönteni a gazdáknak elsősorban a szárazság okozta problémák miatt, másodsorban pedig több helyen volt észlelhető a repcenövények fagyása és ezáltali pusztulása is. Ezek rendszerint a gyökérnyak megvastagodásában, majd kiüregesedésében, felrepedésében, és rothadásában volt megfigyelhető. Szerencsésebb táblákon azonban a repce szépen telelt, átvészelte a rendkívül száraz periódust és korai tavaszi fagyokat.
  • Gyomok
    • A csapadék hatására új gyomosodási hullám ezidáig nem indult meg repcében. A vetés körüli időjárás csapadékviszonyai magyarázzák a repce gyomflórájában és gyomosságában rejlő különbségeket. Jelenleg a T1-es gyomok (tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka, árvacsalán fajok és veronika félék) virágzás állapotában vannak, a T2-es gyomok (pipacs, szarkaláb, galaj) tőlevélrózsás vagy intenzív növekedési fázisban. Ahol ősszel a gabona árvakelés elleni védekezések jól sikerültek, ott ettől mentes állományok jobban viselték az aszályt, ahol tavasszal védekeztek a gabona árvakelés ellen ott a gyomkonkurencia okozta vízelvonás a repcére is rányomta a bélyegét. Ahol ez a munkafázis elmaradt, ott a kalászos árvakelése szinte teljesen el is uralkodott a repce felett. Az évelő gyomnövények (mezei acat) megjelenése is számos helyen tapasztalható, ami annak köszönhető, hogy a kedvezőtlen vízhiányos időszak az ő fejlődésüket kevésbé befolyásolja, hiszen föld alatti raktározó szerveikből tudnak energiát mozgósítani. Ellentétben a magról kelő gyomokkal, akiknek víz kell a csírázásukhoz.
  • Kórokozók
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója nedvességigényes, az elmúlt napokban érkezett csapadék hatására a dúsabb és nem rezisztens állományokban a további fertőzések kialakulásához kedvező körülmények jöttek létre. A szármegnyúlás fenológiájába lépett állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése aktuálissá vált, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését. A következő napokra jósolt csapadék a kórokozó számára is kedvező lesz, azonban ha marad a nappali légmozgás tartós levélfelületi vízborítottság hiányában számottevő terjedésére nem kell számítani, valamint a regulátor készítmények e kórokozóval szemben kiváló védelmet biztosítanak.
    • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-et. A Magnello dózisa 0.8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0.3-0.5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete. Rovarkártevők ellen Karate Zeon és Monospel rovarölő szerekkel kombinálhatóak.
  • Állati kártevők repcében
    • A repce még fejletlen, de már bimbót hoz és a bimbókezdeményben már jelentős számban vannak a szárormányosok mellett a fénybogarak. A lehűlés hatására a bimbókba húzódhatnak, de ebben az időszakban okozhatják a legnagyobb kárt.
    • Figyelni kell a repcefénybogár fertőzést, már mindenhol tömegesen jelen van. Ilyenkor a zöldbimbós állapot körül okozza a legnagyobb kárt. Figyeljünk a virágzó gyomokra is! Ha a repce még nem virágzik, de virágzó árvacsalán és más gyomok vannak akkor csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl.Monospel) vagy ha ha méhekre mérsékelten veszélyes szerrel védekezünk akkor méhkímélő tecnológiával lehet rovarölőszert kijuttatni (pl. Karate Zeon). 

Napraforgó

  • Elindultak a vetések, de még kelő állományok nincsenek a hidegebb talajok miatt. A kevésbé bolygatott területeken elindult a hidegebbtűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
  • A csapadékos időnek köszönhetően várható a hét második felének felmelegedésével együtt a hidegebbtűrő nyári gyomok (vadkender, libatop fajok, parlagfű, keserűfű fajok) tömeges kelése isa művelt talajokon.
  • A Syngenta ezen gyomok ellen javasolja a preemergens gyomirtás elvégzését a vetést követő 3 napon belül. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa hatékonyan képes meggátolni a fenti gyomok csirázását. Ha erősebb egyszikű (kakaslábfű, muhar fajok) fertőzés várható, akkor javasoljuk a fenti készítmény kiegészítését Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha dózisával. Ha a talaj megfelelő nedvesség tartalmú, akkor általában már 10-20 mm csapadék kiváltja a csirázásgátló hatást. Ha a talaj teljesen száraz, akkor a megfelelő hatékonysághoz akár 30-40 mm eső is szükséges.  Tekintse meg videónkat, ahol Dr. Nagy Viktor fejlesztő mérnök mondja el a felhasználási javaslatunkat.

Talajlakó kártevők

  • A jövő hét második felében a talajhőmérséklet el fogja érni sok helyen a 12-16 °C-ot. A drótférgek nemcsak a hőmérsékletre hanem a talaj nedvességtartalomra is érzékenyek ezért megjelenésük csapadék hatására történhet meg. Ezek a feltételek most fennállnak. Ellenük vetéssel egymenetben védekezni kukoricában Force 1,5 G 7-10 kg/ha vagy Force Evo16 kg/ha, míg napraforgóban Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisával szükséges.
  • A talajfertőtlenítő szerek alkalmazásánál minden esetben tartsa be a felhasználásra vonatkozó előírásokat. A termék használatakor a csomagolóanyag kinyitása előtt törje szét az esetleges csomókat a zárt zacskó finom rázásával/masszírozásával, de ne rázza fel erősen felhasználás előtt közvetlenül. Viselni kell az előírt védőfelszereléseket: védőruha, gumikesztyű, védőszemüveg, por elleni álarc (P3 álarc) a felhasználás teljes folyamata során (a termék szállítása, kibontása, a tartályok feltöltése, kijuttatás, a berendezés tisztítása). Alkalmazzon tisztavizes kézmosó tartályt a kesztyű leöblítésére, kézmosásra, valamint a fülke és a kormánykerék szennyeződésének elkerülésére. A vetés befejezése után vegye le a védőruházatot és mosakodjon meg.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.