Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.04.22.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország nagy részén szórványos csapadékok voltak elsősorban záporok formájában. Az ország nyugati részén a csapadék mennyisége meghaladta a 10 mm-t, a területek nagy részén 3-6 mm csapadék hullott. Sajnos az Alföld déli és a keleti része megint kimaradt a jóból (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban jelentős csapadék várható az ország nagy részén. A Délnyugat-Északkelet tengely mentén várható a nagyobb mennyiség (20-30 mm). A Kiskunságban 30 mm-t meghaladó mennyiség is előfordulhat. Délkeleten is érkezhet számottevő mennyiség (10-20 mm), míg Észak-Dunántúlon ennél kevesebb (5-10 mm) (forrás: met.hu). A páratartalom az időszak nagy részében 60-90 % körül alakul, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének. A párolgás lassú lesz, napi 1-2 mm, 5 nap alatt 8-12 mm körül lesz, ami alacsonyabb, mint a várható csapadék.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben a eleinte 10-12 °C lesz (az északi hegyvidéki körzetekben ennél hidegebb), majd a jövő hét közepére lassan felmelegedve eléri majd a 14-16 °C-ot, amely értékek az egész hétre ideális hőmérsékletet biztosítanak a rohamtempóban történő vetésekhez (forrás: met.hu).


Kalászos gabonák

  • Őszi árpák szárbaindulás vagy 3. nóduszos stádiumban vannak (BBCH 30-33).
  • Őszi búzák bokrosodás végi vagy 1-2. nóduszos stádiumban vannak (BBCH 29-32). A csapadéknak és a melegebb időnek köszönhetően az ország nagy részén erőteljes fejlődésnek és zöldülésnek indultak az állományok.
  • Gyomhelyzet
    • Az egyszikűek gyomirtásával sajnos már elkéstünk, a túlfejlett egyszikűek ellen nem tudunk megbízható hatékonyságot elérni. Amennyiben csak kalászszint alá szorítjuk őket, abban az évben valóban nem okoznak túl nagy kárt, de ha túlélik a kezelést, magot hoznak, ráadásul csíraképes magot, akkor sajnos egy év alatt nagy lépést teszünk a rezisztencia kialakulása felé. Amennyiben egyszikű van a területünkön, továbbra is javasoljuk az őszi gyomirtást, ha pedig tavaszra tolódik a kezelés, akkor a minél korábbi, kis fenológiában történő kezelést tanácsolunk a tökéletes hatás érdekében.
    • A napraforgó árvakelés komoly gondot jelenthet a következő napokban, elsősorban azokon a területeken, ahol a kalászos természetes gyomelnyomó képessége nem tud érvényesülni maradéktalanul. Az aszály által sújtott területeken gyengén bokrosodott állományokba besüt a nap a sorok közé, így a melegigényes T4-es gyomok is tömegesen tudnak csírázni (pl. parlagfű). A hagyományos magról kelő kalászos tavaszi csírázású kétszikű gyomnövények ellen viszonylag könnyedén tudunk védekezni pl. Peak gyomirtó szerrel. A napraforgó árvakelés azonban megfontolt figyelmet igényel. A klasszikus egy hatóanyagtartalmú, szulfonil-urea készítmények (pl. tribenuron-metil, proszulfuron) nem nyújtanak megfelelő védelmet, főként akkor nem, ha Express-rezisztens napraforgó árvakelésről van szó. A hasadt mag is nagyfokú ellenállóságot, sőt keresztrezisztenciát mutat, így ellenük csak hatóanyagkombinációval tudunk védekezni. Ilyen esetben javasoljuk a hormon tartalmú készítmények tankkeverékben való kijuttatását.
    • A Syngenta figyelemreméltó kalászos gyomirtási rendszerrel rendelkezik, minden problémára van megoldásunk. A nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, vadzab és a rozsnok fajok ellen ezen gyomnövények szárbaindulásáig javasoljuk az Avoxa+Peak csomagunkat őszi búzában, tritikáléban és rozsban. Javasolt dózis: Avoxa 1,5 l/ha + Peak 75 WG 20 g/ha. Nedvesítő szer nem szükséges. Őszi árpában, őszi búzában, tritikáléban, rozsban a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, vadzab és az olaszperje ellen az Axial One 0,75-1,3 l/ha dózisban javasoljuk. Nedvesítő szerre nincs szükség.
    • Kétszikű gyomok ellen a kalászos gabonák bokrosodásának végéig javasoljuk a Peak Turbo alkalmazását. Dózisa Peak 20 g/ha + Banvel 480 S 0,2 l/ha. Nedvesítő szer nem szükséges.
    • Figyeljünk oda a keverhetőségre. Gyomirtó szert aszály által sújtott állományban lehetőleg ne keverjünk semmivel, főként nitrogén tartalmú készítménnyel vagy EC formulációjú növényvédő szerrel.

