Az erős gyökérzet és a magas terméshozam titka kalászosokban

Hír
Fábián László - Csávázószer Üzletág vezető
Fábián László
Csávázószer Üzletág vezető

Az erős gyökérzet és a magas terméshozam titka kalászosokban

Ha megfigyeljük a különböző növények termésátlagának elmúlt időszakra vonatkozó sok éves trendjét egyértelműen látszik, hogy ez a trend a növekedés irányába mutat. Dacára annak hogy egyre nagyobb az időjárási szélsőségek gyakorisága és növénytermesztés számára kedvezőtlené válása (hőstressz, aszály, tavaszi hideg, stb...) az országos termésátlagokban mégis az látszik, hogy a termelés színvonala növekszik. Számos összetevője van ennek trendnek és egész tanulmányokat lehetne írni róla, azonban ha a legfontosabbak között az egyre jobb genetikai alapokat, a technológia fejlődését, és az egyre hatékonyabb növényvédelmi megoldásokat említjük talán nem járunk messze az igazságtól. Érdemes tehát figyelni az újdonságokra, kipróbálni és beépíteni a technológiánkba.

E gondolat mentén szeretnénk bemutatni néhány sorban a Syngenta új kalászos csávázószer portfólióját:

Vibrance® Duo

A Vibrance® Duo prémium megoldás azoknak, akik a magas terméseket célozzák meg és a biztonságra törekednek! A kombinált kalászos gombaölő csávázószer felhasználható búza, árpa, tritikálé, rozs és zab csávázására. Hatásos a őszibúzában kőüszög, porüszög, fuzáriumos betegségek, hópenész, árpában pirenofórás levélcsíkosság, hópenész, porüszög ellen.

Különlegessége, hogy gombaölő hatása mellett gyökérnövekedést serkentő élettani hatással rendelkezik.

1. ábra: Kezeletlen és Vibrance® Duo-val kezelt
1. ábra: Kezeletlen és Vibrance® Duo-val kezelt

A gyökérnövekedést stimuláló hatása az elmúlt években mindig is jól érzékelhető volt. A csapadékszegény telek után a kalászosok általában lassabban, gyengébben indultak kora tavasszal. Viszont a Vibrance® Duo-val csávázott táblák esetében szembeötlő különbség volt a szebb, gyorsabba bokrosodó állomány melyekről fényképes dokumentációk is készültek, például ez fotó mely Vámoscsaládon készült.

2. ábra: A területre ugyanaz a fajta került elvetésre, ugyanazzal a technológiával, az egyetlen különbség a csávázószer. A Vibrance® Duo -val kezelt vetőmag került a tábla bal oldalára, a különbség magáért beszél!
2. ábra: A területre ugyanaz a fajta került elvetésre, ugyanazzal a technológiával, az egyetlen különbség a csávázószer.
A Vibrance® Duo-val kezelt vetőmag került a tábla bal oldalára, a különbség magáért beszél!

További fontos szempont, hogy a fejlettebb erősebb állomány a csapadékos idő hatására bekövetkező gombás fertőzések nyomásának is jobban ellenáll!
Vibrance® Duo hatóanyaga: 25 g/l fludioxonil + 25 g/l szedaxán

Mit nyújt a fludioxonil?
A kontakt hatású fludioxonil széles körű védelmet biztosít de különösen hatékony a fuzáriumos betegségek ellen.

Mit kell tudni a szedaxán-ról?
A szedaxánt a Syngenta kifejezetten csávázásra fejlesztette, más növényvédelmi beavatkozásokban nem használjuk. Ezt elsősorban a rezisztencia elkerülése érdekében történik. A felszívódó szedaxán rizoktónia és hópenész ellen hatékony valamint különlegessége, hogy a gyökérnövekedés stimulálásával segíti a jobb gyökeresedést, a fejlettebb állomány kialakulását. Ennek az élettani hatásnak köszönhetően a növény jobban viseli a különböző abiotikus stressz hatásokat például jobban ellenállhat az aszálynak.
A Vibrance® Duo gyors, egyenletes kelést, egységes állományt biztosít. Nem tartalmaz triazolt, itt fontos megjegyezni, hogy egyes triazolok lassíthatják a kezdeti fejlődést.

Hogyan védekezzünk a kártevők ellen?
Az idei évben új kalászos inszekticid csávázószerrel is piacra jövünk! A készítmény a jól ismert teflutrin hatóanyagot tartalmazza, a neve pedig:

Sobenio

A Sobenio 2021-ben kapott regisztrációt kalászosokban, kontakt hatású és hatékony drótférgek és csócsároló ellen. A drótféreg esetében ki kell emelni, hogy egyre komolyabb problémát jelent. Az ellene való védekezés különösen korai vetések esetén illetve akkor ha hosszú aránylag meleg őszre számíthatunk indokolt. Továbbá mivel a drótférgek több éves fejlődéssel rendelkeznek ezért az ellenük való védekezésnek hosszabb hatása is van, a rá következő évi kultúrában is mérsékelni tudjuk a kártételt. A teflutrin hatóanyag kontakt hatású, magas gőznyomása miatt a talaj kapillárisokban gázosodik és a vetőmag körül kb 3-5 cm sugarú átmérőben pusztítja illetve a riasztja a talajlakó kártevőket. A drótféreghez hasonlóan a gabonafutrinka lárvája, a csócsároló ellen is hatékonyan tudunk így védekezni.

Sobenio készítményünket a Vibrance® Duo prémium csávázószerünkkel egy kereskedelmi ajánlatban, Rooting MAX csomag néven értékesítjük. Az ajánlat részét képezi egy ragasztóanyag is (AG40R) mely a leporlást hivatott csökkenteni. A Sobenio és Vibrance® Duo együttes alkalmazására receptúrát fejlesztettünk ki melyet a vetőmagüzemek rendelkezésére bocsájtunk.

A Rooting MAX névvel arra utalunk, hogy ez az ajánlat széles körű védelmet biztosít hiszen a kontakt inszekticid mellett egy széles hatásspektrummal rendelkező prémium fungicidet is tartalmaz, melynek gyökérnövekedést stimuláló élettani hatása is van! A csomagot a vetőmagüzemek számára ajánljuk. A teflutrin hatóanyag miatt a vetőmagüzemeknek a helyes felhasználásról tájékoztatást adunk.

A Rooting MAX kereskedelmi ajánlatunk 1 db csomagja 20 tonna kalászos csávázására elegendő készítményeket tartalmaz.

A harmadik kalászos csávázószerünk pedig a költség hatékony technológiákra kínál megoldást:

Celest Extra

A Celest Extra két hatóanyag kombinációját tartalmazza, a fludioxonilt és difenokonazolt. A két hatóanyag eltérő hatásmódja (kontakt és felszívódó) egymást kiegészíti és felerősíti. A hazánkban keléskor, csírázáskor károsító, illetve fertőző gombák ellen nyújt széleskörő hatékonyságot. Tulajdonképpen egy sztenderd fungicid azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a költség hatékonyság az első számú szempont azzal, hogy nem kell kompromisszumot kötni a készítmény hatékonyságával. A Celest Extra a Vibrance® Duo-hoz hasonlóan nagyon jó fedettséget ad a vetőmagnak, egyszerű a vetőmagüzemi felhasználása, külön színezék nem szükséges hozzá.

Syngenta kalászos csávázószerek összefoglaló táblázata:

Syngenta kalászos csávázószerek összefoglaló táblázata

Készítményeink rendelése esetén a vetőmagüzemek részére kérés esetén receptúrát is küldünk.

Amennyiben kérdése merülne fel bármely csávázószerünkkel kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, illetve Fábián László csávázószer termék felelőst.