Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.04.14.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország nagy részén jelentős mennyiségű eső esett (10-25 mm), csak a déli és északnyugati határszélen volt ennél kevesebb. Ennek köszönhetően enyhült a szárazság, de a talajok mélyebb rétege még mindig száraz. (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban nem várható jelentős csapadék. Általában 1-2 mm érkezhet záporok formájában. Az Alföldön várható ennél némileg nagyobb mennyiség (3-5 mm) egy összeáramlási vonal mentén. Délen tovább tart a szárazság (forrás: met.hu). A páratartalom az éjszakai órákban 60-80 %, míg napközben 30-50 % körül alakul. A párolgás péntekig gyorsul (csütörtökön akár 3-5 mm is lehet), majd a lehűlésnek köszönhetően lassul (5 nap alatt 8-10 mm).

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben a hétvégére eléri a 10-14 °C-t (északkeleten a hidegebb), majd a hét elején a lehűlésnek köszönhetően csökken 7-9 °C-ra. Április 20. után újra felmelegedés látszik ma (14-16 °C talajhővel) (forrás: met.hu). A vetések a talaj nedvességtartalmától függően rohamtempóban haladnak.

 

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák bokrosodás végi vagy 2. nóduszos stádiumban vannak (BBCH 28-32).
  • Őszi búzák bokrosodás közepi vagy 1. nóduszos stádiumban vannak (BBCH 25-31). A csapadéknak és a melegebb időnek köszönhetően az ország nagy részén erőteljes fejlődésnek és zöldülésnek indultak az állományok.
  • Gyomhelyzet
    • Vas megyében, Kám határában heterogén fejlettségű gyomnövények, zömében őszi kelésű erősen fejlett, bokrosodott, pamacsos, gyepsűrűségű állomány, de jelentős számban van télen csírázott, sőt a mostani esők hatására teljesen friss tavaszi kelésű vékony egércsenkesz példány is.
    • A vékony egércsenkesz egy terjedőben lévő egyszikű gyomnövény. Őszi kalászosban és repcében komoly gondot okoz. A széles körben elterjedt kalászos gyomirtási technológiák közül nem mindegyik hatékony ellene, repcében a speciális egyszikűirtó hatóanyagok hatástalanok. A Syngenta új kalászos gyomirtó szere, az Avoxa figyelemreméltó hatását tapasztaltuk a Vas megyei Kám település határában lévő idei tavaszi kísérletében. A rendkívül erős fertőzést mutató, kifejezetten heterogén fejlettségű egércsenkesz ellen nagyon látványos kezdeti gyomirtó hatást mutat, a kisebb példányokat maradéktalanul elpusztította, a fejlett, pamacsszerű, erősen bokrosodott példányokon erőteljes tüneteket látunk. Kíváncsian várjuk a végső gyomirtó hatás eredményét! A markáns tavaszi hatás ellenére is azt tanácsoljuk, ahol vékony egércsenkesz fordul elő a területen, az elsődleges védekezési időpont az őszi gyomirtás legyen.
    • A Syngenta Box-R Pack készítményével, ami 3,0 l/ha Boxert és 50 g/ha Alliance-ot tartalmaz, kiváló hatást tudunk elérni a vetés után minél hamarabb kijuttatva, ha csak lehet a gyomnövény szempontjából preemergensen, esetleg 1-2 leveles állapotában. A kombinációnak megbízható tartamhatása is van, így egy őszi gyomirtás megnyugtató eredményt nyújt ez ellen a nyugtalanítóan felszaporodóban lévő faj ellen
    • A nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, vadzab és a rozsnok fajok ellen ezen gyomnövények szárba indulásáig javasoljuk az Avoxa+Peak csomagunkat őszi búzában, tritikáléban és rozsban. Javasolt dózis: Avoxa 1,5 l/ha + Peak 75 WG 20 g/ha. Nedvesítő szer nem szükséges. Őszi árpában, őszi búzában, tritikáléban, rozsban a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, vadzab és az olaszperje ellen az Axial One 0,75-1,3 l/ha dózisban javasoljuk. Nedvesítő szerre nincs szükség.
    • Kétszikű gyomok ellen a kalászos gabonák bokrosodásának végéig javasoljuk a Peak Turbo alkalmazását. Dózisa Peak 20 g/ha + Banvel 480 S 0,2 l/ha. Nedvesítő szer nem szükséges.

