Már a fajtaválasztással eldőlhet a napraforgó termesztésünk sikeressége

Hír
Már a fajtaválasztással eldőlhet a napraforgó termesztésünk sikeressége

A sikeres napraforgó termesztés egyik legfontosabb eleme a hibridválasztás. A különböző stresszhatások, szezontól függően, folyamatosan hatással vannak a napraforgó fejlődésére. Minden stressz faktorra toleráns hibrid sajnos még nem létezik, az egyes hibridek között kisebb-nagyobb különbségek vannak stressztűrés tekintetében.

Tipikus stresszhatás a hideg stressz. Ez leginkább a kelés időszakában okozhat problémákat, hiszen a napraforgó ekkor a legérzékenyebb a különböző környezeti tényezőkre. A hűvös időjárás hatására, a kelés vontatottá válhat (5°C-os hőmérsékleten a napraforgó csírázása több, mint 2 hétig is eltarthat) és az állomány szétnőhet, heterogén módon fejlődhet tovább, ami a szezon végére biztosan terméskiesést eredményez. Ebben az esetben a fajtaválasztásnak nagy szerepe van, hiszen egy korai, jó termőképességű hibridet (NK Neoma, SY Neostar CLP, SY Onestar CLP) az ajánlott vetési periódus (április 10-május 20.) végén vetve, amikor még egy hűvös tavaszon is már megfelelő a talajhőmérséklet, biztonsággal betakarítható állományt kapunk a szezon végére.

Előfordulhat az is, hogy egyrészt a hideg, másrészt a nem megfelelő agrotechnika miatt bizonyos növények ki sem kelnek a talajból. A napraforgó általánosságban nagyon jól kompenzálja az egyenletesen kiritkuló állományból fakadó veszteségeket, de a hibridek között mégis vannak különbségek ilyen tekintetben is.

A különböző gombás betegségeket is a környezeti stressz faktorok közé soroljuk. A hibridek között itt is nagy különbségek lehetnek toleranciát tekintve. Az egyik legveszélyesebb kórokozó napraforgóban a peronoszpóra. A különböző hibridek, különböző szinten ellenállóak a peronoszpórával szemben. Kínálatunkban több olyan hibrid is van, amely magas fokú peronoszpóra ellenállósággal rendelkezik (SY Onestar, SY Experto, SY Excellio, Suman, Sumiko).

A napraforgó jó természetes tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik. Nagy kiterjedésű, jó szívóerejű és a tenyészidőszak végéig növekvő gyökérrendszerrel rendelkezik, ezért tápanyag stressz csak nagyon ritkán alakul ki az állományokban. Mikroelemek közül a bór utánpótlásra kell odafigyelni, mert bór tekintetében vannak olyan hibridek, amelyek érzékenyebbek a mikroelem hiányára.

A különböző biotikus és abiotikus stresszhatások tehát a tenyészidőszak során folyamatosan hatnak a napraforgó állományra. Minden termelő a saját termesztési körzetében és az általa választott gyomirtási rendszerben a legversenyképesebben termeszthető hibridet keresi. Büszkén mondhatjuk, hogy minden termelőnek tudunk megfelelő hibridet ajánlani, legyen az HO, vagy LO. Minden gyomirtási technológiában van hibridünk, továbbá a kínálatunkban szereplő, magas genetikai terméspotenciállal rendelkező hibridek közül vannak korai, szádor rezisztens (A-F rasszig) és a Magyarországon 2020-ig regisztrált, összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló hibridek is.

Dr. Szűcs Péter
Technológia szakértő
Syngenta Kft.