Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2023.03.17.

Hír

Az elmúlt egy héten érdemi csapadék nem érkezett, mindössze néhány mm eső volt a Zempléni-hegység körzetében (forrás: idokep.hu)

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 napban az egész ország területén várható 5 mm-t meghaladó csapadék mennyiség. A várható mennyiség 15-20 mm körül alakul, északon-északkeleten illetve a délnyugati határ mentén lehet ennél több (25-30 mm). A talajok hőmérséklete ma még 10-12 °C körül van, de a jövő héten a lehűlés miatt 4-7 °C-ra fog csökkenni. A napraforgó és kukorica vetések még nem időszerűek ilyen talaj hőmérsékletnél. A talajok felső rétegének száradása felgyorsult a múlt héten, az északnyugati és középső országrészen már enyhe-közepes aszály jelei mutatkozik (met.hu).

Őszi káposztarepce gyomhelyzete

  • A szárbaindult állományokban viszonylag kevés gyom található. Alapvetően az őszi gyomirtások a csapadéknak köszönhetően jól sikerültek. Ahol van gyom, ott az ebszikfű, sebforrasztó zsombor, tarsóka szárbaindult állapotban vannak, míg a szőnyeggyomok virágoznak. Az első csoportba tartozó gyomok ellen időszerű a védekezés, míg a szőnyeggyomok ellen nincs megoldás ebben az állapotban már.  

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Őszi búza bokrosodás-bokrosodás vége, szárbaindulás kezdete (BBCH 25-31) fenológiai állapotban van. Az enyhe tél következtében fejlett gyomnövények láthatóak az őszi vetésű kalászos gabonákban. A tavaszi felmelegedéssel felgyorsult gyomnövény fejlődés várható. A melegebb idő hatására várható a napraforgó árvakelés kelése és a mezei acat kihajtása is. Az egyszikű gyomok közül a kezeletlen területeken jelentős egyedszámban fordulnak elő a nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olaszperje. Ezek a gyomok bokrosodás vége stádiumban vannak, tehát az ellenük való védekezés pont aktuális. Ahol vegyes gyomfertőzés van, akár egy- és kétszikűek együtt vagy több egyszikű gyomfaj, akkor az Avoxa Peak technológiai csomag használata jelent megoldást. Az Avoxa két hatóanyaga egyedülálló teljesítményt biztosít az egyszikű gyomok ellen, míg a Peak teszi teljessé a kétszikűirtó hatékonyságot. A csomagot 10-11 ha-on lehet felhasználni, a magasabb dózis a fejlettebb gyomok ellen, illetve az ecsetpázsit, olaszperje vagy a rozsnok fajok ellen javasolható. Önálló Avoxát is lehet vásárolni, amelyet a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére vagy a megkésett kezelésekre javaslunk. Dózisa gyomoktól és fejlettségtől függően 1,5-1,8 l/ha, adjuváns nem szükséges. A kultúrnövény 2. nóduszos állapotáig használható. Az Avoxa és az Avoxa Peak őszi búzában, durumbúzában, tritikáléban és rozsban engedélyezett.

Ha csak kétszikű gyomok vannak jelen az állományokban, akkor az 5 ha-os területre, bokrosodás végéig alkalmazható, széles hatásspektrumú Peak Turbo alkalmazását javasoljuk.  

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa bokrosodás-bokrosodás vége (BBCH 25-29) stádiumban van. A lisztharmat fertőzöttség 3-5 % körül alakul. Hálózatos levélfoltosság sok állományban jelen van, egyesekben erősebb fertőzési nyomással (mélyebb fekvésű táblák). A hétvégére csapadékot jósolnak hidegfront kíséretében, majd a következő hétre lehűlést, majd felmelegedést, ennek megfelelően a kórokozó életfeltételei megfelelőek lesznek, terjedése biztosított lesz. Jelenleg több az idősebb micéliumtelep az elmúlt időszak csapadékmentesebb időjárása miatt, ezek határán vannak éppen a túlélés és pusztulás között, újabb csapadékhullámtól azonban ezek a margarinszínű telepek még "életre kelhetnek". A fungicides védekezéseket szárbaindulás kezdetén célszerű elvégezni hosszú hatástartamú és széles spektrumú termékekkel, mint az Amistar Era (0.8+0.5 l/ha) termékkombináció vagy az Elatus Era (0.75-1.0 l/ha). Fejlettebb állományokban időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,4-0,6 l/ha dózisban javasoljuk  

