You are here

Heti Syngenta növényvédelmi hírek

Hír
2022.05.12.
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország nagy részén szórványos csapadékok voltak elsősorban záporok és zivatarok formájában. Ezen a héten főleg a Dunántúlon az egyes csapadékgócokban (Északon és Közép-Dunántúlon) az érkező csapadék mennyisége elérte a 15-30 mm-t is. Az Alföldön csak néhány helyen volt 5-10 mm csapadék (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban jelentős csapadék nem várható az ország nagy részén. Nyugat és Észak-Dunántúlon, az Északi-Középhegység térségében és a Közép-Alföldön várható 5-10 mm csapadék elsősorban a péntek-szombati napon. A többi országrészben nem várható jelentős csapadék (forrás: met.hu). A páratartalom a nappali órákban 30-50 % lesz, de az éjszakai órákban mindenhol 80-90 % lesz, bőséges reggeli harmatképződéssel, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének. A párolgás gyorsul, napi 3-4 mm is lesz, 5 nap alatt 15-20 mm körül lesz, ami negatív egyenleget fog jelenti, elsősorban a déli országrészben.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben 20-22 °C lesz , ami gyors csírázást és kelést fog eredményezni az elvetett növényállományok részére. (forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

 • Őszi árpák zászlóslevél-kalászolás végi stádiumban vannak (BBCH 45-59).
 • Őszi búzák zászlóslevél-kalászolás stádiumban vannak (BBCH 45-55). A csapadéknak és a melegebb időnek köszönhetően az ország nagy részén erőteljes fejlődésben vannak az állományok.

Gyomhelyzet

 • Az egyszikűek a feljöttek a kalászszint fölé, most látszik csak igazán, mely területek fertőzöttek egyszikűvel. Így a bugahányás idején könnyedén meg tudjuk határozni, pontosan mely fajokkal fertőzött e területünk. A pontos gyomismeret meghatározza a gyomirtás sikerességét. Nem minden egyszikűirtó képes megfelelő mértékben kontrollálni az összes egyszikű fajt. A Syngenta új kalászos gyomirtó szere az Avoxa egyedülálló a maga nemében, lenyűgöző hatékonyságot mutat minden jelentős tavaszi kalászos egyszikű ellen (képek).
 • Tavaszi árpában a vadzab és más kétszikű gyomok ellen az Axial One 0,75-1,3 l/ha dózisban javasoljuk. Nedvesítő szerre nincs szükség.
 • Kétszikű gyomok ellen a kalászos gabonák bokrosodásának végéig javasoljuk a Peak Turbo alkalmazását. Dózisa Peak 20 g/ha + Banvel 480 S 0,2 l/ha. Nedvesítő szer nem szükséges.
 • Fgyeljünk oda a keverhetőségre. Gyomirtó szert aszály által sújtott állományban lehetőleg ne keverjünk semmivel, főként nitrogén tartalmú készítménnyel vagy EC formulációjú növényvédő szerrel.

Kórokozók az őszi árpában

 • Az őszi árpa állományokban növénykórtani szempontból a lisztharmat van jelen erősebb fertőzési nyomással, leginkább a dúsabb állományokban. A korábbi fungicides kezeléseknek köszönhetően a kórokozó az alsóbb levélszintekre korlátozódik. Azokban az állományokban, amelyekben eddig nem végeztek fungicides kezelést a terjedése várhatóan növekedni fog. A mostani napokra jellemző egy-egy zápor (de nem tartós vízállás) és hozzá társuló napsütés kedvező a kórokozó számára.
 • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel egyes őszi árpa táblákban levéltetvek, vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható. Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Kórokozók őszi búzában

 • Az őszi búzát intenzív termesztéstechnológiában termesztők, vagy akik kitolták az első lombvédelmi kezelést a mostani fungicides kezelésekkel már a zászlóslevél védelmét biztosítják az egyes kórokozókkal szemben. Mind a szeptóriás levélfoltosság, mind a fahéjbarna levélfoltosság kórokozója nedvességigényes, számottevő mértékben a dúsabb, mélyfekvésű, később felszáradó állományokban lehet velük találkozni (fahéjbarna levélfoltosság leginkább a vetésváltás nélkül termesztett, dúsabb állományokat érinti). A következő napokban nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, így a terjedésük sem fog várhatóan nagyobb mértékben növekedni. A kalászolás stádiumában lévő állományokban szükség van a fuzárium elleni védekezés megkezdésére.
 • A Syngenta Kft. portfóliójából a zászlóslevél védelmére kiváló megoldás portfóliónk vezérterméke az Elatus Era. SDHI és triazol csoportba tartozó hatóanyagokat tartalmaz, kiváló hatékonysággal rendelkezik az őszi búza összes levélbetegségével szemben, hosszú hatástartama a később fertőző kalászfuzáriózis ellen is preventív védelmet biztosít (a később esedékes kalászvédelmi kezelés elvégzése emellett ugyanakkor indokolt!). Javasolt dózisa levélbetegségekkel szemben 0.75-1.0 l/ha. Ajánlott permetlé mennyiség: 250-300 l/ha. A felső dózis használata markánsabb zöldítő, termésnövelő és beltartalmi minőségjavító hatást biztosít. Ahol még fejletlenebb állományok vannak (zászlóslevél kiterülése) javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

 • A vetésfehérítő bogarak lárva kelése egyre intenzívebb és ez a soron következő időszakban várhatóan még tovább fog erősödni. Érdemes folyamatosan figyelni a gabona állományokat és szükség esetén mielőbb inszekticides kezeléssel elejét venni a további károsításoknak. A levéltetvek betelepedése is elkezdődött.
 • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Repce

 • A repce fejlettsége a virágzás végi stádiumában van (BBCH 65-69).

