Seguris Xtra - három generáció találkozik

Seguris Xtra

A gombaölő szerek fejlesztésének története szorosan összefügg a termelés szintjének emelkedésével.

A triazolok megjelenése után a strobilurinok új forradalmi tulajdonságokkal színesítették a palettát. A következő állomás az SDHI hatóanyagok csoportja volt, amely a strobilurinokhoz hasonló élettani hatással, és fokozott hatékonysággal bírnak, elsősorban a levélbetegségek ellen. Ezt a három hatóanyagot a Syngenta „összegyúrta” egy készítménybe, hogy a felhasználó kiaknázhatja minden előnyét az eltérő hatásmódú csoportoknak. Mindhárom hatóanyag egyedülálló a maga nemében, de egyben igazán egyedülálló készítmény kerül a termelők kezébe.

A hatóanyagok egyes tulajdonságai összeadódnak a Seguris Xtra-ban.

Az izopirazam az SDHI csoporthoz tartozik, kontakt tipusú hatóanyag. Kettős kötődés jellemzi: erősen és tartósan kötődik a növény viaszrétegében, valamint erősen kapcsolódik a kórókozókhoz. A strobilurinokhoz hasonló mértékű hatással bír a kezelt növények életfolyamataira. Fokozza a levelek vitalitását, stressztűrő hatását, a fotoszintézisre gyakorolt hatása egyedülálló. A szeptóriafélék és rozsdafélék elleni hosszú tartamhatás jellemzi.

Az azoxistrobin a leghatékonyabb képviselője a hatóanyag csoportnak. Élettani, zöldítő hatása látványos, termésfokozó képességét az évek során bizonyította. Kíváló a búza, árpa levélfoltosságot okozó betegségei ellen.

A ciprokonazol a triazol csoport tagja, kuratív hatással és intenzív felszívódással. Megbízhatóan pusztítja a lisztharmatot és a rozsdaféléket.

A Seguris Xtra megbízható, hosszú tartamhatású a levél- és szárbetegségek ellen (1. ábra), magasabb termést biztosít fertőzésmentes körülmények között is (2. ábra).

Felhasználási javaslat

A Seguris Xtra javasolt dózisa 0,8 l/ha. Felhasználható őszi búzában, őszi és tavaszi árpában, rozsban, tritikáléban zabban.

A legfontosabb levélbetegségek ellen kiváló hatékonyságú: gabonalisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriáslevél- és pelyvabarnulás, fahéjbarna levélfoltosság, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság.

Gyógyító hatással is rendelkezik, de a biztosabb eredmény elérése érdekében ajánlott, hogy elsősorban megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kijuttatni. A készítményt egykezeléses technológia esetén a zászlóslevél kiterülésekor éredemes alkalmazni. Két kezelés tervezésekor 2 szárcsomós állapottól a zászlóslevél kiterülésig kell kipermetezni. Amennyiben a körülmények engedik, a zászlóslevél idején kijuttatott Seguris Xta biztosítja markánsabban termésnövelő és stressztűrő hatását. Ebben az esetben a fertőzöttségtől függően a kalászhányás- virágzás idején egy ismételt kezelésre is szükség lehet a kalászfuzárium ellen.

Dr. Varga Zoltán
Szántóföldi technológiai szakértő