Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.04.21.

Hír

FIGYELEM! SÁRGAROZSDA VESZÉLYHELYZET! OLVASSA EL A RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT AZ ŐSZI BÚZA KÓROKOZÓHELYZETÉNÉL

A NEDVES TALAJOK KEDVEZNEK A DRÓTFÉREG KÁRTÉTELNEK A TALAJFERTŐTLENÍTÉSBEN NEM RÉSZESÍTETT TALAJOKON

Az elmúlt egy héten néhány mm-től 60 mm-ig terjedően hullott csapadék. Az ország északnyugati részén (ahol korábban szárazabb időjárás uralkodott) jelentős mennyiség (40-60 mm) hullott. A keleti részeken a csapadék 5-10 mm volt. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadék térkép - 2023.04.21.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az egész ország területén várható érdemi csapadék. Az Alföldön 10-20 mm, míg a Dunántúlon 5-15 mm várható. A talajok hőmérséklete az időszak folyamán 10 °C felett, döntően 12-14 °C körül lesz, napraforgó és kukorica vetésének megfelelő. A hét vég felé várható a talaj hőmérsékletének csökkenése 10-12 °C-ra. A talajok felső rétegének nedvesség tartalma a Dunántúlon 80-100 %, északkeleten 70-90 %, míg délkeleten és az Alföld középső részén 40-60 %. A talajok mélyebb rétegének (50-100 cm) nedvesség tartalma 90-100 %. Az őszi vetésű növényeknél aszályt nem lehet megfigyelni. (Forrás: met.hu)

120 órás csapadék térkép - 2023.04.21.
Talajhőmérséklet térkép - 2023.04.21.
Talajnedvesség térkép - 2023.04.21.
Aszályszint térkép - 2023.04.21.

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • A virágbimbós-virágzás eleji állományokban már nincs lehetőség a gyomirtások elvégzésére. Alapvetően az őszi gyomirtások a csapadéknak köszönhetően jól sikerültek, így általában az állományok tiszták.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Őszi búza 2. nódusz-kalászhányás eleje (BBCH 32-51) fenológiai állapotban van. A hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek ritkább vagy tavaszi kalászosokban. A szőnyeggyomok már elvirágoztak.  A T2-es gyomok virágbimbós vagy virágzás állapotában vannak. Az ősszel, vagy az enyhe január folyamán csírázott egyszikűek már nagyon fejlettek, most van utolsó lehetőség, un. „tűzoltás” beavatkozásokra ellenük. Tömegesen hajt a mezei acat is.
  • Az egyszikű gyomok a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje már szárbaszökkenés vagy bugahányás stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés a végére ért. Önálló Avoxa magas dózisával (1,8 l/ha) a fejletlenebb példányok még kezelhetők. A kultúrnövény 2. nóduszos állapotáig használható. Az Avoxa őszi búzában, durumbúzában, tritikáléban és rozsban engedélyezett.
  • Ha csak kétszikű gyomok vannak jelen az állományokban, akkor az 5 ha-os területre, bokrosodás végéig alkalmazható, széles hatásspektrumú Peak Turbo alkalmazását javasoljuk. A készítményt már csak tavaszi vetésű gabonában lehet használni.

Napraforgó gyomhelyzet

  • A napraforgó vetése rendre elkezdődött országos szinten. Ugyan a talaj hőmérsékléte még eltér az optimális csírázási hőmérséklettől, az üzemméret, munkaszerevezési okok miatta zonban szükséges a vetés megkezdése számos gazdaságban. A korábban elmunkált területeken a magról kelő gyomok nagy számban megjelentek. Jelentősebb a vadkender, a fehér libatop, de sok helyen az egyszíkűek is csírázásnak indultak. Forgatás nélküli művelés esetén a területeken a tyúkhúr és veronika és árvacsalán fajok levirágoztak, jelenleg virágzik a pásztortáska, és sok helyen nagy egyedszámban a székfű fajok és a szarkaláb, pipacs is jelen van. Ezen gyomok jelentős részét a magágyelőkészítés elpusztítja, de számítani lehet arra, hogy például az árvakelésű gabona, vagy nagy gyomsűrűség esetén a művelőeszközök nem fognak tudni megfelelő gyomirtó hatékonysággal bírni.
  • Nem magágyelőkészített területeken a hidegtűrő gyomok tömegesen kelnek. (pl: vadkender, fehér libatop, parlagfű, madár-porcsinkeserűfű).
  • A napraforgó vetése után 3-7 nap áll rendelkezésre a preemergens gyomirtások elvégzésére. Magról kelő egyszikű- és kétszikű gyomok esetén a Gardoprim Plus Gold 4 liter/ha dózisban, a kezelés után két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadékkal kiváló hatékonyságú lehet. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy terbutilazin tartalmú készítmény ugyanazon a táblán csak 3 évente alkalmazható. Ha az adott táblán az elmúlt 2 évben terbutilazin tartalmú gyomirtószert használtunk, úgy abban az esetben a Syngenta termékei közül a Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha vagy a napraforgóban újonnan engedélyt kapott Boxer 5 l/ha dózisban használható. Ezen készítmények kiváló hatékonyságúak a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles fajok, muhar félék) és jó hatékonysággal irtják néhány, magról kelő napraforgó gyomunkat is (libatop-, laboda-, disznóparéj fajok). Mindkét készítmény szabadon kombinálható a piacon lévő egyéb napraforgó preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában feltüntetett instrukciók alapján.
  • Ha mezei acat is van a területen, akkor ezek az alapgyomirtó szerek keverhetőek Medallon Premium 3-4 l/ha dózisával. Ebben az esetben a kezelést a vetést követő 3 napon belül elvégezni. A csirát legalább 3 cm talajréteg takarja.

