Védelem a drótférgek ellen kukoricában Force termékekkel immár 18 éve

A drótféreg probléma egyre nagyobb gondot okoz a kapás kultúrákban. Elsősorban kukoricában és napraforgóban, de burgonyában, cukorrépában, a zöldségnövények közül a gyökérzöldségekben is növekvő kártételnek lehetünk tanúi. Mi lehet ennek az oka és hogyan lehet ellenük védekezni? De először nézzük meg, hogy milyen fajokkal állunk szemben és milyen károkat okozhatnak.

A kis pattanóbogarak (Elateridae család) őshonos kártevők, számos fajuk okoz kárt. Az imágók virágporfogyasztók, míg a lárva kártevő. Többéves fejlődésűek, fajtól függően 3-5 év alatt érik el a kifejlett állapotot. A leggyakoribb fajok az Agriotes obscurus, az A. rufupalis és az A. ustulatus Magyarországon. Az imágók májustól júliusig rajzanak és rakják le petéiket. A peterakáshoz, embrionális fejlődéshez és a lárvakeléshez fontos a megfelelő mennyiségű csapadék. Meleg tavasz után nedves június kedvez elszaporodásának. Az első éves lárva korhadék- és humuszfogyasztó, az idősebb lárvák okozzák a legnagyobb kárt, főleg egyszikű növények (pl. tarackbúza) gyökerén élősködve. Fűféle növények gyökerén (réti komócsin, réti ecsetpázsit, réti perje) gyökérzetén 5-12-szer több drótféreg fordul elő, mint az őszi búzáén. Szoros összefüggés található a mezei acat gyomborítása és a drótféreg fertőzöttség között. Bolygatatlan rétek, legelők, sűrű állományt alkotó kalászosok, pillangósok, ritkán művelt szántóföldi növények fertőzöttsége mindig nagyobb, mint a gyakran művelt kapás növényeké. Pillangósok után 10-szer, kalászosok után 7-szer több a drótféreg, mint a kukorica után (1. kép). Általában lucernatörés, kalászos gabona után jelentkezik a kártétel, de a több éves fejlődés miatt érdemes figyelni arra, ha 2 évvel korábban kalászos gabona volt és egy érzékenyebb kultúra következik (2. kép). Manapság a kártétel terjedésének vagyunk szemtanúi.

1. kép Drótféreg üzemi kár

1. kép: Drótféreg üzemi kár

2. kép Károsított és kezelt parcellák kukoricában drótféreggel erősen fertőzött területen Mosonszolnok 2020

2. kép: Károsított és kezelt parcellák kukoricában drótféreggel erősen fertőzött területen, Mosonszolnok 2020

Mik lehetnek az okai a felszaporodásának?

Egyszikű és más gyomok terjedése gabonákban
Az egyszikű gyomok fertőzöttsége egy nagyobb mértéket ölt a kalászos állományokban. Főleg a nagy széltippan és a rozsnok fajok, de a parlagi ecsetpázsitnak is ugrásszerű terjedése figyelhető meg. A pattanóbogarak előszeretettel keresik az ilyen területeket peterakás céljából. Az évelő gyomok közül a mezei acat fertőzöttsége szintén segíti a pattanóbogarak terjedését

Neonikotinoidok kitiltása: 2014-(18)
A 2014-ben az Európai Unió területén megszűnt a neonikotinoid hatóanyagú (tiametoxam, imidakloprid, klotianidin) csávázó szerek használata.  Mivel ezek a készítmények hatékony és egyszerű védelmet jelentettek a talajlakók ellen, hiányuk csak fokozza a kártétel nagyságát. 

Támogatások zöldítésre 2010-től
Igazából ez a tendencia már több mint 10 éve elindult. 2009-ben a zöldtrágya növények területe nem érte el a 17 ezer ha-t, míg a másodvetés is alig 23 ezer ha volt (forrás: AKII 2009-2020). Ehhez képest 2017-ben már több mint 86 ezer ha-on volt zöldtrágya és 91 ezer ha-on másodvetés. Ez több mint 300 %-os bővülést jelent. 2021-ra 29 ezer ha zöldugar, 90 ezer ha pihentetett és 63 ezer ha másodvetésű zöldtrágya terület volt a statisztikák szerint, ami melegágya a pattanóbogarak szaporodásának. A zöldítésnek köszönhetően növekedett a lucerna terület is, amely különösen a drótféreg fertőzöttségnek kedvez. 2010 környékén 100 ezer ha körüli terület 2021-ra elérte a 220 ezer ha-t (AKII 2009-2021). Összeségként az ezen kártevők szaporodásának kedvező területek 140 ezer ha-ról közel 400 ezer ha-ra nőttek, így jelentős okozói a kártételek fokozódásának.

