Share page with AddThis

Felszíni vizek védelme - TOPPS

A TOPPS mozaikszó az angol „Training the Operators to Prevent Pollution from Point Sources” (Növényvédő szerrel foglalkozók továbbképzése a pontszennyezések megelőzésére) kifejezésből ered.

A TOPPS az Európai Bizottság EU LIFE programjának keretén belül, az ECPA (Európai Növényvédelmi Szövetség) közreműködésével jött létre.

A 2005-től 2008-ig terjedő időszakban működő programhoz 15 európai ország csatlakozott. A TOPPS célja a helyes mezőgazdasági gyakorlat terjesztése volt, bemutatók és továbbképzések segítségével, természetes vizeink növényvédő szeres szennyezésének csökkentése érdekében.

A Syngenta növényvédőszer-gyártóként saját felelősségének tekinti, hogy a lehető legszélesebb körben terjessze a biztonságos növényvédőszer-használat fontos elemeit. A több éves figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő TOPPS program keretében a Syngenta a növényvédőszer-felhasználó biztonságára és a felszíni vizek védelmére irányította a növényvédőszer-felhasználók figyelmét.

Vizeink pontszerű szennyezésével kapcsolatban megállapításra került:

  • Felszíni vizeink növényvédő szerekkel való szennyezésének 50-70 %-a pontszerű és elkerülhető.
  • Pontszerű szennyezés általában a permetezőgép feltöltése és tisztítása, valamint a felesleges szer helytelen kezelése során keletkezik.
  • A pontszerű szennyezés elkerülhető megfelelő eszközök és technológia alkalmazásával, valamint az előírások betartásával.

A növényvédőszer-használat közben a következő veszélyforrásokkal kell számolni:

  • a permetező gép tartályának feltöltése;
  • a permetező berendezés külső és belső tisztítása a kezelés után;
  • a felesleges növényvédő szer és üres csomagolóanyag kezelése.

A 2008-ban lezárult program folytatásaként a vizek diffúz szennyezésének elkerülésére benyújtott pályázati anyag jelenleg elbírálás alatt áll.

Nézze meg a program ismertető filmjét!