Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.06.08.

Hír

A KALÁSZHÁNYÁST ELÉRŐ ŐSZI BÚZÁK FUZÁRIUM FERTŐZÖTTSÉGI KOCKÁZATA RENDKÍVÜL NAGY

Az elmúlt egy héten elsősorban a Dunántúl jelentős részén 40-50 mm, máshol 30-40 mm, a déli részén 10-20 mm eső hullott. Az Alföldön átlagban 20-30 mm csapadék volt, kivétel a dél részen, a Tisza mentén, ahol nem érte el 10 mm az összes lehullott eső. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadéktérkép - 2023.06.08

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az ország nagy részén várható 20-30 mm csapadék, a középső részeken ennél levesebb 10-20 mm érkezhet. A csapadék gyakran intenzív záporok, zivatarok formájában érkezhet. A talajok felső rétegének (0-20 cm) telitettsége általában 90-100 %, az Alföld közepén és a Bodrog közben csak 50-80 %. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az aszályjelzés mindkét növénycsoport csak az Alföld közepén mutat enyhe szintet . (Forrás: met.hu)

120 órás csapadéktérkép - 2023.06.08
Talajnedvesség térkép - 2023.06.08.
Kalászos aszályszint térkép - 2023.06.08.
Nyári növény aszályszint térkép - 2023.06.08.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • Az őszi káposztarepce állományok érésben vannak. Lehetőség már nincs az esetleges gyomosodás megakadályozására

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Az őszi kalászos gabonák virágzás vagy tejes érés (BBCH 65-75) fenológiai állapotban van. Már nincs lehetőség gyomirtás elvégzésére.

Napraforgó gyomhelyzet

  • A napraforgó gyomirtása a végére ért. Az állományok döntően 6-12 leveles vannak. Kivételek az újra vetett állományok. Itt még a fő gyomirtások zajlanak, de általában már csak a „kozmetikai” kezelések vannak hátra. Ahol az alapkezelések megáztak és a fő posztemergens gyomirtások időben lettek elvégezve, ott nincs szükség egyéb kezelésekre.
  • CL napraforgóban a Listego 1,2 l/ha dózisban, CLP napraforgóban a Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol plus 0,5 l/ha dózisban, míg az SU napraforgóban Fluence 45 g/ha + Trend 0,1 % dózisban kell használni. A kijuttatás önmagában történjen, nem javasoljuk biostimulátorral, speciális egyszikű irtóval történő együttes kijuttatását.

Kukorica gyomhelyzete

  • A kukorica állományok nagy részében a gyomirtások elvégzésre kerültek. A késői, un. "kozmetikai" vagy második menetes kezelések vannak hátra. Sok helyen látni jól sikerült kezeléseket, de gyakran találkozni valamely okból nem sikerült permetezésekkel.
  • Kozmetikai kezelésekre lehet használni a Calaris Pro-t 2,3 l/ha dózisban a kukorica 8 leveles állapotáig a kétszikű gyomok ellen. Az egyszikűek ellen a Milagro 040 SC 1,0-1,5 l/ha dózisban használható a kukorica 7 leveles állapotáig.

Kórokozók az őszi árpában

  • A hálózatos levélfoltosság a korábban fungicides védelemben nem vagy már későn részesített állományokban erőteljesebb nyomással van jelen, ezáltal jelentős fotoszintetizáló felületet veszítenek a növények, ami a későbbi terméshozamra is negatív hatással lesz. Az állandósuló melegebb nappali hőmérsékleteknek köszönhetően a barna levélfoltosság terjedése lelassult, számottevően már nem fog terjedni. Hálózatos levélfoltosság esetében a dúsabb, több csapadékot kapott állományok vannak erősebb fertőzési nyomás alatt.
  • A szemlézett állományok jelentős része tejesérés elején-közepén van. A korábban fungicides védelemben részesített állományok általános egészségi állapota jónak mondható, a felső levélemeletek egészségesek. Egyes állományokban erősödtek a fiziológiai eredetű levélfoltosságok a felsőbb levélszinteken, pl.: erős UV sugárzás miatt. Ezek ellen fungicidekkel nem lehet védekezni, terméshozamra gyakorolt negatív hatásuk szinte nulla. Fungicidek alkalmazása már a várakozási idők betartása miatt nem lehetséges.