Klórpirifosz betiltás: 2020
A hatóanyag kivonás tovább folytatódott 2020-ban. Az utolsó, nem piretroid hatóanyagú granulátum típusú talajfertőtlenítő kivonásával tovább szűkült a felhasznált lehetőségek száma. A gázhatású készítmény elsősorban a korai kártevők, tehát drótférgek, pajorok és mocskospajor ellen nyújtott hatékony megoldást elsősorban a napraforgóban és a kukoricában.  

Forgatás nélküli és a terület egyrészét művelő talajművelési rendszerek terjedése
Szántás vagy tárcsázás csökkenti a drótférgek egyedszámát. Ha kevesebb munkamenet, akkor ezen munkák kártevők ritkításának esélye is csökken. A forgatás nélküli, csökkenetett menetszámú vagy a sávos művelés esetében számítani kell az évelő gyomok (mezei acat, apró szulák) felszaporodására. Ezek a gyomok (a kártevők jellemzésében látható módon) segítik a drótférgek szaporodását, illetve fennmaradását.

Időjárási körülmények befolyása a kártevők szaporodására
A talajlakó kártevők szempontjából az egyik legkritikusabb időszak a nyár, amikor megtörténik a rajzás, a szaporodás, tojásrakás, illetve a lárvakelés. Szaporodásuknak a kellő csapadékú és a nem szélsőségesen forró időjárás kedvez. A 2010-es évek elején 5 év június-júliusa közül (10 hónap) 2 alkalommal volt csapadékosabb és 2 alkalommal átlagos csapadékosabb időjárás, viszont 6 hónap az átlagosnál szárazabb volt. Az elmúlt 6 évben gyakorlatilag csak 2021-ben volt rendkívül száraz hónap. Ezenkívül 7 alkalommal átlagos csapadékú, míg 3 alkalommal csapadékosabb periódus uralkodott. Ez kedvezett a felszaporodásuknak.

Mit tudunk tenni a drótférgek kártétele ellen?
A drótférgek lárva alakban telelnek, amint a talajhőmérséklet eléri a 10 °C-ot, feljönnek a talaj felsőbb rétegeibe. Megérzik a csírázó növények által termelt széndioxidot és “rávetik“ magukat a csírázó vagy fiatal kikelt növényekre. Ez a vetés utáni 1-4 hétben történik. Vagy már a talajban kirágják a csírázó magot, vagy a kikelt növény szárába fúrják be magukat (3. kép).

3. kép Drótféreg kártétele kukoricán Mosonszolnok 2021

3. kép: Drótféreg kártétele kukoricán, Mosonszolnok 2021

Később a kukorica “kinő a kártevő foga alól” a károsítás már nem lényeges. Vetéskor a diffúzor használata segíti a talajfertőtlenítő szer egyenletesebb kijuttatását. Így drótféreg ellen nem csak a mag környékére kerül a szer, hanem a mag fölött, a szár környéke is védve lesz. Így a hatékonyság jelentősen növelhető (1. ábra).

1. ábra Talajfertőtlenítők hatása diffúzort használva kukorica növényszámra drótféreggel fertőzött területen Mosonszolnok 2020 június

1. ábra: Talajfertőtlenítők hatása diffúzort használva kukorica növényszámra drótféreggel fertőzött területen, Mosonszolnok 2020. június

A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:
1.) csak a barázda aljába vagy
2.) sávosan a barázda aljára és falaira.

A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot

A teflutrin hatóanyagú Force 1,5 G granulátum jól ismert és bevált rovarölő talajfertőtlenítőszer. Az egyetlen gázosodó piretroid rovarölőszer, a hatóanyagot szabályozottan, hosszabb idő alatt bocsájtja ki. Fontos még a granulátum stabilitás, leporlása alacsony, ez fontos a kijuttató személy és a környezet szempontjából.

