Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.05.05.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország nagy részén szórványos csapadékok voltak elsősorban záporok és zivatarok formájában. Főleg az Alföldön az egyes csapadékgócokban (Kiskunság és a keleti határszélen) az érkező csapadék mennyisége elérte a 20-30 mm-t is. A Dunántúlon csak néhány helyen volt 5-10 mm csapadék. (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban jelentős csapadék nem várható az ország nagy részén. Nyugat és Észak-Dunántúlon, az Északi-Középhegység térségében és Északkeleten várható 5-10 mm csapadék elsősorban a szombati napon. A középső és déli országrészben nem várható jelentős csapadék (forrás: met.hu). A páratartalom a nappali órákban 30-50 % lesz, de az éjszakai órákban mindenhol 80-90 % lesz, bőséges reggeli harmatképződéssel, amely kedvez a kórokozók terjedésének és fertőzésének. A párolgás gyorsul, napi 2-3 mm is lesz, 5 nap alatt 10-15 mm körül lesz, ami negatív egyenleget fog jelenti, elsősorban a déli országrészben.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben 16-20 °C lesz , ami gyors csírázást és kelést fog eredményezni az elvetett növényállományok részére. (forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák zászlóslevél-kalászolás stádiumban vannak (BBCH 45-55).
  • Őszi búzák 2-3 nódusz-kalászolás kezdeti stádiumban vannak (BBCH 32-51). A csapadéknak és a melegebb időnek köszönhetően az ország nagy részén erőteljes fejlődésben vannak az állományok.
  • Gyomhelyzet
    • Az egyszikűek gyomirtásával sajnos már elkéstünk, a túlfejlett egyszikűek ellen nem tudunk megbízható hatékonyságot elérni. A tavaszi vetésű tavaszi árpa és zab kultúrákban most kell elvégezni a gyomirtást. Elsősorban a nyári, melegigényes gyomok ellen kell védekezni illetve a vadzab még, ami megoldást igényelhet.
    • Tavaszi árpában a vadzab és más kétszikű gyomok ellen az Axial One 0,75-1,3 l/ha dózisban javasoljuk. Nedvesítő szerre nincs szükség.
    • Kétszikű gyomok ellen a kalászos gabonák bokrosodásának végéig javasoljuk a Peak Turbo alkalmazását. Dózisa Peak 20 g/ha + Banvel 480 S 0,2 l/ha. Nedvesítő szer nem szükséges.
    • Fgyeljünk oda a keverhetőségre. Gyomirtó szert aszály által sújtott állományban lehetőleg ne keverjünk semmivel, főként nitrogén tartalmú készítménnyel vagy EC formulációjú növényvédő szerrel.

