Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.05.19.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország nagy részén szórványos csapadékok voltak elsősorban záporok és zivatarok formájában. Ezen a héten az Északnyugat-Dunántúlon volt 10-20 mm csapadék, illetve néhány gócban 5-10 mm. Az ország nagy részén a lehullott csapadék nem érte el az 5 mm-t (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban jelentős csapadék nem várható az ország nagy részén. Csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, illetve a Duna mentén várható 5-10 mm csapadék elsősorban a hétvégén, illetve kedden. A többi országrészben nem várható jelentős csapadék (forrás: met.hu). A páratartalom a nappali órákban 30-40 % lesz, de az éjszakai órákban mindenhol 70-80 % lesz, reggeli harmatképződéssel, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének. A párolgás napi 3-4 mm is lesz, 5 nap alatt 15-20 mm körül lesz, ami negatív egyenleget fog jelenti az ország nagy részén.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben 20-25 °C lesz , gyors fejlődést eredményez a növényállományok részére (forrás: met.hu.

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák kalászolás végi-teljes virágzás stádiumban vannak (BBCH 59-65).
  • Őszi búzák kalászolás eleje-virágzás eleje stádiumban vannak (BBCH 51-61). A melegebb időnek köszönhetően az ország nagy részén erőteljes fejlődésben vannak az állományok.

Gyomhelyzet

  • A kalászosok gyomirtásának végén vagyunk. Már csak néhány későn vetett tavaszi kalászos gyomirtása maradt hátra. Őszi kalászosokban ebben az időben már nem lehet gyomirtani.

Kórokozók az őszi árpában

  • Az őszi árpa állományokban sok helyen elkezdődött a virágzás. Növénykórtani szempontból a dúsabb, nehezebben felszáradó állományokban van jelen a rinhospóriumos levélfoltosság, barna levélfoltosság. A lisztharmat a kevésbé dús állományokban visszaszorulóban van, köszönhetően az elmúlt szárazabb és csapadékmentes napoknak. A felsőbb levélszintek általánosan egészségesek, a korábbi lombvédelmi kezeléseknek tart a hatása, az időjárás jelenleg nem teszi lehetővé a kórokozók számottevő mértékű terjedését.
  • A korábban fungicides állománypermetezésben részesített állományok általánosan jó egészségi állapotban vannak, ezekben betakarításig már kórokozók elleni védelemre nincs szükség. Sok helyen megfigyelhető az alsó levélszintek leszáradása, egyrészt a beköszöntött meleg időjárás miatt, másrészt a növények tenyészideje is a végéhez közeledik. Amennyiben rovarkártevők elleni további védekezésre van szükség ajánlatunk a Karate Zeon 0.15-0.2 l/ha vagy Monospel 0.2 l/ha. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható, szemképződés kezdetéig juttatható ki (BBCH 70). A Karate Zeon virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki virágzás kezdetéig.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza sok helyen már túl van a kalászhányáson, egyes állományokban már az első portokok is megjelentek. A termelők a lombvédelmi kezeléseket jórészt elvégezték, most a kalászok védelmén van a fő hangsúly a kalászfuzáriózis kórokozóival szemben, melyek konídiumai rendkívül gyorsan 1-1.5 óra alatt képesek kicsírázni és a fertőzéseket elindítani. Legjobb hatékonyság lehetőség szerint preventív módon történő kijuttatással érhető el. Levélbetegségek tekintetében a dúsabb állományokban lisztharmat jelenléte tapasztalható, esetenként a szeptóriás levélfoltosság, fogékonyabb fajtákon észlelési szinten vörösrozsda is megtalálható. Az elmúlt napokban beköszöntött meleg és csapadékhiány, továbbá az előzőleg elvégzett lombvédelmi kezelések miatt a kórokozók terjedése megállt vagy lelassult. A következő napokban nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, így a terjedésük sem fog várhatóan nagyobb mértékben növekedni.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából a zászlóslevél védelmére kiváló megoldás portfóliónk vezérterméke az Elatus Era. SDHI és triazol csoportba tartozó hatóanyagokat tartalmaz, kiváló hatékonysággal rendelkezik az őszi búza összes levélbetegségével szemben, hosszú hatástartama a később fertőző kalászfuzáriózis ellen is preventív védelmet biztosít (a később esedékes kalászvédelmi kezelés elvégzése emellett ugyanakkor indokolt!). Javasolt dózisa levélbetegségekkel szemben 0.75-1.0 l/ha. Ajánlott permetlémennyiség: 250-300 l/ha. A felső dózis használata markánsabb zöldítő, termésnövelő és beltartalmi minőségjavító hatást biztosít. Másik javaslatunk az Amistar Era termékkombináció 0.8 l/ha Amistar 250 SC + 0.5 l/ha Era 300 EC dózisban. Továbbá olcsóbb, de magas tebukonazol tartalma miatt megbízható megoldás a Magnello 1.0 l/ha dózisban. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • A vetésfehérítő bogarak lárva kelése egyre intenzívebb és ez a soron következő időszakban várhatóan még tovább fog erősödni. Érdemes folyamatosan figyelni a gabona állományokat és szükség esetén mielőbb inszekticides kezeléssel elejét venni a további károsításoknak. A levéltetvek betelepedése is fokozódik.
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható. Levéltetvek ellen speciálisan az Afinto 140 g/ha dózisú alkalmazását javasoljuk. Lémennyiség 250-300 l/ha legyen.

