Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.04.06.

Hír

Az elmúlt egy héten érdemi csapadék érkezett az ország nagy részén. Az ország keleti-délkeleti részén, a Dunántúl jelentős részén 10-20 mm, néhol ezt meghaladó csapadék érkezett. Máshol 5-10 mm volt. Néhány foltban volt 5 mm alatti mennyiség. (Forrás: idokep.hu)

Kompozit csapadéktérkép - 20230406

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az egész ország területén várható csapadék, amelynek átlagos mennyisége 5-10 mm lesz. Északkeleten várható 10-20 vagy ezt is meghaladó mennyiség, amely részben hó formájában érkezik az időszak elején. Itt összefüggő hóréteg kialakulására is van esély nem csak a magasabban fekvő részeken. A talajok hőmérséklete ma 3-5 oC körül van, a hidegebb északkeleten. A jövő hét közepére várható, hogy újból eléri a 10 oC-ot. A napraforgó és kukorica vetések még nem időszerűek ilyen talaj hőmérsékletnél. A talajok felső rétegének száradása megállt, újra 80-100 % körül van, miközben a mélyebb rétegek telítettsége közel van a 100 %-hoz. Kivétel az északnyugati országrész, illetve Dél-Alföld, ahol a felső 20 cm telítettsége 50-60 % körül van. Aszályos résznek csak Sopron és környéke tekinthető. (Forrás: met.hu)

Csapadékösszeg - 20230406
Talajhőmérséklet - 20230406
Talajhőmérséklet - 20230406
Talajnedvesség - 20230406
Aszályszint - 20230406

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • A szárbaindult-bimbós állományokban viszonylag kevés gyom található. Alapvetően az őszi gyomirtások a csapadéknak köszönhetően jól sikerültek. Ahol van gyom, ott az ebszikfű, sebforrasztó zsombor, tarsóka szárbaindult állapotban vannak, míg a szőnyeggyomok virágoznak. Az első csoportba tartozó gyomok ellen időszerű a védekezés, míg a szőnyeggyomok ellen nincs megoldás ebben az állapotban már.

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Őszi búza szárbaindulás kezdete-zászlóslevél megjelenése (BBCH 31-37) fenológiai állapotban van. A kultúrnövény állapota országos képet tekintve heterogén. A gyomnövények is kifejezetten heterogén fenológiai állapotban vannak, akár egy táblán belül is. Az ősszel csírázóak az őszi kellemes mennyiségű csapadéknak és enyhe télnek köszönhetően folyamatosan csíráztak november-február időszakban. Így már bőven látunk virágzó, akár magérlelő kétszikűeket, nagyon fejlett, zsombékos egyszikűeket. A tavaszi csírázásúak megjelenését hátráltatja, lassítja a hideg talaj, a megkésett télies tavasz időjárása, azon gyomnövények, amelyek magasabb talajhőmérsékletet igényelnének a tavaszi csírázásukhoz sok helyen még nem jelentek meg. A jövő héttől várható a tavasszal csírázó gyom megjelenése (árvakelésű napraforgó, tavaszi vetésű gabonákban libatop, disznóparéj, parlagfű, stb.). Az országot járva számos helyen láthatunk virágzó szőnyeggyomokat, pásztortáskát, magszárba induló pipacsokat, 5-6 levélörvös ragadós galajt. Az ősszel, vagy az enyhe január folyamán csírázott egyszikűek már nagyon fejlettek, most van utolsó lehetőség kellő hatékonyságot elérő beavatkozásokra ellenük. Már találkozni lehet mezei acattal is.
  • Az egyszikű gyomok közül a kezeletlen területeken jelentős egyedszámban fordulnak elő a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje. Ezek a gyomok bokrosodás vége stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés pont aktuális. Ahol vegyes gyomfertőzés van, akár egy- és kétszikűek együtt vagy több egyszikű gyomfaj, akkor az Avoxa Peak technológiai csomag használata jelent megoldást. Az Avoxa két hatóanyaga egyedülálló teljesítményt biztosít az egyszikű gyomok ellen, míg a Peak teszi teljessé a kétszikűirtó hatékonyságot. A csomagot 10-11 ha-on lehet felhasználni, a magasabb dózis a fejlettebb gyomok ellen, illetve az ecsetpázsit, olaszperje vagy a rozsnok fajok ellen javasolható. Önálló Avoxát is lehet vásárolni, amelyet a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére vagy a megkésett kezelésekre javaslunk. Dózisa gyomoktól és fejlettségtől függően 1,5-1,8 l/ha, adjuváns nem szükséges. A kultúrnövény 2. nóduszos állapotáig használható. Az Avoxa és az Avoxa Peak őszi búzában, durumbúzában, tritikáléban és rozsban engedélyezett. Fagyos éjszakák előtt és után nem javasoljuk az alkalmazását, illetve a kezelés ideje alatt min 10 oC hőmérséklet legyen.
  • Ha csak kétszikű gyomok vannak jelen az állományokban, akkor az 5 ha-os területre, bokrosodás végéig alkalmazható, széles hatásspektrumú Peak Turbo alkalmazását javasoljuk. Hideg időben itt is várni kell használatával.