Kórokozók az őszi árpában

  • A csapadékosabb időjárás hatására főként a dúsabb állományokban figyelhető meg a lisztharmat terjedése, mivel ezekben számukra kedvezőbb mikroklíma tud kialakulni, jelentős a harmatképződés a nappali meleg és éjszakai alacsonyabb hőmérsékletek különbségéből adódóan. Sok helyen végzik a termelők az első lombvédelmi fungicides kezelést, ez fontos, mivel az árpát gyors vegetatív növekedés jellemzi, gyorsan fejleszt új levélszinteket és később fungicidet lejuttatni az alsóbb fertőzött levélszintekre lehetetlen, idejében szükséges blokkolni a kezdeti fertőzéseket. Amennyiben még nem végezték el őszi árpában a gombaölő szeres védekezést, akkor azt az érkező eső előtt célszerű lesz megtenni. A lisztharmat nem leküzdhetetlen kórokozó, megfelelő szerválasztással sikeresen megakadályozhatjuk a későbbi fertőzéseket.
  • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel egyes őszi árpa táblákban levéltetvek, vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható. Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható

Kórokozók őszi búzában

  • Az érkezett csapadék hatására főként a dúsabb, jól bokrosodott állományok esetében figyelhető meg a lisztharmat terjedése. A gyengébben bokrosodott állományokat könnyebben átfújja a szél, ezáltal bennük tartósan nedves mikroklíma nem tud kialakulni, így kórtani szempontból egészségesebbek is. Megtalálható a szeptóriás levélfoltosság tünete is több állományban, kórokozója kimondottan nedvességkedvelő, konídiumai könnyűek, a szél könnyen terjeszti. Húsvét ünnepére újabb gyenge csapadék érkezhet, amely mellé szél is várható, ez segíteni fogja a kórokozók terjedését.  Az első fungicides lombvédelmi kezelést célszerű elvégezni.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából szárba indulást követő állapotban javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar + 0,4-0,5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás. Szükség esetén kijuttathatóak rovarölő szerrel is, mivel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak betelepedése is tapasztalható.

Rovarok kalászos gabonákban

  • A régi mondás szerint "A dombtetőn keresd a vetésfehérítőt, a völgyben a lisztharmatot" idén is bevált. Először a könnyen melegedő dombtetőkön jelent meg a kártevő. A vetésfehérítő imágója erősen terjed. sok helyen látni 1 db/m2 fertőzöttségi szinten.
  • Ajánlatunk rovarkártevők ellen a Karate Zeon 0,15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha. Az előbbi készítmény virágzó gyomnövények vagy virágzó kultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó kultúra (pl.: repce a közelben) vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható

Repce

  • A repce fejlettsége a zöldbimbós-fővirágzat megnyúlása (BBCH 51-55) stádiumában vannak (északon-északkeleten fejletlenebb, délen és a Dunántúlon fejlettebb). A repcék a csapadék hatására intenzív fejlődésbe kezdtek. A bimbók mindenhol megjelentek. Húsvét után a déli országrészben várható a virágzás kezdete.
  • Gyomok
    • Jelenleg a T1-es gyomok (tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka, árvacsalán fajok és veronika félék) virágzás állapotában vannak, a T2-es gyomok (pipacs, szarkaláb, galaj) tőlevélrózsás vagy intenzív növekedési fázisban. Ahol ősszel a gabona árvakelés elleni védekezések jól sikerültek, ott ettől mentes állományok jobban viselték az aszályt, ahol tavasszal védekeztek a gabona árvakelés ellen ott a gyomkonkurencia okozta vízelvonás a repcére is rányomta a bélyegét. Ahol ez a munkafázis elmaradt, ott a kalászos árvakelése szinte teljesen el is uralkodott a repce felett. Az évelő gyomnövények (mezei acat) megjelenése is számos helyen tapasztalható, ami annak köszönhető, hogy a kedvezőtlen vízhiányos időszak az ő fejlődésüket kevésbé befolyásolja, hiszen föld alatti raktározó szerveikből tudnak energiát mozgósítani.
  • Kórokozók
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója kifejezetten nedvességigényes, tartós levélfelületi vízborítottságot kedvel. Ellentétben a korábban érkezett csapadékkal a kórokozó számottevő terjedése nem tapasztalható a nem rezisztens állományokban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nappali légmozgás és melegebb időjárás hatására tartósan nem tudott megmaradni a nedvesség a lombozaton. A hosszú hétvégére újabb csapadék érkezhet, amely után, ha tartósabb marad a vízborítottság a lombozaton a kórokozó további fertőzéseket indíthat, amelyek ilyenkor tavasszal már a száralapi részt érintik. Ez később megdőlést, kényszerérést is okozhat. Kiemelten figyeljük a rovarkártevőket is, hiszen kártételük által fertőzési kaput nyithatnak a fómás betegség kórokozójának.
    • A termelők nagy része már végzett a tavaszi növekedés-szabályozó (regulátoros) kezelésekkel. Ezek amellett, hogy növelik a várható terméshozamot az oldalelágazások fejlődésének serkentése révén, védelmet biztosítanak a fómás betegséggel szemben is. A hamarosan bekövetkező virágzás kezdeti fungicides kezelésre ajánljuk az Amistar SUN termékünket 0.8-1.0 l/ha dózisban. Két hatóanyaga által kiváló védelmet biztosít a repce legfőbb betegségeivel szemben, valamint jelentős termésnövelő hatása is van. A felső dózis használata hosszabb hatástartamot (4-5 hét) és markánsabb termésnövelő hatást nyújt. Kombinálható rovarölő szerekkel is, pl.: Monospel 0.2 l/ha vagy Karate Zeon 0.15 l/ha.
  • Állati kártevők repcében
    • A meleg idő előcsalta a kártevőket, sok a fénybogár, most okozza a legnagyobb kárt a bimbók kirágásával. Szárormányos már lecsengett, még van 1-1 példány. Fénybogár szám tetőzött (6-8 db/m2), sok helyen már védekeztek/védekeznek.
    • Figyelni kell a repcefénybogár fertőzést, már mindenhol tömegesen jelen van. Ilyenkor a zöldbimbós állapot körül okozza a legnagyobb kárt. Figyeljünk a virágzó gyomokra is! Ha a repce még nem virágzik, de virágzó árvacsalán és más gyomok vannak akkor csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl. Monospel 0,2 l/ha) vagy ha méhekre mérsékelten veszélyes szerrel védekezünk akkor méhkímélő technológiával lehet rovarölő szert kijuttatni (pl.: Karate Zeon 0,15-0,2 l/ha). 