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa 2-3. nóduszos-kalászhányás eleje állapotban vannak (BBCH 32-51). A szemlézett állományok jelentős részében zászlóslevél megjelenése állapot van jelenleg, a déli országrészben már a toklászok is láthatóvá váltak, beindult a kalászhányás folyamata. A szemlézett területeken a barna levélfoltosság kismértékű terjedése tapasztalható, a felsőbb levélszinteken is megtalálhatóak a tünetek. E kórokozó ellen azonban ritkán kell fungiciddel beavatkozni. A lisztharmat kismértékű visszaszorulása tapasztalható, valamivel erősödött a hálózatos levélfoltosság terjedése, de a korábbi fungicides védelemben részesített állományok biztonságban vannak. A hőmérséklet lassan 20 Celsius fok fölé emelkedik nappal, ez a barna levélfoltosság kórokozójának már nem fog túlzottan kedvezni, a hálózatos levélfoltosság viszont tovább terjedhet, amennyiben csapadékutánpótlását időszakosan megkapja.
  • A korábban fungicides védelemben részesített állományokat is érdemes szemlézni, mivel a jelenlegi környezeti viszonyok kedvezőek a kórokozók többségének terjedéséhez. Azokban az állományokban, ahol még nem végezték el korábban a lombvédelmi kezelést és még van lehetőség lejuttatni hatóanyagot az állomány aljára érdemes elvégezni a kezelést Az Elatus Era 1,0 l/ha megfelelő választás (sörárpások ne alkalmazzák második kezelésre a fehérjetartalom várható megemelkedése miatt), vagy Amistar Era 0,8+0,5 l/ha dózisa. E készítmények betakarításig már védelmet tudnak biztosítani az állományoknak. Regulátorokkal (Moddus Evo), biostimulátorokkal (Quantis), rovarölő szerekkel (Karate Zeon 5 CS, Monospel, Judo) keverhetők.
  • Zászlóslevél megjelenéséig van lehetőség a regulátoros kezelésre, amelyre a Moddus Evo 0,4-0,6 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében 2. nóduszos-zászlóslevél kiterülése (BBCH 32-45) fenológiában vannak.
  • Figyelem!
    Az ország több körzetében, de főleg a déli országrészben erőteljes fertőzési nyomással megjelent őszi búzában a sárgarozsda. A jelenlegi tünetek nagyrésze atípusos forma, azaz leginkább az alsó levelek végein, a föld felé néző oldalon lehet megtalálni. Ez a forma terjedését tekintve elég korlátozott, de lehet találkozni már a csíkos tüneteivel is, ekkor a kórokozó rohamléptekben képes terjedni. 8-10 naponta kinevel egy uredo nemzedéket. Az okozott termésveszteség kórtani nyomás, vetett fajta fogékonyságának függvénye, de általánosan kijelenthetjük, hogy fungicides védekezés hiányában vagy megkésett védekezés esetében a 40-50 de esetenként 80-(100) %-ot is elérheti. Érdemes komolyan venni!
    A következő hét elejére csapadékot jósolnak, ez kedvezhet a szeptóriás levélfoltosságnak, a lisztharmat a reggeli harmattal is beéri. A vörösrozsda jelenleg korlátozottan terjed, számára még nincs elég meleg.
  • Jelenleg a legfontosabb a sárgarozsda jelenlétére, terjedésére helyezni a hangsúlyt. Védekezni az atípusos megjelenési formánál tudunk a leghatékonyabban, ebből van jelenleg több az országban, így most kell cselekedni. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 0,8-1,20+0,5 l/ha vagy az Elatus Era 0,8-1,0 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. A felső dózisok használata a csíkos tünetek jelenlétekor már feltétlenül indokolt. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy regulátorral, pl. Moddus Evo, vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
  • Időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,2-0,3 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók repcében

