Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.04.28.

Hír

FIGYELEM! SÁRGAROZSDA VESZÉLYHELYZET! OLVASSA EL A RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT AZ ŐSZI BÚZA KÓROKOZÓHELYZETÉNÉL

A NEDVES TALAJOK KEDVEZNEK A DRÓTFÉREG KÁRTÉTELNEK A TALAJFERTŐTLENÍTÉSBEN NEM RÉSZESÍTETT TALAJOKON

Az elmúlt egy héten néhány mm-től 30 mm-ig terjedően hullott csapadék. Az ország délnyugati részén 15-20 mm, míg az Északi-középhegységben 20-30 mm hullott. Az ország többi részén 1-10 mm volt. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadék térkép - 2023.04.28.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az ország nyugati részén várható 10-20 mm csapadék. A Tiszántúlon és az Alföld déli részén 0-5 mm lehetséges. A talajok hőmérséklete a jövő hét közepén 13-15 °C körül lesz, napraforgó és kukorica vetésének megfelelő. A talajok felső rétegének nedvesség tartalma a Dél- és Nyugat-Dunántúlon, illetve az északi megyékben 80-100 %, míg az Alföldi nagy részén és a Dunántúl északkeleti részén 40-70 70-90 %. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az őszi vetésű növényeknél aszályt nem lehet megfigyelni, a nyári növényeknél az Alföld déli részén enyhe aszály uralkodik. (Forrás: met.hu)

120 órás csapadék térkép - 2023.04.28.
Talajhőmérséklet térkép - 2023.04.28.
Talajnedvesség térkép - 2023.04.28.
Kalászos, repce aszályszint térkép - 2023.04.28.
Nyári növények aszályszint térkép - 2023.04.28.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • Az őszi káposztarepce állományok rendre virágba borultak, de az átlagtól hűvösebb időjárás nem kedvez a termékenyülésnek. A virágzás elején sokfelé érkezett erősebb fagy, melyek tünetei látszottak a repce állományokban. Ezek a termékenyülésben is nagyban szerepet játszanak. A gyomirtott, vagy sűrű állományok gyommentesek, viszont ezek hiányában a T2-es gyomok már fejlettek. A ritkább állományokban a melegigényes egynyári gyomok megjelentek, pl. parlagfű, vadkender, fehér libatop. Védekezni ellenük nem tudunk.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Őszi búza 3. nódusz-kalászhányás eleje (BBCH 33-51) fenológiai állapotban van. A hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek ritkább vagy tavaszi kalászosokban. A szőnyeggyomok már elvirágoztak.  A T1-es gyomok magérlelés, a T2-es gyomok virágzás állapotában vannak. Tömegesen hajt a mezei acat is. A napraforgó árvakelés is megjelent már a melegebb talajokon.
  • Az egyszikű gyomok a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje már bugahányás stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés a végére ért.
  • Kozmetikai kezelések még zajlanak a kalászosokban. Későn felismert egyszikű problémákat még tűzoltással tudunk korrigálni.

Napraforgó gyomhelyzet

  • A napraforgó vetése jelenleg is zajlik. Az idejekorán 3-4 héttel ezelőtt elvetett állományok szikleveles stádiumban vagy kelőfélben vannak. A hűvös időjárás miatt a csírázás és a kelés is vontatott. Az esők előtt elvégzett preemergens kezelések idén szép képet mutatnak, gyomkelés nem tapasztalható. Sok helyen a késői kitavaszodás miatt rossz minőségű és gyomos (tyúkhúr, veronikafélék, árvakelésű gabona) magágyakkal lehet találkozni. Ezen táblák posztemergens gyomirtása is nehézkes fog lenni.
  • Nem magágyelőkészített területeken a hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek. (pl: vadkender, fehér libatop, parlagfű, madár-porcsinkeserűfű).
  • A fenyércirok még a hűvös időjárás miatt nem kel, ahogy a magról kelő egyszikű fajok sem jellemzőek még a területekre.
  • A napraforgó vetése után 3-7 nap áll rendelkezésre a preemergens gyomirtások elvégzésére. Magról kelő egyszikű- és kétszikű gyomok esetén a Gardoprim Plus Gold 4 liter/ha dózisban, a kezelés után két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadékkal kiváló hatékonyságú lehet. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy terbutilazin tartalmú készítmény ugyanazon a táblán csak 3 évente alkalmazható. Ha az adott táblán az elmúlt 2 évben terbutilazin tartalmú gyomirtószert használtunk, úgy abban az esetben a Syngenta termékei közül a Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha vagy a napraforgóban újonnan engedélyt kapott Boxer 5 l/ha dózisban használható. Ezen készítmények kiváló hatékonyságúak a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles fajok, muhar félék) és jó hatékonysággal irtják néhány, magról kelő napraforgó gyomunkat is (libatop-, laboda-, disznóparéj fajok). Mindkét készítmény szabadon kombinálható a piacon lévő egyéb napraforgó preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában feltüntetett instrukciók alapján.
  • Ha mezei acat is van a területen, akkor ezek az alapgyomirtó szerek keverhetőek Medallon Premium 3-4 l/ha dózisával. Ebben az esetben a kezelést a vetést követő 3 napon belül elvégezni. A csirát legalább 3 cm talajréteg takarja.

