Elumis Bang - Posztemergens gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- és kétszikűek ellen takarmánykukoricában

Hír
Elumis Bang - Posztemergens gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- és kétszikűek ellen takarmánykukoricában
  • Az egyik legmagasabb hatóanyag mennyiség egységnyi területen
    • 60 g/ha nikoszulfuron + 150 g/ha mezotrion + 288 g/ha dikamba
  • Rendkívül széles hatásspektrum
  • Kiemelkedő hatás köles és muhar fajok ellen
  • Kimagasló hatás fenyércirok és mezei acat ellen is
  • Hosszú tartamhatás kétszikű gyomok ellen
  • Legkorszerűbb olajos OD formuláció – száraz időben is működik
  • Rezisztencia ellen: 3 hatásmechanizmus
  • Elumis használható vetőmag-előállításban
  • 37 % kedvezmény a szóló termékekhez képest
  • Kisebb kiszerelés: 5-6 ha
  • Lehetőség kétmenetes gyomirtásra

Az évelő gyomok okozzák az egyik legnagyobb gyomproblémát a kukorica termesztésében. Nem csak tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, hanem gyökerek allelopatikus anyagot termelve akadályozzák a kukorica fejlődését, a napfényért versengésre késztetve megnyúlik a növény, amellyel csökken a szárszilárdság és ezek eredményeképpen nagyon jelentős termésveszteséget okoznak.

Az évelők elleni védelemnek már az előző években indulnia kell. Ha az elővetemény kalászos gabona volt, akkor olyan készítményt célszerű használni, amely ezen gyomok gyökereit is pusztítja. Napraforgóban a fenyércirok elleni magasabb dózisú, Leopard 5 EC1 kezelést célszerű használni. A tarlón glifozátos (Medallon Premium) tarlókezelést javaslunk elvégezni. Ősszel célszerű forgatásos talajművelést végezni, amivel csökkenthetjük a gyökerek tartalék tápanyagait. Tavasszal korai elmunkálással kihajtásra késztethetjük az évelő gyomokat, majd pre-poszt technológiával, újra egy glifozátos kezeléssel csökkenthetjük a kihajtást. Ha ezek után még mindig van évelő gyom a kukoricában, ott javasoljuk az Elumis Bang használatát mind a fenyércirok, mind a mezei acat és más évelő kétszikű gyomfaj (fekete üröm, vidra keserűfű, árvakelésű napraforgó, sövény szulák, mogyorós lednek, lórom fajok, stb.) ellen.

Az igazán nagy kihívást az ilyen területek gyomirtása jelenti. Azonban ez sem jelent megoldhatatlan gondot az Elumis Bangnek, amely egy posztemergens gyomirtó szer takarmánykukoricában. A csomagban lévő 3 hatóanyag 3 eltérő hatásmechanizmussal (ALS, karotinoid-szintézis gátlás és hormonrendszerre ható, auxin hatás) rendelkezik. Ez segíti a rezisztencia elleni védekezést. A piacon lévő egyik legnagyobb mennyiségű hatóanyagot jelenti egységnyi területen. A nikoszulfuron (attól függően, hogy 5 vagy 6 hektáron használjuk fel a csomagot) 50 vagy 60 g/ha mennyiségben kerül kijuttatásra. Az alacsonyabb dózis a magról kelők, míg a magasabb a fenyércirok ellen hatékony. Mezotrionból 125 vagy 150 g/ha, míg dikambából 240-288 g/ha mennyiséget lehet alkalmazni. Mindkét hatóanyag a piacon lévő egyik legnagyobb dózisokat jelenti.

Mit ad ez a hatóanyag kombináció?

Először is az egyik legszélesebb hatásspektrumot. Kimagasló hatékonyság jellemzi a fenyércirok ellen (1. kép).

1. kép Elumis Bang hatása fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött területen Zamárdi 2019 június

1. kép Elumis Bang hatása fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött területen Zamárdi 2019 június

A köles fajok közül nem csak a vadköles vagy cérna köles (2. kép) , de a HPPD gátlókra ellenálló parti köles és kései köles ellen is megoldást jelent.  

2. kép Elumis Bang köles ellen

2. kép Elumis Bang köles ellen

A muhar fajok (fakó- (3. kép), zöld, ragadós muhar és a pirók ujjasmuhar) ellen is kimagasló megoldást jelent.

3. kép Elumis Bang hatására pusztuló kakaslábfű és fakó muhar a kezelést követő 19. napon Kaposfüred 2020. június 25.

3. kép Elumis Bang hatására pusztuló kakaslábfű és fakó muhar a kezelést követő 19. napon Kaposfüred 2020. június 25.

Ezeken kívül a kakaslábfüvet (4. kép) is hatékonyan kontrollálja.

4. kép Elumis Bang hatására pusztuló kakaslábfű

4. kép Elumis Bang hatására pusztuló kakaslábfű

Természetesen kezeléskor be kell tartani az optimális fenológiát, ami 1-5 leveles állapotot jelent, de gyökérváltás előtt legyen mindenféleképpen. A magas dikamba mennyiség rendkívül erős hatást biztosít a mezei acat ellen. Nem csak a talajfelszín feletti részeket pusztítja, hanem a gyökerekbe is lejutva azok kihajtását minimálisra csökkenti. Az Elumis Bang az acatmentesítés leghasznosabb eleme a kukorica gyomirtásában. Ezeken felül a leggyakoribb magról kelő, nehezebben irtható gyomok is beletartoznak a spektrumába. A teljesség igénye nélkül: parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva, vadkender, szerbtövis-, libatop-, disznóparéj- (5. kép), keserűfű fajok, varjúmák, egynyári szélfű, fekete ebszőlő, bármilyen típusú árvakelésű napraforgó. Az évelő kétszikűek közül ki kell emelni a fekete ürmöt, árvakelésű lucernát, sövényszulákot, vidra keserűfüvet, mogyorós ledneket, lórom fajokat.

