Innováció, biztonság és hatékonyság egyben, Seguris Xtra

Sajtóközlemény

A magyar szántóföldi gazdálkodás egyik alappillére a kalászos gabonatermesztés. Több mint 1,3 millió hektár őszi kalászos gabonát vettetek el 2016 őszén. Továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növényünk, ezért fontos, hogy minél nagyobb biztonságban termelhessük. A sikeres termesztés több fontos tényezőből tevődik össze. Fontos a megfelelő fajta- vagy hibridválasztás, a csávázás, az állományok gyommentesen tartása, emellett nélkülözhetetlen a folymatos tápanyag utánpótlás és a szárszilárdítás is. Továbbá elengedhetetlen, hogy a növényállományunk zöld részeit, azaz a szárat és a leveleket egészségesen és zölden tartsuk a teljes tenyészidő folyamán. Ez azért fontos, mert a zöld növényi részeken történik az asszimiláció, mely végsősoron meghatározza a terméseredményt is.

Melyek azok a tényezők, amelyek károsíthatják vagy csökkenthetik az asszimilációs felületet?
Elsősorban a kalászosokban megjelenő kórokozók, úgy mint a szeptória, lisztharmat, a különböző rozsdafajok, a helmintosporium és a ramulária betegségek. A hő- és szárazságstressz csökkenti az asszimilációs intenzitást és csökkenti a növény ellenállóképességét. A szélsőséges hatások akadályozzák az ideális tápanyagfelvételt, illetve romlik a víz felhasználás, amivel fokozódik az abiotikus stressz.

Ezen hatások ellensúlyozására a Syngenta korszerű gombaölőszere, a Seguris Xtra kiváló megoldást nyújt. A  Seguris Xtra három hatónyagot tartalmaz, amely három különböző módon jut be a növénybe. Az izopirazam (SDHI hatóanyagcsoport) a viaszrétegbe szívódik, az azoxystrobin (Strobilurin hatónyagcsoport) felszívódó hatóanyag, mely transzlaminárisan mozog a növényben, míg a ciprokonazol az egyik legjobban felszívódó triazol hatóanyag. A három hatóanyagnak köszönhetően a Seguris Xtra egészségesen tartja a zöld növényi részeket, kiváló hatékonyssággal rendelkezik a levél- és szárbetegségek ellen, továbbá hosszú hatástartammal bír. Az ajánlott kijuttatási időszak a 2-3 nóduszos állapottól egészen a zászlóslevél megjelenésig 0,8 l/ha dózisban. Amennyiben nem preventív, azaz megelőző jelleggel juttattuk ki a Seguris Xtra-t, és fertőzés lép fel, bátran kipermetezhetjük a kalászos táblánkra, mert kiváló kuratív-eradikatív hatással is rendelkezik.

Preventív Seguris Xtra kezelés 0,8 l/ha dózisban
Sárgarozsda fertőzés - Kezeletlen kontrol
Preventív Seguris Xtra kezelés 0,8 l/ha dózisbanSárgarozsda fertőzés - Kezeletlen kontrol
Képet készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök (2014)Képet készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök (2014)

A 2014-es sárgarozsda fertőzési járvány idején a Seguris Xtra jelesre vizsgázott.

Sárgarozsda fertőzés - Kezeletlen kontrol
Seguris Xtra eradikatív hatása sárgarozsda ellen
Sárgarozsda fertőzés – Kezeletlen kontrolSeguris Xtra eradikatív hatása sárgarozsda ellen
Képet készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök (2016)Képet készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök (2016)

A Seguris Xtra gombaölő hatása mellett zöldítő, juvenilizáló hatással is rendelekezik. Ez két hatóanyag – az izopirazam és az azoxystrobin- szinergista hatásának köszönhető. Ezen tulajdonság pozitív hatása, hogy a növényállomány jobban tolerálja a hő- és a szárazságstressz negatív hatásait, a tenyészidőszak során hosszabb ideig marad zöld, ezzel fenntartva a folyamatos intenzív asszimilációt, hozzásegítve egy magasabb termésszint eléréséhez.

Seguris Xtra Zölditő hatása
Kezeletlen kontrol
Seguris Xtra Zöldítő hatásaKezeletlen kontrol
Képet készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök (201x)Képet készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök (201x)

Összeségében elmondható, hogy a Seguris Xtra egy kiváló gombaölőszer, és hatóanyagainak köszönhetően segíti a növényállományt a hő- és a szárazságtressz átvészelésében, ezzel biztonságosabbá téve kalászos gabona termesztésünket. További információkért keressék szaktanácsadó kollégáinkat.