Kórokozók az őszi árpában

  • A lisztharmat a dúsabb és fungicides védelemben még nem részesített táblákban talál magának megfelelő életkörülményeket. Azon táblákban, amelyeket már kezeltek fungiciddel a kórokozó észlelési szinten fordul elő, a gombaölő szerek nem engedték a felsőbb levélszintekre terjedni. A hétvégén újabb csapadék érkezhet, ez majd a későbbi felmelegedés segítheti a kórokozó terjedését. Még nincs késő megvédeni az őszi árpákat.
  • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel egyes őszi árpa táblákban levéltetvek, vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható. Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Kórokozók őszi búzában

  • Az érkezett csapadék hatására főként a dúsabb, jól bokrosodott állományok esetében figyelhető meg a lisztharmat terjedése. A gyengébben bokrosodott állományokat könnyebben átfújja a szél, ezáltal bennük tartósan nedves mikroklíma nem tud kialakulni, így kórtani szempontból egészségesebbek is. Megtalálható a szeptóriás levélfoltosság tünete is elsősorban a dúsabb, mélyebb fekvésű állományokban, kórokozója kimondottan nedvességkedvelő. Hétvégén érkezhet némi csapadék, amely várható mennyiségét tekintve elsősorban a lisztharmatnak kedvezhet, a szeptóriának kevés lesz. Mindkét kórokozó sporuláció állapotban van.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából szárbaindulást követő állapotban javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • A vetésfehérítő bogarak lárva kelése egyre intenzívebb és ez a soron következő időszakban várhatóan még tovább fog erősödni. Érdemes folyamatosan figyelni a gabona állományokat és szükség esetén mielőbb inszekticides kezeléssel elejét venni a további károsításoknak
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Repce

  • A repce fejlettsége a sárgabimbós-virágzás eleji (BBCH 59-61) stádiumában vannak (északon-északkeleten fejletlenebb, délen és a Dunántúlon fejlettebb). A repcék a csapadék hatására intenzív fejlődésbe kezdtek. A bimbók mindenhol megjelentek. Az ország nagy részében elindult a virágzás.
  • Gyomok
    • Jelenleg a T1-es gyomok (tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka, árvacsalán fajok és veronika félék) virágzás állapotában vannak, a T2-es gyomok (pipacs, szarkaláb, galaj) tőlevélrózsás vagy intenzív növekedési fázisban. Ahol ősszel a gabona árvakelés elleni védekezések jól sikerültek, ott ettől mentes állományok jobban viselték az aszályt, ahol tavasszal védekeztek a gabona árvakelés ellen ott a gyomkonkurencia okozta vízelvonás a repcére is rányomta a bélyegét. Ahol ez a munkafázis elmaradt, ott a kalászos árvakelése szinte teljesen el is uralkodott a repce felett. Az évelő gyomnövények (mezei acat) megjelenése is számos helyen tapasztalható, ami annak köszönhető, hogy a kedvezőtlen vízhiányos időszak az ő fejlődésüket kevésbé befolyásolja, hiszen föld alatti raktározó szerveikből tudnak energiát mozgósítani.
  • Kórokozók
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója kifejezetten nedvességigényes, tartós levélfelületi vízborítottságot kedvel. Ellentétben a korábban érkezett csapadékkal a kórokozó számottevő terjedése nem tapasztalható a nem rezisztens állományokban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nappali légmozgás és melegebb időjárás hatására tartósan nem tudott megmaradni a nedvesség a lombozaton. A rovarkártevők elleni védekezéssel a fómától is védjük a repcénket, hiszen kártételük által fertőzési kaput nyithatnak a betegség kórokozójának.
    • A termelők nagy része már végzett a tavaszi növekedés-szabályozó (regulátoros) kezelésekkel. Ezek amellett, hogy növelik a várható terméshozamot az oldalelágazások fejlődésének serkentése révén, védelmet biztosítanak a fómás betegséggel szemben is. A hamarosan bekövetkező virágzás kezdeti fungicides kezelésre ajánljuk az Amistar SUN termékünket 0.8-1.0 l/ha dózisban. Két hatóanyaga által kiváló védelmet biztosít a repce legfőbb betegségeivel szemben, valamint jelentős termésnövelő hatása is van. A felső dózis használata hosszabb hatástartamot (4-5 hét) és markánsabb termésnövelő hatást nyújt. Kombinálható rovarölő szerekkel is, pl.: Monospel 0.2 l/ha vagy Karate Zeon 0.15 l/ha.
  • Állati kártevők repcében
    • Fénybogár veszélyes mert berághat a bimbókba. A hűvös idő elnyújtja a bimbós állapotot és a kártétel lehetőségét. Sok helyen már védekeztek/védekeznek. Repce táblákra már betelepült a repce becőormányos imágó is.
    • Figyeljenek a repcében a méhekre, most már csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl.: Monospel) vagy méhekre mérsékelten kockázatos szerrel, de csak méhkímélő technológiával szabad védekezni. (pl.: Karate Zeon 5CS). Figyelni kell a repcefénybogár fertőzést, már mindenhol tömegesen jelen van. Addig, amíg nincs tömeges virágzás, a zöldbimbós állapot körül okozza a legnagyobb kárt. Figyeljünk a virágzó gyomokra is! Ha a repce még nem virágzik, de virágzó árvacsalán és más gyomok vannak akkor csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl. Monospel 0,2 l/ha) vagy ha méhekre mérsékelten veszélyes szerrel védekezünk akkor méhkímélő technológiával lehet rovarölőszert kijuttatni (pl.: Karate Zeon 0,15-0,2 l/ha). 