Gyomok

 • Jelenleg nincs olyan lehetőség, amellyel be lehetne avatkozni az esetleges gyomosodási folyamatokba.

Kórokozók

 • Jelenleg nem észlelhető, az esetleges bekövetkezett fertőzések (pl.: szklerotínia) tünetei a lappangási idő lejárta után válnak majd láthatóvá.
 • Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban nem várható nagy mennyiségű csapadék. A mostani napokra jellemző egy-egy zápor előfordulása a melegebb nappali hőmérsékletek mellett. A korábbi csapadék és hozzá társuló hőmérséklet kedvező volt a szklerotíniás rothadás aszkospórás fertőzési formájának, az alternáriás betegségnek, valamint a fómás levélfoltosság- és szárráknak a fogékony állományokban. A gombaölő szeres védekezést a termelők nagy része már helyesen elvégezte. Rovarkártevők elleni további védekezéskor, pl.: repce-becőormányos, repce-becő gubacsszúnyog ügyeljünk a beporzó szervezetek épségére.
 • Virágzásban vannak jelenleg az állományok, a déli országrészben ez előrehaladottabb állapotban van, mint az északi területeken. A virágzásban ajánljuk az Amistar SUN termékünket 0.8-1.0 l/ha dózisban. Két hatóanyaga által kiváló védelmet biztosít a repce legfőbb betegségeivel szemben, valamint jelentős termésnövelő hatása is van. A felső dózis használata hosszabb hatástartamot (4-5 hét) és markánsabb termésnövelő hatást nyújt. Kombinálható rovarölő szerekkel is, pl: Monospel 0.2 l/ha vagy Karate Zeon 0.15 l/ha.

Állati kártevők repcében

 • Repcék utolsó kihívása jön a repcebecő ormányos és a gubacsszúnyog.
 • Továbbra is figyelni kell a repcében a méhekre, csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl. Monospel) vagy méhekre mérsékelten kockázatos szerrel, de csak méhkímélő technológiával szabad védekezni. (pl. Karate Zeon 5 CS) bundásbogár vagy repcebecő ormányos ellen.

Napraforgó

 • Napraforgó kelésekkel egyre nagyobb mértékben találkozhatunk, a kikelt állományok szik-4 leveles stádiumban vannak (BBCH 10-14).

Gyomok

 • A csapadéknak és a melegnek köszönhetően a melegigényes nyári gyomok tömeges csírázása tapasztalható, főleg azokon a területeken, ahol nem végeztek alapgyomirtást.
 • A Syngenta javasolja a preemergens gyomirtás elvégzését a vetést követő 3 napon belül. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa hatékonyan képes meggátolni a fenti gyomok csírázását. Ha erősebb egyszikű (kakaslábfű, muhar fajok) fertőzés várható, akkor javasoljuk a fenti készítmény kiegészítését Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha dózisával. Ha a talaj megfelelő nedvesség tartalmú, akkor általában már 10-20 mm csapadék kiváltja a csírázásgátló hatást. Ha a talaj teljesen száraz, akkor a megfelelő hatékonysághoz akár 30-40 mm eső is szükséges.
 • Egyes állományokban el kell kezdeni a korai posztemergens gyomirtásokat. A felhasználható készítmények (függően a gyomirtási típustól) elsősorban az egyszikű gyomok 1-3 leveles állapota ellen (Listego Clearfieldben, Listego Pro Clearfield Plusban) ellen kell időzíteni, míg a kétszikű gyomok 2-4 leveles állapota a cél (előző készítmények és a Fluence SU-ban). Csak önmagukban menjenek ki, illetve a szükséges hatásfokozót használjuk (Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol Plus 0,5 l/ha illetve Fluence 50 SG 45 g/ha + Trend 0,1 %). Ne keverjük őket speciális egyszikű irtóval. A javasolt lémennyiség 200-250 l/ha. 25 oC felett ne kezeljünk. Elsodródásra figyelni kell, célszerű légbeszívásos fúvókákat alkalmazni.

Kártevők

 • A napraforgók már sok helyen kinőtték a barkókat (4 levélben). Viszont elindult a levéltetvek betelepedése. Egyelőre csak szárnyas alakok vannak.
 • Napraforgóban a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen. Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl.: mocskospajor ellen.
 • A meleg és a csapadék hatására kikeltek és gyorsan fejlődik a napraforgó. Aránylag sok a madár és a nyúlkártétel.
 • Levéltetvek ellen a Judo 1,25 l/ha dózisú alkalmazását javasoljuk nagy, legalább 300 l/ha lémennyiséggel.

Kukorica

 • A kukorica nagyon gyorsan kel és fejlődik a melegnek és a csapadéknak köszönhetően, sok helyen lehet látni már 3-4 leveles állományokat is (korai posztemergens gyomirtás ideje!!!)

Gyomok

 • Tömeges gyomkelés tapasztalható. Az egyszikűek 1-3 levelesek, a hidegtűrő kétszikűek, mint vadkender, fehérlibatop, amelyek rendszerint elsőként csíráznak már fejlett, sokleveles állapotban is megtalálhatóak, a melegebb igényes kétszikűek most vannak csírázás állapotában, esetleg 2-4 leveles állapotban. Ideális az idő a Lumax korai posztemergens kezelések elvégzésére. A Lumax három hatóanyaga precízen összedolgozik. Az optimális időpontban elvégzett kezelés levélen keresztüli hatása a kinn lévő gyomok ellen kiváló hatékonyságot ad, a talajhatásánál fogva pedig teljes tenyészidőszakra megbízható védelmet ad az utókelés ellen.

Kártevők

 • Barkó kártétel több helyen látható, de a meleg és a csapadék hatására a kukoricák gyorsan nőnek.
 • Kukoricában a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen. Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl.: mocskospajor ellen.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.