Kórokozók őszi búzában

  • Őszi búzában a lisztharmat leginkább a fogékony és dúsabb állományokban terjed erősebben, bár sok helyen kazmotéciumai is jelen vannak már. A szeptóriás levélfoltosság kevésbé intenzíven terjed, a melegebb időjárás, tartós vízborítottság és szél hiánya visszavetette a terjedését. Sárgarozsda esetében sok helyen teleutospórás tünetek figyelhetők meg, a kórokozó számottevő terjedést már nem fog produkálni, a vörösrozsda terjedése viszont a melegebb idő beköszöntével gyorsul.
  • Jelenleg a legfontosabb a kalászfuzáriózis elleni védelem. A korábban fungicides kalászvédelemben részesített állományok esetében is aktuális lehet az ismételt védekezés a sok csapadék következtében. Kalászhányástól viaszérésig fogékony a búza a kalászfuzárium fertőzésére.  Az Amistar Era termékkombinációnkat 0.8-1.0 l/ha+0.5 l/ha dózisban vagy az Elatus Era készítményünket 0.8-1.0 l/ha dózisban. Kimondottan ilyenkor már levélbetegségek ellen nem védekezünk, a levélbetegségek késői fellépése vagy nyomása elleni védelmet már a kalászvédelmi kezelés során felsőbb levélemeletekre jutó permetlécseppek bőven ellátják. Rovarölő szerekkel keverhetők (Karate Zeon, Monospel). A felmelegedéssel megindult a levéltetvek (Macrosiphum, Schizapis fajok, stb.) betelepedése is, már jelentős kolóniáik alakultak ki
  • Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.

Kórokozók repcében

  • A repce a legtöbb helyen érés kezdete időszakában van, a fungicides védekezéseket, aki akarta elvégezte fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegség tünetei még nem észlelhetők, de nem jelenti azt, hogy a sok csapadékos nap alatt a fertőzések nem következtek be, tünetei éréshez haladva, illetve tarlón felvételezhetők jobban. A korábbi évek szárazabb, csapadékmentesebb tavaszainak időjárásától eltérően most a repce tovább van kitéve a kórokozók támadásainak, pl.: szklerotínia fertőzés esélyét minden csapadékhullás növeli.
  • A kórtani nyomás nem változott jelentősen negatív irányban egy hét elteltével őszi káposztarepcében. A fómás levélfoltosság kórokozója érdemi terjedést nem tudott produkálni, száralapi fertőzésre utaló tüneteket jelenleg nem találni, fehérpenészes rothadás tüneteinek megjelenéséhez még várni kell. A fómás betegség kórokozója a várható felmelegedéssel még inkább visszaszorulhat, 20 Celsius fok felett már nem kedvező számára a hőmérséklet. Fungicides védelem már nem indokolt, egyrész a fogékony időszak eltelt, amikor védekezni kellett, másrészt az engedélyokiratok sem teszik lehetővé a kezelést.

Állati kártevők repcében

  • Most már csak becőormányos és gubacsszúnyog okozhat meglepetést. A repce védelemben most van az utolsó forduló. A Karate Zeon 5 CS becőképződésig (BBCH 75) használható repcében. Használjuk ki a mikrokapszulázott piretroid előnyét! A Monospel BBCH 67 stádiumig (virágzás 2. fele) használható.

Állati kártevők kalászosokban

  • A vetésfehérítő lárvák már károsítanak, levéltetvek betelepedése folyamatos.
  • Ha a kalászos virágzik akkor használjuk a Monospel-t amely nem jelölésköteles méhekre, AÖK beporzóvédelmi programban is használható. A Monospel akár virágzás után is felhasználható, legkésőbbi kijuttatási ideje szemképződés BBCH 70. A Karate Zeon mint mikrokapszulázott piretroid jó UV állóságú és a csapadékálló készítmény, biztos hatékonysággal a kalászosokban levéltetvek, poloskák, szipoly ellen. A Karate Zeon virágzás végéig BBCH 69 használható kalászosokban, virágzás alatt csak méhkímélő technológiával.  Gombaölő szerekkel (pl. Elatus Era, Amistar Era, Magnello), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Kórokozók napraforgóban

  • Napraforgóban a csapadékos időjárás következtében megjelentek a peronoszpóra primer tünetei. Védekezni a primer tünetek ellen csávázott vetőmag vetésével, valamint ellenálló hibirdek termesztésével lehet. A napokban további csapadékot jósolnak, így erősödhet az alternáriás betegség, peronoszpóra.
  • Időszerű elvégezni a szár- és levélfoltosságok elleni gombaölő szeres kezelést. Ajánlatunk az Amistar SUN 0,8-1,0 l/ha dózisban. A felső dózis hosszabb hatástartamot, markánsabb zöldítő hatást és hatékonyságot biztosít. A kezelés hatása 300-800 kg/ha terméstöbbletet eredményezhet. Keverhető bórtartalmú lombtrágyákkal, rovarölő szerekkel (Judo, Monospel) és biostimulátorral (Quantis).

Állati kártevők napraforgóban

  • A napraforgók intenzíven növekednek. A levéltetvek mellett megjelentek a mezei poloskák is. Nemcsak a szívogatásuk a gond, hanem sebzés révén utat nyitnak a gombabetegségek terjedésének. A párás idő kedvez a Botrytis és Sclerotinia fertőzésnek, a poloskaszúrások ezt elősegítik. Napraforgóban több készítményünk is rendelkezésre áll. Judo erős levéltetű fertőzés esetén. Karate Zeon 5 CS előrejelzésre alapozva a levéltetvek, poloskák betelepedésekor. Monospel levéltetvek, poloskák ellen, ha méhekre nem jelölésköteles készítménnyel akarunk védekezni, pl. az AÖP program vállalás miatt. Mivel a csapadékos időjárás miatt úgyis kell gombaölőszerrel védekezni tegyünk Karatét vagy Monospelt is a tankba.

Állati kártevők kukoricában

  • Rajzik a gyapottok bagolylepke, most a délről érkező példányokat fogják a csapdák. Kukoricamoly is rajzik alacsony egyedszámban. Ha szükséges védekezzünk.
  • Javaslat Karate Zeon 5 CS vagy Voliam. Időzítés fontos, Karate Zeon esetében lárvakelésre időzítve, mielőtt a fiatal lárvák berágják magukat a szárba. Voliam rugalmasabb, mert tojás és lárvaölő hatása is van, már tojásrakás után kijuttathatjuk mert hosszantartó védelmet biztosít.
  • A kukoricabogár keléséhez szükséges hőösszeg összejött. Aki védekezett Force 1.5G-vel annak nincs oka aggódni, a Force 1,5 G még most is hat.

Állati kártevők kalászosban

  • Erős a levéltetű fertőzés, már a kalászokat szívogatják! Ha még szükséges utoljára lehet kezelni rovarölőszerrel a levéltetvek ellen. Figyeljünk az élelmezésegészségügyi várakozási időkre! Karate Zeon kalászosokban 28 nap, Monospel 30 nap.
  • Ha a kalászos virágzik akkor használjuk a Monospelt-t amely nem jelölésköteles méhekre, AÖK beporzóvédelmi programban is használható. A Monospel akár virágzás után is felhasználható, legkésőbbi kijuttatási ideje szemképződés BBCH 70. A Karate Zeon mint mikrokapszulázott piretroid jó UV állóságú és a csapadékálló készítmény, biztos hatékonysággal a kalászosokban levéltetvek, poloskák, szipoly ellen. A Karate Zeon virágzás végéig BBCH 69 használható kalászosokban, virágzás alatt csak méhkímélő technológiával.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

  • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban, kukoricában, napraforgóban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg vagy a szárazabb időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját. AÖP programokban használható! Elegendő 1 alkalommal 2,0 l/ha dózisban használni!
  • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Drotféreg kártétel
Drotféreg kártétel
Repce levéltetű
Repce levéltetű
Repce becőormányos
Repce becőormányos
A sárgarozsda gyengén sporulál már
A sárgarozsda gyengén sporulál már
Búza lisztharmat kazmotéciumos tünete
Búza lisztharmat kazmotéciumos tünete
Erősödik a levélrozsda őszi búzában
Erősödik a levélrozsda őszi búzában
Peronoszpóra sporangium tartó gyepe a levél fonákán
Peronoszpóra sporangium tartó gyepe a levél fonákán
chevron_left
chevron_right