Iparági vezető szerepet vállal a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságban

Hír
Iparági vezető szerepet vállal a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságban

A Syngenta a Forum for the Future of Agriculture 2021 – A mezőgazdaság jövőjéért fórum keretében tartott online rendezvényén a résztvevők a fenntartható mezőgazdasági megközelítésekről, a biológiai anyagokon alapuló megoldások növényvédelemben játszott szerepéről és izgalmas jövőjéről beszélgettek.

„A Syngentánál a mezőgazdasági fenntarthatóság azt jelenti, hogy olyan gazdálkodási rendszert hozunk létre, amely a természet, a fogyasztók és a gazdák szempontjából is működőképes”, mondta Petra Laux. A vállalat fenntarthatósági igazgatója szerint ez a legizgalmasabb az iparág élén járó Syngenta fenntarthatósági tervében.

Petra Laux felvázolta, hogy hogyan is fest a fenntarthatóság a gyakorlatban: „segítünk a gazdáknak abban, hogy a legnagyobb hatékonyságot érjék el a növénytermesztésben, helyreállítjuk a talajt, valamint szénmegkötéssel küzdünk a klímaváltozás ellen. Továbbá hozzájárulunk a biológiai sokféleség növeléséhez. Ebből adódóan a Syngenta olyan kérdésekre összpontosít, mint például, hogy mekkora mennyiségű szenet képes megkötni a talaj, és ez milyen klímatudatos gazdálkodási gyakorlattal valósítható meg?”

A vállalat 2 milliárd dollárt fordít a következő öt évben arra, hogy korszakalkotó innovációkat vezessen be. Ezek között megtalálhatók a természetben is előforduló, biológiai anyagokon alapuló megoldások, új digitális eszközök és új üzleti modellek kialakítása a gazdák részére, amelyekkel egyszerre válhatnak fenntarthatóvá és nyereségessé. 

Az egészségügyben éves szinten dollármilliárdokat költenek gyógyszerek, vakcinák és terápiák kifejlesztésére a „biotikus” stresszhatások – betegségek – leküzdése érdekében. A tudósok egyre inkább arra összpontosítanak, hogy miként lehet proaktív módon, probiotikumok segítségével javítani az egészséget.  Az egészségesebb növények esetében sincs ez másként. A biológiai készítmények olyan lehetőséget kínálnak, amelyek révén a tudomány segíthet a növényeknek a betegségek vagy más biotikus stressz kezelésében, hogy egészségesebbé és még ellenállóbbá váljanak. 

Corey Huck, a Syngenta biológiai anyagokon alapuló megoldásaiért  felelős vezetője elmondta: ezek a készítmények két csoportba sorolhatók: biokontroll termékek és biostimulátorok. Mindkét típus alapját természetben előforduló anyagok adják, és a Syngenta mindkettő fejlesztésével foglalkozik.  

A biokontroll termékek segítenek a növény számára kezelni a „biotikus” stresszhatásokat – betegségeket, rovarokat, gyomokat –, amelyek megakadályozzák a növényt abban, hogy maximális teljesítményt nyújtson a termőföldön. A biostimulátorok pedig, a probiotikumokhoz hasonlóan – a természetes folyamatok ösztönzése révén – elősegítik, hogy a növények egészségesebbek legyenek.
Ez segít a növények számára az „abiotikus” stresszhatások – a klímaváltozás által okozott szélsőségesen hideg, meleg időjárás, aszályok vagy árvizek – leküzdésében, valamint a tápanyagok hatékonyabb hasznosításában.

A Syngenta nagy várakozással tekint a biostimulátorokra a Valagro vállalat felvásárlásával. „A Valagro rengeteg tapasztalatot és olyan úttörő biológiai anyagokon alapuló megoldást hozott nekünk, amelyek már bizonyítottak, és ezzel lehetővé tették számunkra, hogy egy átfogóbb megoldás részesei lehessünk” - magyarázta Corey Huck.

A biológia anyagokon alapuló megoldások csökkenthetik a vegyi anyagok felhasználását, ezzel a növényekben lévő szermaradványok mennyisége is kevesebb lesz. Egy integrált kártevő-elhárítási program például indulhat egy hagyományosabb gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő programmal, majd végezetül egy biológiai vagy biocid típusú bio gombaölő szerrel zárulhat.

A biokontroll területén a feromonok olyan anyagok, amelyek a termőföldeken használva segíthetnek megvédeni a növényeket a rovarok ellen. Ahelyett, hogy a rovarokat rovarirtó szerekkel irtanánk, a feromonok a növényekre permetezve vagy szórva megtévesztik a rovarokat, így a hím és nőstény rovarok párzása elmarad, ezzel csökkentve a rovarpopulációt.

Giuseppe Natale, a Valagro társalapítója és vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a biológia anyagokon alapuló megoldások, a növényvédő szerek és vetőmagok egymást kiegészítve – avagy integrált növényvédelem formájában – működnek a legjobban. „Nem hiszem, hogy lehetséges volna 7 vagy akár 9 milliárd ember élelmezése csak biológiai készítmények használatával.  Mindez a különböző megközelítések összeegyeztetéséről szól. Arra van szükség, hogy a mezőgazdaság teljes egészében elkezdjen alkalmazni mindent, ami ahhoz szükséges, hogy még inkább fenntarthatóvá váljon”.