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében bokrosodás-bokrosodás vége (BBCH 25-29) fenológiában vannak, de lehet találkozni 1 nóduszos állományokkal is. A lisztharmat jelentősebb fertőzési nyomással van jelen a fogékonyabb állományokban, erőteljesen sporulálnak. Szeptóriás levélfoltosság is megtalálható, de kisebb mennyiségben, mint egy-másfél hónapja. A lisztharmatnak kedvező a néhány mm csapadék és a napsütés, a szeptóriás levélfoltosság kórokozójának nagyobb nedvesség kell, erőteljes terjedésére a következő időszakban nem kell számítani. Rozsdabetegségek (levélrozsda) helyenként észlelhetők, de védekezést jelenleg nem indokol a mennyisége. A fungicides védekezésekre érdemes felkészülni és fertőzési nyomás függvényében 1-3 nóduszos állapotban elvégezni. Ajánlatunk az Amistar Era 0.8+0.4-0.5 l/ha vagy Amistar Prime 0.8+0.6 l/ha. Utóbbi triazolmentes megoldás, hűvösebb időben is hatékony, elsősorban erősebb lisztharmattal fertőzött területekre. Rovarölő szerrel, pl. Karate Zeon 5 SC vagy regulátorral, pl. Moddus Evo keverhető.
  • Sok helyen lehet találkozni vírus által okozott tünetekkel. Sajnos ellene a védekezés már nem lehetséges.
  • Fejlettebb állományokban időszerű lehet a regulátoros kezelés, amelyre a Moddus Evo 0,2-0,3 l/ha dózisban javasoljuk 

Kórokozók repcében

  • A repce fejlettsége az oldalhajtások kialakulásának vége-szármegnyúlás kezdete stádiumában vannak (BBCH 29-31). A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója meglehetősen nedvességigényes, a napokban hullott kevés mennyiségű eső és az éjszakai lehűlések egyelőre nem teszik lehetővé a betegség számottevő terjedését. 2-3 %-os fertőzöttségben találhatók meg a leveleken. A kórokozó piknídiumai, ivartalan termőtestei megtalálhatóak, melyekből később szeles és csapadékos időjárás hatására rengeteg konídium indul útjára, hogy új fertőzéseket indítson. Aktuális a fejlettebb állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését.
  • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy a Toprex-et. A Magnello dózisa 0,8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0,3-0,5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete. Rovarölő szerekkel (pl. Karate Zeon 5 SC) keverhető.

Állati kártevők repcében

  • Repce-szárormányosok február eleje óta jelen vannak az állományokban, az elmúlt napok hűvösebb időjárása fékezte az aktivitásukat. Az időjárás melegedésével számítani kell a tömegesebb megjelenésükre és a tojásrakásra. A repce-fénybogarak is megjelentek. A jövő heti lehűlés lassítja a betelepedést. Szárormányosok egyedszáma a vizsgált táblákban 3-4 db/tő. Amíg nincs virágzó növényegyed, addig a Karate Zeon javasolható 0,15 l/ha dózisban. Előnye, hogy hideg időben is hatékony, nem felszívódó, de törekedjünk a megfelelő lémennyiséggel történő kijuttatásra. Regulátorokkal keverhető, pl. Magnello és Toprex. Ha megjelennek az első virágok, akkor a Monospel 0,2 l/ha dózisban használható. Bór tartalmú levéltrágyával is keverhető.

Állati kártevők kalászosokban

  • Egyelőre csak néhány helyen tapasztalható a vetésfehérítő betelepedése, tojásrakás még nem figyelhető meg. Levéltetű fertőzés még tapasztalható. Ahol szükség lehet rá, ott a Karate Zeon 5 SC 0,15-0,2 l/ha dózisban történő alkalmazása lesz hatékony. Gombaölő szerekkel és regulátorral keverhető.

Boros Szilárd kórtan
Horváth András rovartan
Dr. Nagy Viktor repce gyomok
Tóth Csantavéri Szilvia kalászos gyomok
Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Sebforrasztó zsombor és szarkaláb repcében
Sebforrasztó zsombor és szarkaláb repcében
Repce szárormányosok sárgalapon, Csorna
Repce szárormányosok sárgalapon, Csorna
Ősziárpa vírus, Somlóvásárhely
Ősziárpa vírus, Somlóvásárhely
lisztharmat idősebb telepei őszi árpán
Lisztharmat idősebb telepei őszi árpán
Repce fénybogarak
Repce fénybogarak
Fómás levélfoltosság tünete piknídiumokkal
Fómás levélfoltosság tünete piknídiumokkal
chevron_left
chevron_right