Felmerülhet, hogy jó lenne talajfertőtlenítőszert és valamilyen starter műtrágyát is kijuttatni vetéssel egymenetben.  Ennek eddig fő akadálya a gépi háttér volt. Csak a modernebb gépek képesek precízen vetni, az egyik rendszerrel műtrágyát, a granulátumszóróval pedig talajfertőtlenítőszert kijuttatni. Üzemszervezési szempontból is bonyolult összehangolni a feltöltéseket, hogy egyidejűleg lehessen feltölteni a vetőmagot, a starter műtrágyát és a talajfertőtlenítő granulátumot. Ugyanakkor minden egyes növényt meg kell őrizni, illetve segíteni kell, hogy termést hozzon. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy minden egyes 1000 növény hiánya hektáronként 200 kg/ha, vagy 5000 növény 1 t/ha termés veszteséget jelent hektáronként. A görbe enyhén exponenciális, ami azt jelenti, hogy a nagyobb tőhiány fokozott termésveszteséget okoz.

Olyan starter + talajfertőtlenítő szer kombináció kell, amelyik egy granulátumszóróval juttatható ki. Az, hogy eltérő fajsúlyú és tulajdonságú anyagokat tankkeverékként összekeverjünk nem járható, az egyes alkotók különválhatnak, boltozódhatnak, az egyenletes dozírozás nem biztosítható. Csak gyári kész készítmény jöhet számításba.

Ezeket a jó tulajdonságokat kellett megtartani, amikor egy Force + starter műtrágya kész kombinációt fejlesztettünk ki. Sikerült egy olyan készítményt előállítani, amely hasonlóan hatékony, mint a Force 1,5 G, jól kezelhető, könnyen kijuttatható formuláció és megfelel a szigorú környezetvédelmi és felhasználót védő előírásoknak. Emellett egy starter műtrágya dózisnak megfelelő foszfort, mangánt és cinket is tartalmaz. Ez elősegíti a növények zavartalan korai fejlődését.

A Force Evo-ban 0,5 % teflutrin, 10% N, 41% P2O5, 3% Mn, 2% Zn található. A dózisa megfelel a starter műtrágyák eddigi dózisainak és még azon a határon belül van, amelyik granulátumszóróval kijuttatható. A készítményben lévő makro és mikroelemek különösen segítenek a kukoricának egy olyan periódusban, amikor a kezdeti fejlődés a hideg miatt vontatott és nehezen tudják felvenni a tápanyagokat a növények. Ekkor különösen a foszfor felvétel gátolt, de a Force Evo magas hatóanyagtartalma biztosítja azt, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a növény gyökérzete körül a tápanyag (4-5. kép).

4. kép Bal oldalon Force Evo hatásra a kukorica hideg időben is fejlődik, míg a kezeletlen csak vontatottan Létavértes 2020

4. kép: Bal oldalon Force Evo hatásra a kukorica hideg időben is fejlődik, míg a kezeletlen csak vontatottan, Létavértes 2020

5. kép Force Evo hatására erőteljes növény képződik drótféreggel fertőzött területen Mosonszolnok 2020

5. kép: Force Evo hatására erőteljes növény  képződik drótféreggel fertőzött területen, Mosonszolnok 2020

Ez a különbség gyakran megmarad a virágzás (6-7. kép) és az aratás idejére is (0,5-1,0 %-kal alacsonyabb nedvességtartalom).

6. kép Force Evo hatására a kukorica fejlődése gyorsabb Gádoros 2021

6. kép: Force Evo hatására a kukorica fejlődése gyorsabb, Gádoros 2021

7. kép Csak talajfertőtlenítésben részesült terület fejlődése elmarad Gádoros 2021

7. kép: Csak talajfertőtlenítésben részesült terület fejlődése elmarad, Gádoros 2021

Drótférgek ellen 16 kg/ha dózisban kell a készítményt kell kijuttatni. A 1. ábrán lévő mosonszolnoki kísérletünk mutatja, hogy a kezelések hatására a termőtő állomány több, mint 10 ezer növénnyel lett nagyobb egy drótféreggel erősen fertőzött területen és a termések is növekedtek 2-3 t/ha-ral (8-10. kép).

8. kép Balra 4 sor Force Evo hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen) Mosonszolnok 2020

8. kép: Balra 4 sor Force Evo hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen), Mosonszolnok 2020

9. kép Balra 4 sor Force Evo hatása drótféreggel fertőzött területen (jobbra kezeletlen) Mosonszolnok 2020

9. kép: Balra 4 sor Force Evo hatása drótféreggel fertőzött területen (jobbra kezeletlen), Mosonszolnok 2020

10. kép Balra Force Evo-val kezelt sorok drótféreggel erősen fertőzött területen 2021. június 8

10. kép: Balra Force Evo-val kezelt sorok drótféreggel erősen fertőzött területen, 2021. június 8.