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa szárbaindulás-1. nóduszos állapotban vannak (BBCH 30-31). Hétvégére csapadékot jósolnak majd a következő hétre kezdődő felmelegedést. A mostani hideg és szeles napok nem kedveztek túlzottan az ápra kórokozóinak. Fertőzés mértéke az előző héthez képest nem változott. A felmelegedéssel a barna levélfoltosság háttérbe fog jobban szorulni, esetleges későbbi csapadékos és meleg időjárás esetén a hálózatos levélfoltosság új erőre kaphat. Az állományok jelentős része 1 nóduszos állapotban van a megfigyelt területeken, a gombaölő szeres kezeléseket sokan elvégezték még a hideg napok betörése előtt. Ez fontos is, mivel később az árpa gyorsan fejleszt új levélszinteket és a lent lévő kórokozók már nem érhetők el megfelelő fungicid borítottsággal. Jelenleg a hideg elmúltáig nem javasolt a gombaölő szeres védekezés tekintettel a hatóanyagok ilyen időben korlátozott növényen belüli mozgására.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében szárbaindulás2-3. nóduszos (BBCH 30-33) fenológiában vannak. Hétvégére újabb csapadék érkezhet majd felmelegedés. A melegebb időjárás kevesebb víz jelenléte mellett a lisztharmatnak kedvező, a tartósabb vízborítottság széllel társulva pedig a szeptóriás levélfoltosságnak. Az inókulum egyes táblákban jelentős mennyiségű, egyelőre azonban az alsó levélszintekre vagy száralapi részre (lisztharmat) korlátozódnak. A fungicides védekezésekre érdemes felkészülni és fertőzési nyomás függvényében 1-3 nóduszos állapotban elvégezni. Ajánlatunk az Amistar Era 0.8+0.4-0.5 l/ha vagy Amistar Prime 0.8+0.6 l/ha. Utóbbi triazolmentes megoldás, hűvösebb időben is hatékony, elsősorban erősebb lisztharmattal fertőzött területekre. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 SC vagy regulátorral, pl. Moddus Evo keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
  • Fejlettebb állományokban időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,2-0,3 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók repcében

