Új reménységek a Syngenta kalászos portfóliójában

Hír
EFO háttérkép 2022

A termesztésnek ma már a termésmaximalizálás a célja, és bár minden adott (genetika, agrotechnika, talajtápanyag adatok, növényvédelmi megoldások), a hektikus időjárás és környezeti tényezők okán sokkal komplexebb feladat kihozni termesztésünkből a maximumot. Ennek megfelelően az utóbbi években még hangsúlyosabb figyelmet szentelünk a stressztűrő genetikák kiválasztásának, az okszerű, a növény igényeit messzemenően kielégítő, s egyben környezetkímélő tápanyagutánpótlás megvalósításának, valamint a leghatékonyabb növényvédelem megszervezésének és kivitelezésének. 

Köszönhetően a Syngenta folyamatos fejlesztésének, büszkén viseljük, hogy nem csak a napraforgó, de kalászos genetikánkkal is a világ élvonalát képviselhetjük. Elsők között voltunk, akik megkezdték kalászos gabona nemesítésükben a hibridizáció bevezetését.

A termesztési cél tehát adott, a feltételek mind genetikai oldalról, mind agrotechnikai oldalról adottak, őszi árpában Hyvido® programunk célja pedig pont az, hogy az intenzifikációval termelőink „többek” és versenyképesek tudjanak lenni ebben a versenyben és hektikus környezetben. Ezzel karöltve az őszi búza nemesítésük is rendkívüli magasságokba helyezi a Syngenta őszi búza porfólióját. 

Összességében elmondható, hogy árpát termeszteni Magyarország bármely talaján lehet, kérdés milyen eredménnyel. Hyvido® hibrid árpaink egyik legnagyobb előnye a konencionális fajtákkal szemben, hogy robosztus, mélyrehatoló gyökérzetének köszönhetően sokkal eredményesebben és nagyobb hatásfokkal veszi fel a talajban lévő tápanyagot és nedvességet, így akár laza, homokos vagy sekély termőrétegű, eródált talajokon is jövedelmezően teremnek. 

1. ábra: Hyvido® árpa robosztus mélyre hatoló gyökérzete – szemben a hagyományos árpáéval
1. ábra: Hyvido® árpa robosztus mélyre hatoló gyökérzete – szemben a hagyományos árpáéval

A hibrid árpa portfóliónk újdonságai között szerepel az SY Dooblin és az SY Dakoota, melyek a Syngenta hibrid árpa nemesítésének már a harmadik nemzedékéhez tartoznak.

A SY Dooblin és SY Dakoota a Syngenta hibrid árpák harmadik generációját képviselik. Míg az SY Dooblin egy korai hatsoros, az SY Dakoota egy középérésű hatsoros árpa. Mindkettőre jellemző a magasfokú stressztolerancia, a jó bokrosodás, rugalmas vetésablak, kiváló termésszint és termésstabilitás, az erős kalászorsó, és az általános gombás betegségekkel szembeni jó ellenállóság. Továbbra is elérhető az elsőként bevezetett Jallon hibridünk, mely magas terméshozamával és termésstabilitásával a magyar gazdák közkedvelt választása.

2. ábra: SY Dakoota
2. ábra: SY Dakoota

Őszi búza fajtáink közül idén is rendelkezésre áll a Falado, Bologna, Pibrac, valamint az újonnan bevezetett SY Exaltation és SY Passion.

A Falado kísérleti eredmények alapján minden évjáratban a legnagyobb termést adó fajták közé tartozott, ami többek között koraiságának és a betegségekkel, megdőléssel szembeni ellenállásának is köszönhető. Mindemellett megbízható, jó kenyérminőségű termésre lehet számítani évről évre.

A Bologna stabil termőképességű és nagyon jó minőség-stabilitású (javító) búzafajta. Olyan terméspotenciál jellemzi, ami eddig ismeretlen volt a javító minőséget adó fajták között. Alacsony állománya dőlésre nem hajlamos. Alacsony ezerszem tömege miatt kis vetőmagmennyiséggel (160- 180 kg) vetve is optimális növénysűrűséget érhetünk el, mindez kiváló bokrosodással egészül ki.

A Pibrac alap minőségi értékcsoportba tartozó középkorai érésű, szálkás kalászú búzafajta. Rekorder termésre képes, míg fehérjetartalma a magas hozam mellett is stabilan 11,5% felett van. Kifejezetten az intenzív termelőknek dedikált fajta. Erőteljes termesztési körülmények mellett mutatja meg elképesztő terméspotenciálját. Kevésbé intenzív körülmények mellett magasabb beltartalmi paramétereket produkál. 

Az SY Passion egy középkorai, szálkás kalászú, malmi búza, melynél a magas és stabil terméspotenciál a kiemelkedő beltartalommal párosul. Megdőlésre nem hajlamos, jó télállóság jellemzi, gombás betegségekkel szembeni ellenálló képessége jó, sárgarozsda elleni rezisztenciája kiváló.

3. ábra: SY Passion betakarítás előtt (2022 július)
3. ábra: SY Passion betakarítás előtt (2022 július)

A portfóliónk másik kiemelkedő tagja az SY Exaltation, amely középkései érésű, szálkás kalászú, malmi búza. Középmagas állomány jellemzi, amely megdőlésre kevésbé hajlamos. Rozsdabetegségekkel és egyéb más gombás betegségekkel szembeni toleranciája jó. Mindezeken túl pedig kiváló terméshozam és minőség jellemzi.

4. ábra: SY Exaltation és SY Passion
4. ábra: SY Exaltation és SY Passion

(Fotó: Asbóth András, 2022)