You are here

Amistar Spray gombaölő szer

Amistar Spray

Utolsó módosítás:
2022.02.14.

Gombaölő szer

Növényvédő szer

Munkaegészségügyi várakozási idő: 
0 nap
Kiszerelés: 
1 ml-es patron 1 l-es vízzel töltött szórófejes flakonban
Hatóanyagtartalom: 
Hatóanyag család:
strubilurinok
Formuláció: 
SC (szuszpenzió koncentrátum)
Környezeti besorolás: 
Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Méhveszélyesség: nem jelölésköteles.

Forgalmi kategória: III. (szabadforgalmazású)

Az Amistar Spray azonos a 35042/2001. FVM számon engedélyezett Amistar gombaölő permetezőszerrel.

Az Amistar Spray széles hatásspektrumú, virág és dísznövény kultúrában használható felszívódó gombaölő szer. Gombaölő hatása mellett jelentős a növényre gyakorolt zöldítő tulajdonsága is.

Előírt növényvédelmi technológia

A permetezéseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor végezzük el, melyet a fertőzési nyomástól függően később ismételjünk meg.
A biológiai hatékonyság szempontjából minden kultúrában fontos a permetezés időpontjának helyes megválasztása és a növény jó permetlé fedésének biztosítása

Hatásspektrum és dózis
KultúraKórokozóDózisÉ.V.I.
dísznövényeklisztharmat, rozsda, peronoszpóra, szürkepenész, alternária1 ml szer /10 m2nem szükséges

Bármely virág és dísznövény kultúrában használható, de különösen az alábbi táblázatban szereplő lisztharmat, rozsda, peronoszpóra, szürkepenész, fehérpenész, valamint alternáriás foltosság és varasodás típusú megbetegedésekre érzékeny dísznövények esetében.

EgynyáriakBalkon növényekCserepesekÁgyás virágok
Árvácska, Nebáncsvirág Bohócvirág, Petúnia, Büdöske-félék, Rézvirág, Hópehely virág, Százszorszép, Krizantém, Szegfű, Napvirág, VasfűMuskátli-futó-álló, Petúnia-futóCiklámen, Mikulásvirág, Afrikai ibolya, Fukszia félékRózsafélék, Lilacserje, Dália fajok, Borostyánlevelű ciklámen

A permetlé bekeverése:

A permetező flakon nyaki részéről egy határozott mozdulattal húzza ki, távolítsa el a színes műanyag gyűrűt, majd a szórófejrészt csavarja az óra járásával megegyezően szorosan a flakonra. Ezáltal a készítmény oldatba vitele (permetlé keverése) megtörténik a növényvédő szerrel való közvetlen érintkezés nélkül.  Ezt követően alaposan rázza össze a flakont majd végezze el a permetezést.

Permetezés közben a kötelezően előírt gumikesztyű mellett munkavédelmi maszk használata is javasolt!

Előírt permetezési technológia:

 • Dísznövényekben, virágokban a permetezést a tőlevelek és hajtások, valamint a virágrészek megjelenésekor szükséges még a tünetej megjelenése előtt elvégezni. A megfelelő permetlé fedés biztosítása érdekében az alaposan felrázott flakonból kétszer-háromszor pumpáljunk permetlevet a növények belső részeire és a külső felszínére is. A permetezést a várható fertőzés kialakulása függvényében leghamarabb 10-14 nap múlva megismételhetjük.
 • Törekedjünk a már bekevert permetlé 1 napon belüli felhasználására, kipermetezésére.
 • A készítmény a legtöbb dísznövényre szelektív. Néhány, főként holland nemesítésű álló muskátli fajtánál a kezelést követően múló levél sárgulás-fehéredés alakulhat ki a virághozam csökkenése nélkül. Annak ellenére, hogy a levelek néhány héten belül visszazöldülnek és a virághozam sem csökken, ezt a tünetet tapasztalva a kezelés megismétlését nem javasoljuk.
 • A permetezést követően a permetlének a leveleken történő beszáradása után a dísznövényeken a további munkálatok korlátozás nélkül végezhetők

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!

Dísznövények

Címke és csomagolás osztályozása (CLP)

 • SGH09

  SGH09

Figyelmeztetés

Különleges S-mondatok

 • SP1 A növényvédő szerrel vagy annak csomagolóeszközével ne szennyezze a vizeket! (A berendezést vagy annak részeit ne tisztítsa felszíni vizek közelében! Kerülje a gazdaságban vagy az utakon lévő vízelvezetőkön keresztül való szennyeződést!)
 • SPe3 A vízi szervezetek védelme érdekében a felszíni vizektől 20 m távolságban tartson meg egy kezeletlen biztonsági övezetet!

Figyelmeztető mondatok (H-mondat)

 • H410 Nagyon mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz.

Óvintézkedésre vonatkozó mondatok (P-mondatok)

 • P102 Gyerekektől elzárva tartandó.
 • P270 A termék használata közben tilos enni, inni vagy dohányozni.
 • P391 A kiömlött anyagot össze kell gyűjteni.
 • P501 A tartalom/edény elhelyezése hulladékként: veszélyes hulladéklerakóba szállítás szükséges.
Egyéni védőfelszerelés
 • Előkészítőknek: növényvédelmi védőruha, védőkesztyű
 • Kijuttatóknak: növényvédelmi védőruha, védőkesztyű.

Egyéb környezetvédelmi előírások

Az ivóvízbázisok belső védőterületén felhasználni tilos, külső védőterületen és a hidrogeológiai védőövezeten belül külön engedélyezéstől függően használható.

 • Syngenta, Anglia: 00/44/1484/538 444 vagy Syngenta Kft., Magyarország: 06/1/488 2288
  Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06 80 201 199