Egy kiemelkedő napraforgó termés 2020-ban Komárom-Esztergom megyéből

Hír
Egy kiemelkedő napraforgó termés 2020-ban Komárom-Esztergom megyéből

2020 októberében munkatársunk beszélgetett Magyaros Tiborral az Aranykocsi Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével, hogy mi áll az átlagon felüli napraforgó termés hátterében.

Syngenta: Kérlek, mutasd be az általad irányított gazdaságot!

Magyaros Tibor: Az Aranykocsi Zrt. 2800 ha-on gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztésen kívül tejelő szarvasmarha (950 tehén) tartással, illetve sertés tenyésztéssel és hízlalással (1000 koca) is foglalkozunk. Az állattenyésztés kiszolgálásából fakadóan, a vetésforgónk rendkívül változatos kultúrákból épül fel (rozs 150 ha, perje 120 ha, őszi árpa 180 ha, őszi búza 650 ha, cukorrépa 80 ha, napraforgó 320 ha, kukorica 900 ha, rozs utáni másod vetés 150 ha, lucerna 150 ha, gyep 40 ha). Talajadottságaink jók, a területeink zöme csernozjom barna erdőtalaj, 7,2-7,8-as pH-val.

Magyaros Tibor

Magyaros Tibor

Syngenta: Milyen hibridet termesztettetek idén a gazdaságban?

Magyaros Tibor: SY Bacardi CLP hibridet vetettünk, a terület 100%-ára.

Syngenta: Milyen technológiával termeltétek az idei évben a napraforgót?

Magyaros Tibor: Az idei évi napraforgó területek előveteményei a következők voltak: kukorica, cukorrépa, őszi búza. Napraforgó alá minden esetben szántással készítjük elő a talajt, melyet igyekszünk minél hamarabb lezárni, a talajnedvesség megőrzése okán.

Tápanyag-utánpótlást tekintve a két-három évente kijuttatott érett istállótrágya a legfontosabb elem. Napraforgó alá 80 kg/ha nitrogén hatóanyag kijuttatása a megszokott (tavasszal). Mikroelemek tekintetében a B és S pótlására fordítunk nagy figyelmet. A B kijuttatása a gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben szokott történni. A kén, NS műtrágyával került kijuttatásra az idei évben.

Idén április 8-a és 15-e között vetettük a napraforgót, követve a talajnedvességet a felső rétegben (5-6 cm). A vetett kaszatszám 58 000 volt hektáronként. A preemergens gyomirtás minden szezonban elengedhetetlen része a technológiának, idén is elvégeztük. A kelésekkel nem volt gond, viszont a napraforgó kezdeti fejlődése lassabb volt a megszokottnál. Barkó ellen kétszer kellett védekezni, piretroid hatóanyagú készítménnyel. A posztemergens gyomirtás egy része, idén precíziós módszerek segítségével történt. A gyomnyomástól függően, az engedélyezett dózis minimumát, vagy maximumát juttattuk ki a területre (alacsony gyomnyomás, alacsony dózis; nagy gyomnyomás, maximális dózis). Az eljárástól a gyomirtószer-felhasználás csökkenését, a környezetterhelés mérséklését és az esetleges fitotoxikus tünetek csökkenését reméljük. A területeinken elsősorban a következő gyomfajok okoznak problémát: fenyércirok, köles, csattanó maszlag (istállótrágyázás miatt), libatop, parlagfű, vadkender.

Idén csak egyszer kellett gombaölő szeres kezelést végezni, melyre a napraforgó csillagbimbós állapotának végén került sor. A virágzás viszonylag gyorsan véget ért az idei évben. A deszikkálás minden esetben a technológia része, melyet a kaszatok 26-27%-os nedvességtartalma mellett kezdünk meg.

Syngenta: Milyen terméseredménnyel zártátok a 2020-as szezont?

Magyaros Tibor: Az idei évben a 320 ha üzemi átlaga 3,35 t/ha volt, ami a térségben nagyon jó eredménynek számít. A legmagasabb termés 3,75 t/ha volt. A környékbeli termelők 2,5-3 t/ha termésekről számoltak be az idén.

Syngenta: Mi a legfontosabb eleme a jó napraforgó termesztésnek?

Magyaros Tibor: A legfontosabb, hogy a kelés homogén, gyors legyen és a kikelt növények száma minél jobban megközelítse a kivetet kaszatszámot. Ezt elősegítendő, már az elővetemény után végzett talajművelés során figyelünk a minél jobb vízmegőrzésre. Szántás után korai lezárás és visszatömörítés következik. Magágyat is csak 1-2 nappal a vetés előtt készítünk, így minimalizálva a talaj vízvesztését.

Syngenta: Milyen hibridet terveztek vetni a következő szezonban?

Magyaros Tibor: Az SY Bacardi CLP évek óta bizonyít, úgyhogy megtartjuk, de a betakarítási munkák rugalmasabbá tétele miatt egy kicsit korábban betakarítható hibriddel egészítjük ki a szortimentet. Ez az SY Onestar CLP lesz.

Syngenta: Szerinted mi a legfontosabb értékmérő tulajdonsága egy napraforgó hibridnek?

Magyaros Tibor: A terméspotenciál.

Köszönöm, hogy szakítottál időt a beszélgetésre. További sikeres gazdálkodást kívánok!

Dr. Szűcs Péter
Technológiai fejlesztő
Syngenta Kft.