Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.04.14.

Hír

Az elmúlt egy héten néhány mm-től 20 mm-ig terjedően hullott csapadék elsősorban a Húsvét első napjaiban. Az ország déli részén és a középső országrészben volt néhány mm csapadék, máshol jelentősebb mennyiség, 10-20 mm volt. Északkeleten ez hó, más eső formájában. A hó 1-2 nap alatt elolvadt. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadéktérkép - 20230414

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az egész ország területén várható érdemi csapadék. Az Alföldön 8-15 mm, míg a Dunántúl keleti részén 20-30 mm, míg a nyugati részén akár több mint, 1 havi mennyiség, 50-70 mm eső is várható. A talajok hőmérséklete az időszak folyamán 10 °C felett, döntően 12-14 °C körül lesz. Ahol csapadék nem befolyásolja, ott a napraforgó és a kukorica vetését a talajok hőmérséklete nem befolyásolja. A talajok felső rétegének száradása a déli és középső országrészekben 40-60 %, nyugaton 60-80, míg északkeleten 80-100 %-nál van. Az őszi vetésű növényeknél aszályt nem lehet megfigyelni. (Forrás: met.hu)

12 órás csapadéktérkép - 20230414
Talajhőmérséklet - 20230414
Talajnedvesség - 20230414
Aszályszint - 20230414

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • A virágbimbós-virágzás kezdeti állományokban már nincs lehetőség a gyomirtások elvégzésére. Alapvetően az őszi gyomirtások a csapadéknak köszönhetően jól sikerültek, így általában az állományok tiszták.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Őszi búza 1-2. nódusz-zászlóslevél kiterülése (BBCH 31-39) fenológiai állapotban van. Maradéktalanul megérkezett a tavasz, elmúltak a fagyos éjszakák, elültek a böjti szelek, zsibong a határ, nagy lendületet vett a kalászosok fejlődése, fej-fej mellett hajráznak a gyomirtatlan táblák a gyomnövényekkel. Így már bőven látunk virágzó, akár magérlelő kétszikűeket, nagyon fejlett, zsombékos egyszikűeket. Lassan várhatóak a tavasszal csírázó gyomok megjelenése (árvakelésű napraforgó, tavaszi vetésű gabonákban libatop, disznóparéj, parlagfű, stb.). A szőnyeggyomok virágoznak vagy már elvirágoztak.  A T2-es gyomok szárnövekedés vagy virágbimbós állapotban vannak. Az ősszel, vagy az enyhe január folyamán csírázott egyszikűek már nagyon fejlettek, most van utolsó lehetőség kellő hatékonyságot elérő beavatkozásokra ellenük. Már találkozni lehet mezei acattal is.
  • Az egyszikű gyomok közül a kezeletlen területeken jelentős egyedszámban fordulnak elő a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje. Ezek a gyomok bokrosodás vége vagy szárbaindulás stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés lassan a végére ér. Ahol vegyes gyomfertőzés van, akár egy- és kétszikűek együtt vagy több egyszikű gyomfaj, akkor az Avoxa Peak technológiai csomag használata jelent megoldást. Az Avoxa két hatóanyaga egyedülálló teljesítményt biztosít az egyszikű gyomok ellen, míg a Peak teszi teljessé a kétszikűirtó hatékonyságot. A csomagot 10-11 ha-on lehet felhasználni, a magasabb dózis a fejlettebb gyomok ellen, illetve az ecsetpázsit, olaszperje vagy a rozsnok fajok ellen javasolható. Önálló Avoxat is lehet vásárolni, amelyet a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére vagy a megkésett kezelésekre javaslunk. Dózisa gyomoktól és fejlettségtől függően 1,5-1,8 l/ha, adjuváns nem szükséges. A kultúrnövény 2. nóduszos állapotáig használható. Az Avoxa és az Avoxa Peak őszi búzában, durumbúzában, tritikáléban és rozsban engedélyezett. Fagyos éjszakák előtt és után nem javasoljuk az alkalmazását, illetve a kezelés ideje alatt min 10 °C hőmérséklet legyen.
  • Ha csak kétszikű gyomok vannak jelen az állományokban, akkor az 5 ha-os területre, bokrosodás végéig alkalmazható, széles hatásspektrumú Peak Turbo alkalmazását javasoljuk. A készítményt már csak tavaszi vetésű gabonában lehet használni.