Kukorica gyomhelyzete

  • A korábban vetett állományok kelése még nem nagyon észlelhető. A Szent György nap tájékán vetett állományok várhatóan dinamikusan kirobbanak, ahol nem lesz jelentősebb lehülés, fagyos hajnalok, ott reményeink szerint gyors kelés várható. Az ülepedett magágyban tömeges a hidegtűrőbb kétszikűek jelenléte, mint a fehérlibatop és a kender.
  • A preemergens kezelésekre 3 készítményt tudunk javasolni. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisban a magról kelő egy-és kétszikű gyomok ellen javasolható. Szélesebb spektrumú a Lumax, amelyet ilyenkor 5,0 l/ha dózisban ajánljuk. Terbutilazin-mentes megoldás a Camix Pro-ban található Camix, amelyet preemergensen 3,0 l/ha dózisban célszerű kijuttatni.

Kórokozók az őszi árpában

  • Következő napokban újabb csapadék érkezhet és a tartósabb felmelegedésre úgy néz ki még várni kell jövő hét második feléig. A barna levélfoltosság jelen van a szemlézett állományokban, kismértékű terjedése tapasztalható az elmúlt héthez képest. A hőmérséklet még kedvező neki, a felmelegedéssel vissza fog szorulni. A hálózatos levélfoltosság a felsőbb leveleken is megjelent, terjedését a későbbi időszak újabb csapadékhullámai és magasabb nappali hőmérsékletek segíthetik.
  • o A szemlézett állományok jelentős részében zászlóslevél megjelenése-kalászhányás kezdete állapot van jelenleg, a déli országrészben már a toklászok is láthatóvá váltak, beindult a kalászhányás folyamata. A korábban fungicides védelemben részesített állományokat is érdemes szemlézni, mivel a jelenlegi környezeti viszonyok kedvezőek a kórokozók többségének terjedéséhez. Amennyiben szükséges újabb védekezést célszerű beiktatni. Az Elatus Era 1,0 l/ha megfelelő választás (sörárpások ne alkalmazzák második kezelésre a fehérjetartalom várható megemelkedése miatt), vagy Amistar Era 0,8+0,5 l/ha dózisa. E készítmények betakarításig már védelmet tudnak biztosítani az állományoknak. Regulátorokkal (Moddus Evo), biostimulátorokkal (Quantis), rovarölő szerekkel (Karate Zeon 5 CS, Monospel, Judo) keverhetők.
  • Zászlóslevél megjelenéséig van lehetőség a regulátoros kezelésre, amelyre a Moddus Evo 0,4-0,6 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében 2. nóduszos-zászlóslevél kiterülése (BBCH 32-45) fenológiában vannak.
  • Figyelem!
    Az ország több körzetében, de főleg a déli országrészben erőteljes fertőzési nyomással megjelent őszi búzában a sárgarozsda. Az atípusos forma egyre kevesebb helyen van jelen már, leginkább a csíkos tünetek dominálnak, ekkor a kórokozó rohamléptekben képes terjedni. 8-10 naponta kinevel egy uredonemzedéket. Az okozott termésveszteség kórtani nyomás, vetett fajta fogékonyságának függvénye, de általánosan kijelenthetjük, hogy fungicides védekezés hiányában vagy megkésett védekezés esetében a 40-50 de esetenként 80-(100) %-ot is elérheti. Érdemes komolyan venni!
  • A következő napok újabb csapadékot hozhatnak némi légmozgással társulva, nagyobb mértékű felmelegedés a jövő hét második felében várható. A lisztharmatnak a jelenlegi időjárás kissé hűvös, korlátozottabban terjed más kórokozókkal szemben. A szeptóriás levélfoltosság szintén kicsivel melegebbet kedvelő kórokozó, megtalálható ugyan főként a fogékonyabb fajtákban de az alsóbb levélszintekre korlátozódik egyelőre. Most leginkább a sárgarozsdára kell figyelni, számára minden adott a gyors terjedéshez.
  • Jelenleg a legfontosabb a sárgarozsda jelenlétére, terjedésére helyezni a hangsúlyt. Védekezni az atípusos megjelenési formánál tudunk a leghatékonyabban, ebből van jelenleg több az országban, így most kell cselekedni. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 0,8-1,20+0,5 l/ha vagy az Elatus Era 0,8-1,0 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. A felső dózisok használata a csíkos tünetek jelenlétekor már feltétlenül indokolt. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy regulátorral, pl. Moddus Evo, vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
  • Időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,2-0,3 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók repcében

