Share page with AddThis

Dunai borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a dunai borvidék szőlőtermesztői számára

2020.09.17.

Mivel a jövő hét közepéig száraz időt ígérnek a meteorológusok, a Kékfrankos biztonsággal beérhet. Növényvédelmi kezelés már nem javasolt, esetleg a késői fajtákban biztonsági kezelésként még alkalmazható. Nagyon sok a darázs. A nagy cukortartalmú bogyókat jelentősen károsítják. Nem tudunk mit tenni ellenük. Darázscsapda kihelyezésével mérsékelhetjük a kártételüket. 
A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

A meteorológiai állomások által mért adatok

09.11 – 17.Heti átlaghőmérséklet (°C)Csapadékösszeg (mm)
Nagykőrös21,50
Cegléd21,40
Monor21,40
Kecel22,60
Lőrinci21,20

Várható időjárás

Péntekre az évszakos átlag köré csökken a hőmérséklet, véget ér a nyár az őszben. Mérséklődik, legyengül a szél. Szikrázóan napos, csapadékmentes idő várható. Hétvégén alapvetően napos, illetve változó fátyolfelhőzeten át szűrt napsütéses, csapadékmentes, kellemes hőmérsékletű, hajnalonként meglehetősen hűvös idő a legvalószínűbb. A jövő hét első fele hideg hajnalokat, kellemesen, évszakos átlagnál ismét 2-4 fokkal melegebb délutánokat, nyugodt, napsütéses, csapadékmentes időt ígér. Jövő hét csütörtökre körvonalazódik ismét egy lehűlést és változást hozó hidegfront érkezése. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Térségben 1 mm csapadék várható. (Forrás: http://www.met.hu/).

A Syngenta ajánlata erre a hétre:

Mindenkinek jó Szüretet, szép Borokat kívánunk!

Jó szüretet!

Jó szüretet!