You are here

Toprex, a valódi repce regulátor

Sajtóközlemény
2017.09.22.

A 2016-17-es repce szezon a szélsőséges időjárás miatt ismét kihívást jelentett a repcetermesztőknek. A sikeres repce termesztés egyik kulcsa az állomány áttelésre való felkészítése, hiszen ha az állományt megfelelő kondícióban éri a tél nem kell tartani a terméskieséstől. A 2016/2017-es tél bizonyította az őszi regulátorozás létjogosultságát, hiszen a gyenge, vagy a túlfejlett állományokat egyaránt megkínozta a hideg, kemény tél. Éppen ezért az egyes technológiai lépések alkalmazása egyre nagyobb hangsúlyt kap. A hibrid választás, a vetésidő, a gyomirtás és az őszi regulátorozás/gombaölő kezelés minősége predesztinálja a következő évi végeredményt.

A repce sikeres átteleléséhez a tél előtti „nekifutás” a legfontosabb. A növény fejlettsége, levélszám, gyökérnyak vastagság, gyökérfejlettség létfontosságúak. Különösen, ha olyan szélsőséges telet nézünk, mint a 2016/17 tél volt. A korai vetésnek hátulütője lehet, hogy a repce erőteljes fejlődésnek indul, és vékony gyökérnyakkal esetleg szárba indulást követően megy bele a télbe. Viszont a hektikus időjárás, és a munkaszervezési problémák miatt ez a korai vetés nem mindig kiküszöbölhető.

Ilyen esetben a regulátor készítmény alkalmazása indokolt, hogy az ilyen jellegű problémákat elkerülhessük. A regulátorozás hatására erőteljesebb gyökérzet fejlődik, a tenyészőcsúcs is alacsonyabbra húzódik, így a növények télállósága, és a tavaszi indulása is jelentős mértékben javul. Az enyhe elhúzódó ősz, főleg ha jelentős csapadékkal jár kedvezhet a fómás betegség kialakulásának, a Toprex hatóanyagának köszönhetően kiemelkedő védelmet nyújt a fómás betegségek ellen is.

A Toprex mindkét hatóanyaga jó hatékonysággal rendelkezik a gombabetegségek ellen. A paklobutrazol elsősorban a regulátor hatásért felelős, a gibberelin sav szintézisét gátolja, ezáltal szabályozva a növény növekedését. A növények képesek felvenni levélen és talajon keresztül is.

 A difenokonazol kifejezetten a gombabetegségek elleni védelemre koncentrál, kiemelkedő hatékonysággal bír fómás, alternáriás betegség ellen, és jó kiegészítő hatással szklerotínia ellen.

 


A Toprex kezelés hatására  - nagyobb gyökértömeg  - egy kezeletlen kontrollhoz képest

 

A repce termesztésének kritikus időszaka a tél. Ha az állomány nem megfelelő állapotba megy a télbe, a termésveszteség elérheti akár a 40 % -ot. A tenyészőcsúcs védelme és a megfelelő gyökértömeg fontos a jó minőségű átteleléshez.

Egy Toprex-es kezeléssel csökkentjük a gyökérnyak közötti távolságot, a tenyészőcsúcs lent marad így jobban védett, jobban takart a levelek által. A kezelés hatására több levél képződik, a hajtástengely megvastagszik, a főgyökér hosszabb a kezeletlen növényekhez hasonlítva, ezáltal javul a nitrogén felvétel.

Intenzív regulátorhatás kiemelkedő fungicid hatékonyság

A Toprex teljesítménye megfelel az elvárásnak, amit egy regulátortól várunk, és némi pluszt is ad. Egyértelműen bebizonyított az őszi felhasználás jótékony hatása az állományra.

A kezelést követő 35. napon már látható a növényeken:

  • vastagabb gyökérnyak – erős gyökérrendszer, jobb tápanyag raktározás
  • nagyobb lombtömeg – a több levél és a tömött tőlevélrózsa
  • alacsonyabb állomány –zömök növényeknél csökken a kifagyás veszélye

 

 

Mikor végezzük el a Toprex-es kezelést?

Az őszi kezelést a repce 4-8 leveles állapotában érdemes elvégezni,  amikor a növény intenzíven növekszik és már kellő mértékben fedi a talajt a kiterülő leveleivel.

Őszi kijuttatás technológiai javaslat

Leírás

Dózis

Normál fejlettségű állomány, 
Törpe hibrid esetén

Nem áll fenn a szárbaindulás veszélye 
Cél a tőszám védelem, felkészítés a télre

0,3 l/ha

Átlagosnál erősebb repce fejlődés esetén

Fennáll az őszi szárbaindulás veszélye 
(hosszú ősz, meleg, csapadékos idő, korai vetés stb.) 
Cél a télállóság növelésén túl, a növekedés visszafogása:

  •  Korábbi kijuttatás, 4-6 leveles repcében
  •  Későbbi kijuttatás, 6-8 leveles repcében

0,4 l/ha

 0,5 l/ha

A Toprex egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező regulátor, amely az intenzív repcetermesztés elengedhetetlen technológiai eleme. Ahhoz, hogy ősszel a megfelelő kondícióba hozzuk a repcénket egy olyan készítmény, mint a Toprex nyugalmat ad a termelők számára a biztonságos, és sikeres átteleléshez biztosítva ezáltal a sikeres aratást is.