Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.06.10.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban a Dunántúlon több hullámban 50-100 mm csapadék hullott. Néhány helyen a csapadék mennyisége meghaladta a 100 mm-t is. Az északkeleti országrészben is volt csapadék 10-30 mm között, de délkeleten nem jelentős mennyiség (forrás: idokep.hu).

A következő 5 napban a középső megyékben és a Duna mentén várható 5-15 mm csapadék - elsősorban a pénteki és szombati napon (forrás: met.hu). A páratartalom a nappali órákban nyugaton 50-70 %, keleten 40-60 % lesz, az éjszakai órákban – ahol csapadék hullott - 80-90 %. A csapadékos területeken a reggeli harmatképződés jelentős lesz, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének. A párolgás – a magas nappali hőmérsékletek miatt - napi 4-6 mm is lesz, 5 nap alatt akár 20-30 mm körül lesz, a magasabb értékek a nyugati országrészben lesznek, de itt voltak nagyobb esők  (forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák viasz és teljes érésben vannak, az érési folyamatok felgyorsultak (BBCH 81-85).
  • Őszi búzák virágzás vége-tejes érés stádiumban vannak (BBCH 69-75).

Gyomhelyzet

  • A kalászosokban az állományok fölé növő rozsnokot, nagy széltippant, szarkalábat és nádat látni. Ebben a fenológiai stádiumban már nem lehet gyomírtani.

Kórokozók az őszi árpában

  • Az őszi árpa állományok viaszérés közepe-vége fenológiai állapotban vannak. Az állományoknál előrehaladott az érési folyamat, a kórokozók jelentős kárt a csökkenő fertőzhető zöld levélfelület hiányában már nem tudnak okozni. Közeledik a betakarítás, növényvédelmi teendő nincs a továbbiakban.
  • Sikeres betakarítást kívánunk!

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok virágzás vége-tejesérés kezdete fenológiában vannak. A termelők a kalászvédelmi kezeléseket elvégezték a kalászfuzáriózis kórokozóival szemben. Levélbetegségek nem terjedtek nagyobb mértékben, a dúsabb, mélyebben fekvő állományok alsó levélszintjein található meg a szeptóriás levélfoltosság és a vetésváltás nélküli állományokban a fahéjbarna levélfoltosság, de nem jelentős fertőzési nyomással. Jelentős kárt már nem fognak okozni a betegségek betakarításig.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából a még virágzásban lévő, hosszabb tenyészidejű állományok kalászainak fuzárium elleni védelmére kiváló megoldás portfóliónk vezérterméke az Elatus Era. SDHI és triazol csoportba tartozó hatóanyagokat tartalmaz, kiváló hatékonysággal rendelkezik az őszi búza összes levélbetegségével szemben, hosszú hatástartama a később fertőző kalászfuzáriózis ellen is preventív védelmet biztosít (a később esedékes kalászvédelmi kezelés elvégzése emellett ugyanakkor indokolt!). Javasolt dózisa levélbetegségekkel szemben 0.75-1.0 l/ha. Ajánlott permetlémennyiség: 250-300 l/ha. A felső dózis használata markánsabb zöldítő, termésnövelő és beltartalmi minőségjavító hatást biztosít. Másik javaslatunk az Amistar Era termékkombináció 0.8 l/ha Amistar 250 SC + 0.5 l/ha Era 300 EC dózisban. Továbbá olcsóbb, de magas tebukonazol tartalma miatt megbízható megoldás a Magnello 1.0 l/ha dózisban. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • Erős a levéltetvek jelenléte. Egyre több poloskával és szipollyal lehet találkozni, ahol erős a fertőzésük védekezzünk ellenük.
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel* 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható. Levéltetvek ellen speciálisan az Afinto 140 g/ha dózisú alkalmazását javasoljuk. Lémennyiség 250-300 l/ha legyen.

Repce

  • A repce fejlettsége az érés kezdetén van (BBCH 81-83).

Gyomok

  • Jelenleg nincs olyan lehetőség, amellyel be lehetne avatkozni az esetleges gyomosodási folyamatokba.

Kórokozók

  • Az elmúlt napokban hullott helyenként nagyobb mennyiségű csapadék mellé magas nappali hőmérsékletek társultak, a betegségek, pl.: fómás levélfoltosság- és szárrák nem terjedtek nagyobb mértékben. Alternáriás betegség, fehérpenészes rothadás jelenléte nem tapasztalható a szemlézett állományokban. Növényvédelmi teendő növénykórtani szempontból betakarításig már nincs.
  • Növényvédelmi teendő nincs, a forgalomban lévő fungicidek engedélyokiratai már nem engedik a mostani fenológiában történő kijuttatást, így akik korábban nem kezeltek most már betakarításig a hibridek betegségek elleni ellenállóságában, valamint a kórokozóknak kedvezőtlenebb időjárásban bízhatnak.

Állati kártevők repcében

  • Repcekártevők ellen már nem lehett védekezni, a lárvák a becőben károsítanak, nem lehet ellenük már hatásosan kezelni. Egyre több helyen látni levéltetves becőket.