  • A fómás levélfoltosság és szárrák nem terjedt számottevően az elmúlt héthez képest. A repce a legtöbb helyen 10%-os vagy teljes virágzásban van, ekkor fontos megfelelő fungiciddel kezelni az állományokat, amely hatékony a fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegséget nagymértékben segíti a virágzás időszaka alatt hulló csapadék, az aszkospórák ekkor lökődnek ki az apotéciumokból és fertőzik a szárközepi részét a repcének, védekezés hiányában a termésveszteség súlyos lehet.
  • A kórtani nyomás nem változott jelentősen negatív irányban egy hét elteltével őszi káposztarepcében. A fómás levélfoltosság kórokozója érdemi terjedést nem tudott produkálni, száralapi fertőzésre utaló tüneteket jelenleg nem találni. A kórokozó a felmelegedéssel még inkább visszaszorulhat, 20 Celsius fok felett már nem kedvező számára a hőmérséklet. A fehérpenészes rothadás, esetenként szürkepenészes rothadás, alternáriás betegség ellen aktuális a funigcides állományvédelem. Amistar Sun termékünk 1.0 l/ha dózisban a betegségekkel szemben hatékony védelmet nyújt, termésnövelő hatású. Rovarölő szerekkel, pl.: Monospel biostimulátorokkal (pl. Quantis) keverhető, kijuttatható akár nappal is.Karate Zeon 5 CS esetében óvjuk a beporzó szervezeteket, kijuttatásuk méhkímélő technológiával, az esti órákban történjen!

Állati kártevők repcében

  • A repcék már virágoznak, ahol még sárgabimbós ott még érdemes védekezni fénybogarak ellen. Ahol a védekezés kimaradt sok a jókirágott bimbó. Most méhkímélő készítményként a Monospelt lehet csak kijuttatni 0,2 l/ha dózisban. Gombaölő szerekkel, pl. Amistar Sun. Bór tartalmú levéltrágyával vagy biostimulátorral (pl. Quantis) is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • Erős a vetésfehérítő jelenlét, megjelentek a levéltetvek szárnyas alakjai is. A meleg prás idő kedvez a rohamos felszaporodásnak. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Gombaölő szerekkel (pl. Amistar Era, Amistar Prime), regulátorral (pl. Moddus Evo), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgó és kukorica területeken

  • A csapadék miatt most indul a vetés. Drótféreg már van a talajokba, a csapadék hatására átnedvesedett talaj vonzó számukra. Várják a táplálékot a most elvetett kukorica/napraforgó formájában. Aki még nem vetett mindenképpen gondolkodjon talajfertőtlenítésben, anélkül nagy a veszélye a drótféreg kártételnek. A körülmények most ideálisak a drótférgeknek, felmelegedő nedves talaj, hamarosan csírázó növények.
  • Mi is találtunk már lárvát a vetésre előkészített talajban. Ha olyan helyre tervezünk kukoricát vagy napraforgót vetni, ahol előző években is volt drótféreg kártétel, feltétlenül juttassunk ki Force 1,5 G-t vetéssel egymenetben.
  • Főként a zöldítés utáni táblák, gyeptörések, herefélék, többéves lucerna utáni vetések veszélyeztetettek, de ott is óvatosnak kell lenni, ahol ha az előző években kalászos gabona volt a területen. A hőmérséklet a nedves talajban már kedvező a kártevők számára (8-10 °C), így már a néhány cm-es mélységben, a gyökérzónában vannak. Erős fertőzés esetén főleg kukoricában nagy károkat képes okozni.
  • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész fold alatti szárrész védett legyen.
  • A deli országrész néhány pontján már találkozni 1-1 egyed gyapottok bagolylepke imágóval, amelyek az áttelelt populációkból származnak, de kártételt kukoricában nem okoznak. Azonban a megjelenésük rendkívül korai és egy kedvező időjárás esetén nagy egyedszámú gradáció várható.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

  • Az év első stresszhelyzete a hideg, fagyos időjárás, amely különösen az elindult vegetációban okozhat jelentős gondot. Az őszi káposztarepce is megérezte az elmúlt napok hűvös időjárását, a néhol már virágot bontó repcéket is megcsípte a fagy. Emellett a kalászos gabonák intenzív növekedési fázisában bekövetkező hideg hatására gyakran találkozni fagytól barnuló levelekkel.
  • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját.
  • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.
play_circle
Kalászos növényvédelmi aktualitások | 2023.04.21

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.