Napraforgó gyomhelyzet

  • A napraforgó vetését sok helyen az országban dömpingszerűen elkezdték. A talaj hőmérséklete azonban még mindig hidegebb a napraforgó számára szükséges stabil 10 °C-nál, ami a következőkben a napraforgó kelésére és fejlődésére is hatással lehet. Egyenetlen kelés és fejlődés esetén a posztemergens kezelések időzítése is kérdéses lehet, hiszen egyazon időben akár a 4 leveles és éppen szikleves növények is előfordulhatnak a táblán. Ezáltal a posztemergens kezelések időzítése is kicsúszhat az optimális gyomfejlettség idejéből, és ez a hatékonyság romlásához is vezethet.
  • Az elvetett napraforgóban a tömeges gyomkelés még nem indult meg, ugyan a korai kitavaszodás előcsalogatott néhány kevésbé melegigényes nyárutói gyomfajt (pl: vadkender, fehér libatop, parlagfű), de ezeket az elmúlt napok éjszakai fagyos időjárása el is pusztította.
  • A napraforgó vetése után 3-7 nap áll rendelkezésre a preemergens gyomirtások elvégzésére. Magról kelő egyszikű- és kétszikű gyomok esetén a Gardoprim Plus Gold 4 liter/ha dózisban, a kezelés után két héten belüli 10-20 mm bemosó csapadékkal kiváló hatékonyságú lehet. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy terbutilazin tartalmú készítmény ugyanazon a táblán csak 3 évente alkalmazható. Ha az adott táblán az elmúlt 2 évben terbutilazin tartalmú gyomirtószert használtunk, úgy abban az esetben a Syngenta termékei közül a Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 l/ha vagy a napraforgóban újonnan engedélyt kapott Boxer 5 l/ha dózisban használható. Ezen készítmények kiváló hatékonyságúak a magról kelő egyszikű gyomok ellen (kakaslábfű, köles fajok, muhar félék) és jó hatékonysággal irtják néhány, magról kelő napraforgó gyomunkat is (libatop-, laboda-, disznóparéj fajok). Mindkét készítmény szabadon kombinálható a piacon lévő egyéb napraforgó preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában feltüntetett instrukciók alapján.
  • Ha mezei acat is van a területen, akkor ezek az alapgyomirtó szerek keverhetőek Medallon Premium 3-4 l/ha dózisával. Ebben az esetben a kezelést a vetést követő 3 napon belül elvégezni. A csirát legalább 3 cm talajréteg takarja.

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa 2-3. nóduszos-zászlóslevél kiterülése állapotban vannak (BBCH 32-39). Jelentősebb kórtani nyomás azokban az őszi árpa állományok vannak, amelyek dúsabbak, fejlettebbek és mélyfekvésűek vagy közelükben víz (folyó, patak) vagy erdő található. Itt a mikroklíma is kedvezőbb a kórokozók számára. A lisztharmat erőteljesebben van jelen a dúsabb állományokban, a hálózatos levélfoltosság nedvességigényesebb, az elmúlt napok szeles időjárása miatt nem terjedt nagymértékben, a barna levélfoltosság a számára optimális hőmérsékleti tartomány határán van, a felmelegedéssel visszább fog szorulni.
  • Ahol a gombaölő szeres kezeléseket sokan elvégezték korábban, ott figyelni kell az állományokat. Ez azért fontos, mivel később az árpa gyorsan fejleszt új levélszinteket és a lent lévő kórokozók már nem érhetők el megfelelő fungicid borítottsággal. Azokban az állományokban, ahol még nem végezték el korábban a lombvédelmi kezelést és még van lehetőség lejuttatni hatóanyagot az állomány aljára érdemes elvégezni a kezelést. Ajánlatunk az Elatus Era 0,8-1,0 l/ha vagy Amistar Era 0,8+0,4-0,5 l/ha. Regulátorokkal (Moddus Evo), biostimulátorokkal (Quantis), rovarölő szerekkel (Karate Zeon 5 CS, Monospel, Judo) keverhetők.
  • Időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,4-0,6 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében szárbaindulás 1. nóduszos-zászlóslevél kiterülése (BBCH 31-39) fenológiában vannak. Az elmúlt héthez képest a lisztharmat fertőzési nyomása erősödött őszi búzában, főleg a fogékonyabb állományokban. Nagyobb veszélyben a dúsabb, fejlettebb és ezidáig fungicides védelemben nem részesített állományok vannak. A szeptóriás levélfoltosság számára az elmúlt napok szeles időjárása nem kedvezett (a szél ugyan segíti a konídiumai terjedését, de azoknak nedves levélfelületen kell landolniuk a csírázás megindulásához, ezt a szél és a hullámokban érkező kisebb-nagyobb csapadék nem biztosította), hamar felszáradtak a növények. A vörösrozsda megmutatta magát, most még "fázik", egyelőre nem számolhatunk a terjedésével. Erőteljesebb lisztharmat fertőzés esetén ajánljuk az Amistar Prime termékkombinációt 0,8+0,6 l/ha dózisban. Ez a kombináció triazolmentes megoldás, hűvösebb időben is hatékony, elsősorban erősebb lisztharmattal fertőzött területekre javasoljuk. Amennyiben a szeptóriás levélfoltosság is jelen van az állományban, az Amistar Era 0,8+0,4 l/ha dózisban megfelelő választás védekezésre. Optimális kijuttatás mindkét termékkombináció esetében a (1-)2-3 nóduszos fenológiai állapot. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 CS vagy regulátorral, pl. Moddus Evo, vagy biostimulátorral pl. Quantis keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
  • Időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,2-0,3 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók repcében