Kórokozók az őszi árpában

  • Az őszi árpa állományok nagy részében a termelők elvégezték az első fungicides lombvédelmet, ennek megfelelően ezen állományokban az induló fertőzések nem terjedtek tovább a felsőbb, újabb levélszintekre. A fejletlenebb, később vetett állományok esetében még mindig aktuális a lombvédelmi kezelés elvégzése, ezzel a később fejlődő levélszintek zavartalan asszimilációs tevékenységét támogathatjuk meg jelentősen, valamint egyes fungicidek másodlagos hatásként jelentős termésnövelő hatást is biztosítanak a kezelt állományoknak. A hétvégéhez közeledve újabb csapadékhullám érkezhet, amelynek elmúltával a még fungiciddel nem kezelt állományokban váratlan meglepetések lehetnek kórtani szempontból. Jelenleg azonban az időjárás elsősorban a lisztharmat terjedésének kedvező, leginkább a dúsabb állományokban.
  • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel egyes őszi árpa táblákban levéltetvek, vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható. Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományokban a végső terméshozam szempontjából meghatározó levélszintek kialakultak. 2 nóduszos állapotban már megtalálható a 3. levélszint, amely asszimiláló tevékenysége által 10%-ban hozzájárul a végső terméshozamhoz, 3 nóduszos állapotban megtalálható már a 2. levélszint, ez 25%-ban felelős a végső terméshozam alakulásában,sok helyen láthatóvá vált a zászlóslevél is, amelynek asszimilációs tevékenysége 65%-ot tesz ki a várható terméshozam mennyiségéből. A még nem kezelt, fogékonyabb állományokban jellemző a lisztharmat intenzívebb terjedése, a szeptóriás levélfoltosság nem igazán terjed, kórokozója kimondottan nedvességigényes, a korábban érkezett csapadékok után tartós vízborítottság nem tudott kialakulni a lombozaton (melegedés, szél), konídiumainak legalább 6 óra vízborítottság szükséges a csírázáshoz, emellé szélnek is kell társulnia, konídiumai könnyűek, azokat a szél jól terjeszti. Leginkább a dúsabb, mélyfekvésű állományokban lehet vele találkozni. A hét második felére várható újabb csapadékos napokra tekintettel érdemes elvégezni a fungicides lombvédelmi kezelést azokban az állományokban, ahol erre még nem került sor.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából szárbaindulást követő állapotban javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • A vetésfehérítő bogarak lárva kelése egyre intenzívebb és ez a soron következő időszakban várhatóan még tovább fog erősödni. Érdemes folyamatosan figyelni a gabona állományokat és szükség esetén mielőbb inszekticides kezeléssel elejét venni a további károsításoknak.
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható.

Repce

  • A repce fejlettsége a virágzás stádiumában van (BBCH 63-65).
  • Gyomok
    • Jelenleg nincs olyan lehetőség, amellyel be lehetne avatkozni az esetleges gyomosodási folyamatokba.
  • Kórokozók
    • Jelenleg nem észlelhető, az esetleges bekövetkezett fertőzések (pl.: szklerotínia) tünetei a lappangási idő lejárta után válnak majd láthatóvá.
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója kifejezetten nedvességigényes, tartós levélfelületi vízborítottságot kedvel. Ellentétben a korábban érkezett csapadékkal a kórokozó számottevő terjedése nem tapasztalható a nem rezisztens állományokban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nappali légmozgás és melegebb időjárás hatására tartósan nem tudott megmaradni a nedvesség a lombozaton. Az időjárás-előrejelzés szerint a héten csütörtöktől vasárnapig újabb csapadék érkezhet, amely a fómás levélfoltosság- és szárrák mellett, már a szklerotínia aszkospórás eredetű fertőzésének is kedvező lehet. Érdemes elvégezni a fungicides védekezést azokban az állományokban, ahol erre még nem került sor kombinálva kártevők elleni rovarölő készítménnyel, ügyelve a hasznos beporzó szervezetek épségére!
    • Virágzásban vannak jelenleg az állományok, a déli országrészben ez előrehaladottabb állapotban van, mint az északi területeken. A virágzásban ajánljuk az Amistar SUN termékünket 0.8-1.0 l/ha dózisban. Két hatóanyaga által kiváló védelmet biztosít a repce legfőbb betegségeivel szemben, valamint jelentős termésnövelő hatása is van. A felső dózis használata hosszabb hatástartamot (4-5 hét) és markánsabb termésnövelő hatást nyújt. Kombinálható rovarölő szerekkel is, pl: Monospel 0.2 l/ha vagy Karate Zeon 0.15 l/ha.
  • Állati kártevők repcében
    • Repcék teljes virágzásban vannak, a fénybogár, repcebecő ormányos is jelen van. Megjelent a virágzó repcén a bundásbogár, rágja a bibéket és a virágokat.
    • Továbbra is figyelni a repcében a méhekre, csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl. Monospel) vagy méhekre mérsékelten kockázatos szerrel, de csak méhkímélő technológiával szabad védekezni. (pl. Karate Zeon 5 CS) bundásbogár vagy repcebecő ormányos ellen.

Napraforgó

  • Napraforgó kelésekkel egyre nagyobb mértékben találkozhatunk, a kikelt állományok szik-2 leveles stádiumban vannak (BBCH 10-12).
  • Gyomok
    • A csapadéknak és a melegnek köszönhetően a melegigényes nyári gyomok tömeges csírázása tapasztalható, főleg azokon a területeken, ahol nem végeztek alapgyomirtást.
    • A Syngenta javasolja a preemergens gyomirtás elvégzését a vetést követő 3 napon belül. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa hatékonyan képes meggátolni a fenti gyomok csírázását. Ha erősebb egyszikű (kakaslábfű, muhar fajok) fertőzés várható, akkor javasoljuk a fenti készítmény kiegészítését Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha dózisával. Ha a talaj megfelelő nedvesség tartalmú, akkor általában már 10-20 mm csapadék kiváltja a csírázásgátló hatást. Ha a talaj teljesen száraz, akkor a megfelelő hatékonysághoz akár 30-40 mm eső is szükséges.Tekintse meg videónkat, ahol Dr. Nagy Viktor fejlesztő mérnök mondja el a felhasználási javaslatunkat.
  • Kártevők
    • Barkó kártétel több helyen látható, de a meleg és a csapadék hatására a napraforgók gyorsan nőnek.
    • Napraforgóban a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen. Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl mocskospajor ellen.
    • A meleg és a csapadék hatására kikeltek és gyorsan fejlődik a napraforgó. Aránylag sok a madár és a nyúlkártétel. Figyeljük az állományokat, ha levéltetű betelepedést találunk, védekezni kell.
    • Erre a célra a Judo 1,25 l/ha dózisú alkalmazását javasoljuk nagy, legalább 300 l/ha lémennyiséggel.

Kukorica

  • A kukorica kelése megindult, sok helyen lehet látni már szik-1-2 leveles állományokat.
  • Gyomok
    • A következő napokban intenzív gyomkelésre is számíthatunk, a felmelegedés és a csapadék optimális csírázási körülményeket teremt minden kapás gyomnövénynek.
    • Megindult a kukorica kelése, szerte az országban szépen sorolnak az állományok. Az elmúlt napokban hullott csapadéknak köszönhetően elkezdődött az egyszikűek csírázása is. Eljött a Lumax optimális kijuttatási időpontja. A legjobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha a tábla éppen csak "kiszőrösödött", az egyszikűek szik-3 levelesek. Ez az állapot nagyon csalóka, első, felületes ránézésre alig észrevehető a gyomnövények jelenléte, de ha közelebb hajolunk, látható, hogy az 1-3 leveles kakaslábfű mindössze 1,0-1,5 cm nagyságúak. A kétszikűek esetében sokkal engedékenyebbek lehetünk, a hármas kombináció hatóanyagösszetételénél fogva kitűnő hatást ad a fejlettebb kétszikűek ellen is, és talajhatásának köszönhetően pedig teljes tenyészidőszakra kiterjedő tartamhatást biztosít a később csírázó kétszikűek ellen is. Ha a talajfelszínt megmozgatva még látunk nagy egyedszámú, éppen a talajfelszínt áttörni készülő csíranövényeket, pl. napraforgó árvakelést, akkor várjuk 1-2 napot a kezeléssel. Abban az esetben viszont, ha nagyobb mennyiségű esőt jelez elő a meteorológiai szolgálat, ne késlekedjünk, végezzük el a gyomirtást még az esők előtt.
  • Kártevők
    • Barkó kártétel több helyen látható, de a meleg és a csapadék hatására a kukoricák gyorsan nőnek.
    • Kukoricában a Karate Zeon-nak nincsen külön engedélye barkók ellen. Bagolylepke hernyók ellen lehet használni, pl.: mocskospajor ellen.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.