Felértékelődnek a biológiai megoldások

Sajtóközlemény
Felértékelődnek a biológiai megoldások

A klasszikus értelemben vett biológiai növényvédelmi eljárások több évszázados múltra tekintenek vissza, ennek ellenére hosszú ideig háttérbe szorultak a kémiai készítmények mellett. A növényvédelmi piacvezető Syngenta szerint napjainkban a biológiai megoldások jelentősége dinamikusan növekszik, melynek egyik oka, hogy a biodiverzitást óvni, ezzel párhuzamosan a környezeti terhelést pedig csökkenteni kell. Napjaink mezőgazdasági gyakorlatában egyre szélesebb körben használják a gazdálkodók a biológiai készítményeket.

A társadalmi igények és a jogszabályok is egyre szigorúbb feltételeket szabnak a kémiai növényvédelmi készítményekre nézve. Az élelmiszerlánc szereplőinek ezekhez alkalmazkodniuk kell. Emiatt például egyre több felvásárló ír elő növényvédelmi korlátozásokat a termelők számára, szűkíti a felhasználható kémiai növényvédő szerek listáját, és egyre több esetben szabja meg a termékekben megtalálható szermaradékok mennyiségét is.

„A biológiai készítmények felhasználásának elsődleges célja nem a kémiai megoldások helyettesítése, hanem azok kiegészítése, a kijuttatandó mennyiségük csökkentése. Ilyen módon a hagyományos megoldás dózisának csökkentése mellett közel azonos, vagy egyes esetekben jobb hatásfok is elérhető, különösen a kórokozók és a kártevők elleni védelemben” – ismertette Fóris-Kuti Kamilla, a Syngenta kertészeti kultúrákért felelős termékfelelőse.

Használatuk számos előnnyel jár

A fogyasztók alacsonyabb környezeti terhelés mellett alacsonyabb szermaradék-tartalmú, jobb beltartalmú élelmiszerekhez jutnak. A termelők pedig könnyebben megfelelnek az áruházak szigorodó elvárásainak, emellett nagy előny, hogy a készítmények egészségügyi várakozási ideje a legtöbb esetben jóval rövidebb, mint a kémiai megoldásoké, ami rugalmasabbá teszi a felhasználhatóságot. A biológiai anyagok összetett hatásmechanizmusuk révén kiváló eszközei lehetnek a rezisztenciatörésnek is, és sok esetben a hasznos szervezetekre nincs, vagy alacsonyabb a hatásuk. Továbbá környezetvédelmi előny, hogy a biológiai készítmények gyártása során kerülnek minden mesterséges adalékot, így mellőzik többek között a mikroműanyagok használatát is.

Felértékelődnek a biológiai megoldások

Magyarországon öt termékkel van jelen ezen a piacon a Syngenta

A növényvédelem területén piacvezető Syngenta stratégiai céljának tekinti biológiai készítmények fejlesztését is. Hazánkban jelenleg öt biológiai megoldás érhető el a Syngenta portfóliójában: az Epivio Energy csávázószer és Isabion növénykondicionáló mellett, a Quantis, a Taegro és a Vixeran. A Quantis a növényeket érő stressz megelőző kezelésében bír kiemelkedő hatással.

A Vixeran a levegőben található szabad nitrogén megkötésében játszik jelentős szerepet. A növény levelében, gyökérben élve és annak felületén biofilmet képezve (rizoszféra) veszi fel, alakítja át a levegő elemi nitrogénjét a növény számára felvehető ammónium formába, amelyet kedvezőtlen körülmények között is képes felvenni a növény.

A Taegro, a Syngenta első biológiai gombaölő szere pedig számos gyümölcs- és zöldség kultúrában felhasználható gombás betegségek széles köre ellen. Ezek közül érdemes kiemelni szőlőben a szürkepenész és lisztharmat, csonthéjasokban a monília, a hajtatott zöldségkultúrákban pedig a lisztharmat elleni hatékonyságát.

A vállalat következő 5 évben számos új megoldást hoz a magyar piacra, hisz a jövőben a növénykondícionáló anyagok, a biológiai növényvédő készítmények, valamint a tápanyag-utánpótlásban, tápanyag feltárásában segítő termékek is nagy szerepet játszhatnak majd a sikeres gazdálkodásban.

„A termékek bevezetése mellett szükséges a szakmai támogatás. Erőteljes szándékunk, hogy az évtized végére a Syngenta a téma szakértőjévé váljon. Ha a gazdák biológiai megoldásokon gondolkodnak, akkor vállalatunk ugorjon be nekik elsőként!” – hangsúlyozta Papp Zoltán, a biológiai megoldásokért felelős kampány menedzser.

A biológiai megoldások plusz AÖP-pontokat érnek

Az Agrárökológiai Programban támogatják ezen termékek használatát 1 vagy 2 pontért. A növénykondicionálóként engedélyezett Quantist, Isabiont, Epivio Energy-t, a mikrobiológiai készítményként engedélyezett Vixerant a talaj- és növénykondicionáló, illetve nitrogénmegkötő készítményeket a szántóföldön alprogramban lehet használni 1 pontért. A gombaölő szerként engedélyezett Taegrot a biológiai ágensek ültetvény alprogramban lehet alkalmazni 2 pontért.