Dunai borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a dunai borvidék szőlőtermesztői számára

Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

2022.09.15.

A száraz időjárás továbbra is meghatározza a szőlő mindennapjait. Növényvédelmi teendő általában nincs jelenleg a szőlőben. Az elkövetkező napokra jelentős mennyiségű csapadékot ígérnek a meteorológusok, így akinek késői vagy rothadásra érzékeny (Kadarka) fajtája van, szürkerothadás ellen fürtöző permetezést végezhet.

A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

A korai szőlőket már leszedték. Itt a 17-es vagy az feletti mustfok az idei évben gyakori. Az alapfajtaként említhető Kékfrankos szürete is megkezdődött, 18-21 körüli a mustfok. A mennyiség közepes. A szőlő egészséges, a leszüretelt termésben nem találni rothadó szemeket, de töppedt szemek jelentős számban előfordulnak.

Az aszály miatt sok a töppedt szem a fürtökben
Az aszály miatt sok a töppedt szem a fürtökben

A minőségért a megfelelő szüreti időpont kedvező megválasztásával tehetünk a legtöbbet. A rovarok közül a darazsak és a hangyák a vízhiány miatt szétrágják a bogyókat, kártételükkel sok szemet felsértenek. Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét, szeptemberben a hatóság ellenőrizheti a gyomos területeket. Most van a parlagfű pollenszórásának „főszezonja”. A Térségben az amerikai szőlőkabóca imágóinak (kifejlett egyedek) kártétele folyamatos. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a károsító ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). 

Mindenkinek eredményes szüretet kívánunk, jó termést, majd szép borokat.

A meteorológiai állomások által mért adatok

szeptember 9 -15.Heti átlaghőmérséklet (°C)Csapadékösszeg (mm)
Lőrinci20,54
Monor20,26
Cegléd20,87
Nagykőrös21,15
Kecel21,36

Péntek délelőtt megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé kezdődik jelentős esőzés. A szél mérséklődik. Jelentősen lehűl az idő. Szombaton folytatódik az erősen felhős, borongós időjárás, ismétlődő esővel. Napközben kevesebb, majd éjszaka jelentősebb eső ígérkezik. Megerősödik az É-i szél. Tovább csökken a hőmérséklet, hűvösre fordul az idő. Kifejezetten hideg lehet, a hőmérséklet alig emelkedik 1-2 fokkal 10 fok fölé. Ez az átlagosnál 10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet. Vasárnap előreláthatólag kisüthet a nap, de kisebb eső, zápor továbbra is lehet. A jövő hét első felében szeles, hűvös, változóan felhős-napos, elszórtan futó záporokkal tarkított időjárás a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Térségben 50 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A Syngenta ajánlata erre a hétre: