You are here

Share page with AddThis

Mit érdemes tudni az új, paradicsomban is terjedő vírusról!

Zöldség
2019.05.27.
Mit érdemes tudni az új, paradicsomban is terjedő vírusról!

A növénytermesztésben az egyik legnagyobb problémát a növényt károsító betegségek, rovarok jelentik. Amióta az ember utazik a világban és az árut utaztatja, könnyedén terjeszt kártevőket, betegségeket is. Ebben a témában szinte mindenkinek az eszébe jut a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) vagy ha a közelmúltba behozott dél-amerikai paradicsom aknázómolyra (Tuta absoluta) gondolunk, ugyancsak behozott kártevőről beszélhetünk. A fent említett kártevőket az ember aktív közreműködésével sikerül elterjeszteni Európában is.

Sajnos, ahogy a rovarokat, úgy a vírusokat is be lehet hozni. Paradicsomban az egyik ilyen vírus a pepino mozaik vírus (PepMV) az amelyik a behozott áruval, göngyöleggel terjedt el.

Most egy új fenyegetés a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) okoz aggodalmat a paradicsommal is foglalkozó kertészek körében. Magyar neve még nincs ennek a vírusnak, sokan barnulás vírusnak, mások tobamonak nevezik. Magyaroszágon még nem találtak fertőzött növényeket.

Jelenlegi helyzet

Mint a NÉBIH honlapján olvasható: a vírus első hivatalosan megerősített kimutatása 2014-ben Izraelben történt, majd 2015-ben Jordániában azonosították. Európában 2018-ban Szicíliában és Németországban azonosították először. A németországi fertőzést a hatóság sikeresen felszámolta. Az európai esetek elszigetelt fertőzések voltak.

Legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, vadon élő gazdanövényei a fekete csucsor (Solanum nigrum) és a kőfali libatop (Chenopodium murale).

Tünetek

A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) tünetei leginkább a növény felső levelein jelennek meg. A levelek felülete ráncos, érdes lesz, foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben keskenyedik a levéllemez. A gazdaságilag a legfontosabb a temésen okozott tünetek. A paradicsom bogyón a vírus tünetei sárgás, barnás foltok formájában jelennek meg. A foltok felülete később érdessé válik. Sok esetben termés deformáció is bekövetkezik. A betegség okozta elváltozások, gyakorlatilag eladhatatlanná teszik a termést.

Hogyan terjed, kockázatok csökkentése

Fertőzött palánták, vetőmagok is jelenthetik a veszély forrását, de a legnagyobb problémát az okozza, hogy mechanikusan, tehát a ruhával, eszközökkel és a szállításhoz használt göngyöleggel is átvihető, terjeszthető a vírus. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében számos óvintézkedést tehetünk, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.

A Syngenta a paradicsomvetőmag előállítása során a közelmúltban bevezette a GSPP (Good Seed and Plant Practice) rendszert, amely a paradicsom klavibakteres betegségének visszaszorítását szolgálja. Ez a rendszer a legnagyobb odafigyelést és komoly növényegészségügyi sztenderdek használatát teszi kötelezővé.  Az újonnan megjelenő kártevők és kórokozók esetében is fokozott figyelmet fordítanak a mentesség garantálására.

A hatóság tájékoztatása szerint a Tomato brown rugose fruit virus 2019 elején került fel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára (Alert list), ahol a nem karantén szervezetek, de potenciális veszélyt jelentő károsítók vannak felsorolva. A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamovírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet, így fertőzést tud okozni a rezisztens fajtákon is.

Mit érdemes tudni az új, paradicsomban is terjedő vírusról!

Képek forrása: Nebih.hu