Syngenta Szershow: fókuszban a kalászosok

Sajtóközlemény
Syngenta Szershow: fókuszban a kalászosok

A kalászos kultúrák jelentősége a jelenlegi viszonyok között folyamatosan növekszik. Az egyre bővülő Syngenta kalászos genetikával, új generációs növényvédelmi és digitális megoldásaival, valamint a vállalat és a gazdálkodók oldalán felhalmozódott tapasztalatok felhasználásával reális esély van arra, hogy Magyarország a termésmennyiség és minőség szempontjából is az európai országok élmezőnyébe kerüljön. Ha a területen kalászonként csak eggyel több szem fejlődik, az több mint 300 kilogramm terméstöbbletet jelenthet hektáronként, ez ösztönözte a „Minden szem számít” program elindítását, hangzott el a Syngenta Szershow rendezvényén, amelyet idén Szekszárdon és Szarvason rendeztek.

A magas termés és kiváló minőség alapja a jó genetika

Krupp Kristóf kalászos vetőmag kampánymenedzser kifejtette: „a sikeres gazdálkodás alappillére a helyes vetőmag megválasztása. A megfelelő genetika biztosítja a magas termés egy részét, ezzel tudjuk megalapozni a termesztés sikerét.”

A Syngenta élen jár a világ kalászos vetőmag piacán, kínálatában a szélsőséges időjárási és gazdasági környezetben számos kézzelfogható megoldást találnak a termelők. A HyvidoTM hibrid őszi árpákat azon gazdálkodók figyelmébe ajánlják, akik kompromisszumot nem ismerve, még nagyobb hozamot szeretnének elérni a területükön. SY Dakoota és SY Dooblin hibrid árpa a Syngenta-portfólió legújabb tagjai, amelyek széleskörű adaptációs készségeiknek köszönhetően az ország bármely területén termeszthetőek, betartva a technológiai fegyelmet. A jó minőségű búza termesztésének alapfeltétele ugyancsak a megfelelő genetikai adottságokkal rendelkező fajta. Legújabb fajtáik közé tartozik az SY Passion és SY Exaltation szálkás kalászú, malmi minőségű takarmánybúzák. Míg az SY Passion egy középkorai, addig az SY Exaltation inkább egy középkései érésidejű fajta. Azoknak a termelőknek ajánlják, akik megbízható termést, kiváló minőséget és hosszú távú jövedelmezhetőséget szeretnének elérni.

Hatékony növényvédelmi technológiák a gyakorlatban

„A jó genetikai potenciált hatékony növényvédelmi megoldások nélkül nem tudjuk kiaknázni”, hangsúlyozta Varga Zoltán. A Syngenta kalászos növényvédelmi termékfelelőse elmondta: „a csávázástól a gyomirtáson át, a rovarölő, gombaölő és szárszilárdító szerekig, kiegészítve egy tudatos biostimulátor használattal egyértelműen elmondhatjuk, hogy a Syngenta mindent biztosít, ami ahhoz szükséges, hogy a növények egészségét és teljesítőképességét megőrizzük.”

A Vibrance Duoval történő csávázás a talajban található kórokozóktól védi, és a gyökérstimuláló hatása miatt biztosítja, hogy a kelő növény hatékonyan tudja felvenni a talajban elérhető nedvességet. Az őszi gyomirtáshoz alkalmazható Box-R Pack lehetővé teszi, hogy az ősszel vetett búza vagy árpa ne versenyezzen a területen előforduló gyomokkal a vízért és a tápanyagért. Az Avoxa Peak elbánik a nehezen irtható egyszikű gyomokkal. A Moddus Evo segít, hogy az árpáink és a búzáink ne fekve, hanem állva várják a betakarítást. A Syngenta gombaölő szerek biztosítják, hogy a kórokozók ne pusztíthassák a lombfelületet és ne okozzanak gondot a kalászban fejlődő szemeknek. Az Elatus Erával pedig nem csak ezt a védelmet teremtjük meg, hanem olyan egyedi élettani hatást is adunk a fejlődő növénynek, amely mind termésmennyiségben, mind -minőségben jobban fog teljesíteni.

Termésbiztonság és fenntarthatóság: növényi biostimuláció Syngenta módra

A változó klimatikus viszonyok a kultúrnövényeinket egyre inkább kitettebbé teszik a környezeti stresszel szemben. Ahhoz, hogy a növényeinktől elvárt termésszintet biztosítani tudjuk, szükség van arra, hogy a kritikus, stresszes életszakaszokon külső beavatkozással segítsünk. A helyes mezőgazdasági gyakorlat agrotechnikai elemein kívül a biostimuláció természetes és fenntartható megoldás a növény életfolyamatainak segítésében.

„A biostimulátorok olyan, elsősorban természetes összetevőket tartalmazó anyagok, amelyek kiegészítve az okszerű és szakszerű kémiai növényvédelmet és tápanyag-utánpótlást, a növény élettani folyamatait kedvezően befolyásolják, amely a stressz leküzdésében nyújthatnak hatékony segítséget. Nem termésnövelő anyagokról beszélünk, ha a biostimulációról van szó, ezen készítmények hatékonyan tudják tompítani a stressz okozta terméskiesést, ami a biostimulációban nem részesített állományokhoz képest magasabb termést eredményez”, ismertette Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök.

A Syngenta első ilyen készítménye a Quantis, amely valamennyi szántóföldi kultúrában használható és megelőző jelleggel alkalmazva a környezeti stressz káros hatásainak mérséklésében játszik fontos szerepet a növény számos fontos és kritikus élettani szakaszában. Jelenleg engedélyezés alatt van a Vixeran baktérium alapú készítmény, amely a szántóföldi kultúrákban a növény korai fejlődési szakaszában a növények nitrogén tápanyagellátásának optimalizálásában ad segítséget.

Új digitális megoldások a Cropwise-családban

A Syngenta számára stratégiai kérdés, hogy olyan digitális megoldásokat fejlesszen, amelyek segítik termelőket az eredményes gazdálkodásukban. A Cropwise Protector a digitális növényvédelem úttörő megoldása képes akár a nagyobb üzemek komplexebb növényvédelmi tevékenységeinek digitális alapú koordinációjára is. A Cropwise Seed Selector segít kiválasztani a legjobb Syngenta hibridet az adott területre. A Cropwise Planting a Syngenta új szolgáltatása, amellyel differenciált vetés térkép készíthető a precíziós gépek számára. Az Interra® Scan pedig a Syngenta első precíziós talajmintavételi szolgáltatása, amely új technológiát alkalmaz a talaj magas felbontású tápanyag-, szerkezet és karbonforrások térképezéséhez, hogy a termelők pontosan meghatározhassák a talaj állapotát és a tápanyag-ellátottságát, mutatta be Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője.

Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Syngenta Szershow - 2023
Syngenta Szershow
Krupp Kristóf - Syngenta kalászos vetőmag kampánymenedzser
Krupp Kristóf

Syngenta, kalászos vetőmag kampánymenedzser

Heicz Péter - Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője
Heicz Péter

Syngenta, Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezető

Dr. Nagy Viktor - Syngenta, fejlesztőmérnök
Dr. Nagy Viktor

Syngenta, fejlesztőmérnök

Varga Zoltán - Syngenta, kalászos növényvédelmi termékfelelős
Varga Zoltán

Syngenta, kalászos növényvédelmi termékfelelős

chevron_left
chevron_right