Tokaji borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidék (Sárospatak) szőlőtermesztői számára

2024.05.06.

Az április végi hűvösebb időjárás némileg lassította a hajtásnövekedést. Eközben jelentősebb csapadék április 24-én érkezett 20 mm, lassú, csendes eső formájában.  A talaj így képes volt felvenni a csapadékot és az elvesztett talajnedvesség pótlásra került. A május első hetére a hajtások fejlettsége többfelé eléri a 30-40 centiméteres hosszúságot, miközben a virágzati tengely megnyúlása is megkezdődött. A május már igaz nyár elei időjárást mutat a hőmérséklet több esetben is meghaladta a 25 ᵒC-t. A felmelegedéssel párhuzamosan újra „visszatért az élet”, jelenleg rendkívül heterogének a területek- a 6 leveles állapottól fürtmegnyúlásig sokféle fenológiai stádiummal találkozhatunk.

Tokaji borvidék - 2024.05.06

A kedvező körülményeknek köszönhetően a gyomflóra is sajnos intenzív növekedésnek indult az elmúlt időszakban, indokolttá téve a herbicides és mechanikai gyomtalanítást. A megfelelő óvintézkedések betartásával a gyomirtás kezelései rügypattanás után is elvégezhetők. Az ültetvényekben általában glifozát hatóanyagú készítményekre építjük a technológiát. Különösen indokolt ez ott, ahol évelő gyomok is vannak a területen. Glifozát hatóanyagú termékek esetén különösen figyelni kell arra, hogy a permetlé ne érje a szőlő zöld növényi részét.

Kórokozók

Lisztharmat
Az április végi hűvös időszakban, az aszkospóra-szóródás után (április 17-26) az átlag hőmérséklet nem érte el a 10 ᵒC, ezen a hőmérsékleten pedig 15-17 nap körül van a lappangási idő. A meleg időjárás beköszöntével azonban elindul az aszkospórák szóródása, amely a lisztharmat intenzív terjedését eredményezi, így a 2 hetes lappangási periódus lecsökken 7 nap körül. Vagyis a napokban mindenütt megjelenhetnek a primer lisztharmat tünetek. Szakmailag indokolt a gyors hajtásnövekedés megindulásával, felszívódó hatóanyag alkalmazása az elemi kén mellé. Fontos, hogy a lappangási időszakon belül permetezzünk! Ha ezt elmulasztjuk ezt követően már csak kuratívan tudunk védekezni a gomba ellen.

Peronoszpóra
A kórokozó első tüneteinek megjelenése nagyban függ az időjárási körülményektől (csapadékos időjárás, hosszabb levélfelület nedvesség kedvez a gombának). Folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a szőlő fejlődését és abban az esetben, amikor az időjárási körülmények indokolják, érdemes preventív jelleggel fellépni a fertőzés ellen. Május második hetének közepén 7-8-ra valamit a hónap  második hétvégéjére is várható csapadék, akkor várhatóan már alkalmas lesz mind a csapadék-mind a hőmérsékleti viszony is fertőzés megjelenéséhez.

Fás betegségek
Azokat a tőkéket, amelyek tavasszal nem hajtottak ki, érdemes mihamarabb visszavágni, hogy meggyőződjünk róla, hogy élnek-e. Abban az esetben, ha nem él a növény, indokolt a tőke teljes eltávolítása.

Syngenta szerjavaslat:

A Syngenta javaslatában lisztharmat ellen a felszívódó készítmény ciflufenamid és difenokonazol hatóanyagú Dynali 0,5 – 0,65 l/ha dózisban, mely a feketerothadás betegség ellen is hatékonyan működik, mellé kontakt készítmény a kén hatóanyagú Thiovit Jet javasolt 3-5 kg/ha dózisban. Nagyon fontos, hogy a korai kezelések hatékonysága létfontosságú. Fontos ismerni az alkalmazott készítmények hatástartamát és egyéb tulajdonságait is! 
Az elemi kén jelentősége nem csak a lisztharmat elleni hatékonyságában, hanem az általános növényi higiénia fenntartásában és a felszívódó készítményeket kiegészítő erősségében van. A Thiovit Jet (kén) egyedülálló formulációjának köszönhetően kiváló fedettséget és hatékonyságot biztosít ültetvényünkben.

Az Orondis Ultra (oxatiapiprolin+ mandipropamid) célzottan a pernoszpóra félék ellen összeállított gyári készítmény. A benne található oxatiapiprolin egy új hatásmechanizmusú anyag, a kórokozó lipid bioszintézisét, valamint egyes jelátviteli folyamatait gátolja. Nagyon alacsony dózisban is kiváló hatékonyságú, a levél szövetébe is beszívódik, de jelentős része viaszrétegként koncentrálódik, ennek köszönhetően kiemelkedő preventív hatású. A mellette lévő mandipropamid egy jól ismert cellulóz bioszintézis gátló anyag, mely kiemelkedő preventív és kis mértékű kuratív hatású.

Agro-ökológiai Program keretében az ültetvényeken engedélyezett biológiai ágensek között megtalálható (2 pont) a Syngenta Kft ökológiai gazdálkodásban is felhasználható biológiai gombaölőszere a Taegro. Hatását három módon fejti ki, a növény felszínén fel-
szaporodva gátolja a kórokozó behatolását, másodsorban olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a gombák tovább fejlődését, harmadsorban a növény ellenálló képességét belülről erősíti.

Szőlő

Szőlő betegség-előrejelzés a hazai borvidékekre

Szőlő növényvédelme - 2024

Szőlő növényvédelme

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!