Cukorrépa - minden nap számít!

Hír

A cukorrépában rejlő lehetőségek és a természtésében felmerülő kihívások jóval nagyobb volumenűek, mint a földben eltöltött ideje.

A cukor világszerte keresett termék, amelyet alapvetően két terményből, a cukornádból illetve a cukorrépából nyernek ki.

Jelenleg 20% származik cukorrépából, a legjelentősebb termőterületek pedig az Amerikai Egyesült Államokban, Nyugat- és Észak-Európában, valamint Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszországban vannak. A föld egyre gyarapodó népességének köszönhetően, valamint az étkezési szokások megváltozása (különösen a fejlődő országokban) és a növekvő bioüzemanyag felhasználás miatt, egyre nagyobb a cukor iránti kereslet – évente 2-2,5%-kal nő a cukortermelés.

Cukorrépa - minden nap számít!

A cukorrépa mindig is "politikai" termény volt, szigorú szabályozással. Az EU-ban például a cukorrépa és a cukor árát is szabályozzák, csak úgy, mint az egyes országokban engedélyezett maximum termelési kvótát. A cukorpiac legközelebbi áttekintése 2015-ben várható és valószínűsíthető, hogy az európai piac a liberalizáció felé tolódik el, így még inkább versenyhelyzetbe kerül a világpiacon a cukornáddal, valamint az egyéb édesítőkkel, mint például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

Feldolgozási és kereskedelmi szempontok

A várható politikai változások tükrében az EU termesztőinek és feldolgozóinak a termelés hatékonyságát kell minél inkább növelni, és ehhez igazítani a hozamot és a termesztési-feldolgozási költségeket. Ezt magas hozamú fajták kiválasztásával lehet elérni, amelyek jól tűrik az olyan megbetegedéseket, mint a rizoktónia és az olyan kártevőket, mint a fonálféreg, valamint a gyökérzet minőségének javításával a jobb feldolgozhatóság érdekében. "Sok más terménnyel szemben, a cukorrépa vetőmag piaca - ahol 23%-os piaci részesedésünk van - nagyrészt az ipar kezében van", mondja Ralph Beckers a cukorrépa marketing részleg vezetője. "Számukra kulcsfontosságú a cukorrépa eltarthatósága. A cukorrépa üzemek ugyanis egy évben körülbelül 100 napot üzemelnek, amely időszakban a teljes cukorrépa mennyiséget feldolgozzák és cukrot készítenek belőle. Az év többi részében a gyár áll. Ez természetesen nagy hátrányt jelent néhány cukornád üzemmel szemben, amelyek akár egész évben is üzemelhetnek."

A tárolás kérdése kulcsfontosságú

Cukorrépa - minden nap számít!

A kutatók számára nagy kihívást jelent a cukorrépa hosszútávú tárolása. Mivel a gyökér egy élő organizmus, az aratás után elfogyasztja a cukrot az anyagcsere fenntartása érdekében, így egy bizonyos időtartamnál hosszabb tárolás következtében nem marad kivonható cukortartalom a terményben. A probléma megoldása érdekében a Syngenta egy integrált ajánlat kidolgozásán fáradozik, amely egy új típusú aratás utáni kezelést tesz lehetővé, így megvédve a gyökeret a másodlagos fertőzésektől. Ezeket egy kíméletes aratási technológiával együtt ajánlják majd a gyökér felszínének ütődései és karcolásai csökkentésére.

Több, mint a részek összege

A Syngenta a teljes betegség kezelés néven ismert nagyobb projektekbe is invesztál. Az egyre nagyobb jelentőséggel bíró megbetegedések közé tartozik a rizoktónia, amely egy talajgomba, valamint a cisztaképző fonálférgek. Mindkettő jelentősen csökkentheti a hozamot és tönkreteheti a veteményt. "A rizoktóniával szemben ebben a szezonban már láttuk egy integrált megközelítés működését", mondja Dave Sippell, a szántóföldi növény üzletág vezetője az Egyesült Államokban. "Vezető rezisztens fajtáink és a QUADRIS, egy kiváló növényvédő szer kombinálásával a betegség szezont hosszú időn át ellenőrzés alatt tartjuk és megalapozzuk a magas hozamot. A rizoktónia kontroll további javításához a VIBRANCE, egy új csávázószer bevezetését tervezzük, hogy a betegséget már a szezon elején visszafogjuk. Egy olyan átfogó megoldást keresünk, amely egyrészt nagyobb védelmet jelent, mint a három különböző Syngenta-termék összeadva, másrészt a kontrollt a teljes rotáció idejére kiterjeszti, nem csak a cukorrépa veteményre."