Természetesen van különbség, ha erősen fertőzött a terület vagy gyengébben. Egy gyengébben fertőzött területen az olcsóbb készítmény jónak látszik ugyan, de a kísérletek megmutatják, hogy hiányzik 3-5 ezer tő/ha a jobb hatékonyságú termékekhez képest (2. ábra), ami akár 500-1000 kg/ha termés kiesést is jelenthet. Az erősen fertőzött területeken pedig egyértelműen, vizuálisan is látszik a hatékonyságbeli különbség kukorica esetében (3. ábra).

2. ábra Ép és károsított növények száma kukoricában drótféreggel gyengébben fertőzött területen Kardoskút 2021

2. ábra: Ép és károsított növények száma kukoricában drótféreggel gyengébben fertőzött területen, Kardoskút 2021

3. ábra Ép és károsított kukorica növények száma drótférgekkel erősen fertőzött területen Mosonszolnok 2021 (85 ezer vetett mag/ha)

3. ábra: Ép és károsított kukorica növények száma drótférgekkel erősen fertőzött területen, Mosonszolnok 2021 (85 ezer vetett mag/ha)

Felmerülhet a kérdés a 16-20 kg készítményben található elegendő teflutrin az elvárt hatékonysághoz? Nem lesz kevés?

Többéves vizsgálataink és hazai és külföldi tapasztalatok alapján pont elég, a hatékonyság nem marad el a Force 1,5 G hatékonyságától. Egy szer hatékonysága több tényezőtől is függ. Az egyik a hatóanyag mennyisége, de a formuláció minősége (hatóanyag szabályozott felszabadulása, stabilitása, formulázó anyagok) valamint a kijuttatás egyenletessége, a talajban való eloszlás is döntő a hatékonyság szempontjából. 16 kg/ha dózisnál 60%-al több granulátumot juttatunk ki a sorba mint 10 kg/ha dózisnál. A több granulátum a vetőbarázdában hasonló hatású, mint amikor a permetlé mennyiséget emeljük meg permetezéskor, javul a fedettség, több helyre jut el a hatóanyag. Ez segít a hatáskifejtésben (4. ábra).

4. ábra Talajfertőtlenítés hatása a termésre drótféreggel erősen fertőzött területen Mosonszolnok 2020

4. ábra: Talajfertőtlenítés hatása a termésre drótféreggel erősen fertőzött területen, Mosonszolnok 2020

A Force Evo tehát biztosít egy megfelelő védelmet a kukoricabogár lárvák ellen a gyengébben fertőzött területeken, ugyanakkor ki lehet használni azt a magas hozzáadott értéket, amit a starter tápanyag biztosít a növénynek:

  • Teflutrin tartalom: 10-14 ezer Ft/ha (Force 1,5 G értéken számolva)
  • Nitrogén és foszfor tartalom: 10-12 ezer Ft/ha (40-60 kg/ha makrostarter műtrágya értéknek felel meg)
  • Cink tartalom: 5 ezer Ft/ha (magas cink tartalmának köszönhetően nincs szükség külön menetben Zn tartalmú levéltrágyára, mint más hasonló talajfertőtlenítők alkalmazása esetén
  • 0,5-1,0 %-kal alacsonyabb nedvesség tartalom szárításkor: 5-15 ezer Ft/ha (termésátlagtól és a gázártól függően).

Így összesen a termék értéke 30-46 ezer Ft/ha.

Ez természetesen sok mindentől függ (termésátlag, gáz, illetve műtrágya árak), de a mostani időszakban érdemes ezzel kalkulálni. Nem beszélve a kártevők elleni védelemről, amely drótféreg esetében még egy gyengébb fertőzöttségnél is elérheti az 500-1000 kg/ha-t, aminek értéke manapság 40-80 ezer Ft/ha.

A Force Evo fajsúlya 0,9 kg/l, tehát nehezebb, mint a Force 1,5 G (0,68-0,72 kg/l). Ezt a beállításoknál figyelembe kell venni.
A granulátumot a madarak és vadak védelmében teljesen be kell dolgozni a talajba.

Minden esetben tartsa be a címkén lévő védőfelszerelések használatát előíró rendelkezéseket.

A Syngenta talajfertőtlenítési javaslatát mutatja a következő ábra kukoricában drótféreg ellen:

A Syngenta talajfertőtlenítési javaslata kukoricában drótféreg ellen

Horváth András, fejlesztő mérnök
Papp Zoltán kukorica és napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser
Syngenta Kft

Force termékcsalád

Force termékcsalád

Force termékcsalád a kapás növények kártevők elleni védelmében.