Repce

  • A repce fejlettsége a virágzás végi-50 %-os végleges nagyságú becő stádiumában van (BBCH 69-75).

Gyomok

  • Jelenleg nincs olyan lehetőség, amellyel be lehetne avatkozni az esetleges gyomosodási folyamatokba.

Kórokozók

  • A jelenlegi napok meleg, csapadékmentes, alacsony relatív páratartalmú időjárása nem kedvező a repce kórokozói számára. Virágzás kezdetén sok helyen kaptak csapadékot az állományok, ekkor jó eséllyel tudott fertőzni a szklerotíniás és alternáriás betegség kórokozója, de ezek tünetei jelenleg még nem észlelhetők az állományokban. Az alternáriás betegségnek vagy repce-becőrontónak a mostani napok alacsony páratartalma kedvezőtlen.
  • Az állományok nagy részében véget ért a virágzás időszaka, megkezdődött a becőképződés, sőt van, ahol a becők 50%-a már elérte a végleges nagyságát is. Azokban az állományokban, ahol korábban végeztek fungicides kezelést számottevő egészségkárosodás várhatóan már nem fog fellépni. Nagyobb veszélyben a korábban nem kezelt állományok lehetnek, ezekben nagyobb mértékben léphet fel és terjedhet a fehérpenészes rothadás, alternáriás betegség. A forgalomban lévő fungicidek engedélyokiratai már nem engedik a mostani fenológiában történő kijuttatást, így akik korábban nem kezeltek most már betakarításig a hibridek betegségek elleni ellenállóságára, valamint a kórokozóknak kedvezőtlenebb időjárásban bízhatnak.

Állati kártevők repcében

  • Repcék utolsó kihívása jön a repcebecő ormányos és a gubacsszúnyog. Repcebecő ormányos mindenhol nagy számban van, ahol nem védekeztek, most még lehet.
  • Továbbra is figyelni a repcében   bundásbogár vagy repcebecő ormányosra. A Monospel alkalmazásának a végén vagyunk. Virágzás közepéig használható, ami BBCH 67. Az élelmezésegészségügyi várakozási ideje is hosszú, 56 nap. Virágzás után használjuk a Karate Zeon 5 CS-t, amely becőképződésig használható és az élelmezésegészségügyi várakozási ideje is rövidebb, 35 nap. Napraforgóban viszont lehet Monospelt is használni levéltetvek ellen, ha valaki óvatos mert akác virágzik a táblája mellett használjon Monospelt!

Napraforgó

  • Napraforgó nagyon gyorsan kikelt és fejlődik, egyre nagyobb mértékben találkozhatunk 2-6 leveles állományokkal (BBCH 12-16).