  • A fómás levélfoltosság és szárrák nem terjedt számottevően az elmúlt héthez képest. A repce a legtöbb helyen teljes virágzásban van, ekkor fontos megfelelő fungiciddel kezelni az állományokat, amely hatékony a fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegséget nagymértékben segíti a virágzás időszaka alatt hulló csapadék, az aszkospórák ekkor lökődnek ki az apotéciumokból és fertőzik a szárközepi részét a repcének, védekezés hiányában a termésveszteség súlyos lehet. A kórtani nyomás nem változott jelentősen negatív irányban egy hét elteltével őszi káposztarepcében. A fómás levélfoltosság kórokozója érdemi terjedést nem tudott produkálni, száralapi fertőzésre utaló tüneteket jelenleg nem találni. A kórokozó a felmelegedéssel még inkább visszaszorulhat, 20 Celsius fok felett már nem kedvező számára a hőmérséklet. A fehérpenészes rothadás, esetenként szürkepenészes rothadás, alternáriás betegség ellen aktuális a funigcides állományvédelem
  • Amistar Sun termékünk 1.0 l/ha dózisban a betegségekkel szemben hatékony védelmet nyújt, termésnövelő hatású. Rovarölő szerekkel, pl.: Monospel, biostimulátorokkal (pl. Quantis) keverhető, kijuttatható akár nappal is. Karate Zeon 5 CS esetében óvjuk a beporzó szervezeteket, kijuttatásuk méhkímélő technológiával, az esti órákban történjen!

Állati kártevők repcében

  • A repcék már virágoznak. Ahol a védekezés kimaradt sok a jókirágott bimbó. Most méhkímélő készítményként a Monospelt lehet csak kijuttatni 0,2 l/ha dózisban. Gombaölő szerekkel, pl. Amistar Sun, bór tartalmú levéltrágyával vagy biostimulátorral (pl. Quantis) is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • Gabonákban vetésfehérítő imágók és levéltetvek egyaránt vannak. Most kell megakadályozni a felszaporodásukat. A meleg, párás idő kedvez a rohamos felszaporodásnak. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Monospel a méhekre nem jelölésköteles piretroid, az AÖP beporzóvédő programban is használható. Gombaölő szerekkel (pl. Amistar Era, Amistar Prime), regulátorral (pl. Moddus Evo), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgó és kukorica területeken

  • A csapadék hatására átnedvesedett talaj vonzó a drótférgek számukra. Várják a táplálékot a most elvetett kukorica/napraforgó formájában. Aki még nem vetett mindenképpen gondolkodjon talajfertőtlenítésben, anélkül nagy a veszélye a drótféreg kártételnek. A körülmények most ideálisak a drótférgeknek, felmelegedő nedves talaj, hamarosan csírázó növények
  • Mi is találtunk már lárvát a vetésre előkészített talajban. Ha olyan helyre tervezünk kukoricát vagy napraforgót vetni, ahol előző években is volt drótféreg kártétel, feltétlenül juttassunk ki Force 1,5 G-t vetéssel egymenetben.
  • Főként a zöldítés utáni táblák, gyeptörések, herefélék, többéves lucerna utáni vetések veszélyeztetettek, de ott is óvatosnak kell lenni, ahol ha az előző években kalászos gabona volt a területen. A hőmérséklet a nedves talajban már kedvező a kártevők számára (8-10 °C), így már a néhány cm-es mélységben, a gyökérzónában vannak. Erős fertőzés esetén főleg kukoricában nagy károkat képes okozni.
  • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész föld alatti szárrész védett legyen.
  • A deli országrész néhány pontján már találkozni 1-1 egyed gyapottok bagolylepke imágóval, amelyek az áttelelt populációkból származnak, de kártételt kukoricában nem okoznak. Azonban a megjelenésük rendkívül korai és egy kedvező időjárás esetén nagy egyedszámú gradáció várható.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

  • A hideg, helyenként talajmenti faggyal jelentkező időjárás okozhat gondot a következő héten
  • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját.
  • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

barna és hálózatos levélfoltosság őszi árpán
Barna és hálózatos levélfoltosság őszi árpán
Lema imágó őszi árpán
Lema imágó őszi árpán
ülepedet magágyban megindult a napraforgó árvakelés és parlagfű
Ülepedett magágyban megindult a napraforgó árvakelés és parlagfű
pásztortáska magérlelés fázisában
Pásztortáska magérlelés fázisában
Pattanóbogarak - 6 nap fogása, Székesfehérvár
Pattanóbogarak - 6 nap fogása, Székesfehérvár
sárgarozsda tipikus tünete ekkor már felgyorsul a terjedése a kórokozónak
Sárgarozsda tipikus tünete, ekkor már felgyorsul a kórokozó terjedése
szeptóriás levélfoltosság őszi búza levelén
Szeptóriás levélfoltosság őszi búza levelén
chevron_left
chevron_right