  • A fómás levélfoltosság és szárrák nem terjedt számottevően az elmúlt héthez képest. A repce a legtöbb helyen zöldbimbós állapot-virágzás kezdetén van, ekkor fontos megfelelő fungiciddel kezelni az állományokat, amely hatékony a fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség és a fómás betegség ellen. A szklerotíniás betegséget nagymértékben segíti a virágzás időszaka alatt hulló csapadék, az aszkospórák ekkor lökődnek ki az apotéciumokból és fertőzik a szárközepi részét a repcének, védekezés hiányában a termésveszteség súlyos lehet.
  • A kórtani nyomás nem erős repcében, de most a megelőző védekezésre kell helyezni a hangsúlyt. Ajánljuk virágzás kezdetén az Amistar Sun készítményt 0,8-1,0 l/ha dózisban. A felső dózis jobb hatékonyságot, hatástartamot, zöldítő és termésnövelő hatást biztosít. Az Amistar Sun kezeléssel betakarításig biztosíthatjuk az állomány kórtani védelmét. Rovarölő szerekkel, pl.: Monospel biostimulátorokkal (pl. Quantis) keverhető, kijuttatható akár nappal is. Karate Zeon 5 CS esetében óvjuk a beporzó szervezeteket, kijuttatásuk méhkímélő technológiával, az esti órákban történjen!

Állati kártevők repcében

  • A melegedéssel újra előjöttek a rovarok. Szárormányos mindenhol van, és a repce fénybogár is akítv. Amíg nincs virágzó növényegyed, addig a Karate Zeon 5 CS javasolható 0,15 l/ha dózisban. Előnye, hogy hideg időben is hatékony, nem felszívódó, de törekedjünk a megfelelő lémennyiséggel történő kijuttatásra. Gombaölő szerekkel, pl. Amistar Sun. Ha megjelennek az első virágok, akkor a Monospel 0,2 l/ha dózisban használható. Bór tartalmú levéltrágyával vagy biostimulátorral (pl. Quantis) is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • A lassú melegedéssel újra megjelentek a vetésfehérítő imágók. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Gombaölő szerekkel (pl. Amistar Era, Amistar Prime), regulátorral (pl. Moddus Evo), vagy biostimulátorral (pl. Quantis) keverhető.

Állati kártevők napraforgó és kukorica területeken

  • A talaj hőmérséklet már megközelítette a 10 °C-ot és a talaj nedvességtartalma is kedvező a drótférgek megjelenéséhez.
  • Mi is találtunk már lárvát a vetésre előkészített talajban. Ha olyan helyre tervezünk kukoricát vagy napraforgót vetni, ahol előző években is volt drótféreg kártétel, feltétlenül juttassunk ki Force 1,5 G-t vetéssel egymenetben.
  • Főként a zöldítés utáni táblák, gyeptörések, többéves lucerna utáni vetések veszélyeztetettek, de ott is óvatosnak kell lenni, ahol az előző években kalászos gabona volt a területen.
  • A Force 1,5 G kijuttatásakor figyeljünk rá, hogy ne csak a barázda aljába jusson a granulátum, hanem diffúzorral a barázda sávjába szórjuk ki a készítményt, hogy a barázda összezáródása után az egész föld alatti szárrész védett legyen.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

  • Az év első stresszhelyzete a hideg, fagyos időjárás, amely különösen az elindult vegetációban okozhat jelentős gondot. Az őszi káposztarepce is megérezte az elmúlt napok hűvös időjárását, a néhol már virágot bontó repcéket is megcsípte a fagy. Emellett a kalászos gabonák intenzív növekedési fázisában bekövetkező hideg hatására gyakran találkozni fagytól barnuló levelekkel.
  • A biotikus stresszekre való hatékony felkészülést a növények esetén a Quantis nevű biostimulátor készítménnyel tudjuk serkenteni. Egészen a korai fejlődés szakaszától a virágzásig. Dózisa 2-3 l/ha, melyet egy tenyészidőszak során 2 alkalommal juttathatunk ki. Kalászosokban alkalmazásával a növények stressztűrő képessége javul, ami a termésmennyiségében is megmutatkozik. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját.
  • Fungicidekkel, inszekticidekkel egymenetben kijuttatható. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce, napraforgó gyomok, biostimulátorok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Szeptóriás levélfoltosság a piknídiumaival őszi búza levelén
Szeptóriás levélfoltosság a piknídiumaival őszi búza levelén
Repce fénybogarak
Repce-fénybogarak
Jönnek a drótférgek
Jönnek a drótférgek
Hálózatos levélfoltosság induló tünetei őszi árpán
Hálózatos levélfoltosság induló tünetei őszi árpán
Friss, sporuláló lisztharmat telepek őszi búzán
Friss, sporuláló lisztharmat telepek őszi búzán
Acat kalászosban
Acat kalászosban
Box-R hibátlan gyomirtó hatás és kiváló szelektivitás
Box-R hibátlan gyomirtó hatás és kiváló szelektivitás
chevron_left
chevron_right