Az almakártevők elleni védekezés lehetőségei tovább bővülnek a Syngenta-val

Hír
Az alma helyzete 2021-ben növényvédelmi szempontból

Az évjárati sajátosságok mindig befolyásolják az almatermésűek kártevők elleni stratégiáját, viszont a klímaváltozás, és a megfelelő növény-egészségügyi állapot fenntartása komoly szakmai fegyelmet és odafigyelést igényel.

A Syngenta palettája bővül 2022-ben a kártevők elleni lehetséges készítményekkel. Két új készítmény az Afinto és a Voliam is újdonság a palettán. Ezekről a készítményekről egy kicsit később említést teszünk a cikkben. Azonban a védekezés fontosabb elemei korábban kezdődnek.

Egy hatékony védekezési stratégia mindig a lemosó permetezésekkel kell kezdődjön.

A lemosó permetezések (olaj) jelentősége a helyben, nyitottan telelő fajok (pajzstetű, levéltetvek, ill. egyes atkák) áttelelő alakjai ellen hatásosak. Viszont a gyökérnyakon, talajban diapauzálók ilyen úton nem érhetők el. (vértetű, bizonyos atkafajok).

A lemosó permetezések indítéka jobbára a kaliforniai pajzstetű. A hatékonyságtól függetlenül, az évközi kezelések mikéntje „kemény dió”.

A levéltetvek fajdominanciája, nem tudni időszakosan-e, de 2020-ban átrendeződött. A szokványos levélpirosító/zöld levéltetű párossal mellett, erőteljes/tömeges hajtás- és „gyümölcskártételt” is okozó faj, a szürke almafa-levéltetű (Dysaphis plantaginea) képzett kolóniákat. A Monospel tau-fluvalinát hatóanyag-tartalmú virágzásban is felhasználható piretroid. Hatékonysága hasonló a többi piretroidhoz, de a méhek gyakorolt hatása pontosabban hatástalansága miatt alkalmazható virágzásban. Emellé csatlakozik az új Afinto nevű készítményünk. Az Afinto hatóanyaga és hatásmechanizmusa egyedi. Kiváló hatékonyságú az ismert levéltetű fajok ellen, és alma mellett számos más kultúrában is felhasználható.

A vértetű populáció kezelése, növényvédő szer választási oldalról szenvedett csorbát. A helyzet változhat, de mindenképpen a sokat emlegetett „integrált” szemlélet kell a kártevő kézbentartásához. Különösen intenzív, jéghálós telepítésekben fokozottan kell számolnunk felszaporodására.

A két jelentősebb takácsatka faj (piros-gyümölcsfa takácsatka, közönséges takácsatka) populációja is az időjárási körülményektől függ. Inkább a „hűvösebb” kora nyár csökkentheti jelentős felszaporodás lehetőségét. Azon ültetvényekben, ahol a takácsatka jelentősen felszaporodott egy Vertimec Pro-s vagy Voliam Targo-s kezelés jelentősen visszaszorítja a jelenlétüket.

A gyümölcsmolyok legjelentősebb faja az utóbbi években az almamoly. Már szinte megszokott, hogy rajzása a virágzástól kezdődik és nyár végéig tart, a klasszikus két nemzedék összemosódik, és konzekvensen jelen van a gyümölcsösökben. Az almamoly fejlődési sajátossága, hogy a fertőzött almából (ami egyébként lehullik) a lárvák telelés céljából kimászva, védett telelő helyett keresnek (fakéreg, göngyöleg stb.) és ott diapauzálnak tavaszi bábozódásukig. Az előzmények okán az áttelelést tömegesnek tekinthettük, enyhe túlzással az utóbbi idők egyik legnagyobb imágó rajzásával szembesülhettünk virágzás időszakában. Ezért az előrejelzés fontossága nem elhanyagolható kérdés. A szüret kezdetéig, érdemi molykártétellel nem lehetet találkozni. Szeptemberben, az „őszi nyarat” kihasználva, a gyümölcsmolyok - elsősorban az almamoly – még egy csonka nemzedéke, -szerencsére -, csak nyomokban észlelhető „berágást” okozott.

A Syngenta ajánlatában a molykártevők ellen számos készítményt találunk. A molyok első nemzedéke ellen kiváló választás az Insegar. Az Insegar felhasználható az engedélyezett kultúrákban 2023 márciusáig. A molyok elleni védekezés egy egyedülálló hatékonyságú készítményt veszít el. A molyok elleni hatékonysága mellet érdemes megemlíteni, hogy a kaliforniai pajzstetű elleni jó mellékhatását. Az egyszeri teljes dózisú (600 g/ha) és egy alacsonyabb dózisú második kezelés akár egy hónapos hatástartamot biztosít.

A további védekezésekhez alapkészítmény lehet a Voliam Targo egyszerűsített változata a Voliam, ami jól ismert klórantraniliprol hatóanyaga miatt nem kell senkinek bemutatnunk. A Voliam Targo egy plusz a Voliamhoz képest, hogy egy gyári kombináció, moly és atka kártevők ellen egy készítménnyel tudunk védekezni. A Voliam hatóanyaga mellett az abamektin kiegészítéssel az atkák ellen is hatékonyan tudunk védekezni.

Az ezt követő permetezésekre, hogy a szer rotáció is megvalósuljon, és minimálisra csökkentsük a rezisztencia kockázatát az Affirm Optit javasoljuk. A molyspecialista hatóanyag az emamektin-benzoát hatóanyag-tartalmú Affirm Opti kifejezetten az ültetvényekre kifejlesztett formulációja, ami hosszú hatástartamot és kiemelkedő hatékonyságot biztosít.

A kártevők elleni védekezések komoly körültekintést igényelnek, akármilyen méretű gyümölcsösről beszélünk. Figyeljünk a hasznos élő szervezetekre, és ha lehet előrejelzésre alapozva okszerűen védekezzünk a kártevőkkel szemben, hogy minél fenntarthatóbb, és minimális környezeti terheléssel járjon a technológia.