Gyomok

  • A napraforgó állapotát tekintve szintén nagy szórás mutatkozik az ország különböző részein, sajnos az aszály az, ami kivétel nélkül minden területen jellemző. Jelenleg több helyen már a korai vetésű napraforgók posztemergens kezelése után vagyunk. Azonban javarészt most zajlanak a posztemergens gyomirtások. Az alapgyomirtások korrekciójára szükség lehet számos területen. A korán elvetett állományokban a magról kelő gyomok a klasszokus posztemergens készítményekre való érzékeny fenológián túl vannak. A fenyércirok zömmel 20 cm nagyságú, idejében van a szelektív egyszikűírtóval történő kezelésre.
  • El kell kezdeni a korai posztemergens gyomirtásokat. A felhasználható készítmények (függően a gyomirtási típustól) elsősorban az egyszikű gyomok 1-3 leveles állapota ellen (Listego Clearfield®-ben, Listego Pro Clearfield® Plusban) ellen kell időzíteni, míg a kétszikű gyomok 2-4 leveles állapota a cél (előző készítmények és a Fluence SU-ban). Csak önmagukban menjenek ki, illetve a szükséges hatásfokozót használjuk (Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol Plus 0,5 l/ha, illetve Fluence 50 SG 45 g/ha + Trend 0,1 %). Ne keverjük őket speciális egyszikű irtóval. A javasolt lémennyiség 200-250 l/ha. 25 oC felett ne kezeljünk. Elsodródásra figyelni kell, célszerű légbeszívásos fúvókákat alkalmazni.

Kártevők

  • A napraforgók már kinőtték a barkókat (4 levélben). Levéltetű betelepedés fokozódik napraforgóban. Egyelőre csak szárnyas alakok vannak.
  • A meleg és a csapadék hatására kikeltek és gyorsan fejlődik a napraforgó. Aránylag sok a madár és a nyúlkártétel.
  • Levéltetvek ellen a Judo 1,25 l/ha dózisú alkalmazását javasoljuk nagy, legalább 300 l/ha lémennyiséggel.
  • Lehet Monospelt is használni levéltetvek ellen, ha valaki óvatos, mert akác virágzik a táblája mellett használjon Monospelt!

Kukorica

  • A kukorica nagyon gyorsan fejlődik a melegnek köszönhetően, sok helyen lehet látni már 5-7 leveles állományokat is (a korai posztemergens gyomirtások után nagyon gyorsan már a posztemergens gyomirtás ideje érkezett el!!!).

Gyomok

  • A gyomnövények rendkívül gyorsan fejlődnek. Vannak olyan területek, ahol már a posztemergens gyomirtási kezelésekkel is tempósan haladnunk kell, hogy ne csússzunk ki az optimális fejlettségből. Az idei tavaszon a korai posztemergens kezelések szinte összeértek a normál posztemergens kezelésekkel, oly gyorsan váltottak fenológiai állapotot a gyomnövények és a kukorica is. Most jött el a Calaris Pro, Calaris Professional, Elumis Bang, Milagro Plus optimális kezelési időszaka. Azt, hogy mely terméket válasszuk, a területünk gyomflórája alapján döntsük el. Magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen Calaris Pro, ha van fenyércirok, akkor Calaris Professional csomag, ha évelő és/vagy magról kelő egyszikűek mellett mezi acat is van a területen, akkor Elumis Bang-et javaslunk. Nem sikerült alapkezelések felülkezelésére Milagro Plus csomagot javasoljuk.

Kártevők

  • A meleg és a csapadék hatására a kukoricák gyorsan kinőttek a barkók foga alól.
  • A kukoricabogár lárvakeléshez még kb. 10 nap szükséges, ha marad a nyári idő, ha lehűlés jön akkor kb. 15 nap.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

® Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
® Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
A Listego azonos a 6300/2241-1/2020. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar® 40 SL gyomirtó permetezőszerrel.
A Listego Plus azonos a 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar Plus gyomirtó permetezőszerrel.
Az Eucarol Plus azonos a 04.2/407-1/2012. MgSzH számon engedélyezett Microbio permetezési segédanyaggal permetezőszerrel.
A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.