5. kép Elumis hatására pusztuló szőrös disznóparéj Görbeháza 2020 június 23

5. kép Elumis hatására pusztuló szőrös disznóparéj Görbeháza 2020 június 23.

A hatóanyagok által generált tulajdonság a hosszú hatástartam. Ehhez kezelést követően 10-20 mm csapadék szükséges. Alapvetően a mezotrion biztosítja a csirázásgátlást. Ez a selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfű-félék, disznóparéj és libatop fajok, vadkender későbbi csirázása ellen ad tartamhatást (6. kép), de jelentősebb csapadék (30-50 mm) esetén a magról kelő egyszikűekre is van hatás.

6. kép Ezért fontos a hatástartam

6. kép Ezért fontos a hatástartam

Az Elumis Bang csomag előnyei között kell felsorolni az egy- vagy kétmenetes gyomirtás lehetőségét. Különösen száraz időben fordul elő, hogy az évelő gyomok közül a mezei acat vagy a magról kelők közül a libatop, szerbtövis fajok, árvakelésű napraforgó jelennek meg először. Ekkor ellenük lehet alkalmazni a csomagban lévő Banvel-t, majd később az egyszikű vagy kétszikű gyomok csirázása esetén az Elumis-t használhatjuk. Ebben az esetben a csomagban lévő adjuvánst az Elumissal együtt kell kiadni.

Az Elumis az egyetlen olyan készítmény, amely hivatalos engedéllyel rendelkezik hibridkukorica vetőmag-előállításban és vele a fenyércirok elleni védekezést lehet megoldani (7. kép). Természetesen használata előtt meg kell kérdezni a fajtatulajdonost a vonalak érzékenységéről.

7. kép Háttérben Elumis Bang hatása gyomokkal erősen fertőzött területen

7. kép Háttérben Elumis Bang hatása gyomokkal erősen fertőzött területen

Az Elumis a legkorszerűbb OD formulációjú termék. Ez azt jelenti, hogy olyan adjuváns és vivőanyag rendszerben vannak feloldva hatóanyagok, amelyek a leghatékonyabban és leggyorsabban segítik a termék oldódását, tapadását, felszívódását a leveleken, ezáltal a legjobb hatékonyságot nyújtja.

Az Elumis Bang csomag – dózistól függően – 5-6 ha-on használható fel. Tehát a kisebb termelők is meg tudják vásárolni, nincs szükség 10-30 ha-os csomagok megvásárlására. Mivel folyékony formulációban van minden termék, ezért nincs szükség külön mérőedényre a csomagolásban, így 1-2 ha-os területek is könnyen kezelhetőek.

Ha az Elumis Bang vásárlása mellett döntenek, akkor 37 %-os árkedvezmény érvényesíthető a szóló termékek vásárlásához képest.

Javasolt növényvédelmi technológia

Magról kelő gyomnövények esetén az alacsonyabb (1,67 l/ha Elumis + 0,5 l/ha Banvel + 0,1 l/ha FixPro), míg évelő gyomokkal (pl.: fenyércirok, mezei acat) fertőzött területen a magasabb (2,0 l/ha Elumis + 0,6 l/ha Banvel + FixPro 0,1 l/ha) dózis alkalmazása javasolt. A magról kelő egyszikű gyomok 1-5 leveles, míg a kétszikű gyomok 2-4 valódi leveles állapotukban a legérzékenyebbek. A fenyércirok ellen 10-30 cm-es (5-7 levél), míg a mezei acat ellen tőlevélrózsás állapotban végzett kezelés nyújtja a legjobb megoldást.

Mindhárom terméknél a következő utónövények jöhetnek szóba: a készítmény kijuttatásával azonos évben vethető őszi kalászos (őszi búza és árpa, rozs, tritikálé), őszi káposztarepce, az utóbbi vetése előtt szántást kell végezni. A készítmény kijuttatását követő év tavaszán, amennyiben a talaj pH értéke 6-nál magasabb, akkor bármi, 6 pH alatt kukorica, napraforgó, tavaszi kalászos (árpa, zab, búza), tavaszi repce, olajretek, mustár, fénymag, köles, cirok, mák, facélia, hagymafélék, kender len, vethető. Ha a kukorica bármilyen ok miatt kipusztul (belvíz, jég- vagy homokverés, fritlégy vagy drótféreg kártétel, stb.), akkor csak kukoricával vethető újra a terület. Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát. Zöldég-, gyógy-, fűszer- és dísznövények vetése, ültetése előtt kérje ki szaktanácsadó kollégáink tanácsát.

Hatóanyag tartalom: 30 g/l nikoszulfuron + 75 g/l mezotrion + 480 g/l dikamba
A részletes adatokat a következő táblázat tartalmazza:

KultúraKárosítóKezelések számaKezelések közötti min. idő (nap)Dózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Kukorica
(takarmány)
Magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomok1-Elumis 1,67-2,0 l/ha +
Banvel 480 S 0,5-0,6 l/ha +
Fix-Pro 0,1 l/ha
200-300a kultúrnövény 3-6 leveles
állapota között (BBCH 13-16)

A gyűjtőcsomag tartalma: 10 liter Elumis + 3 liter Banvel + 0,5 liter FixPro.

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser
Syngenta Kft.

1 A Leopard 5 EC az Adama Hungary Kft. bejegyzett márkaneve.