Napraforgó

  • Elindultak a vetések, de még kelő állományok nincsenek a hidegebb talajok miatt. A kevésbé bolygatott területeken elindult a hidegebbtűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
  • A csapadékos időnek köszönhetően várható a hét második felének felmelegedésével együtt a hidegebbtűrő nyári gyomok (vadkender, libatop fajok, parlagfű, keserűfű fajok) tömeges kelése is a művelt talajokon.
  • A Syngenta ezen gyomok ellen javasolja a preemergens gyomirtás elvégzését a vetést követő 3 napon belül. A Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha dózisa hatékonyan képes meggátolni a fenti gyomok csirázását. Ha erősebb egyszikű (kakaslábfű, muhar fajok) fertőzés várható, akkor javasoljuk a fenti készítmény kiegészítését Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha dózisával. Ha a talaj megfelelő nedvesség tartalmú, akkor általában már 10-20 mm csapadék kiváltja a csirázásgátló hatást. Ha a talaj teljesen száraz, akkor a megfelelő hatékonysághoz akár 30-40 mm eső is szükséges.  Tekintse meg videónkat, ahol Dr. Nagy Viktor fejlesztő mérnök mondja el a felhasználási javaslatunkat.

Kukorica

  • Gyomok
    • Elindultak a vetések, de még kelő állományok nincsenek a hidegebb talajok miatt. A kevésbé bolygatott területeken elindult a hidegebb tűrő nyári gyomok kelése (vadkender, fehér libatop, porcsin keserűfű).
  • Kártevők
    • Figyeljenek a termelők, ahol még magas tarlóval vágták a kukoricát vagy még kint a kukoricaszár, zúzzák le! Itt telel a kukoricamoly "téli hernyója", belőlük lesz az első nemzedék júniusban.

Talajlakó kártevők

  • A jövő hét második felében a talajhőmérséklet el fogja érni sok helyen a 12-16 °C-ot. A drótférgek nemcsak a hőmérsékletre hanem a talaj nedvességtartalomra is érzékenyek ezért megjelenésük csapadék hatására történhet meg. Ezek a feltételek most fennállnak. Ellenük vetéssel egymenetben védekezni kukoricában Force 1,5 G 7-10 kg/ha vagy Force Evo16 kg/ha, míg napraforgóban Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisával szükséges.
  • A talajfertőtlenítő szerek alkalmazásánál minden esetben tartsa be a felhasználásra vonatkozó előírásokat. A termék használatakor a csomagolóanyag kinyitása előtt törje szét az esetleges csomókat a zárt zacskó finom rázásával/masszírozásával, de ne rázza fel erősen felhasználás előtt közvetlenül. Viselni kell az előírt védőfelszereléseket: védőruha, gumikesztyű, védőszemüveg, por elleni álarc (P3 álarc) a felhasználás teljes folyamata során (a termék szállítása, kibontása, a tartályok feltöltése, kijuttatás, a berendezés tisztítása). Alkalmazzon tisztavizes kézmosó tartályt a kesztyű leöblítésére, kézmosásra, valamint a fülke és a kormánykerék szennyeződésének elkerülésére. A vetés befejezése után vegye le a védőruházatot és mosakodjon meg.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.