  • A repce fejlettsége az szármegnyúlás-zöldbimbós stádiumában vannak (BBCH 31-51), bár a fejlődésük a hűvösebb időnek köszönhetően lelassult. Húsvét hétvégére csapadékot jósolnak, emellett jelenleg is hűvös, fagyos reggelekre ébredünk, alacsony nappali hőmérsékletekkel és erős széllel. A légmozgás jelentősen szárítja a repce lombozatát, a fómás levélfoltosság és szárrák kórokozója számottevő terjedést nem tudott produkálni az elmúlt időszakban. Következő héttől felmelegedést jósolnak, várhatóan nem lesz meg a kellő levélfelületi vízborítottság, így a közeljövőben a kórokozó életfeltételei nem lesznek a legkedvezőbbek. Hamarosan nyílnak az első virágok, közeledik a fungicides állományvédelem, így más kórokozók mellett ez is gátolva lesz a későbbiekben. A kórtani nyomás alacsony repcében, a rovarok sem túl aktívak a jelenlegi fagyos, hűvös éjszakák és alacsony nappali hőmérsékletek miatt. Lassan a virágzás következik, amikor meghatározó lesz a tenyészidőszak hátralévő részére nézve egy megbízható, hosszú hatástartamú készítménnyel elvégzett fungicides állományvédelem. A fagyos reggelek miatt több állományban megfigyelhető a kuszaság, főhajtások görbülése, mivel a repce még nem virágzik nagy valószínűséggel ez a várható terméshozamra még nincs befolyással, a hajtások ki fognak egyenesedni.
  • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-t. A Magnello dózisa 0,8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0,3-0,5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete. Rovarölő szerekkel (pl. Karate Zeon 5 CS) keverhető.

Állati kártevők repcében

  • A lehűléssel és az erős széllel a rovarok elrejtőztek. Szárormányos mindenhol van, de rejtetten a bimbókban és nincs semmilyen aktivitás a hideg és a szél miatt. A jövő héttől várható lassú mozgolódás. Amíg nincs virágzó növényegyed, addig a Karate Zeon 5 CS javasolható 0,15 l/ha dózisban. Előnye, hogy hideg időben is hatékony, nem felszívódó, de törekedjünk a megfelelő lémennyiséggel történő kijuttatásra. Regulátorokkal keverhető, pl. Magnello és ToprexHa megjelennek az első virágok, akkor a Monospel 0,2 l/ha dózisban használható. Bór tartalmú levéltrágyával is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • Lehűlt az idő, az éjjeli fagy és az erős szél miatt a rovarok elrejtőztek, nem nőtt a számuk és nincs semmilyen aktivitás a hideg és a szél miatt. A jövő héttől várható lassú mozgolódásAhol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 CS 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Gombaölő szerekkel és regulátorral keverhető.

Stresszkezelés kalászosban és repcében

  • Az év első stresszhelyzete a hideg, fagyos időjárás, amely különösen az elindult vegetációban okozhat jelentős gondot. Kalászosban inkább a levelek perzselődésére hasonlító tüneteket okozhat, míg a virágbimbós-virágzó repcében a virágok elrugásában, termékenyülési gondokban jelentkezhet. A hideg időszak bekövetkezte előtt érdemes felkészíteni a növényeinket a stresszhelyzetre, kifejezetten erre a célra megalkotott biostimulátort használni. A portfóliónkban a Quantis alkalmazását javasoljuk. Dózisa 2,0 l/ha, keverhető gombaölő vagy rovarölő szerrel regulátorral. Gyomirtókkal nem javasoljuk együttes kijuttatását. A Quantis képes a várható időjárási stresszt kezelni, felkészíti a növényt a nehezebb periódusra, beindítja a növény természetes stresszkezelési reakcióját. A benne lévő kalcium és kálium pedig kifejezetten alkalmas a hideg időjárás okozta negatív következmények csökkentésére.

Boros Szilárd - kórtan
Horváth András - rovartan
Dr. Nagy Viktor - repce gyomok
Tóth Csantavéri Szilvia - kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Fejlett rozsnok
Fejlett rozsnok
Fómás levélfoltosság tünete repce levelén
Fómás levélfoltosság tünete repce levelén
Hálózatos és barna levélfoltosság őszi árpa levelén
Hálózatos és barna levélfoltosság őszi árpa levelén
Jól sikerült őszi gyomirtás Boxer Pack-al
Jól sikerült őszi gyomirtás Boxer Pack-al
Pusztuló parlagi ecsetpázsit Boxer tartamhatásnak köszönhetően
Pusztuló parlagi ecsetpázsit Boxer tartamhatásnak köszönhetően
Repce fagy után
Repce fagy után
Szeptóriás levélfoltosság őszi búza levelén
Szeptóriás levélfoltosság őszi búza levelén
chevron_left
chevron_right