Napraforgó

  • Napraforgó nagyon gyorsan fejlődik, a szármegnyúlás stádiumában vannak (BBCH 18-30)

Gyomok

  • A napraforgó állapotát tekintetve szintén nagy szórás mutatkozik az ország különböző részein. A posztemergens kezelésének a végén vagyunk. Jelentős parlagfű és kender fertőzésekkel lehet találkozni.
  • A gyomirtási időszak végén állunk. Már csak kozmetikai kezelésekre van lehetőség.

Kórokozók

  • Napraforgó állományokban megjelent az alternáriás levélfoltosság, egyelőre alacsony fertőzési nyomással. A napokban hullott csapadéknak és magas relatív páratartalomnak köszönhetően terjedése az elkövetkező időszakban biztosított lesz. Elég sok helyen lehet látni a peronoszpóra primer fertőzésének tüneteit is. Ez ellen levélfungicidekkel nem tudunk védekezni, csak csávázással és rezisztens hibridek termesztésével. Mivel a kórokozó gyorsan képes új rasszokat létrehozni, előfordulhat, hogy egyes rasszokkal szemben rezisztens hibriden mégis megjelennek a tünetek. A sok helyen vízzel telített talajok pl.: Somogy megye kedveznek a rajzóspórák talajban történő aktív mozgásának.
  • Napraforgóban aktuális elvégezni a szár- és levélfoltosságokat okozó betegségek (Alternaria spp., Phoma spp., Diaporthe spp.)  elleni védekezést, amíg az állomány szántóföldiföldi vontatott permetezőgéppel is járható állapotban van. Ajánlatunk az Amistar Sun**, két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmaz, kiváló hatékonyságú a napraforgó legfőbb betegségeivel szemben. Zöldítő, termésnövelő hatással is rendelkezik. Mindkét hatóanyag felszívódó hatású, így kiválóan alkalmas a korai védekezések elvégzésére. Ajánlott dózisa 0.8-1.0 l/ha, a felső dózis hosszabb hatástartamot, markánsabb hatékonyságot és termésnövelő hatást biztosít. Tankkeverékben kijuttatható rovarkártevők ellen Karate Zeon 0.15-0.2 l/ha vagy Judo 1.25 l/ha dózisával pl.: levéltetvek ellen, illetve bórtartalmú lombtrágyákkal is.

Kártevők

  • Napraforgó nagyot nőtt, a kezdeti levéltetű tüneteket kezdi kinőni.
  • Levéltetvek ellen a Judo 1,25 l/ha dózisú alkalmazását javasoljuk nagy, legalább 300 l/ha lémennyiséggel.
  • Lehet Monospelt is használni levéltetvek ellen, ha valaki óvatos, mert akác virágzik a táblája mellett használjon Monospelt!

Kukorica

  • A kukorica – ahol kellő csapadékot kapott - nagyon gyorsan fejlődik a melegnek köszönhetően, sok helyen lehet látni már 8-12 leveles állományokat is. De az aszályos helyeken szenved, a fejlődés lelassult.

Gyomok

  • Lassan záródnak a kukorica sorok, további jelentős gyomkelés más nem várható.
  • Véget ért a kukorica gyomirtásának lehetősége.
  • Az idei évben látványosak az egyes gyomirtó szeres kezelések közötti különbségek. Nehéz volt a pontos időzítés, egyrészt az időjárás viszontagságai miatt, másrészt a gyomok szokatlan csírázási, majd fejlődési üteme miatt.
  •  A szakmailag pontos, jól megválasztott gyomirtó szerrel, időben végzett gyomirtással termést tudunk menteni. Abban az esetben, ha a területünk gyomviszonyainak nem megfelelő gyomirtó szert juttatunk ki, esetleg megcsúszunk a kezeléssel, vagy a választott szer szelektivitása nem megfelelő, akkor termésveszteségünk jelentős, átlagos viszonyok között 1 t/ha-t is meghaladó lehet. A gyomirtás hatással van a kukorica kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenálló képességére is, gyökérképződésére, szárszilárdságára, megdőlésére, a virágzás idejére, megtermékenyülésre is, így a teljes vegetációs időben végigkiséri és befolyásolja a kukorica életét. Ez az a pont a kukorica növényvédelmében, ahol a legnagyobb lehetőségünk van a beavatkozásra, a kukorica támogatására a termés maximalizálása érdekében.

Kártevők

  • Már találkozni az első dőlő kukoricákkal, amelyet a kukoricabogár lárvája okoz
  • A kukoricamoly első nemzedéke lepkéinek megjelenéséhez is megvan a megfelelő hőösszeg. A déli országrészben és Hajdú megyében elindult a rajzás, több helyen fogunk napi 4-6 darabot.
  • Május 24. óta fogunk gyapottok bagolylepkéket a csapdáinkkal, Hajdúszoboszló környékén erősődő rajzást észleltünk gyapottok bagolylepkénél, napi 10-20 db-ot fog a csapda. Berettyóújfaluban is hasonló számokat lehet tapasztalni. Dél-Magyarországon Szalánta (Baranya), Baja (Bács), Székkutas (Csongrád), Nyársapát (Pest) szintén megindult a rajzás, amely minden esetben áttelelő egyedeket jelez.
  • Figyeljük a kukoricákat a kukoricamoly rajzás elkezdődött, ha erős a rajzás és sok lerakott petét találunk érdemes védekezni az Ampligo vagy Voliam*** készítményünkkel.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

*A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel
**Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
***A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.