Napraforgó

  • Gyomok
    • Napraforgó kelésekkel még nem lehet találkozni, de a hét második felében ez is elindul. Már a bolygatott területeken is elindult a hidegebb tűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
    • A Syngenta ezen gyomok ellen javasolja a preemergens gyomirtás elvégzését a vetést követő 3 napon belül. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa hatékonyan képes meggátolni a fenti gyomok csírázását. Ha erősebb egyszikű (kakaslábfű, muhar fajok) fertőzés várható, akkor javasoljuk a fenti készítmény kiegészítését Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha dózisával. Ha a talaj megfelelő nedvesség tartalmú, akkor általában már 10-20 mm csapadék kiváltja a csírázásgátló hatást. Ha a talaj teljesen száraz, akkor a megfelelő hatékonysághoz akár 30-40 mm eső is szükséges.Tekintse meg videónkat, ahol Dr. Nagy Viktor fejlesztő mérnök mondja el a felhasználási javaslatunkat.
  • Kártevők
    • Napraforgóban a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl.: mocskospajor ellen.

Kukorica

  • Gyomok
    • A korai vetéseknél már egyre gyakrabban lehet találkozni kelő állományokkal. Már a bolygatott területeken is elindult a hidegebb tűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
  • Kártevők
    • Figyeljenek a termelők, ahol még magas tarlóval vágták a kukoricát vagy még kint a kukoricaszár, zúzzák le! Itt telel a kukoricamoly "téli hernyója", belőlük lesz az első nemzedék júniusban.
    • A déli országrészben megjelentek a kukoricabarkó imágói, de mivel még nincs jelentős kelés, ezért kártételre nem kell számítani.
    • Kukoricában a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl.: mocskospajor ellen.

Talajlakó kártevők

  • A jövő hét második felében a talajhőmérséklet el fogja érni sok helyen a 12-16 oC-ot. A drótférgek nemcsak a hőmérsékletre, hanem a talaj nedvességtartalomra is érzékenyek ezért megjelenésük csapadék hatására történhet meg. Ezek a feltételek most fennállnak. Ellenük vetéssel egymenetben védekezni kukoricában Force 1,5 G 7-10 kg/ha vagy Force Evo 16 kg/ha, míg napraforgóban Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisával szükséges.
  • A talajfertőtlenítő szerek alkalmazásánál minden esetben tartsa be a felhasználásra vonatkozó előírásokat. A termék használatakor a csomagolóanyag kinyitása előtt törje szét az esetleges csomókat a zárt zacskó finom rázásával/masszírozásával, de ne rázza fel erősen felhasználás előtt közvetlenül. Viselni kell az előírt védőfelszereléseket: védőruha, gumikesztyű, védőszemüveg, por elleni álarc (P3 álarc) a felhasználás teljes folyamata során (a termék szállítása, kibontása, a tartályok feltöltése, kijuttatás, a berendezés tisztítása). Alkalmazzon tisztavizes kézmosó tartályt a kesztyű leöblítésére, kézmosásra, valamint a fülke és a kormánykerék szennyeződésének elkerülésére. A vetés befejezése után vegye le a védőruházatot és mosakodjon meg.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.