Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.07.22.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban a Dunántúl déli részén volt 5-10 mm csapadék. Az ország többi területén nem volt semmilyen eső. (forrás: idokep.hu).

A következő 5 napban a Dél-és Nyugat-Dunántúlon, illetve az Északi-Középhegység területén várható 5-10 mm, néhol 20 mm-t meghaladó csapadék. Az Alföld nagy részén tovább tombol a rendkívül súlyos aszály. (forrás: met.hu) A következő héten magas nyári hőmérsékletek fognak uralkodni. A napi maximumok 30 °C felett lesznek, míg az éjszakák sem nagyon adnak enyhülést (18-25 °C között). Szombaton tetőzik a kánikula 40 °C környékén, majd pár fokos enyhülést ad egy érkező hidegfront, majd újbóli emelkedést követően a következő hétvégén 30-32 °C várható. A páratartalom a nappali órákban nyugaton 30-40 %, keleten 15-30 % lesz, az éjszakai órákban nyugaton – 60-80 %, a száraz helyeken 50-60 %.  A párolgás napi 3-5 mm lesz, 5 nap alatt akár 10-20 mm körül lesz, a magasabb értékek a nyugati országrészben lesznek. Keleten egyszerűen nincs miből párologni. (forrás: met.hu)

Napraforgó

  • Napraforgó elvirágzott, korai érés stádiumában van (BBCH 71-75). Aszályos területeken sok helyen látni 50-100 cm-es állományokat apró fejekkel.

Kórokozók

  • Napraforgó állományokban megjelent az alternáriás levélfoltosság, egyelőre alacsony fertőzési nyomással, de terjedése gyorsuló ütemű. A Dunántúlon hullott csapadéknak és magasabb relatív páratartalomnak köszönhetően terjedése az elkövetkező időszakban biztosított lesz. A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája észlelési szinten megjelent – a betegség általában lassan terjed, a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható. A Jászságban észlelési szinten megjelent a napraforgó verticilliumos hervadása (Verticillium dahlie, V. albo-atrum) – a betegség további terjedése nem valószínű.  (A betegség előfordulása Magyarországon rendkívül ritka. A betegség ellen állománykezeléssel nem védekezhetünk – a kevésbé fogékony fajták használata és az okszerű növényi sorrend jelentik a védekezés lehetőségeit.) Több helyütt látható a napraforgó intenzív hervadása, ami nagy valószínűséggel a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kezdeti tünete.
  • A vegyszeres védekezésnek mára csak a későn vetett állományokban van értelme. Az elvirágzott táblákat már nem kell védeni.

Kártevők

  • Egyre több poloskával találkozhatunk, amelyek a megtermékenyülést ronthatják. Virágzást követően már nincs ellenük lehetőség védekezni.

Kukorica

  • A kukorica virágzásban vagy virágzás után van. A Dunántúlon még szépek az állományok, de a magas hőmérséklet ott sem kedvez a fejlődésnek. Az aszályos helyeken fejlődése lelassult, kényszer virágzásban van az állomány. Sok helyen nincs bajusza a csöveknek és ez sajnos a megtermékenyülésen is látszik. Itt néhány szem van csak a csöveken A szárazságban a méhek látogatják a kukoricát, pollent gyűjtenek.

Kártevők

  • Jelentős dőlésekkel lehet találkozni nem védett állományokban
  • Kukoricabogár imágók tömegesen vannak, de a melegben behúzódnak a csövek mellé.
  • Kukoricamoly második nemzedéke még nem jelent meg de várható a héten a rajzás. A kukoricamoly első nemzedéke lepkéinek rajzása túl van a csúcson, már van lárvakártétel.
  • Gyapottok bagolylepke második nemzedékének rajzása elindult. Valószínűleg a délről migráló egyedek jelentek meg. Mivel most már vannak generatív részek, ezért a kártétel és az első, áttelelő nemzedék jelenléte nagy gondot fog okozni
  • Figyelni kell a méhekre, látogatják a virágzó kukoricát. Ha méhek vannak a kultúrában akkor használjuk a Voliam-ot. Ha kukoricabogár imágó és kukoricamoly ellen kell védekezni akkor az Ampligo a megoldás. Az Ampligót méh kímélő technológiával juttassuk ki, napnyugta előtt 1 órával kezdve és este 23:00-kor befejezve. Ha van kukoricabogár, akkor az Ampligo-t használjuk. Két hatóanyagának köszönhetően mind a molykártevők (kukoricamoly, gyapottok bagolylepke, mind a kukoricabogár imágók ellen kiváló hatékonyságú. Dózisa 0,25-0,3 l/ha, javasolt lémennyiség 300-500 l/ha. Esőztető berendezéssel együtt is kijuttatható!
  • Kétfoltos takácsatka jelen van az állományokban, a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom előrevetíti a jelentős kártételt. Hibridkukorica állományokban fel kell készülni a védekezésre. Javasolt készítmény Vertimec Pro 0,75 l/ha vagy ha molyok kártétele is várható Voliam Targo 0,75-1,0 l/ha dózisban még címerhányás előtt! FIGYELEM! Virágzásban nem alkalmazható, mivel méhekre veszélyes készítmény! Figyeljünk a lémennyiségre, legalább 400-500 l/ha legyen. Nedvesítő szer használata javasolt!

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
Az engedélyező hatóság az Ampligo engedélyokiratát 2022. május 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2022. augusztus 31-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett