Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.05.05.

Hír
Papp Zoltán – Termékmenedzser
Papp Zoltán
Termékmenedzser

FIGYELEM! SÁRGAROZSDA VESZÉLYHELYZET! OLVASSA EL A RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT AZ ŐSZI BÚZA KÓROKOZÓHELYZETÉNÉL
A NEDVES TALAJOK KEDVEZNEK A DRÓTFÉREG KÁRTÉTELNEK A TALAJFERTŐTLENÍTÉSBEN NEM RÉSZESÍTETT TALAJOKON

Az elmúlt egy héten a Dunántúl nagy részén hullott 10-20 mm csapadék. Az Alföldön – néhány lokális esőtől eltekintve - nem volt érdemi mennyiség. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadék térkép - 2023.05.05.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az ország délnyugati-nyugati határszélen és északkeleten várható 5-10 mm csapadék. Az Alföld közepén lehet még néhány mm eső, máshol érdemi csapadék nem várható. A talajok hőmérséklete a jövő hét elején 15-17 °C körül lesz, napraforgó és kukorica vetésének optimális. A talajok felső rétegének (0-20 cm) nedvesség tartalma a Dunántúl jelentős részén, illetve az északi megyékben 70-100 %, míg az Alföldi nagy részén 30-50 %. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az őszi vetésű növényeknél aszályt nem lehet megfigyelni, a nyári növényeknél az Alföldön enyhe-közepes aszály uralkodik. (Forrás: met.hu)

120 órás csapadék térkép - 2023.05.05.
Talajhőmérséklet térkép - 2023.05.05.
Talajnedvesség térkép - 2023.05.05.
Kalászos, repce aszályszint térkép - 2023.05.05.
Nyári növények aszályszint térkép - 2023.05.05.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

 • Az őszi káposztarepce állományok rendre virágba borultak. A virágzás elején sokfelé érkezett erősebb fagy, melyek tünetei látszottak a repce állományokban. Ezek a termékenyülésben is nagyban szerepet játszanak. A gyomirtott, vagy sűrű állományok gyommentesek, viszont ezek hiányában a T2-es gyomok már fejlettek. A ritkább állományokban a melegigényes egynyári gyomok megjelentek, pl. parlagfű, vadkender, fehér libatop. Védekezni ellenük nem tudunk.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

 • Őszi búza zászlóslevél-kalászhányás (BBCH 41-55) fenológiai állapotban van. A hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek ritkább vagy tavaszi kalászosokban. A szőnyeggyomok már elvirágoztak.  A T1-es gyomok magérlelés, a T2-es gyomok virágzás állapotában vannak. Tömegesen hajt a mezei acat is. A napraforgó árvakelés is megjelent már a melegebb talajokon.
 • Az egyszikű gyomok a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje már bugahányás stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés a végére ért.
 • Kozmetikai kezelések még zajlanak a kalászosokban. A tavaszi gabonák gyomirtása még zajlik
 • A Dunántúlon, az esők hatására erőteljesen megindult a napraforgó árvakelés, parlagfű, T4-es egyszikűek csírázása, ritkább, nem kellő mértékben bokrosodott állományokban, ahol besüt a sorok közé a nap, ott gondot is jelenthet ez a késői gyomhullám.

Napraforgó gyomhelyzet

 • A napraforgó vetése jelenleg is zajlik. Az idejekorán 3-4 héttel ezelőtt elvetett állományok szikleveles-2 leveles vannak. Az esők előtt elvégzett preemergens kezelések idén szép képet mutatnak, gyomkelés nem tapasztalható. Sok helyen a késői kitavaszodás miatt rossz minőségű és gyomos (tyúkhúr, veronikafélék, árvakelésű gabona) magágyakkal lehet találkozni. Ezen táblák posztemergens gyomirtása is nehézkes fog lenni.
 • Nem magágyelőkészített területeken a hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek. (pl: vadkender, fehér libatop, parlagfű, madár-porcsinkeserűfű).
 • A fenyércirok még a hűvös időjárás miatt nem kel, ahogy a magról kelő egyszikű fajok sem jellemzőek még a területekre.
 • A napraforgó vetése után 3-7 nap áll rendelkezésre a preemergens gyomirtások elvégzésére. Magról kelő egyszikű- és kétszikű gyomok esetén a Gardoprim Plus Gold 4 liter/ha dózisban, a kezelés után két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadékkal kiváló hatékonyságú lehet. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy terbutilazin tartalmú készítmény ugyanazon a táblán csak 3 évente alkalmazható. Ha az adott táblán az elmúlt 2 évben terbutilazin tartalmú gyomirtószert használtunk, úgy abban az esetben a Syngenta termékei közül a Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha vagy a napraforgóban újonnan engedélyt kapott Boxer 5 l/ha dózisban használható. Ezen készítmények kiváló hatékonyságúak a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles fajok, muhar félék) és jó hatékonysággal irtják néhány, magról kelő napraforgó gyomunkat is (libatop-, laboda-, disznóparéj fajok). Mindkét készítmény szabadon kombinálható a piacon lévő egyéb napraforgó preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában feltüntetett instrukciók alapján.
 • Ha mezei acat is van a területen, akkor ezek az alapgyomirtó szerek keverhetőek Medallon Premium 3-4 l/ha dózisával. Ebben az esetben a kezelést a vetést követő 3 napon belül elvégezni. A csirát legalább 3 cm talajréteg takarja.

Kukorica gyomhelyzete

 • A korábban vetett állományok kelése nagyon vontatott, a hűvös időjárás miatt elhúzódó keléseket tapasztalunk. A helyenként kisorolt állományok fáznak. A Szent György nap tájékán vetett állományok várhatóan dinamikusan kirobbanak, ahol nem lesz jelentősebb lehűlés, fagyos hajnalok, ott reményeink szerint gyors kelés várható. Az ülepedett magágyban tömeges a hidegtűrőbb kétszikűek jelenléte, mint a fehér libatop és a kender.
 • A preemergens kezelésekre 3 készítményt tudunk javasolni. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisban a magról kelő egy-és kétszikű gyomok ellen javasolható. Szélesebb spektrumú a Lumax, amelyet ilyenkor 5,0 l/ha dózisban ajánljuk. Terbutilazin-mentes megoldás a Camix Pro-ban található Camix, amelyet preemergensen 3,0 l/ha dózisban célszerű kijuttatni.

Kórokozók az őszi árpában

 • Hétvégén újabb csapadék érkezhet az előrejelzések szerint. A barna levélfoltosság jelen van a szemlézett állományokban, azonban terjedése eléggé korlátozottá vált a felmelegedés beköszöntével. A hálózatos levélfoltosság a felsőbb leveleken is megjelent, terjedését a későbbi időszak újabb csapadékhullámai és magasabb nappali hőmérsékletek segíthetik. A kórokozó jelenleg még most kezdi kolonizálni a felsőbb levélemeleteket, a későbbi időjárás alakulása meghatározó lesz a terjedés gyorsaságában és mértékében.
 • A szemlézett állományok jelentős része kalászhányás folyamatában van. A korábban fungicides védelemben részesített állományok általános egészségi állapota jónak mondható, a felsőbb levélemeletek egészségesek. Lokálisan nagyobb csapadék és a melegedő időjárás előrevetítheti egy újabb fungicides védekezés alkalmazását, főleg azokban az állományokban, amelyekben nem vagy késve védekeztek, illetve nem megfelelő szerrel kezeltek. Amennyiben szükséges újabb védekezést célszerű beiktatni. Az Elatus Era 1,0 l/ha megfelelő választás (sörárpások ne alkalmazzák második kezelésre a fehérjetartalom várható megemelkedése miatt), vagy Amistar Era 0,8+0,5 l/ha dózisa. E készítmények betakarításig már védelmet tudnak biztosítani az állományoknak. Regulátorokkal (Moddus Evo), biostimulátorokkal (Quantis), rovarölő szerekkel (Karate Zeon 5 CS, Monospel, Judo) keverhetők.

Kórokozók őszi búzában

 • Az őszi búza állományok többségében 3. nóduszos-kalászhányás eleje (BBCH 33-51) fenológiában vannak.
 • Figyelem!
 • Az ország több körzetében, de főleg a déli országrészben erőteljes fertőzési nyomással megjelent őszi búzában a sárgarozsda. Az atípusos forma egyre kevesebb helyen van jelen már, leginkább a csíkos tünetek dominálnak, ekkor a kórokozó rohamléptekben képes terjedni. 8-10 naponta kinevel egy uredo nemzedéket. Az okozott termésveszteség kórtani nyomás, vetett fajta fogékonyságának függvénye, de általánosan kijelenthetjük, hogy fungicides védekezés hiányában vagy megkésett védekezés esetében a 40-50 de esetenként 80-(100) %-ot is elérheti. Érdemes komolyan venni!
 • A következő napok újabb csapadékot hozhatnak némi légmozgással társulva, nagyobb mértékű felmelegedés a jövő hét második felében várható. A liszharmatnak a jelenlegi időjárás kissé hűvös, korlátozottabban terjed más kórokozókkal szemben. A szeptóriás levélfoltosság szintén kicsivel melegebbet kedvelő kórokozó, megtalálható ugyan főként a fogékonyabb fajtákban, de az alsóbb levélszintekre korlátozódik egyelőre. Most leginkább a sárgarozsdára kell figyelni, számára minden adott a gyors terjedéshez.
 • Jelenleg a legfontosabb a sárgarozsda jelenlétére, terjedésére helyezni a hangsúlyt. Védekezni az atípusos megjelenési formánál tudunk a leghatékonyabban, ebből van jelenleg több az országban, így most kell cselekedni. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 0,8-1,20+0,5 l/ha vagy az Elatus Era 0,8-1,0 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. A felső dózisok használata a csíkos tünetek jelenlétekor már feltétlenül indokolt. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy regulátorral, pl. Moddus Evo, vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
 • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.

Kórokozók repcében

 • A repce a legtöbb helyen teljes virágzásban van, ekkor fontos megfelelő fungiciddel kezelni az állományokat, amely hatékony a fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegséget nagymértékben segíti a virágzás időszaka alatt hulló csapadék, az aszkospórák ekkor lökődnek ki az apotéciumokból és fertőzik a szárközepi részét a repcének, védekezés hiányában a termésveszteség súlyos lehet. A korábbi évek szárazabb, csapadékmentesebb tavaszainak időjárásától eltérően most a repce hosszabban virágzik, tovább van kitéve a kórokozók támadásainak, pl.: szklerotínia fertőzés esélyét minden csapadékhullás növeli.
 • A kórtani nyomás nem változott jelentősen negatív irányban egy hét elteltével őszi káposztarepcében. A fómás levélfoltosság kórokozója érdemi terjedést nem tudott produkálni, száralapi fertőzésre utaló tüneteket jelenleg nem találni, fehérpenészes rothadás tüneteinek megjelenéséhez még várni kell. A fómás betegség kórokozója a felmelegedéssel még inkább visszaszorulhat, 20 Celsius fok felett már nem kedvező számára a hőmérséklet. A fehérpenészes rothadás, esetenként szürkepenészes rothadás, alternáriás betegség ellen aktuális a funigcides állományvédelem.
 • Amistar Sun termékünk 1,0 l/ha dózisban a betegségekkel szemben hatékony védelmet nyújt, termésnövelő hatású. Rovarölő szerekkel, pl.: Monospel, biostimulátorokkal (pl. Quantis) keverhető, kijuttatható akár nappal is. Karate Zeon 5 CS esetében óvjuk a beporzó szervezeteket, kijuttatásuk méhkímélő technológiával, az esti órákban történjen!

Állati kártevők repcében

 • A repcék már virágoznak. Ahol a védekezés kimaradt sok a jókirágott bimbó. Most méhkímélő készítményként a Monospelt lehet csak kijuttatni 0,2 l/ha dózisban. Gombaölő szerekkel, pl. Amistar Sun, bór tartalmú levéltrágyával vagy biostimulátorral (pl. Quantis) is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

 • Gabonákban vetésfehérítő imágók és levéltetvek egyaránt vannak. Lárvakelés is van. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Monospel a méhekre nem jelölésköteles piretroid, az AÖP beporzóvédő programban is használható. Gombaölő szerekkel (pl. Amistar Era, Amistar Prime), regulátorral (pl. Moddus Evo), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgó és kukorica területeken

 • A csapadék hatására átnedvesedett talaj vonzó a drótférgek számukra. Várják a táplálékot a most elvetett kukorica/napraforgó formájában. Aki még nem vetett mindenképpen gondolkodjon talajfertőtlenítésben, anélkül nagy a veszélye a drótféreg kártételnek. A körülmények most ideálisak a drótférgeknek, felmelegedő nedves talaj, hamarosan csírázó növények.
 • Drótféreg kártétel indul a kelő állományokban. Sároshátú bogár kártétel is volt Tolna megyében, napraforgó pusztult ki.
 • Az ország déli részén már jelentős barkókártétel is volt kelő állományban.
 • Mi is találtunk már lárvát a vetésre előkészített talajban. Ha olyan helyre tervezünk kukoricát vagy napraforgót vetni, ahol előző években is volt drótféreg kártétel, feltétlenül juttassunk ki Force 1,5 G-t vetéssel egymenetben.
 • Főként a zöldítés utáni táblák, gyeptörések, herefélék, többéves lucerna utáni vetések veszélyeztetettek, de ott is óvatosnak kell lenni, ahol ha az előző években kalászos gabona volt a területen. A hőmérséklet a nedves talajban már kedvező a kártevők számára (15-17 °C), így már a néhány cm-es mélységben, a gyökérzónában vannak. Erős fertőzés esetén főleg kukoricában nagy károkat képes okozni.
 • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész fold alatti szárrész védett legyen.
 • A déli országrész néhány pontján már találkozni 1-1 egyed gyapottok bagolylepke imágóval, amelyek az áttelelt populációkból származnak, de kártételt kukoricában nem okoznak. Azonban a megjelenésük rendkívül korai és egy kedvező időjárás esetén nagy egyedszámú gradáció várható.

Állati kártevők borsóban

 • Borsókban levétetű fertőzés indul. Javaslat Judo virágzás előtt, ha a borsó már virágzik akkor Afinto használható, amely méhekre nem jelölésköteles.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

 • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját.
 • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

A felmelegedéssel a levéltetvek betelepedése is erősödik kalászosokban
A felmelegedéssel a levéltetvek betelepedése is erősödik kalászosokban
Nagyobb csapadék - hideg alapkezelés
Nagyobb csapadék - hideg alapkezelés
Esők hatására erős egyszikű csírázási hullám
Esők hatására erős egyszikű csírázási hullám
Nem megfelelő tábla szegély higiénia az egyik jelentős oka az egyszikű fertőzésnek
Nem megfelelő tábla szegély higiénia az egyik jelentős oka az egyszikű fertőzésnek
Sárgarozsda őszi búza levelén
Sárgarozsda őszi búza levelén
Sároshátú bogár kártétel
Sároshátú bogár kártétel
chevron_left
chevron_right